Læsetid: 4 min.

Tidligere justitsministre lancerer ny tænketank

En ny tænketank med deltagelse af to tidligere justitsministre og en tidligere højtstående PET-chef har set dagens lys. Ret & Sikkerhed skal ifølge initiativtagerne løsne op for de fastlåste positioner og bringe debatten tættere på den rigtige balance mellem hensynet til retssikkerheden på den ene side og statens sikkerhed på den anden
Den nye tænketank Ret & Sikkerhed vil gerne bidrage til en mere evidensbaseret og nuanceret tilgang i sager som f.eks. den mod Omar El-Husseins venner, som lige nu kører i Københavns Byret.

Jens Dresling

18. marts 2016

Et forum for debat om hvordan man finder balancen mellem retssikkerhed og de sikkerhedstrusler, Danmark står over for. Det er formålet med den ny tænketank Ret & Sikkerhed, som flere prominente navne for nylig har lanceret.

Bag tænketanken står blandt andet de tidligere justitsministre Morten Bødskov (S) og Lars Barfoed (K) samt den tidligere leder af PET’s afdeling for forebyggende sikkerhed Anja Dalgaard Nielsen.

»Vi er løbet på hinanden på kryds og tværs i diskussionen om, hvor balancen mellem sikkerhed og retssikkerhed er i de her meget vanskelige spørgsmål, som vi skal tage stilling til både lovgivningsmæssigt og som samfund,« siger Morten Bødskov om baggrunden for tænketanken.

»Vi synes, det kunne være formålstjenstligt, at man havde et udgangspunkt, hvor man ikke startede i hver sin lejr, hver eneste gang man diskuterer, men ser på, hvad der virker, og hvad der ikke virker, når man skal finde svaret på den terrortrussel, som udvikler sig hele tiden.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

"Tidligere justitsministre lancerer ny tænketank. En ny tænketank med deltagelse af to tidligere justitsministre og en tidligere højtstående PET-chef har set dagens lys. Ret & Sikkerhed skal ifølge initiativtagerne løsne op for de fastlåste positioner og bringe debatten tættere på den rigtige balance mellem hensynet til retssikkerheden på den ene side og statens sikkerhed på den anden." https://www.information.dk/indland/2016/03/tidligere-justitsministre-lan...

"Initiativtagere til Ret & Sikkerhed
Anja Dalgaard Nielsen, Chef for Institut for strategi ved Forsvarsa- kademiet
Henrik Breitenbauch, Centerle- der, Center for Militære Studier
Lars Barfoed, associeret partner, Communiqué, fhv. justitsminister (De Konservative)
Mads Fuglede, kommentator, underviser Grundvigs Højskole (Venstre)
Morten Bødskov, medlem af Folketinget, fhv. justitsminister (Socialdemokraterne) "

"»Vi synes, det kunne være formålstjenstligt, at man havde et udgangspunkt, hvor man ikke startede i hver sin lejr, hver eneste gang man diskuterer, men ser på, hvad der virker, og hvad der ikke virker, når man skal finde svaret på den terrortrussel, som udvikler sig hele tiden.«
Ifølge initiativtagerne er den nuværende offentlige debat præget af, »at ofte fastgroede positioner skygger for den nødvendige debat om behovet for hele tiden at se balancen mellem sikkerhed og retssikkerhed i lyset af et kompleks og hastigt forandrende trusselsbillede«.
Det vil tænketanken i løbet af det første år forsøge at ændre på ved at holde konferencer og have aktiviteter på sociale medier, om emner som truslen fra militant islamisme og cyberkriminelle."

Meget ædelt - men objektivt og afbalanceret? Så vidt jeg kan se, er der slet ingen kritikere af den totalitære udvikling på overvågnings- og persondataområdet med - det lyder som en tænketank med en meget klar dagsorden, nemlig at gøde jorden for Pinds næste overvågningsforslag!

Og Socialdemokraterne er altså som ventet med i form af Bødskov. Ingen modstand mod udviklingen derfra.

SÅ kridt skoene til næste runde - den bliver endnu hårdere end den første. Og hvis Pind lykkes med at finde en løsning, som ikke træder teleindustrien over tæerne (f.eks. at alle data skal fodres direkte til staten/PET/politiet, så telebranchen ikke skal have besværet med at logge dem, så mister vi sikkert den stærkeste og mest pengestærke allierede, og så bliver de for alvor "Davids kamp mod Goliat."

Birger Hagen, Sup Aya Laya, Flemming Berger, Benjamin Bach, Ib Christensen, Mihail Larsen, Kurt Nielsen, Henrik Hansen, Dorte Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik Hansen

Ja man kan kun undre sig over at Snowdens afsløringer ikke har fået større effekt. Vi ved nu med sikkerhed at vi overvåges og det acceptere størstedel af befolkningen, faktisk har afsløringen medvirket til at det nu er legitimt, at vi ikke har vores privatliv i fred!
For ingen politikere har til dato taget afstand til denne massive overvågning, tværtimod.

Men kan savne en person som foreksempel Glenn Greenwald i denne nye tænketank

Why privacy matters
http://youtu.be/pcSlowAhvUk

Birger Hagen, Sup Aya Laya, Olav Bo Hessellund, Kurt Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Og dog, Henrik Hansen - Enhedslisten har da taget afstand - jeg har ikke helt tjek på SF og Alternativet på det punkt.

Jeg ved heller ikke helt, om befolkningen som sådan accepterer det - jeg tror, at mange slet ikke ved, hvor voldsomt det er (har måske allerede glemt Snowden, eller tror, at politikerne har ryddet op i den overvågning) - og så tror jeg, at mange har resigneret - ikke ved, hvad de skal gøre - ikke tror, det nytter noget.

Det er ret deprimerende, så desillusioneret man er blevet i løbet af ganske få år.
De ansvarlige politikere burde retsforfølges - men hvad sker i stedet? Se dagens anden nyhed: https://www.information.dk/comment/1113644#comment-1113644

Birger Hagen, Sup Aya Laya, Ib Christensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Hansen

Du har nok ret, mange har formentlig givet op, de har jo ikke noget at skjule;)
Og enkelte politikere har naturligvis pippet, men jeg havde (naivt) forventet at vores folkevalgte ville støtte op om privatslivetsfred.

Det er meget fortvivlende.

Mihail Larsen

Mørklægningens fader

At se Bødskovs navn dukke op igen - og specielt i en sag som denne - er tragikomisk. Manden er blevet fejet af banen som justitsminister, fordi han vildledte Folketinget. Og glem ikke, at han er fader til offentlighedsloven, hvis formål først og fremmest er at mørklægge den offentlige forvaltning. Den nye tænktetank er alene p.gr. af hans deltagelse på forhånd utroværdig.

Birger Hagen, Sup Aya Laya og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Så kan vi alle vel være mere trygge med sådan et hold for retfærdigheden og imod terrorismen.

Det selvfølgelige og troværdige valg i den sammenhæng er naturligvis Morten Bødskov!?
"En justitsminister hvor nødløgne klæber til som flue om en L..."!

Dertil kommer "betjeningen" af partikammeraten fra ungdommen(Scharff) med et sikkert livstidsjob for at have kørt PET i sænk, som en effektiv organisation.

Virkelig et scoop for retsstatens principper!

Anja Dalgaard Nielsen, kan man læse lidt om her:
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4989215.ece

- Her hviler passiviteten i trygge hænder, mens blomsterne i vindueskarmen vandes og udsigten nydes, så må skidtet bag hende gerne vokse sig stort.

- Atter en kvalitet, "helt udenom det vanlige". at satse på for en retsstats forhold til retsstaten og borgernes tryghed!

Lars Barfoed er nok den eneste troværdige i det selvskab, resten er ikke værd at have tillid til, og man må da håbe tænketanken ikke vil blive finansieret eller dens arbejde vil blive offentliggjort fordi ingen gider disse tvivlsomme personager.

Johan Reimann fra Tamilsagen er da også et oplagt emne for troværdigheden i sådan en gruppe, for ikke blot var har en af personerne i ministeriet der var aktiv i Tamilsagen, men også sidenhen i sagen om Pia Kjærsgaards aflyst besøg på Christiania.

Det ville virkelig være prikkenover I'et han også kom med i sådan en gruppe af blankpolerede personer med et blakket ry.