Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dansk firma i samarbejde med Saudi-Arabien om overvågning

Lækkede e-mails viser, at et dansk it-firma stod til at skulle levere overvågningsudstyr til Saudi-Arabien. Netop overvågning og forfølgelse af menneskeretsaktivister har hjulpet kongedømmet til at kvæle en spirende demokratibevægelse
Indland
9. april 2016

Mens store folkelige protester i 2010 og 2011 bredte sig i den arabiske verden, arbejdede det danske it-firma ETI fra Nørresundby på at eksportere avanceret overvågningsudstyr til Saudi-Arabien.

Det viser en lækket mailkorrespondance mellem det danske firma, den italienske it-virksomhed Hacking Team og det saudiske indenrigsministerium, der er dateret juni 2010 til juni 2011.

Heri skriver en medarbejder fra ETI blandt andet, at firmaet er »hovedentreprenør« og »systemintegrator« på projektet.

Korrespondancen blev sammen med tusinder af andre mails og dokumenter lækket fra Hacking Team sidste sommer, men har ikke tidligere været omtalt i offentligheden.

Hacking Team var involveret i korrespondancen, fordi virksomheden ifølge lækken var én blandt tre kandidater til at blive underleverandør på ETI’s ordre. Præcis hvilken slags overvågningsudstyr, der var tale om, fremgår ikke, men det nævnes blandt andet, at det skulle kunne omgå kryptering.

Fra saudisk side bekræftes ordren i en mail den 4. marts 2011, hvor en embedsmand fra det saudiske indenrigsministerium skriver, at Hacking Team kan »fortsætte med ETI angående det kendte emne«.

På grund af visumproblemer for Hacking Teams medarbejdere endte det italienske firma efter måneders forhandlinger med ikke at blive ETI’s underleverandør. Det vides ikke, hvad der herefter er sket med ordren.

Ifølge Saudi-Arabien-forskeren Madawi al-Rasheed fra London School of Economics har vestlig overvågningsteknologi hjulpet den saudiske kongefamilie til at kvæle en spirende demokratibevægelse.

Læs også: Politistaternes forår

Af samme grund er det »særdeles problematisk«, hvis ETI har solgt til Saudi-Arabien, mener Amnesty International.

»Det er oplagt, at denne type software i hænderne på autoritære regimer kan bruges til at overvåge og forfølge kritikere og menneskerettighedsforkæmpere,« siger generalsekretær Trine Christensen.

ETI har tidligere været sat i forbindelse med salg af overvågning til Tunesiens Ben Ali-regime. Firmaet blev i 1. kvartal af 2011 overtaget af den britiske våbengigant BAE Systems, men har stadig mere end 200 medarbejdere i Danmark.

BAE Systems vil ikke kommentere den konkrete sag, men skriver i en mail til Information, at firmaet overholder gældende lovgivning og kun samarbejder med »legitime regeringer«. Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Hacking Team eller den saudiske ambassadør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er vist ikke meget "demokrati-bevægelse" i Saudi Arabien - overvågningsudstyr eller ej, så bliver der givet en større borgerkrig med masser af døde og sårede i Saudi Arabien den dag oppositionen ( demokrati-bevægelsen samt evt andre , der ser en chance for at overtage magten) får styrke til at gøre oprør.

Kunsten må vel være, at udlandet langsomt presser Saudi Arabiens magthavere til at indføre flere og flere reformer (ligestilling af kvinder, begrænsning af indflydelsen fra de fundamentalistiske religiøse kræfter, indfasning af demokratiske processer o s v) - så undgår man måske en borgerkrig og en masse blodsudgydelser?

"Lærepengene" fra Libyen og Syrien m fl bør ikke være spildte.

Saudi Arabien er en dyb heksekedel af finansiering af terror organisationer såsom ISIS og fraktioner, de såkaldte "moderate" som Vesten kalder dem. Desuden en grusom og total hensynsløs nedslagtning af civil befolkningen i Yemen. Tyrkiet, Israel og Saudi Arabien - synes af indgå i en ondskabens akse af forfærdeligt brutalitet - Som vi burde fordømme voldsomt, men undlader som Nato medlem og USA allieret.

Jacob Jensen, Anne Eriksen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar

Det ser ikke kønt ud for ETI i Nørresundby. Men uanset hvad den Saudi Arabiske virkelighed er, bliver landet fortsat respekteret som en trofast allieret af USA & Co.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Det kan måske ses som uheldigt, men det er formodentligt ikke ulovligt, idet det ikke fra politisk side er bestemt at KSA er et slemt land.
Kritikken bør derfor rettes imod de politikere der ikke tør sige fra, eller måske ikke ønsker at sige fra, og udpege KSA som et land vi ikke kan handle med. De har jo generelt ikke problemer med at sige fra, de stemmer jo gerne for samhandel blokader af dem som de kan overbevise sig selv om at man ikke bør lege med, nogle er bare fredet. Så er det ikke nærmere politikerne og deres motiver der skal kigges ind på, hvorfor er nogle menneskerettigheds overtrædelser slemme, andre ikke.

Hvad er det som beskytter KSA mod sanktioner, er det deres store pengepung når de handler med våben industrien, de står for nogle af de største indkøb i verden. Er det deres betydning i OPEC og dermed prisen for energien. Er det at man med baser i KSA kan nå rundt til alle steder af interesse i området. Er det den mængde af expats de beskæftigere, både hvide med mellemleder stillinger og den massive beskæftigelse de giver til de fattige arme og ben de ansætter fra Pakistan, Bangladesh, Indien, Philipinere osv. og derved letter på disse landes økonomi, eller er det at de udgør en modvægt til Irans Shiaer. Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men noget køber en generel fritagelse for den kraftige kritik, med deraf følgende santioner.

De er jo kendt som stor finanskilde til sunni udbredelsen, særligt den stærk fundamentalistiske wahhabisme, som ligger meget tæt op af ISIS fortolkning og ja op af de udtalelser der forarger fra Grimshøj moskeen. Måske ville finanserne i Grimshøj og tilsvarende tørre ud, hvis der blev lagt sanktioner på penge fra KSA.
I mellemøstens andre lande, er KSA mændene kendte for deres gudsfrygt hjemme og deres totale mangel på samme uden for landets grænser.
KSA har store fattigdoms problemer, noget der flere gange er blevet belyst i beretninger om særdeles unge brude, hvor det ofte er faderes store gæld, der medføre at han sælger sin unge datter for medgiften. Netop fattigdommen giver grundlaget for ønsker om oprør, særligt stillet i kontrast til de absurde rige i kongefamilien, og deres omgang med penge, og flere gange er det jo blevet afsløret at de riges penge også går til at financier grupper som AQ, ISIS. Noget som vesten selv var med til at sætte op, da de skulle have USSR ud af Afghanistan, men som man glemte at afmontere da man ikke længere havde behov for det.

erik mørk thomsen, Anders Graae, Søren Wegner og Torben Selch anbefalede denne kommentar

At forvente merkantil humanisme er som at tro på spagettimonstret...

Kurt Nielsen, Arne Lund, Rasmus Knus, Jens Kofoed, Steffen Gliese og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Man skal ikke nedvurdere KSA bare fordi den er ikke medlem af EU. Og er ikke USA vassal stat, USA har ikke militær baser I KSA men de har I KATAR. KSA har turdet udfordre USA I forbindelse med Jomkippur krig mellem Israel og Egypten og tvang Kissinger til pendul diplomati som endte med rømning af Sinai med bosættere, til stor vrede af Charon. Så er det bar. Og KSA kunne også have hjulpet SYrien´s Assad med GOLAN men han turde ikke. Til sidst skal jeg sige at KSA er centrum for 90% af muslimer(SUNNI) I verden, I egentligbetydning. I skal måske finde en Roger More også til Saudi arabien.

Lars-Bo Abdullah Jensen

jeg mener de stadig råder over et par luftbaser, bl.a. en som CIA benytter til droner.
Det er rigtigt at USA måtte droppe at bruge KSA som base for Irak krigen, fordi de ikke ville lade dem angribe et muslimsk land fra deres jord, hvilket de så senere har brudt, f.eks. med deres dronebase.

Når Danmark laver den slags forretninger med et blodigt diktatur, så er der jo ikke noget at sige til, at det af konkurrencehensyn er vigtigt at sende højtprofilerede politikere og kongelige til Saudi-Arabien,
Tænk, hvis saudierne fandt på at købe hos et andet land. Rart at se, at Barbie og Ken gør gavn for apanagen.

Touhami Bennour

Abdullah Jensen
Jeg har ikke fundet noget sikkert der bekræfter at USA har dronebase I KSA, ikke noget officielt heller fra Obama´s kontor. Men USA opererer helt sikkert I området mod Al Kaida I Yemen osv. De holder det måske hemmelig. de siger ordre kommer fra Tyskland.

Touhami Bennour

Heller ikke fra Obama´s kontor.. skal stå

Lars-Bo Abdullah Jensen

Touhami Bennour
Officelt forlod USA baserne i KSA i 2003, grundet uenighed om muligheden for at benytte disse baser som udgangspunkt for at angribe Iraq. I bund og grund en angst for at havne på den tabende side, efter at de havde set hvorledes det gik USSR efter Afghanistan.

BBC rapporterede så sent som i 2013 at USA havde en dronebase i KSA, under CIAs ledelse. Hvilket ikke lyder usansynligt, der kan i visse kredse argumenteres for et behov for at have et udgangspunkt på den arabiske halvø, og med Bush aftale om at rydde Iraq for alt amerikansk militær, vil der være for mange der holder øje med Iraq til at man vil lægge basen der, så KSA vil være et naturligt sted. Da KSA samtidig har foretaget enorme våbenkøb i USA kunne disse udmærket bruges som udgangspunkt for forhandlinger, lidt i stil med hvis i acceptere, åbner vi en af de mere spændende hylder for jeres indkøbere. Da der samtidig med de store indkøb vil forventes noget "on location" træning, er der også åben for at sende folk og udstyr frem og tilbage.