Interview
Læsetid: 2 min.

’Jeg siger ikke, det bliver nemt’

Det er en stor, men ikke umulig opgave at skære ned med mange millioner kroner på universiteterne, uden at det går ud over kvaliteten af forskning og uddannelse, mener uddannelsesminister Ulla Tørnæs
Indland
23. marts 2016

Når Københavns Universitet mister over 500 medarbejdere, skyldes det især regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag og nedskæringer på forskningsrådene. Det betyder, at uddannelses­området de næste fire år skal spare knap ni mia. kr., mens den fri forskning alene i år mister cirka en mia. kr. Flere af de øvrige universiteter forudser også fyringer efter 2016.

– Hvorfor mener Venstre, at der skal skæres ned på uddannelse og forskning?

»Vi har ikke lagt skjul på, at det er en klar politisk prioritering, at nedskæringerne også skal omfatte uddannelsessektoren. Hele den offentlige sektor skal effektiviseres og nytænkes med henblik på at løse opgaverne på en bedre måde. Uddannelserne skal også bidrage til, at vi kan gøre en større indsats på nogle af vores kernevelfærdsområder som ældre og sundhedssystemet, hvor vi ønsker at bruge flere ressourcer,« siger Ulla Tørnæs.

Læs også: Fyret uden at vide hvorfor

Både den tidligere uddannelsesminister Esben Lunde Larsen og Ulla Tørnæs hævder, at nedskæringerne ikke behøver at omfatte universiteternes kerneydelser, uddannelse og forskning.

»Jeg ved godt, at disse nedskæringer berører mange ansatte og studerende, uanset at store dele af besparelserne bliver fundet på administrationen, men der er flere håndtag at skrue på for at finde besparelser. RUC har fået lavet en ekstern undersøgelse, der peger på, at universitetet kan spare på antallet af kvadratmeter. Jeg siger ikke, det bliver nemt, men jeg har tillid til, at uddannelsesinstitutionerne vil være med til at løfte opgaven, så vi friholder uddannelse og forskning mest muligt,« siger Ulla Tørnæs.

Ministeren ser ikke nogen modsætning imellem, at regeringen samtidig ønsker, at de videregående uddannelser skal være af højere kvalitet med mere relevans for samfundet, når de samtidig bliver pålagt at skære kraftigt ned de næste fire år.

»Kvalitet handler om andet end ressourcer. Det kan være, at nogle uddannelser skal tilrettelægges på en anden måde, og hvis du ser på, at der bliver færre ph.d.-studerende, betyder det jo ikke, at kvaliteten bliver lavere. Jeg ved, at det er en stor opgave, men det er ikke en umulig opgave.«
Men er det højere kvalitet på uddannelserne, når de studerende kan se frem til større hold, mindre vejledning og mindre tid til at skrive speciale?

»Der er mulighed for høj kvalitet også efter de her besparelser. Hvis vi ser på budgettet, er statens tilskud til de videregående uddannelser på det højeste niveau nogensinde. Og hvis vi kigger på forskningsbudgettet, er det også højt sammenlignet med andre i OECD.«

– At der bliver brugt flere penge skyldes et mangeårigt politisk krav om, at flere skal have en videregående uddannelse. Hvordan kan det give mere kvalitet, at man nu skærer ned?

»At vi bruger mere end nogensinde før, hænger selvfølgelig sammen med antallet af studerende, men med stor volumen falder enhedsomkostningen pr. studerende jo også.«  

– Men giver det en bedre kvalitet af uddannelserne, når der bliver færre undervisere?

»Det er ikke min opgave at blande mig i universiteternes prioriteringer. Når KU vælger at fyre 200, er det, fordi de vurderer, at det er den bedste måde,« siger Ulla Tørnæs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

En bemærkning til "Hele den offentlige sektor skal effektiviseres og nytænkes med henblik på at løse opgaverne på en bedre måde."
Er den sang ikke hørt siden 1980érne? Ved siden af denne sang høres ofte, at de danske universiteter mv. skal være blandt de bedste i verden. Hvad med at gøre noget ved denne udvikling i stedet for at skære ned og skære ned samtidig med at ville presse flere og flere hurtigere igennem uddannelserne - hvordan kan det give de bedste og mest kreative studerende og senere forskere.

Hvad er det egentligt politikerne vil med "vor" uddannelser???
Det er åbenbart ikke længere kreativitet og samarbejde, som de danske studenter tidligere var berømte for, der er i højsædet. Tror politikerne at "vi" kan konkurrerer med paratviden osv.???
- Det er håbløst!

Colin Bradley, Jørgen Steen Andersen, Troels Brøgger og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Uddannelserne skal også bidrage til, at vi kan gøre en større indsats på nogle af vores kernevelfærdsområder som ældre og sundhedssystemet, hvor vi ønsker at bruge flere ressourcer,« siger Ulla Tørnæs. Jeg får mere det indtryk at regeringen vil skaffe penge til skattelettelser.
I et årti var det store mantra, at danske unge skulle overleve med høj uddannelse. Nu er det store mantra for DA og mange politikere, at vi får for mange højtuddannede og for få tager en erhvervsfaglig uddannelse.

Jørgen Steen Andersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Mansdotter

Hvad er "kernevelfærdsområdet" for venstre? Der kommer jo ikke flere penge til børn og ældre, når man samtidig presser kommunerne. Måske er det politiet som er "kernevelfærdsområdet"?

Jørgen Steen Andersen

Politikere begynder tit en sætning med:
" Vi har ikke lagt skjul på."
Er det da mere reglen end undtagelsen, at de " lægger skjul på?"
Er alt, hvad politikere laver normalt så fordækt, at det skal skjules?
Jeg har den opfattelse, at i et demokrati skal den borgerlige offentlighed være så oplyst som overhovedet muligt for at kunne tage stilling til alt i det politiske rum, og i den forbindelse skal politikerne naturligvis være så ærlige og redelige som overhovedet muligt.

Troels Brøgger

Det er helt sort at kæfte op om at vi skal være de bedste til alt muligt samtidig med at man konsekvent fjerner støtte til det vi skal være de bedste til. Lorteland.

Hvad nyt.
’Systemverdenens’ kolonisering af ’Livsverdenen’ – kapitalismens finale terrorangreb på samfundets grundlag ved hjælp af de altid til rådighed stående politiske ’skiderikker’ …

Man ser et tydeligt mønster, og hvis ikke det lød så skørt, kunne man tilgives for at tro at det hele var aftalt på forhånd.
Når de borgerlige har magten omkalfatres vores samfund grundlæggende med kortsigtet kynisme, totalt fravær af saglighed og ligegyldighed overfor andre værdier end egne; ting der ikke giver umiddelbart afkast.
Når 'de røde' får magten, igen administreres de borgerliges voldtægt af samfundet, måske med en beskeden humanistisk tilpasning, men det grundlæggende får lov at bestå.

Det ligner mere og mere et aftalt spil.

Colin Bradley

Magen til politisk plattenslageri . . . .

Når nu det med at "prioritere" og "effektivisere" de offentlige institutioner har været mantraet i over femten år, og der har ikke til dagens dato været noget som helst "prioritering" eller "effektivisering" der ikke har haft negative effekt på disse institutioners muligheder for at levere det de er sat i verden for at levere i høj kvalitet, kan man kun konkludere at enten er det det rene vås at man kan effektivisere uden at det går ud over kvaliteten i deres virke, eller at politikere og deres embedsmænd er udsædvanlig dårligt til jobbet.

Der er selvfølgelig også den mulighed at politikerne egentlig ved udmærket at de komme til ødelægge mange fine ting med deres tåbelig politik, men er ligeglad, og regner med at befolknng er dum nok til at de bare kan få den solgt med et par floskler og en masse af bullshit som den Tørnæs kommer med.

Bullshittet over alt bullshit må være den med "vores kernevelfærdsområder som ældre og sundhedssystemet, hvor vi ønsker at bruge flere ressourcer". For der skærer de også ned.