Nyhed
Læsetid: 4 min.

Tidligere justitsministre lancerer ny tænketank

En ny tænketank med deltagelse af to tidligere justitsministre og en tidligere højtstående PET-chef har set dagens lys. Ret & Sikkerhed skal ifølge initiativtagerne løsne op for de fastlåste positioner og bringe debatten tættere på den rigtige balance mellem hensynet til retssikkerheden på den ene side og statens sikkerhed på den anden
Den nye tænketank Ret & Sikkerhed vil gerne bidrage til en mere evidensbaseret og nuanceret tilgang i sager som f.eks. den mod Omar El-Husseins venner, som lige nu kører i Københavns Byret.

Jens Dresling

Indland
18. marts 2016

Et forum for debat om hvordan man finder balancen mellem retssikkerhed og de sikkerhedstrusler, Danmark står over for. Det er formålet med den ny tænketank Ret & Sikkerhed, som flere prominente navne for nylig har lanceret.

Bag tænketanken står blandt andet de tidligere justitsministre Morten Bødskov (S) og Lars Barfoed (K) samt den tidligere leder af PET’s afdeling for forebyggende sikkerhed Anja Dalgaard Nielsen.

»Vi er løbet på hinanden på kryds og tværs i diskussionen om, hvor balancen mellem sikkerhed og retssikkerhed er i de her meget vanskelige spørgsmål, som vi skal tage stilling til både lovgivningsmæssigt og som samfund,« siger Morten Bødskov om baggrunden for tænketanken.

»Vi synes, det kunne være formålstjenstligt, at man havde et udgangspunkt, hvor man ikke startede i hver sin lejr, hver eneste gang man diskuterer, men ser på, hvad der virker, og hvad der ikke virker, når man skal finde svaret på den terrortrussel, som udvikler sig hele tiden.«

Ifølge initiativtagerne er den nuværende offentlige debat præget af, »at ofte fastgroede positioner skygger for den nødvendige debat om behovet for hele tiden at se balancen mellem sikkerhed og retssikkerhed i lyset af et kompleks og hastigt forandrende trusselsbillede«.

Det vil tænketanken i løbet af det første år forsøge at ændre på ved at holde konferencer og have aktiviteter på sociale medier, om emner som truslen fra militant islamisme og cyberkriminelle.

Det første initiativ er en konference på Christiansborg i april om radikalisering, som afholdes i samarbejde med TrygFonden og CERTA Intelligence & Security – et privat efterretnings- og sikkerhedsfirma, som den tidligere PET-chef Jakob Scharf står bag.

Bidrage med viden på feltet

Ifølge den tidligere konservative justitsminister Lars Barfoed er det først og fremmest målsætningen at bidrage med mere viden på feltet.

»Vi vil gerne bidrage til at skabe en mere evidensbaseret tilgang både til meningsdannelse og beslutningsprocesser, omkring alt hvad der vedrører retspolitik og sikkerhed i forhold til de retssager, der kører: F.eks. i forhold til Omar El-Hussein og hans venner og hvad de har gjort og ikke gjort; i forhold til pigen, som er sigtet for at medvirke til at fremstille bomber; og i forhold til diskussionen om overvågning af nettet. Dér synes vi, at der er brug for at bidrage til en mere evidensbaseret og nuanceret tilgang, hvor man bryder med fordomme i debatten.«

– Hvordan skaber man evidensen? Efterretningstjenesterne er jo ikke så glade for at dele deres erfaringer. Skal de mere ud med sproget?

»Nej, det er ikke det, der er målsætningen. Jeg har som tidligere justitsminister om nogen forståelse for, at der er ting, man ikke bare kan fortælle. Men det kan være, at vi via konferencer og seminarer kan kortslutte forskellige meninger, holdninger og viden, så vi på den måde bidrager med det.«

– I taler om de fastlåste positioner. Hvordan vil i løsne dem?

»Vi er ikke en tænketank, der indtager positioner. Vi er en tænketank der gerne vil hjælpe med, at nuancerne kommer frem. Men også med tiden tilvejebringe evidens for hvad der er godt og skidt i de her sammenhænge,« siger Lars Barfoed og kommer med et eksempel.

»Jeg vil ikke pege fingre ad nogen, men man kan godt sige, at i hele den nuværende debat, der har været om dataovervågning, er der nogle fastlåste positioner. Nogle siger, at det skal vi have, og andre siger, at det må slet ikke indføres. Det kunne være, at man der kunne finde nogle veje, hvor man kan gøre det nødvendige, men ikke gå ud over det.«

– Hvorfor tror i på, at det er muligt at finde en balance?

»Der vil i sidste ende altid være en politisk beslutning. Men det er ikke sådan, at enten er man bare tilhænger af sikkerhed for enhver pris, og så er det ligegyldigt med retssikkerheden, eller også mener man det modsatte, og så må man slet ikke overvåge. Så sort og hvidt er det ikke, og der er en kæmpe gråzone. Hvis man får nuanceret debatten og skabt mere viden, så kan det være, det bliver lettere at finde den rimelige balance,« siger Lars Barfoed.

Facilitere debatten

Også Morten Bødskov fremhæver, at selvom initiativtagerne kommer med solid praksiserfaring fra både politik og efterretningstjeneste, skal Ret & Sikkerhed ikke selv indtage nogen position, når det handler om, hvor balancen mellem retssikkerhed og sikkerhed så rent faktisk går.

»Det centrale er at facilitere en debat, som kan fokusere på: Hvad er det for en trussel, vi står over for, hvad er erfaringerne både herhjemme og internationalt, og hvad kan man gøre ved det. Der er det rigtigt nok, at blandt os, der forsøger at stable det på benene, er der en stor viden om lovgivning og historikken i, hvordan terrortruslen har udviklet sig. Det er også et godt grundlag for, at vi kan deltage i debatten om, hvad der virker og ikke virker,« siger Morten Bødskov.

– I taler om balancen, og om man nogle gange er gået for langt i forhold til at håndtere sikkerhedstruslen. Hvor ligger du selv i forhold til den balance?

»Jeg står på mål for den al den lovgivning, der er vedtaget, men er også klar til at se på den i det nye lys, som lovgivning en gang imellem skal ses i. Men det har ikke så meget med tænketanken at gøre. Den handler om at facilitere en debat om, hvordan vi håndterer de udfordringer, vi står over for, med respekt for de værdier, og de retssikkerhedsmæssige garantier vi har, men hvor vi også skal sørge for at sikkerheden i landet er intakt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

"Tidligere justitsministre lancerer ny tænketank. En ny tænketank med deltagelse af to tidligere justitsministre og en tidligere højtstående PET-chef har set dagens lys. Ret & Sikkerhed skal ifølge initiativtagerne løsne op for de fastlåste positioner og bringe debatten tættere på den rigtige balance mellem hensynet til retssikkerheden på den ene side og statens sikkerhed på den anden." https://www.information.dk/indland/2016/03/tidligere-justitsministre-lan...

"Initiativtagere til Ret & Sikkerhed
Anja Dalgaard Nielsen, Chef for Institut for strategi ved Forsvarsa- kademiet
Henrik Breitenbauch, Centerle- der, Center for Militære Studier
Lars Barfoed, associeret partner, Communiqué, fhv. justitsminister (De Konservative)
Mads Fuglede, kommentator, underviser Grundvigs Højskole (Venstre)
Morten Bødskov, medlem af Folketinget, fhv. justitsminister (Socialdemokraterne) "

"»Vi synes, det kunne være formålstjenstligt, at man havde et udgangspunkt, hvor man ikke startede i hver sin lejr, hver eneste gang man diskuterer, men ser på, hvad der virker, og hvad der ikke virker, når man skal finde svaret på den terrortrussel, som udvikler sig hele tiden.«
Ifølge initiativtagerne er den nuværende offentlige debat præget af, »at ofte fastgroede positioner skygger for den nødvendige debat om behovet for hele tiden at se balancen mellem sikkerhed og retssikkerhed i lyset af et kompleks og hastigt forandrende trusselsbillede«.
Det vil tænketanken i løbet af det første år forsøge at ændre på ved at holde konferencer og have aktiviteter på sociale medier, om emner som truslen fra militant islamisme og cyberkriminelle."

Meget ædelt - men objektivt og afbalanceret? Så vidt jeg kan se, er der slet ingen kritikere af den totalitære udvikling på overvågnings- og persondataområdet med - det lyder som en tænketank med en meget klar dagsorden, nemlig at gøde jorden for Pinds næste overvågningsforslag!

Og Socialdemokraterne er altså som ventet med i form af Bødskov. Ingen modstand mod udviklingen derfra.

SÅ kridt skoene til næste runde - den bliver endnu hårdere end den første. Og hvis Pind lykkes med at finde en løsning, som ikke træder teleindustrien over tæerne (f.eks. at alle data skal fodres direkte til staten/PET/politiet, så telebranchen ikke skal have besværet med at logge dem, så mister vi sikkert den stærkeste og mest pengestærke allierede, og så bliver de for alvor "Davids kamp mod Goliat."

Birger Hagen, Sup Aya Laya, Flemming Berger, Benjamin Bach, Ib Christensen, Mihail Larsen, Kurt Nielsen, Henrik Hansen, Dorte Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik Hansen

Ja man kan kun undre sig over at Snowdens afsløringer ikke har fået større effekt. Vi ved nu med sikkerhed at vi overvåges og det acceptere størstedel af befolkningen, faktisk har afsløringen medvirket til at det nu er legitimt, at vi ikke har vores privatliv i fred!
For ingen politikere har til dato taget afstand til denne massive overvågning, tværtimod.

Men kan savne en person som foreksempel Glenn Greenwald i denne nye tænketank

Why privacy matters
http://youtu.be/pcSlowAhvUk

Birger Hagen, Sup Aya Laya, Olav Bo Hessellund, Kurt Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Og dog, Henrik Hansen - Enhedslisten har da taget afstand - jeg har ikke helt tjek på SF og Alternativet på det punkt.

Jeg ved heller ikke helt, om befolkningen som sådan accepterer det - jeg tror, at mange slet ikke ved, hvor voldsomt det er (har måske allerede glemt Snowden, eller tror, at politikerne har ryddet op i den overvågning) - og så tror jeg, at mange har resigneret - ikke ved, hvad de skal gøre - ikke tror, det nytter noget.

Det er ret deprimerende, så desillusioneret man er blevet i løbet af ganske få år.
De ansvarlige politikere burde retsforfølges - men hvad sker i stedet? Se dagens anden nyhed: https://www.information.dk/comment/1113644#comment-1113644

Birger Hagen, Sup Aya Laya, Ib Christensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Hansen

Du har nok ret, mange har formentlig givet op, de har jo ikke noget at skjule;)
Og enkelte politikere har naturligvis pippet, men jeg havde (naivt) forventet at vores folkevalgte ville støtte op om privatslivetsfred.

Det er meget fortvivlende.

Mihail Larsen

Mørklægningens fader

At se Bødskovs navn dukke op igen - og specielt i en sag som denne - er tragikomisk. Manden er blevet fejet af banen som justitsminister, fordi han vildledte Folketinget. Og glem ikke, at han er fader til offentlighedsloven, hvis formål først og fremmest er at mørklægge den offentlige forvaltning. Den nye tænktetank er alene p.gr. af hans deltagelse på forhånd utroværdig.

Birger Hagen, Sup Aya Laya og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Så kan vi alle vel være mere trygge med sådan et hold for retfærdigheden og imod terrorismen.

Det selvfølgelige og troværdige valg i den sammenhæng er naturligvis Morten Bødskov!?
"En justitsminister hvor nødløgne klæber til som flue om en L..."!

Dertil kommer "betjeningen" af partikammeraten fra ungdommen(Scharff) med et sikkert livstidsjob for at have kørt PET i sænk, som en effektiv organisation.

Virkelig et scoop for retsstatens principper!

Anja Dalgaard Nielsen, kan man læse lidt om her:
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article4989215.ece

- Her hviler passiviteten i trygge hænder, mens blomsterne i vindueskarmen vandes og udsigten nydes, så må skidtet bag hende gerne vokse sig stort.

- Atter en kvalitet, "helt udenom det vanlige". at satse på for en retsstats forhold til retsstaten og borgernes tryghed!

Lars Barfoed er nok den eneste troværdige i det selvskab, resten er ikke værd at have tillid til, og man må da håbe tænketanken ikke vil blive finansieret eller dens arbejde vil blive offentliggjort fordi ingen gider disse tvivlsomme personager.

Johan Reimann fra Tamilsagen er da også et oplagt emne for troværdigheden i sådan en gruppe, for ikke blot var har en af personerne i ministeriet der var aktiv i Tamilsagen, men også sidenhen i sagen om Pia Kjærsgaards aflyst besøg på Christiania.

Det ville virkelig være prikkenover I'et han også kom med i sådan en gruppe af blankpolerede personer med et blakket ry.

For dem der ikke er trygge og kan komme til København:
http://cryptohagen.dk/