Baggrund
Læsetid: 3 min.

Asylchef: Vi gør alt, hvad vi kan

I dag bringer Information en kritisk beretning om forholdene i Beredskabscenter Haderslevs teltlejr skrevet af venligbo og forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Den ansvarlige asylchef medgiver, at det har trukket ud med at få forholdene i lejren i orden
Asylansøgere skal have gode og trygge rammer. Også i Haderslev. Det siger asylchef som svar på kritikken fra aktivist og forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Michael Drost-Hansen

Indland
4. april 2016

Børn og spædbørn i telte, dårlige sundhedstilbud og trange pladsvilkår. Det er nogle af de forhold, forfatter og venligbo Anne Lise Marstrand-Jørgensen beskriver i en beretning fra Beredskabscenter Haderslevs teltlejr, som Information bringer i dag.

I sin beretning fra den danske flygtningelejr beskriver Anne Lise Marstrand-Jørgensen blandt andet, at familier med børn bor på 12 kvadratmeter i telte med plads til tre køjesenge og et lille skab.

»Børnene kan kun sidde i sengene, når de ikke løber rundt udenfor,« skriver hun i sin beretning.

Teltlejren huser 200 flygtninge. Det er som andre asylcentre midlertidig indkvartering, men flere flygtninge har boet der, siden teltlejren åbnede i januar. Det er Jammerbugt Kommune og Beredskabsstyrelsen, der står for driften af teltlejren i Haderslev.

Birgitte Guldberg, der er asylchef i Jammerbugt Kommune, fortæller, at de danske myndigheder hurtigt skulle finde indkvarteringsmuligheder til de mange flygtninge, der ankom til Danmark.

I den forbindelse måtte man flytte beboere ind i teltlejren i Haderslev, mens der var byggeplads i forbindelse med opsætning af pavilloner til sundhedsklinik, kontorer og andre barakker.

»Byggearbejdet har, sammen med vintervejret, gjort det svært at undgå at pladsen mudrede til. Derfor kommer der hurtigt mudder i toilet- og badevogne. Der er derfor blevet strøet ekstra flis ud på området efter afslutningen på byggeriet af sundhedsbarakken,« fortæller Birgitte Guldberg.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen beskriver endvidere i sin beretning, at der i lejren er hurtigt brandbare materialer overalt og ulovlige elinstallationer udendørs.

»Der er et virvar af teltbarduner kun spærret af med plastikbånd, maskiner, huller i belægningerne, åbent ud til vejen, toiletskure klodset op på en måde, så et lille barn nemt ville kunne mase sig ind under dem,« lyder det.

Som svar på kritikken af sikkerhedsforholdene i lejren, siger Birgitte Guldberg, at der ikke er tale om ulovlige elinstallationer, men at de mange kabler primært er vandforsyning til toiletter med videre, ligesom der generelt er foretaget sikkerhedsvurdering af området.

»Der er hele tiden brandvagter og andet personale til stede på området,« siger hun.

Mad og skolegang

I beretningen fortæller Anne Lise Marstrand-Jørgensen også, at de større børn ikke kan gå i skole, og at forældre ikke kan give deres små børn mad udover de tre måltider, der serveres om dagen.

»Der er ikke køleskabe i barakkerne, forældrene køber lidt kiks og chips til at stille den værste sult, men pengene rækker ikke langt. Der er toilet i barakken, men ingen badefaciliteter – de findes i et fællestelt i den anden ende af området,« lyder det i beretningen.

I forhold til mad til børn mellem nul og tre år fortæller Birgitte Guldberg, at der udleveres babymad sammen med bleer til forældre med helt små børn, og til de lidt større børn er der nu skabt mulighed for, at forældrene i forbindelse med måltiderne kan få udleveret ekstra mellemmåltider.

Som det også fremgår af beretningen, har der ikke været skoletilbud klar til børnene i teltlejren, fordi den i første omgang blev bygget som et midlertidigt opholdssted. Det beklager Jammerbugt Kommune.

Læs også: En unødvendig lejr

»Det har desværre trukket ud med at få lokalerne færdige til børnenes skolegang, men der arbejdes på højtryk, og lokalerne forventes taget i brug i begyndelsen af april,« siger Birgitte Guldberg. Der arbejdes ligeledes på at få etableret en legeplads til børnene.

Red Barnet er kritiske

Ifølge generalsekretær for Red Barnet i Danmark, Jonas K. Lindholm, er det kritisabelt, at man overhovedet indkvarterer flygtninge i telte, når det er meldt ud, at der er ledige senge på asylcentre og i kommunerne.

»At det så ikke bliver benyttet, er fuldstændigt ubegribeligt. De forhold, der beskrives her, bør ikke være den måde, vi behandler sårbare mennesker på,« siger Jonas K. Lindholm og fortsætter.

»Børn, der er i en stresset situation, skal hurtigt skånes, så de får en mere balanceret hverdag. Som jeg læser indlægget her, så skorter det på ret basale muligheder for skolegang og udfoldelse, og det er ikke i orden. Det er på kant med, hvad Danmark har forpligtet sig til,« siger han.

Birgitte Guldberg fortæller, at Jammerbugt Kommune driver teltlejren i Haderslev på kontrakt med Udlændingestyrelsen og på de vilkår, som fra deres side er defineret for teltlejre til asylansøgere i Danmark.

»Men vi gør alt for at skabe gode og trygge rammer for vores asylansøgere. Også i teltlejren i Haderslev,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

"..på kontrakt med Udlændingestyrelsen og på de vilkår, som fra deres side er defineret..."

Jeg savner ord. Jeg tror jeg går i seng igen.

Væk mig, når I vælter regeringen.

Mads Berg, Christel Gruner-Olesen, ingemaje lange, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Margit Tang, Jes Kiil og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

hvorfor driver Jammerbugt Kommune teltlejr i Haderslev ?

Henrik Bjerre, Torben Lindegaard, Anne Eriksen, Kent Thomsen, Margit Tang og Jes Kiil anbefalede denne kommentar

Hvorfor kan danskere sjældent finde praktiske og gode løsninger i sådanne tilfælde som her?
Der skal tages hensyn til regler, ØKONOMI og andre finurligheder for jeg nægter at tro, at der ikke er folk, som kan se løsninger.
Hvordan mon de bærer sig ad i Grækenland?

Torben Lindegaard

@Poul Anker Sørensen

Ja, det må du da nok spørge om??

Keld Albrektsen

Selvfølgelig er der penge i skidtet!
Danmark har sikkert været det hele tiden, men det tiltager: konkurrencen! Penge og et godt rygte, eller måske vil rygtet, tage sig anderledes ud, hvid man gravede lidt?
Sygehuse, kommuner og alm. arbejdspladser besværer og udsætter ting, som kunne gøres enkelt og hurtigt - dertil reglerne!
Det ville være rart om en mere realistisk (journalist) person ville se på samme sag i stedet for at brodere og skabe forargelse. Hvad forsøger man på avisen?

Thomas Andersen

Hmm, Information bringer to artikler om denne lejr. Af den ene fremgår at der bor 400 mennesker i lejren, af den anden fremgår at der bor 200. Hvad skal man tro? Eller kan man overhovedet tro på en neutral fremlæggelse når man lader en venligbo - og ikke en journalist - stå for indholdet. Ikke at jeg ikke har dyb respekt for venligboerne, det har jeg, men fremstillingen kan jo ikke blive andet end farvet...

@Thomas Andersen

Det er vist ikke det store mysterium. som jeg læser det, sidder der pt. 200 i lejren. Den er beregnet til 400: "..Midt i larmen og stanken af børns bræk skal 400 asylansøgere bo på ingen plads på ubestemt tid. "

Lejren er med andre ord bare ikke oppe på fuld kapacitet endnu.