Læsetid: 2 min.

Anholdelser af syrienkrigere kan afskrække andre

Gårsdagens anholdelser af fire hjemvendte syrienkrigere kan virke forebyggende og få andre kriminelle til at forlade miljøerne. Men for de mest ideologisk overbeviste kan det have den modsatte effekt, siger terrorforsker
8. april 2016

Fire tidligere syrienkrigere blev i går anholdt i københavnsområdet og skal i dag i grundlovsforhør – sigtet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.

Og det er afgørende, at der blev grebet ind mod dem med klassiske retsstatsmetoder, mener den tidligere chef i PET og nuværende chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, Anja Dalgaard-Nielsen:

»Det var retsstaten, der reagerede, og det er vigtigt. For når det er politiet og retsstaten, der slår til, så taler man også i et bestemt narrativ. Vi fører ikke krig imod dem – det her er kriminalitet – ikke krig,« siger hun. IS forsøger selv at tale i et krigsnarrativ:

»IS har det med at fremstille sig selv som krigere i en kamp for retfærdighed. Vi har den modsatte interesse, nemlig at fremstille dem som kriminelle for netop at afmytologisere dem, som tilslutter sig IS. Med en aktion som den i går, understreger vi, at det er forbrydere, og at de skal håndteres som sådan,« siger Anja Dalgaard-Nielsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Men hvordan virker en sådan politiaktion på den øvrige befolkning, når de ser mange "kampklædte" politifolk med maskingevær ol. storme ind i en egendom????
Kan det ikke også virke negativt og give mistillid i den "almindelige" befolknings syn på den danske retsstat - eller er det en del af aktionen at skabe frygt i den "almindelige" befolkning?????

Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Carsten Mortensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Når man vælger at reagere som en retsstat, vælger man også at benægte den krig man fører i Syrien.

Hvis man anerkender den krig man fører i Syrien, skal modparten behandles som krigsfanger.

En politimand følger ordre. Sådan er det. Og gør han ikke det, gør militæret.

Mange af de unge, der kommer fra de muslimske lande ser formodentlig på samme måde på vores soldater, som samfundet her ser på de unge. Og tilmed har mange af de unge en større indsigt i hvad der reelt foregår i deres land end vi har her i landet.

I øvrigt er der bred enighed i ekspertmiljøer om, at de der tager til Syrien ofte er dårligt integrerede unge, der ikke ser en fremtid i de tilbud de har i vores samfund.

Hvordan i himlens navn kan nogen får denne historie vinklet som negativ er over min forstand. Og ditto om at nogen følte, de skulle anmelde den som stødende.

Mads Kjærgård

“You are a slow learner, Winston."
"How can I help it? How can I help but see what is in front of my eyes? Two and two are four."
"Sometimes, Winston. Sometimes they are five. Sometimes they are three. Sometimes they are all of them at once. You must try harder. It is not easy to become sane.”
― George Orwell, 1984