Læsetid: 5 min.

De bløde værdier i skolen er opskriften på succes

Tidligere matematiklærer Pasi Sahlberg har som rådgiver omkring den finske folkeskole og gæsteprofessor på Harvard studeret skolesystemer verden over, og beskeden er klar: Den øgede konkurrence, brug af test og standardisering af skolen virker ikke
Pasi Sahlberg, der forsker i undervisning og rådgiver regeringer om folkeskolen, advarer imod at fokusere for snævert på konkurrence. ’Det levner meget lidt plads til børnenes aktive deltagelse i at lære gennem kreativitet og leg,’ siger han. Arkiv

Peter Hove Olesen

18. april 2016

Vores hjerne er en drilsk størrelse. Pasi Sahlberg, der er gæsteprofessor på Harvard University, tidligere matematiklærer i den finske folkeskole, og som rådgiver politikere omkring folkeskolen, illustrerer det enkelt og effektivt.

De godt 300 mennesker, der er mødt op til LEGO Idea-konferencen, får et simpelt regnestykke på storskærmen. Ingen lægger mærke til, at der ikke stod plus mellem tallene på skærmen, men lader sig blot lede af mængden til at lægge alle tallene sammen. Alle er enige om, at resultatet er 5.000, men det er 4.100.

»Det er derfor, at det er svært at forstå, hvad der sker i klasseværelset, fordi vi opfører os nøjagtig sådan her,« forklarer Pasi Sahlberg.

Nøglen til at forandre skolen ligger i klasseværelset og i det uddannelsessystem, der omgiver det, men vi får ikke bedre kvalitet ved kun at fokusere på, hvad der foregår i klasseværelset, mener Pasi Sahlberg. Systemet omkring er afgørende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • lars søgaard-jensen
 • Keld Albrektsen
 • Torben K L Jensen
 • Robert Kroll
 • Philip B. Johnsen
 • Margit Tang
 • Steffen Gliese
 • Jørgen Steen Andersen
 • Anne Eriksen
 • Henrik Brøndum
 • Anders Jensen
 • Peter Knap
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Kurt Nielsen
lars søgaard-jensen, Keld Albrektsen, Torben K L Jensen, Robert Kroll, Philip B. Johnsen, Margit Tang, Steffen Gliese, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Henrik Brøndum, Anders Jensen, Peter Knap, Mikael Velschow-Rasmussen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan får vi fortalt den historie i et sprog, de voksne forstår?
At henvise kendsgerninger og de faktiske observerbare forhold virker ikke.

uffe hellum, Niels Erik Nielsen og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

"Og den har aldrig levet, som klog på det er blevet - han først ej havde kær!"

Hvem var det nu der sagde det?

uffe hellum, Niels Duus Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Anders Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...For lige at øge X-factoren kan jeg oplyse, at det finske skolesystem i sin tid var inspireret af skolesystemet i det hedengangne DDR :-)

Herman Hansen

...Hvorfor og til hvilken nytte skal alt ting dog hele tiden forandres. Kan man ikke bare nøjes med at forbedre?

Niels Duus Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Test og terpe skolen fra det 19. århundrede er hele essensen i det blå tankesæt. Ligesom deres begreber som respekt for det hårde arbejde og kongehuset (læs: magt eliten). Målet for det blå tankesæt er 20% elite og 80% underkastelse - Hvor tror du lige du kommer til at høre til?

...Det blå tankesæt vil gerne fremstå som "moderne", men kan man overhovedet forestille sig noget mere gammeldags? Jeg har i det mindste ikke fantasi til det.

Kurt Nielsen, Jakob Johannsen, Janus Agerbo og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

@Henrik
Det er grundtesen i enhver læring.
Du kan tvinge en hest til truet, men du kan ikke tvinge den til at drikke.
Varig læring er baseret på lysten til at lære. Lige nu kvæler vi vores unge i et forskruet forsøg på at konkurrere i et samfund som ikke er bæredygtigt.

Helene Kristensen, Kurt Nielsen, Vibeke Hansen, Poul Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jakob Johannsen

@Herman Hansen

Jeg ville så gerne kalde dig paranoid og anklage dig for at fremstille konspirationer.
Det kan jeg desværre ikke.

Steffen Gliese

Det er det neoliberale fokus, der er forkert: det handler ikke om at skabe en hierarkisk orden i skolen, det handler om at sikre, at alle opnår tilstrækkelig kunnen i løbet af deres skoletid. For nogle vil det måske endog være nødvendigt at forlænge skoletiden for at opnå det; men det er resultatet, det gælder om, så må man vælge de mest hensigtsmæssige metoder for at nå det.

jens peter hansen

Det største problem i det danske skolesystem er for mig at se, at det er meget segregeret, med skoler, hvor der næsten kun er børn af udenlandsk herkomst, og andre, hvor der næsten kun er danske børn. Det ville jeg gøre noget ved.
Siger eksperten.
Så er det måske på tide at alle de rigtige meninger satte deres egne børn i folkets skole og ikke i privatskoler kemisk renset for børn af anden etnisk herkomst. Men uha nej mine børe skal ikke være del af et eksperiment, siges der. Som om livet i sig selv ikke netop er et eksperiment !!

Anders Jensen

@Jens
Det er jo netop problemet.
Mit barn skal ikke være et eksperiment for inklusion og skolerefo..(host)..foringelser.
Så jo, vi trækker vores børn ud af skolen, fordi på det tidspunkt vi evt. (og intet er sikkert.) får vendt skuden, er vores egne børn måske tabte.
Asocialt? Ja..
Fornuftigt? Sandelig så!

(Vi er jo flyttet til Lolland, og problemet er ikke helt så stort, der er heldigvis en del civil ulydighed blandt skolens personale og ledelse. Men de er stadig hårdt ramt af inklusionen, da der ikke er sat nok ekstra midler af til dette.) Derfor overvejer vi kraftigt privatskole.

Steffen Gliese

Hvor, Anders Jensen, hvis det ikke er for indiskret. :-) Byskolerne er faktisk udmærkede, men ellers har både Nakskov og Maribo virkelig gode frie grundskoler.

Anders Jensen

Vil jo helst ikke "stikke" skolen, vi er meget glade for den :)
Den ligger ved grusgraven. Der hvor Saxi engang boede :P

Herman Hansen

Jakob Johannsen,

Den politiske dagsorden, nationalt som internationalt, arbejder i det midste ikke i mod en retning, som jeg, ydmygest, finder hensigtsmæssig. Det kan man jo så være enig med mig i eller ej.