Tidligere minister kritiseres for at have hemmeligholdt Snowden-aftale

’Danmark skulle ikke – og skal ikke – hjælpe USA med at fange Edward Snowden,’ lyder det fra SF efter nyt svar fra Justitsministeriet. Det tidligere regeringsparti mener at den daværende SRSF-regering burde have orienteret Folketinget om Danmarks hjælp til USA i forbindelse med jagten på Snowden
3. marts 2016

Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) kritiseres nu af sin tidligere regeringspartner og støtteparti for at have hemmeligholdt for Folketinget, at Danmark var klar til at hjælpe USA i jagten på whistlebloweren Edward Snowden.

Kritikken kommer, efter justitsminister Søren Pind (V) forud for et samråd torsdag i Folketingets retsudvalg oplyser, at Justitsministeriet i 2013 på forhånd blev orienteret om, at et amerikansk fly, der fik landingstilladelse i Københavns Lufthavn, angiveligt kom for at hente Edward Snowden. USA forsøgte på det tidspunkt at få whistlebloweren udleveret fra Rusland, hvor han var strandet i Moskvas internationale lufthavn.

SF’s retsorfører, Lisbeth Bech Poulsen, mener justitsministeren – og altså den daværende SRSF-regering – burde have forelagt hjælpen for Folketinget. Ifølge grundloven skal Udenrigspolitisk Nævn, som minimum, orienteres forud for større udenrigspolitiske beslutninger.

»Det er jo et principielt spørgsmål, om det skal være en del af Danmarks udenrigspolitik at hjælpe amerikanerne med at fange Edward Snowden. Vi synes, at det her skal afdækkes, for det er ikke rimeligt, den måde det er foregået på. Danmark skulle ikke – og skal ikke – hjælpe USA med at fange Edward Snowden,« siger SF’s retsordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Søren Pind indrømmede i sidste måned, at det ikke var korrekt, når han tidligere havde afvist at kende »formålet« med det pågældende amerikanske flys tilstedeværelse i Københavns Lufthavn. Formålet var nemlig at »have mulighed for at kunne transportere Edward Snowden til USA« såfremt han blev udleveret fra Rusland eller et andet land.

Læs også: Pind nægter at fortælle om garanti mod Snowden-tortur

Ifølge en række nye svar fra Søren Pind til retsudvalget blev Justitsministeriet den 24. juni 2013 kontaktet af Rigspolitiet om en »mulig landing af et amerikansk regeringsfly«. Tidligt næste dag, den 25. juni, fik Justitsministeriet besked om, at flyet forventedes at ville lande senere samme dag.

Da flyet hverken medbragte våben, ammunition eller anholdte, var der dog ikke behov for nogen tilladelse fra Justitsministeriet. Og endelig orienterede Rigspolitiet den 27. juni Justitsministeriet om, at flyet ventede på Edward Snowden.

Selv om Søren Pind i dag – af »principielle grunde« – ikke ønsker at oplyse, hvem der vidste hvad og hvornår i Justitsministeriet, har Enhedslistens retspolitiske ordfører, Pernille Skipper, svært ved at tro, at Morten Bødskov ikke blev orienteret om landingstilladelsen.

To dage før det amerikanske fly landede i Københavns Lufthavn, var Edward Snowden under verdenspressens opmærksomhed ankommet fra Hongkong til Rusland.

»Det ville mildest talt være mærkeligt, at Justitsministeriet fik det at vide, uden at ministeren også hørte om det. Det at deltage i jagten på Edward Snowden er ikke nogen teknokratisk beslutning, men en stor beslutning, og det spørgsmål burde Folketinget selvfølgelig have taget stilling til. Spørgsmålet var – og er – om Danmark skal hjælpe med at fange en whistleblower, som bliver jaget af en stat, hvor han ikke bare risikerer at få en unfair retssag. På det tidspunkt risikerede Edward Snowden faktisk også dødsstraf,« siger Pernille Skipper.

R: »Det er naturligt«

Den britiske avis The Guardian indledte den 7. juni 2013 på baggrund af dokumenter fra Eward Snowden en række af artikler om den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agencys (NSA) verdensomspændende masseovervågning. Den tidligere computerekspert Edward Snowden valgte den 10. juni at stå offentligt frem i avisen, fordi han ikke »kan leve i et land, hvor man agerer på denne måde«.

På det tidspunkt havde Edward Snowden forladt USA – velvidende, at USA ville være interesseret i at tilbageholde ham for spionage og tyveri – og var ankommet til Hongkong. Den 23. juni forlod Edward Snowden Hongkong og landede samme dag i Moskva, hvor han siden har befundet sig på såkaldt midlertidig asyl.

Også andre medier end The Guardian, heriblandt Information, har haft adgang til dokumenter fra Edward Snowden og har kunnet bringe afslørende artikler om NSA’s spionage.

Morten Bødskov, som i dag er formand for Folketingets Erhvervsudvalg, har ikke ønsket at kommentere oplysningerne og kritikken.

»Jeg har ingen kommentarer,« skriver Morten Bødskov i en kortfattet kommentar.

Det tredje af de daværende regeringspartier, Det Radikale Venstre, mener ikke, at Morten Bødskov kan bebrejdes beslutningen.

»Det er naturligt, at den udøvende magt træffer den slags beslutninger uanset om man er enige i den konkrete beslutning eller ej,« siger Det Radikale Venstres udenrigsordfører, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kommentarer

Brugerbillede for Aksel Gasbjerg

"To dage før det amerikanske fly landede i Københavns Lufthavn, var Edward Snowden under verdenspressens opmærksomhed ankommet fra Hongkong til Rusland.
Det ville mildest talt være mærkeligt, at Justitsministeriet fik det at vide, uden at ministeren også hørte om det."

Situationen var så politisk højspændt, at ikke kun justitsministeren, men også statsministeren (Thorning) og udenrigsministeren (Søvndal) må have haft kendskab til flyet og dets opgave.

Brugerbillede for Christian  de Thurah

Jeg har al mulig sympati og respekt for den samvittighedsfulde whistleblower, men i Edward Snowdens og WikiLeaks' tilfælde er der grund til en god portion skepsis. Når man offentliggør dokumenter i de mængder, som de har gjort , for Snowdens vedkommende anslået omkring 10.000 og WikiLeaks flere hundrede tusinde, er det ikke realistisk at tro, at man ved præcis, hvad det er, man offentliggør. Derfor kan man heller ikke vide, hvad konsekvenserne kan blive for andre mennesker.
Der er ingen grund til at glorificere den form for "whistleblowing".

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Anne-Marie  Krogsbøll

Jeg er lidt forvirret over sprogbrugen i artiklen. Var det tanken, at USA skulle forsøge at "fange" Snowden (som Lisbeth Bech Poulsen udtrykker det), hvis han pludseligt befandt sig i Københavns Lufthavn, eller var landingen kun tiltænkt den situation, at Rusland gik med til at udlevere ham?

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Troels Larsen

@Christian de Thurah

På den anden side er det nok lidt svært at bevise ens påstand, hvis man samtidig ikke må fremlægge sine beviser. Var der et funktionelt system til den slags, ville man kunne undgå det, men overvågningsprogrammerne er jo af en sådan karakter, at den regering der ville overse et sådant system ikke har interesse i, at det faktisk fungerer.

Snowden gav trods alt sine info videre til journalister han mente var troværdige, og som har gjort deres for at screene oplysningerne inden udgivelse. Så vidt jeg ved, er der stadig mere info på vej. Det skal dryppes ud, for at holde offentlighedens opmærksomhed på emnet.

Jeg kan ikke huske tilfælde, hvor filer som kom fra Snowden var offentliggjort til skade for andet end de programmer han synes skulle fortælles om, men det kan have været tilfældet. På den anden side er jo også ret nemt for NSA at sige, at de filer er skadelige for national sikkerhed, for de opfatter vel alt hvad de laver for kritisk for amerikansk national sikkerhed.

Hvordan skulle den "samvittighedsfulde whistleblower" have håndteret global masseovervågning i dine øjne?

Brugerbillede for Anne-Marie  Krogsbøll

Det er netop kommet frem via Josefine Fochs kommentar under samrådet, (sådan som jeg forstår det), at der IKKE var tale om, at russerne ville udlevere til USA, men at USA's anmodning gik på, at såfremt Snowden skulle lande i København, så ønskede man samarbejde om pågribelse i Danmark.

Det må vel betyde, at det må være det DANSKE politi, der skulle have anholdt Snowdon - eller måske i al hemmelighed USA' egne agenter - hvilket vel ikke kan være lovligt?

Så det lyder for mig som om, artiklens tolkning "udlevering fra Rusland til USA" er forkert.

http://www.ft.dk/webtv/video/20151/reu/td.1298990.aspx

Brugerbillede for Anders  Hede

Og alligevel...
Alligevel er det mere sikkert end amen i kirken at han er minister igen næste gang.

Hvornår får vi opklaret om han stod bag, hvilket han med næsten al politisk logik gjorde, opfordringen til politiet om at lukke ned for al Tibet støtte

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Rolf  Clausen

Espen Bøgh;

ligesom når Diktatorer som Gadaffi eller Mugabe laver nødløg for er behold magten? eller er det bare lyv? det selvfølgelige legitimt at gøre når man er et demokrati......... for jeg ser det som bedrageri på 3 år!.
præcis det som sjovt nok samme som Snowden afsløret den Amerikanske state gjord mod sin medborger.
Sikkert et anden ranks demokrati vi lever i. med USA som forbillede......

Brugerbillede for Max Hansen

Selvfølgelig kan USA ikke "bare" anholde en overthere efterlyst person i en international lufthavn. Det ubehagelige er tanken om hvorvidt vor daværende regering har nikket stiltiende til landing af et amerikansk regeringsfly der havde til formål at "kidnappe" Snowden,- det har de jo praktiseret flere gange i historien, senest med flere af dem der i dag sidder i Quantanamo ?

Brugerbillede for Mads Berg

@Max Hansen

Jamen, det er skam afsløret, at den danske regering stod bag godkendelsen af, at have et CIA-fly holdende klar på asfalten i Københavns lufthavn. Det er lige den del af oppositionens spørgsmål, som er mest interessant, og som Pind afviste at svare på med "hensynet til fremmede magter" som begrundelse.

Du kan læse dokumentationen og andre ganske artige detaljer om flyets landingstilladelse her:

https://www.denfri.dk/2016/01/usa-sendte-fly-til-danmark-for-at-hapse-sn...

https://www.denfri.dk/2016/02/snowden-fly-rejser-spoergsmaal/

Brugerbillede for Søren Jessen

@Christian de Thurah

Husk dog på at lækagen af de mange dokumenter derfor netop skete i samarbejde med jornalisterne fra The Guardian som skulle sørge for at der blev gået efter bolden i brugen af de lækkede dokumenter.

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Søren Jessen

@Troels Larsen: Spot on!

Hvorvidt de lækkede oplysninger har været til samfundsmæssig skade eller gavn kunne være genstand for journalistisk granskning. Det er selve frontlinien i politikeres og efterretningstjenesters kritik af Snowden som "bare" en gemen wistleblower.

Selv kan jeg heller ikke komme i tanke om et eneste eksempel på at oplysninger der er endt i offentligheden har været til samfundmæssig skade, endsige større skade end en fortsat ulovlig overvågning er eller ville have været. Sigtet har været holdt sagligt på at dokumentere ulovlig overvågning.

anbefalede denne kommentar