Nyhed
Læsetid: 3 min.

Førtidspensionister må fortsat arbejde i sociale virksomheder

Ny aftale mellem regeringen, LO, DA og KL sikrer, at sociale virksomheder stadig kan ansætte førtidspensionister i skånejob
Jørn Neergaard Larsen (th.) er nu gået med til at forlænge ordningen, hvor førtidspensionister kan arbejde i socialøkonomiske virksomheder.

Anita Graversen

Indland
2. april 2016

Egentlig var beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) begyndt at udfase den forsøgsordning, som har ladet en række såkaldte socialøkonomiske virksomheder ansætte førtidspensionister i skånejob med løntilskud.

Men efter kritik af beslutningen, har Jørn Neergaard Larsen nu aftalt med LO, DA samt Kommunernes Landsforening (KL), at forsøgsordningen får lov til at fortsætte i yderligere tre år med henblik på at finde en »permanent løsningsmodel«.

»Det er min opfattelse, at socialøkonomiske virksomheder er meget værdifulde for de mennesker, der arbejder der,« siger Jørn Neergaard Larsen og fortsætter: »Det er mennesker, som har komplekse udfordringer og står uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet, og med socialøkonomiske virksomheder har de mulighed for at blive en del af et fællesskab på en arbejdsplads.«

Siden 2013 har de socialøkonomiske virksomheder således haft mulighed for at fravige det såkaldte rimelighedskrav. Et krav som skal sikre, at der både i private og offentlige virksomheder er et rimeligt forhold mellem antallet af ansatte uden løntilskud og antallet med. I praksis betyder det, at der kun må være én person ansat med løntilskud for hver fem ordinært ansatte.

Rimelighedskravet har været en barriere for de socialøkonomiske virksomheder, der ofte har som formål netop at ansætte medarbejdere med få – eller ingen – ressourcer, men med løntilskud.

De socialøkonomiske virksomheder er ganske vist private virksomheder, der sælger deres varer og tjenesteydelser til de offentlige og private. Men selv om pengene tjenes på almindelige markedsvilkår, bruges overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte eller finde svar på udfordringer som miljø og sundhed.

LO – og ikke mindst DA – har imidlertid frygtet, at en fjernelse eller dispensation for rimelighedskravet skaber konkurrenceforvridning, og beskæftigelsesministeren besluttede oprindeligt at udfase forsøgsordningen for de socialøkonomiske virksomheder med henvisning til, at det ikke var lykkedes arbejdsmarkedets parter at blive enige om at lempe kravet i en særlig nedsat arbejdsgruppe.

I dag understreger chefkonsulent i DA, Jørgen Bang-Petersen, at forlængelsen af forsøgsperioden nok skal bruges til at finde en permanent løsning. Men den skal samtidig bruges til at finde en løsning som »ubureaukratisk skal skabe rum for«, at flere førtidspensionister kan blive ansat i de socialøkonomiske virksomheder.

»Vi mener, at socialøkonomiske virksomheder er rigtig gode arbejdssteder, hvor for eksempel førtidspensionister kan få mulighed for at bruge den arbejdsevne, de fortsat har i behold. Denne aftale sikrer, at de virksomheder fortsat kan yde den indsats,« siger Jørgen Bang-Petersen.

Den samme melding kommer fra Kontorchef i KL’s Center for Vækst og Beskæftigelse, Niels Arendt Nielsen:

»Forlængelsen giver en rigtig god mulighed for, at kommunerne kan bidrage til at sikre tilknytning til arbejdsmarkedet for borgere med særlige behov.«

Omfatter i dag blot 78

Enhedslisten, som i forbindelse med finanslovaftalen for 2013 aftalte med den daværende SRSF-regering, at barriererne for de socialøkonomiske virksomheder skulle fjernes, har kritiseret beskæftigelsesministeren for med den ene hånd, i arbejdsmarkedsreformerne, at forsøge at tvinge flere førtidspensionister ud på arbejdsmarkedet, mens han med den anden forringede muligheden for, at de faktisk kunne finde et arbejde.

»Det er godt, at der ikke generelt lægges op til en lempelse af rimelighedskravet, men at det er nødvendigt med en lempelse i forhold til socialøkonomiske virksomheder,« siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet er der i dag ganske vist kun 78 førtidspensionister omfattet af ordningen fordelt på socialøkonomiske virksomheder i syv kommuner. Men de socialøkonomiske virksomheder har advaret om, at det handler om de mange, som i fremtiden ikke får mulighed for at blive ansat i disse virksomheder.

Kooperationen, som er en arbejdsgiver- og interesseorganisation for socialøkonomiske og kooperative virksomheder, opfordrer dog beskæftigelsesministeren til ikke at stoppe ved førtidspensionisterne.

»Socialøkonomiske virksomheder har ofte mange medarbejdere ansat i flexjobstillinger, og tæller de ikke med som ordinært ansatte kan socialøkonomiske virksomheder igen få problemer med at skabe nok gode arbejdspladser til udsatte borgere,« siger direktør Susanne Westhausen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er god lederstil