Læsetid: 4 min.

Børn ned til otte år deler nøgenfotos af sig selv online

Det er ikke kun teenagere, men også folkeskolens yngre børn, der deler seksuelle videoer og fotos af sig selv og af andre på nettet. Fænomenet er udbredt, fortæller blandt andre politiet. Materialet kan havne i pædofile netværk
8. april 2016

Ligesom det er et stigende problem, at teenagere deler billeder og videoer med seksuelt indhold mellem hinanden og på nettet, ser politiet også flere eksempler på, at små børn helt ned til otte år har lagt seksuelt materiale af sig selv og andre ud offentligt.

Det fortæller Flemming Kjærside, der er politikommissær i Rigspolitiets NC3-afdeling, som er politiets nationale center for cyberkriminalitet.

Det værste danske eksempel er ifølge politikommissæren »en video af to drenge på 10 og 11 år, som dyrker sex med hinanden«. Videoen blev fundet i et pædofilt forum et sted i verden. Det så umiddelbart meget »professionelt« ud i den forstand, at det virkede til at være filmet med opstillet kamera.

»Så vi satte himmel og jord i bevægelse, fordi vi tænkte, at der måtte stå en voksen bag. Men da vi fandt frem til drengene, viste det sig, at det var ganske frivilligt, og at drengene selv havde lagt videoen op på nettet,« siger Flemming Kjærside.

Der findes ikke statistikker over, hvor mange børn der har delt seksuelt materiale af sig selv eller andre på nettet, men flere kilder vurderer over for Information, at det er et udbredt problem – og altså også blandt børn helt ned til otte år.

Læs også: Nøgenfotos blandt børn bekymrer lærerne

»Vi har rigtig mange af de her nøgenselfies og billeder liggende af afklædte unge, som er blevet delt. Flest af teenagepiger, men absolut også af de yngre børn,« siger Flemming Kjærside og fortæller, at børn også deler seksuelle billeder og videoer mellem hinanden, og de bliver derefter delt på nettet uden samtykke.

»Børn i dag får jo en computer eller iPad nærmest allerede, når de er tre år gamle. Så ofte ved de mere om at lægge ting ud, end deres forældre gør,« siger Flemming Kjærside.

Hos Red Barnet mener man også, at det er et udbredt problem, at de yngre børn deler billeder med seksuelt indhold.

»Vores vurdering er, at det her er et stigende problem,« siger Gitte Jakobsen, som er seniorrådgiver i Red Barnet.

Nøgenfotos fra omklædningsrummet

Anne Wind, der er pædagogisk fagkonsulent i Sex & Samfund og udvikler kurser og undervisningsmateriale for fagpersoner, fortæller, at hun »tit« hører fra lærere og sundhedsplejersker, at yngre børn ikke vil gå i bad efter idræt. De frygter, at en anden elev vil tage billeder af dem og dele dem med andre og på nettet.

Anne Wind vurderer, at billeddeling blandt folkeskolens yngste er et udbredt problem.

»Det med at tage et billede af sig selv, som bliver sendt videre igen og igen uden samtykke sker selv i indskolingen (børn mellem seks og ni år, red.). I denne aldersgruppe er det som oftest ikke lige så seksualiseret som hos de ældre elever, men allerede hos børnene i 9-10 års alderen kan billederne have seksuel karakter. Det kan for eksempel være en dreng, der sender et billede af sin tissemand til nogle andre,« siger Anne Wind.

Læs også: Det er blevet helt normalt at dele nøgenbilleder af sig selv

Flemming Kjærside fortæller, at et andet groft eksempel, som politiet kender til, er en video af tre piger på otte og ni år, der filmer den ene piges kønsdele ude på et badeværelse.

»Derefter lagde de videoen på YouTube, hvor den blev vist omkring 480 gange, før vi fik den fjernet. Men herefter kan den jo allerede være blevet delt videre,« siger han.

Hverken Anne Wind eller Flemming Kjærside mener, at der er noget underligt eller nyt i, at børn viser deres kønsdele frem.

»Børn har altid leget doktorlege og lignende. Men engang forblev det på børneværelset. Nu sætter de kamera på, og så kommer det ud på nettet, ligesom børn er vant til at lægge alt muligt andet ud på nettet,« siger Flemming Kjærside.

Ikke tænkt seksuelt

For mange børn i folkeskolens mindste klasser er nøgenbilleder og lignende ikke nødvendigvis noget, der er tænkt som noget seksuelt. Det mener Gitte Jakobsen fra Red Barnet.

»De unge piger på otte-ni år gør det, de ser de store gøre. Hvis det er sejt for de store at tage nøgenbilleder, så vil de yngre også. De helt unge har ikke nødvendigvis selv nogle tanker om, at billederne og videoerne er seksuelle eller erotiske,« siger hun. Men selv hvis børnene ikke har nogen seksuel hensigt med nøgenbilleder og lignende, kan billederne sagtens ende hos voksne, der bruger dem seksuelt.

»Nogle børn lægger billedet op på en privat profil, men så kan det blive delt videre, og pludselig ligger det et sted, hvor det ikke er skjult. Derefter finder søgemaskiner, der leder efter billeder af børn, det lynhurtigt, og så kan det ende hos pædofile. Det ser vi rigtig, rigtig meget,« siger Gitte Jakobsen.

Det bekræfter politikommissær Flemming Kjærside.

»Børn tænker ikke over konsekvenserne. Og det er derfor, at det er så vigtigt at have det på skoleskemaet. Ikke bare til en emneuge en gang om året, men nærmest ugentligt. For det her har bare nogle konsekvenser, som børn slet ikke kan overskue,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, boern paa otte-ni aar fatter nok ikke, hvad de kan faa gang i, og det goernogle aeldre boern og unge aabenbart heller ikke ... er alle de der unger (soedt ord for boern og unge) foraeldreloese ?

Rasmus Knus, Niels Duus Nielsen og Kent Thomsen anbefalede denne kommentar

Sørgeligt. Dog må man, midt i tristessen, lykønske curling-forældrene, dekonstruktivisterne og reformpædagogerne med pyrrhussejren.

Der er vidst nogle forældre der skal oplæres i hvordan man begår sig på nettet og derpå sætte nogle regler op for de små..

Måske løsningen er, ikke at nøgenhed som nogen specielt - overhovedet. Således at man er totalt ligeglad hvis et nøgenbillede ender i de forkerte hænder - fordi det er jo bare et billede af et menneske uden tøj på, og hvad kunne være mindre interessant ?

Morten Jespersen, Carsten Mortensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Du godeste. Først var min indstilling lidt hånlig, da jeg troede, det drejede sig om muslimske piger uden tørklæde. Men det er jo helt normale piger uden tøj på, altså nøgne, hvor forfærdeligt.
Prøv selv at se i artiklen om den selvforsynende familie, hvor psykisk nedbrydende og kulturel opløsende et billede af nøgle børn er. Det kan ikke være danskhed.
Tænk på alle de grimme mænd, der føler ophidselse måske endda foretager selvbesmittelse over sådanne billeder. Hvor skrækkelig må det ikke være for børn, at mennesker de aldrig har set og aldrig vil få at se, får en sexuel oplevelse.
Nej, nøgenhed er noget dybt nedværdigende, og det må vi voksne stå fast ved og værne om, ellers ender vi i de utålelige 70er igen, hvor nøgne børn væltede rundt over alt.
Jeg vil smide tøjet og gå nøgen rundt resten af dagen i protest mod disse afskyelige tidens tendenser.

Hans Jensen, Flemming Berger, Morten Andersen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Problematikken er primært den manglende bevidsthed om privatlivets sfære. Børn er normalt tillidsfulde og naive når det gælder andres moral, og har derfor behov for at lære hvor privatlivets grænser findes. Det er ikke lige til at forstå at man ikke skal dele alt, når man tror at verden er et godt og hjertevarmt sted. Så på et eller andet tidspunkt skal mor og far (standardbetegnelsen for de ansvarlige voksne i barnets liv - andre kombinationer forekommer) til at introducere barnet for den grumme verden og forklare at ikke alle er lige søde.

Børn holder nok ikke op med at lege doktor med hinanden i en overskuelig fremtid. Det regnes for naturlig adfærd.

Pilen peger altid tilbage til far og mor. De skal sikre at deres yndling ikke bruger iPhonen til at dele det der ikke skal deles. På samme måde som børnene ikke skal købe "smølfebær" på mors kreditkort.

Det er forældrene der giver tilladelse, og det er forældrene der har ansvar for at børnene ikke lider under den beslutning.

Med venlig hilsen
Lennart

Jens Kofoed, Rasmus Knus, Niels Duus Nielsen og Karin Hansen anbefalede denne kommentar

Forældrene kan passende sætte sig med børnene i sofaen, når de kommer hjem, og så bladre lidt rundt i deres mobiltelefon og hjælpe dem med at rydde op, installere en god app, opfordre børnene til at notere beskeder fra skolen, og kigge lidt på deres billeder. Det er en oplagt chance for at få et indblik i hvad der foregår i podernes hverdag. Gøres det fra start, så vil børnene ikke opfatte det som indblanding. Problemet er selvfølgelig at nedtrappe ens egen nysgerrighed senere i barnets liv. Men den tid den glæde.

Omgivelserne og medierne er fulde af fotos af nøgne mennesker i mere eller mindre outreret udgave, hvordan skal de små forstå, at deres billeder er slemt og forbudt? De prøver jo bare at være med...
Hvad gjorde vi dog inden mobilen og de sociale medier blev opfundet?

jens peter hansen

Da jeg begyndte at undervise i folkeskolen i 1974 badede piger og drenge sammen indtil 3/4 klasse. Dette var et opgør med den snerpede 50'er moral. Nu ses der næppe et nøgent barn på stranden. Se kunstnernes billeder fra Skagen fra omkring år 1900, nøgne halvstore børn.
Og nej man skal ikke sende nøgenbilleder rundt på nettet, hvor svært kan det være??!

Det forfærdelige i det her er, at alene nøgenhed kan opfattes som noget seksuelt - også når børn er nøgne. Det er jo forudsætningen for, at nøgenbilleder bliver delt på nettet i det omfang det gør. Nå- ja børnene gør det nok mest, fordi deres store søskende eller klassekammerater gør det, de skal være med på det mest interessante. Det værste er, at de lærer, at det er interessant ikke at have tøj på.