Læsetid: 3 min.

Pressehistoriens største erstatningssag

Ekstra Bladet har vigtig pointe med manglen på en uvildig undersøgelse af den langvarige gidseltagning – men den vil kun lægge røgslør ud over sagens substans
14. marts 2016

Uenighederne i Københavns Byret vil i den kommende uge stå lige så flammende og markant som solnedgangen over Somalia. I pressehistoriens største erstatningssag kræver de tidligere gidsler Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn en million kroner i erstatning af Ekstra Bladet. Bladets chefredaktør Poul Madsen vil frifindes med en påstand om, at uden Ekstra Bladet var gidslerne ikke kommet hjem.

På èt punkt har chefredaktøren fælles fodslag med søfolkene og deres fagforbund Søfartens Ledere: Kravet om en uvildig undersøgelse. For det pynter ikke på den danske rederibranche, at de to danske søfolk fik den tvivlsomme ære at sætte rekord som vestlige gidsler med 838 dage før de slap fri.

Rederibranchen er et erhverv med statsstøtte i form af lukrative ordninger, hvor rederierne sparer skatten til ansatte på DIS-skibe, og hvor mange rederier har selskaber i skattely – også Shipcraft, som Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez arbejdede for.

Syv danske lystsejlere blev i 2011 – næsten samtidig med Søren og Eddy – kidnappet af somaliske pirater. De havde ikke et rederi i ryggen, men slap fri efter 196 dage.

Hundreder af spørgsmål savner fortsat svar i en af danmarkshistoriens længste og mest spektakulære kidnapninger. Ikke kun fra søfolkenes arbejdsgiver, men også fra aktørerne i de private sikkerhedsfirmaer, der rådgav rederiet og forhandlede med piraterne.

De danske efterretningstjenester og Udenrigsministeriet var involveret i sagen, men den er mørklagt af hensyn til statens sikkerhed.

Chefredaktør Poul Madsen har en pointe med fraværet af den uvildige undersøgelse. Det er dog tvivlsomt, om Ekstra Bladet vil lykkes med sit forehavende i byretten, hvor den civile erstatningssag skal behandles over syv dage.

Taktikken kan lægge røgslør ud over sagens egentlige substans: En økonomisk kompensation til de to gidsler, der var ofre for en alvorlig forbrydelse.

Som fanger hos somaliske pirater blev de tvunget, truet og tæsket til at levere de budskaber til Ekstra Bladet, som piraterne ville bruge i afpresningen for en større løsesum. De var midtpunktet i Ekstra Bladets massive dækning af sagen gennem næsten et år.

Ekstra Bladet bragte billeder af Eddy og Søren – taget i fangenskab – og offentliggjorde stærkt personlige og private oplysninger som selvmordstanker, sultestrejke og sygdom. Som fanger turde de ikke sige fra, for så kunne der vanke tæsk.

I strid med loven?

Byretten skal tage stilling til, om Ekstra Bladet og ejerne JP/Politikens Hus i eksponeringen af gidslerne har handlet i strid med medieansvarslovens bestemmelser om beskyttelse af privatlivets fred.

Ekstra Bladets massive eksponering af Søren og Eddy skete i avisens trykte spalter, på netavisen, en tilhørende facebookprofil og på store bannere. Også e-bogen De Glemte Gidsler udgivet på Ekstra Bladets forlag er omfattet af erstatningskravet.

Når dommeren i byretten skal vurdere om Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn skal have erstatning og i givet fald, hvor stor den skal være, er der kun få præferencer til tidligere domme hvor personer, der har følt sig krænket i pressen, har fået tilkendt kompensation.

Rekorden indehaves af ugebladet Se og Hør, der ved Højesteret i 2010 blev dømt til at betale 75.000 kroner til tv-værtinden Andrea Rudolph. Se og Hør bragte i 2006 et billede en enkelt gang af den dengang gravide tv-vært med bare bryster.

I længde og mængde af krænkelser og i kravet om erstatning er der intet fortilfælde i dansk retspraksis.

Dommen vil være principiel, og det kan ikke udelukkes, at sagen også vil skulle prøves ved en højere retsinstans.

Eva Damsgård er journalist og forfatter til bogen 'Det Beskidte Spil' om kidnapningen af Søren og Eddy

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu