Nyhed
Læsetid: 1 min.

Venstre: Konkurrencen halter i realkredit-sektoren

Indland
3. marts 2016

Der bliver ikke tale om, at politikerne går ind og fastsætter maksimale priser for, hvad realkreditinstitutterne må opkræve i bidragssatser fra deres kunder. Men det kan godt være, at der slækkes på krav til institutternes finansielle polstring, og det kan også meget vel komme på tale at begrænse de gebyrer, der følger med, når realkreditkunder vil flytte deres lån.

Sådan lyder beskeden fra Venstres finansordfører, Jacob Jensen, efter at sagen om de stærkt stigende bidragssatser i realkreditselskabet Totalkredit er rykket ind på Christiansborg. Her kræver et politisk flertal en forklaring fra Nykredit, der ejer Totalkredit.

»Man kan i hvert fald konstatere, at det er relativt dyrt at skifte fra et institut til et andet. Det indikerer, at konkurrencen måske er knap så god, som man kunne ønske sig set med forbrugerens øjne,« siger Jacob Jensen. »Vi er meget fokuserede på, at man som forbruger kan stemme med fødderne, således at hvis man ikke er tilfreds med den pris, der er stillet i et institut, kan man relativt omkostningsfrit gå over et andet sted.«

Ud over gebyrerne, der er forbundet med at skifte realkreditinstitut, er Venstre også åben over for at se på kravene til realkreditselskabernes finansielle polstring.

Nykredits begrundelse for at hæve priserne er netop, at kravene til finansiel polstring betyder, at koncernen er nødt til at kradse flere penge ind.

»Hvis vi den vej rundt kan få bragt bidragssatserne ned, kan det være med til at sikre vækst og jobskabelse,« mener Jacob Jensen.

Han understreger dog, at det skal ske under hensyntagen til den finansielle stabilitet, der netop er baggrunden for, at kravene til polstringen i den finansielle sektor er blevet skærpet siden finanskrisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Det er en skam, at vi ikke den velformulerede debattør og tidligere EU-Parlamentariker Emilie Turunen med i indsatsen mod Nykredit, som påstår at være en medlemsforening.

Sidste nyt er, at en lang række Totalkredit kunder føler sig fuppet ved at være blevet flyttet fra Nykredit til datterselskabet Totalkredit. Ifølge en Højesteretsdom må bidragssatsen ikke forhøjes i Nykredit; men gerne i Totalkredit - så det bliver den - og alle ny engagementer oprettes i Totalkredit, herunder låneomlægninger og tillægslån til gamle Nykredit kunder.

Plus altså, at en række gamle Nykredit kunder pludselig fandt sig overført til Totalkredit - sådan af praktiske og økonomiske grunde, stod der i brevet fra Nykredit.

Forbrugerombudsmanden har taget sagen op - det er rent bondefangeri - og det ville have været rigtig fint at have Emilie Turunen med i indsatsen. Hun beskæftigede sig i sin tid i EU Parlamentet, 2009-2014, meget med den finansielle krise, herunder kapitalkrav og redningsindsats overfor de finansielle institutioner.

Desværre er Emilie Turunen i mellemtiden havnet på lønningslisten hos
Nykredit, såh..................................

http://finanswatch.dk/Finansnyt/Realkredit/article6992824.ece

Steffen Gliese

Problemet er ikke manglende konkurrence, men at institutterne blev overtaget af bankerne og dermed - også de, der ikke blev overtaget - underlagt markedet fremfor administrativt fastsatte vilkår i hypotekbanken (som fuldstændig stupidt og irrationelt blev nedlagt for få år siden).

Vrøvl, Steffen Gliese

Ideen med bidragssatserne er, at de er en forsikringspræmie for en kollektiv ordning, således at summen i alle bidrag skulle være netop så stor, at det dækker for summen af misligeholdte lån.

Dermed kan en sådan sats aldrig sættes administrativt af en tilfældig kontorchef i en politisk bestemt bank.

At bidragssatserne så stiger ud over, hvad den fair forsikringspræmie tilsiger skyldes så manglende konkurrence, og her er det uinteressant, hvem der ejer dem.