Læsetid: 3 min.

Samfundssind

Måske er den bedste replik i den trættende diskussion om nedskæringer at vise eksempler på de resultater, dansk forskning kan præstere. Lad Ph.d. Cup 2016 være et bidrag til det

Mia Mottelson

1. april 2016

Vi kender nok alle følelsen af svedige håndflader og hjertebanken, når vi skal dele ud af vores viden i en større forsamling. Går jeg i stå? Er min indsigt nu også original? Er mine konklusioner overhovedet interessante? Skulle jeg ikke bare blive siddende? Med armene over kors. Med min egen indsigt og viden. Alene og for mig selv.

Det sidste er det nemmeste, men hvis vi ønsker at bevæge andre, må vi begynde med at bevæge os selv. Hvis vi vil flytte perspektiver, flytte rammen for den fælles samtale, ja, så må vi begynde med at flytte os selv. Fra passiv til aktiv. Fra tavs til talende. Fra tilskuerpladsen til scenen.

Vejen op til mikrofonen er ikke nem, men desto større grund til at have respekt for dem, der træder frem og fortæller det samfund, der har givet dem muligheden for at forske, hvordan deres forskning efterfølgende gør nytte i samfundet. Disse mennesker er nogle af det moderne videnssamfunds egentlige helte, og det er dem, vi med Ph.d. Cup 2016 og med dette særtillæg til Information, Videnskapløb, ønsker at fejre og hylde.

Helt konkret vil vi på Information gerne hylde de 56 ph.d.-studerende fra hele landet, der i år har åbnet deres forskning for omverdenen. De har vist modet til at lade en kompetent jury af tidligere vindere af Forskningsformidlingsprisen bedømme deres arbejde.

Juryen har foreløbig udvalgt fem forskere, og én af dem vil under et tv-show transmitteret på DR2 den 16. april blive kåret som vinder af Ph.d. Cup, som Information gennemfører for fjerde gang i et samarbejde med netop DR og Lundbeckfonden.

Det afgørende for Information er ikke, hvem der ender med at vinde. Det afgørende er, at vi med denne institution lever op til et af vores fineste opdrag: at sprede viden og information til glæde og gavn for vores læsere og det danske samfund.

I kan glæde jer til at møde de fem finalister og deres forskning her i tillægget. Mød Ida Donkin, der via sin molekylærforskning har påvist, at vores børn bliver, hvad deres fædre spiser. Mød Anne Mia Steno, der har undersøgt, hvorfor alt, alt for mange unge falder fra erhvervsuddannelser?

Mød Justin Markussen-Brown, der godtgør, at selvom danske pædagoger er højt engagerede i arbejdet med børnene, kunne indsatsen for at stimulere børnenes sprog og viden forbedres betydeligt. Mød Morten Kjærsgaard, der kan være med til at bane vejen for revolutionerende kvantecomputere. Og mød Lars Boesen, der via særligt præcise MR-scanninger kan identificere ondartet prostatakræft – en sygdom, 1.200 danske mænd hvert år dør af.

Hver især repræsenterer de fem ph.d.-forskere en smittende indsigt og en inspirerende fortælleglæde. Tilsammen udgør de alt det, der driver et samfund frem. Og det er vigtigt at erindre om i et år med massive nedskæringer på netop forskning og uddannelse. Vi har en regering, der siger, at forskning skal kunne omsættes til arbejdspladser i erhvervslivet. Men vi har samtidig et erhvervsliv, der siger, at regeringens aktuelle politik har den stik modsatte effekt.

Det har fået virksomheder som Novo Nordisk til at overveje at flytte forskerstillinger til udlandet. Hvad svarer regeringen? Foreløbig siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs påfaldende lidt, men der lyder stadig ekko af hendes forgængers, Esben Lunde Larsens, formaning: »Virksomhederne må vise samfundssind.«

Jo, tak, men er det ikke netop, hvad erhvervslivet gør ved at forpligte sig på at ansætte danske forskere, hvis de danske forskere er på tilstrækkeligt højt internationalt niveau. Det sidste er det op politikerne skabe rammerne for.

Måske er den bedste replik i den trættende diskussion om nedskæringer at vise eksempler på de resultater, dansk forskning kan præstere. Lad Ph.d. Cup 2016 være et bidrag til det. Lad de unge forskere være en påmindelse om, at vi som samfund ikke er stærkere end den viden og indsigt, vi er fælles om at tilvejebringe og formidle.

De har modet til at træde frem på scenen og tage ordet. De risikerer sig selv. Det kræver ægte samfundssind, og det er der masser af. Både i erhvervslivet og på universiteterne.

God fornøjelse med Videnskapløb 2016.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu