Interview
Læsetid: 3 min.

Alternativet kalder modstand mod kandidat for automatreaktioner

Alternativets nye folketingskandidat, Mohammad Sabah Ahmad, trækker overskrifter med en fortid som talsmand for Grimhøjmoskeen i Aarhus. ’Alle skal kunne blive klogere, og alle skal kunne sige: Jeg har taget fejl, men nu er jeg et andet sted,’ lyder forsvaret fra partiets politiske ordfører
Alternativets folketingskandidat Mohammad Sabah Ahmad var i en kort periode i 2014 talsmand for den omstridte aarhusianske Grimhøjmoské, der er kendt for sine ekstremistiske budskaber.

Alternativets folketingskandidat Mohammad Sabah Ahmad var i en kort periode i 2014 talsmand for den omstridte aarhusianske Grimhøjmoské, der er kendt for sine ekstremistiske budskaber.

Katinka Hustad

Indland
6. april 2016

Dårligt nok er han blevet opstillet, før Alternativets nye folketingkandidat, Mohammad Sabah Ahmad, risikerer at blive sit partis svar på Enhedslistens Asmaa Abdol-Hamid. Den muslimske folketingskandidat, der i sin tid truede med at sende Liste Ø under spærregrænsen.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) kalder således opstillingen »naiv«, mens Dansk Folkeparti bruger udtrykket »stærk problematisk« og Socialdemokratiet »dybt kritisabelt«.

En kritik, som skyldes, at den 25-årige folketingskandidat i tre dage fungerede som talsmand for den omdiskutererede Grimhøjmoské i Aarhus, der flere gange er blevet kritiseret for at være centrum for ekstremisme (derudover vækker det også opsigt, at Mohammad Sabah Ahmad har en dom for at have indtelefoneret en bombetrussel).

I et interview henviser Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, imidlertid til, at Alternativet i Østjyllands Storkreds på demokratisk vis har valgt Mohammad Sabah Ahmad. At kredsen kendte folketingskandidatens baggrund. Og endelig at denne ikke deler Grimhøj-moskeens »politiske og religiøse holdninger og fortolkninger«.

»Mohammad Sabah Ahmad har valgt at gå ud af det og har siden arbejdet for skabe dialog og bygge bro. Og det er noget af det, som ligger helt i tråd med, hvad Alternativet vil i forhold til debatten om radikalisering. Der er i den grad behov for, at vi dyrker dialogen og det at bygge broer. Så er der andre ting i hans fortid – bombetruslen – som er helt utilstedelig og forfærdelig, men som han erkender var en fejl. Og en fejl han har stået til ansvar for. Han er blevet straffet, som det skal være, men man skal nu også kunne komme videre her i livet«.

Alternativet forhindrede ellers i sin tid ikke bare Klaus Riskær Pedersen, som også tidligere var straffet, i at blive opstillet til Folketinget. Han endte med at blive ekskluderet af Alternativet!

»Det er nu engang ikke os herinde på Christiansborg, som sidder og styrer, hvem der skal opstilles. Det gør de ude i kredsene, og i Klaus Riskær Pedersens tilfælde var det en kreds, som ønskede at få ham ekskluderet. Det fungerer decentralt«.

– Men da Klaus Riskær Pedersen forsøgte at blive opstillet for Alternativet, fortalte Uffe Elbæk, at det ville han fraråde, fordi denne havde den forkerte »profil«?

»Da Klaus Riskær Pedersen ville have særlige ordninger og spille en særlig rolle i Alternativet, sagde Uffe Elbæk, at det var en dårlig ide. Men det har ikke noget at gøre med at have været straffet eller ej. Det går vi ikke op i. Man bliver ikke stigmatiseret i Danmark, fordi man har været straffet for noget. Tværtimod. Mohammad Sabah Ahmad er nemlig ikke bare blevet straffet. Han har faktisk lært af nogle af de ting, som han har gjort og vil gerne bruge det politisk til at skabe en bedre dialog og forståelse for, hvordan vi netop kan gøre noget ved radikaliseringen. Det sætter jeg stor pris på«.

– Så der er ikke noget i en kandidats fortid, som på forhånd vil diskvalificere denne for at stille op for Alternativet?

»Selvfølgelig skal man jo tage afstand fra de tidligere ting og stå for Alternativets politik. Det gør også, at vi skal forsvare menneskerettighederne – som jeg gør, når jeg kritiserer Tyrkiet eller Syrien. Det kan man selvfølgelig ikke arbejde imod, hvis man skal være kandidat hos Alternativet – og det vil han heller ikke kunne. Og det gør han netop ikke.

– Så der er ikke noget?

»Nej, men det er op til kredsen, og jeg ved, at de har diskuteret det. Men alle skal kunne blive klogere, og alle skal kunne sige: Jeg har taget fejl, men nu er jeg et andet sted. Og det er vigtigt, at han netop gerne vil arbejde for, at vi får skabt en dialog og et socialt arbejde, så vi arbejder mod radikaliseringen og ikke bare kommer med nogle automatreaktioner, hvilket jeg synes nogle politikere gør,« siger Rasmus Nordqvist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Kristensen

Det er jo bare et opmærksomhedshungrende parti der ligesom LA suger freaks til sig. Jo mere aparte, jo større opmærksomhed.

Johnny Werngreen

Vi er jo ellers ikke forvænte med politikere, der bliver klogere, så ... Og for nogle er fortabte sønners tilbagevenden til de levende nok mere en teoretisk end en praktisk mulighed.

Niels-Simon Larsen

Han må jo igennem diverse nåleøjer. Han har klaret det første med at blive valgt. Enhver har lov at melde sig ind og stille op. Det næste bliver at arbejde for det alternative projekt. Man kan sige, at det er lidt den omvendte verden, for det burde være sådan, at man blev valgt på at have arbejdet for partiet og have gjort sig kendt gennem utallige møder, men i praksis kan man stille op og tale sin sag. Jeg ved ikke helt, hvordan det er foregået, men reglerne er fulgt, og så må tiden vise, hvad der er i ham.
Man kan undre sig over, at nogle tror, at de kan bruge et parti til et personligt ræs. Det synes jeg var tilfældet med Riskær. Er man ikke holdspiller, skal man finde noget andet.

Hmm - politiske partier må naturligvis opstille de kandidater de vil.

Problemet er om han er valgbar jf Grundlovens bestemmelser herfor, efter den bombetrussel han indtelefonerede til universitetet. Det afhænger af, hvilken straf han blev idømt, da hovedreglen er at en fængselsstraf er diskvalificerende.

Jeg kender ikke "taksten" for en bombetrussel, men anser det for sandsynligt at han er blevet idømt en betinget fængselsstraf, hvilket i givet fald vil gøre dette spørgsmål aktuelt.

Hvorfor finder Alternativet ikke en mindre labil kandidat? Dem findes der masser af - også med samme baggrund, hvis hensigten er brobygning (sic).

Dorte Sørensen

Var han ikke 19 år,da han brugte en desværre benyttet metoden for at hævne sig på en skole, for at undgå en eksamen, som åbenbart var hans motiv.
Hvor mange bombetrusler, der med årene er omtalt i medierne ved jeg ikke , men desværre hørtes det ofte at den og den skole var lukket pga. en bombetrussel. Hermed ikke sagt at der er i orden - Til hans fordel må det vel med at han melte sig selv og tog sin straf. Det kan ikke siges om flere folketingsmedlemmer, der har fiflet og fusket.

Sabine Behrmann

Det lyder, som om udenforstående forventer topstyring, så kandidaterne castes i henhold til, hvad DF finder spiseligt. Det er der allerede for meget af i Alternativet - når medlemmerne i Århus opstiller en kandidat, der har en fortid bag sig, må de jo mene, at han er en værdig repræsentant for dem, der var med til opstillingsmødet.

Og her er så folketingets udlæggelse af valgbarhed i forbindelse med straf:

"§ 30 (Forklaring)
Stk. 1. Hvis man har stemmeret, kan man også vælges ind i Folketinget. Men man må ikke være straffet for noget, som i folks øjne gør én uværdig til at sidde i Folketinget. Det er Folketinget, der bestemmer, om et dømt medlem også er uværdigt.

I praksis bruger man straffen som rettesnor. Hvis et folketingsmedlem får en frihedsstraf, må medlemmet som regel træde ud af Folketinget. Det skete f.eks. for Fremskridtspartiets tidligere leder Mogens Glistrup. Han blev dømt skyldig i skattebedrageri og kom i fængsel. Folketinget mente derfor, at han var uværdig til at sidde i Folketinget og stemte ham ud i 1983. Da han havde afsonet sin straf, stillede han op og blev atter valgt ind i Folketinget i 1987. Og Folketinget fandt ham nu værdig. " (http://www.ft.dk/Dokumenter/Publikationer/Grundloven/Min%20grundlov/Kapi...)

Så har man udstået sin straf, kan man også vælges til folketinget. Noget andet manglede da også bare.

ingemaje lange, Margit Tang, Dorte Sørensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Min ældste søn blev skoletræt da han var fjorten og forsøgte sammen med en kammerat at brænde skolen af. Stor opstandelse i familien, især fordi jeg kom til at grine, da jeg hørte det. Hvem har ikke som barn ønsket at brænde sin skole af?

Anyway, i dag er han en god samfundsborger, der betaler sin skat og for længst har overvundet sine terroristiske tilbøjeligheder.

Men de forargede elsker at forarges. Haters gonna hate.

Jep . selvfølgelig skal unge mennesker have en chance til, hvis de laver noget lort.

Jeg vil glæde mig til at høre, hvad han står for og hvordan der kan bygges bro til radikale islamiske miljøer.

Mihail Larsen

Det er kun to år, siden han virkede som talsmand for Grimhøj-moskeen. Nu har han på kort tid skiftet verdensanskuelse. Havde det ikke været klogere at lade ham demonstrere, hvor alvorligt og ærligt hans nye engagement er, før han ligefrem tildeles en af de mest betroede stillinger?

Christian De Thurah, Henrik Nielsen og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Birgitte Simonsen

Hmm! Niels Nielsen, der er vel forskel på at ønske og at forsøge...

jens peter hansen

Hvem har ikke drømt om både det ene og det andet, men det er da noget anderledes at udføre drømmen eller hvad ???

Gad vide, hvad han rent fagligt vil kunne bidrage med, Alternativets program er åbenbart ikke det, han har beskæftiget sig mest med - men, never mind, hal nogle stemmer hjem, det er dét der tæller, så er alt glemt og synderne forladt i bedste kristelige hykleriske facon ...

Torsten Jacobsen

Nå, det viser sig nu, at Mohammad Sabah Ahmad slet ikke var opstillingsberettiget til valg som folketingskandidat, da han endnu ikke har været medlem af Alternativet i 3 måneder (som landsvedtægterne i Alternativet kræver). Det samme gjorde sig på dagen i øvrigt gældende for 5 af de i alt 10 opstillede kandidater.

Nu bliver det så interessant at se, om Mohammad Sabah Ahmad kan finde genvalg, når Alternativet i Århus skal holde omvalg om ikke mindre end 3 måneder.

Det ligner jo en rigtig Århus-historie, men mon ikke der snarere er tale om en af de forventelige - om end uklædelige - fodfejl, som de fleste nye partier ikke helt synes at kunne sige sig fri for..

christian christensen

Det er vist mest Alternativets eget problem. Det bliver næppe den sidste automatreaktion, vi kommer til at opleve i den sag. Vær "bombesikker" på, at han på et tidspunkt kommer til at sige et eller andet dumt om terror, kvinder, seksuelle minoriteter, religion, jøder osv, og så bliver de selv nødt til at pille ham af listen.

Grethe Preisler

Et sted skal man jo begynde, når man er fra Århus og har fået malet sig op i et hjørne, hvor man hverken kan få et job til en løn elleløn, man kan leve af, eller blive optaget på et videregående studium, fordi man har truet med at sprænge sin folkeskole i luften, da man gik i 10. klasse, for at slippe for at gå op til afgangsprøven, før man havde nået at erhvervede de nødvendige kundskaber i dansk og regning, så man kunne krone sin skolegang med en studentereksamen efter yderligere tre år med SU i gymnasiet.

Surt show Mohammad! Men nu kan du da nå at videreuddanne dig som cirkusartist og/eller performer på Akademiet for Fri og Uhæmmet Kreativitet. Indtil du har været medlem af partiet længe nok til at prøve lykken igen og søge opstilling på Alternativets liste over aspiranter til et job som medlem af den lovgivende forsamling med et 'vederlag for tabt arbejdsfortjeneste', der siger spar to til det meste af, hvad du kan tjene som ufaglært eller studentermedhjælper på SU ;o)

Michael Kongstad Nielsen

De skulle nok have brugt Klaus Riskær-metoden.

Mihail Larsen

Hensigt og mål

Der er noget selvindlysende rigtigt i at ville inddrage alle danske borgere i demokratiet, herunder også etniske minoriteter, der har besluttet sig for en fremtid som danskere. Før eller siden vil det også vise sig ved, at medlemmer af disse grupper bliver indvalgt i folketinget og endda indtager ministerposter. For så vidt det flugter med Alternativets rekrutteringspolitik, er det udmærket og fortjener påskønnelse.

Men:

Det er vigtigt, at disse medlemmer vælges på et politisk program - ikke på deres etnicitet. De er ikke - og skal ikke være - 'repræsentanter' for etniske grupperinger, for så bliver etnicitet som sådan til et politisk problem. Formentlig stik imod hensigten. (Et lignende eksempel kunne være kvinders repræsentation i politik, kunst, videnskab og erhverv, der også fra visse gruppers side forsøges 'politiceret' til at dreje sig om køn i stedet for kvalifikationer.)

Den gode hensigt - at give alle borgere en fair og lige adgang til demokratiet - kan blive undermineret af de midler, der tages i brug for at fremme den. Fordi særlige hensyn er i strid med demokratiets grundidé - og faktisk noget, demokratiets forkæmpere i 17-1800-tallet lagde særlig vægt på op imod feudalstyrets kringlede hensyn til særlige dele af befolkningen, der burde skånes for de ellers alment gældende, lige vilkår.

Man kan være progressiv på en reaktionær måde. Så ødelægger hensigten målet. Vi får et tilbagefald til en demokratiforståelse, der i virkeligheden er fuld af fordomme. Demokratisk samtale og kritik bliver ikke længere ærlig snak, men kodede diskurser ladet med politisk korrekte fordomme. Det fører til demokratiets død.

Så Alternativet bør tænke sig grundigt om, før de gør sig sårbar over for en nærliggende mistanke om, at de i deres alternative iver dummer sig ved at være for 'politisk korrekte'. I almindelighed ved at omfavne alle, der snakker dem efter munden; i særdeleshed ved at omfavne folketingskandidater, der kommer ind fra gaden med en broget, umiddelbar fortid, men gyldne løfter - og et ikke ganske overbevisende, afklaret forhold til deres eget værdigrundlag.

Målet hellige midlet, men midlet kan fordærve målet.

Mihail Larsen

Må jeg minde om ...

at Danmark har haft en jødisk formand for Højesteret. Den position fik han, fordi han var den mest kvalificerede. Det var ikke et 'politisk' problem. Sådan fungerer en retsstat.

Hvorfor skal vi nu til at tænke i etniske baner?

Stik imod hvad multikultaristerne tænker, så skal vi det, fordi specielt ét etniske mindretal ustandseligt tvinger os til at forholde os til en 'dem og os'-diskussion, fordi det grundliggende ikke anerkender den danske retsstat. De slæber deres kulturelle arv med sig - den arv, der har gjort deres egne oprindelige stater til mislykkede. Fordi de grundlæggende ikke har forladt en feudal tankegang.

Alternativet - vågn op! Gentag ikke Enhedslistens flirten med Asmaa Abdol-Hamid. Vi bør have lov til at forvente, at I er i besiddelse af en kritisk ræson.

Mihail Larsen

Han kan også lyve

For at bagatellisere sin bombetrussel, har han hidtil påstået, at han dengang var 19 år. Nu viser det sig, at han var 22.

Hvor meget har han egentlig lært, og hvor seriøst skal vi tage hans forsikringer?

Niels-Simon Larsen

Hvis jeg havde været til opstillingsmøde i Århus, ville jeg have spurgt, hvem der kendte ham, og hvem han kendte. Hvis man stemmer efter frisure, må man selv tage ansvaret.
Mon ikke mange af os har stemt på nogen, vi ikke kendte personligt i de foreninger, vi var medlem af? Jeg tror det. Man tænker skidt, der skal jo sidde nogen. Selvfølgelig skal vi ikke gøre den slags i Å, det er da klart, så det må I meget undskylde. Håber ikke det gentager sig.

Niels Duus Nielsen

Mihail Larsen: "...fordi specielt ét etniske mindretal ustandseligt tvinger os til at forholde os til en 'dem og os'-diskussion, fordi det grundliggende ikke anerkender den danske retsstat. "

Det er jo blevet en fix ide hos dig, det med at en bestemt befolkningsgruppe "grundliggende ikke anerkender retsstaten".

Der er mange mennesker der ikke anerkender retsstaten. Regeringen vil kriminalisere mennesker, der kritiserer eksisterende lovgivning, sheriffen vil forbyde mig at rejse til Syrien, og udlændinge- integrations- og boligministeren ser ingen grund til at overholde grundlovens §76, når det drejer sig om flygtningebørn. Beskæftigelsesministeren vil fratage folk deres ret til boligstøtte, hvis de ikke kan finde et job, selv om det faktisk er hans ansvar at sikre, at der er jobs til alle (Grundlovens §75).

Hvorfor hele tiden pege på et meget lille mindretal af et lille magtesløst mindretal, når selveste regeringen, bakket op af halvdelen af Folketinget, ikke anerkender den danske retsstat og dens fundament, Grundloven?

Som altid er det proportionerne, vi er uenige om. At mørkemænd fra middelalderen og folketingskandidater fra Alternativet kan finde på at foreslå retsstaten nedlagt skal selvfølgelig påtales - hvis det er det, de foreslår. Det er jo derfor vi har ytringsfrihed, så vi kan tage til genmæle.

Men at himle op om denne mulige fremtidige trussel i tide og utide virker altså som proportionsforvrængning i en tid, hvor allerede valgte politikere åbenlyst undergraver retsstaten, tilsyneladende med befolkningens opbakning.

Du frygter de mennesker, der i deres magtesløshed ønsker at genindføre middelalderen. Jeg frygter de mennesker, som har i deres magtfuldkommenhed rent faktisk er i færd med at genindføre middelalderen.

Mihail Larsen, du skaber støj på linien ved hele tiden at udpege den mindre trussel.

Rettidig omhu - eller hvad sker der for os

Denne bizarre sag understreger blot, at i disse postmoderne terror-tider, hvor tilfældighed og vilkårlighed i omgangen med hinanden, indført af tilflyttere og deres efterkommere fra helt andre arkaiske kulturkredse, nogle ville kalde dem ’aliens med knald i låget’, rekrutteret fra rene almuepopulationer med religiøse verdensanskuelser fra fortiden, der sætter hele moderne civilisationer i et uønsket, men nødvendigt permanent forsvarsberedskab, er der nok kun, indtil videre, ét modsvar for menigmand, der vover sig ud på gaden, især praktiseret af kvinder med relevant erfaring – skal du på indkøbstur i byen, så husk at skifte til dit nyest vaskede undertøj som en opmærksomhed mod hospitalet …

Andet er der øjensynlig ikke at gøre, si’r politikerne – her må gerne udstødes et afsluttende fnis … ;-)