Nyhed
Læsetid: 2 min.

Lykke Friis: Vi gør Danmark mindre frem for større

Fire småfag lukker på Københavns Universitet, mens en række småfag lægges sammen. Det er et tab for det danske videnssamfund, mener prorektor på KU, men der er ingen vej udenom at lukke uddannelser, når regeringen kræver så store besparelser på uddannelse og forskning
Indland
5. april 2016

Finsk, sydøstasienstudier, indologi og tibetologi lukker som fag på Københavns Universitet (KU) og dermed som fag på danske universiteter.

Fem andre af de 13 fag, som KU i vinter satte på en liste over lukningstruede fag, vil Det Humanistiske Fakultet derimod forsøge at få sammenlagt med andre fag. Fire småfag genåbner næste år, fordi KU her har »særlige nationale forpligtelser eller særligt stærke fagmiljøer«, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

For den eneste fuldtidsansatte lektor i tibetologi Jan-Ulrich Sobisch kommer lukningen ikke som nogen overraskelse, da han var blandt de 200, der blev fyret i februar.

»Lukningerne og fyringerne er med til at ødelægge KU og Danmarks ry i den akademiske verden. Folk er virkelig chokerede over måden, det foregår på,« siger Jan-Ulrich Sobisch, der dog også undrer sig over, hvordan ledelsen har tænkt sig at lægge for eksempel hebræisk sammen med arabisk og polsk sammen med russisk, som det er planen.

Formand for Dansk Sprognævn Jørn Lund har sammen med medlemmer af Det Danske Akademi tidligere kritiseret de planlagte lukninger.

Selv om fire uddannelser, som for eksempel eskimologi og klassisk græsk nu åbner for optag igen, så er det stadig sørgeligt, at universitetets virke er blevet en del af et regnestykke, mener Jørn Lund:

»KU har gjort, hvad de kunne under de givne vilkår. Men det her er et udslag af den tidsånd, der præger mange politikere; alt skal kvantificeres og gøres op i kortsigtet nytteværdi. Men universitetet er en vigtig del af fremtidsberedskabet, kvalitetsudviklingen og dannelsen, det skal være en instiution, der både har plads til kultur og modkultur,« siger han.

Prorektor for uddannelse Lykke Friis kalder det for »en sørgelig dag« at skulle lukke fag.

»Det er et tab for det danske videnssamfund. Sprogfag er vejen til at forstå andre landes kulturer, så vi gør Danmark mindre frem for større, som vi har brug i forhold til den globaliserede virkelighed, men vi er nødt til at forholde os til den barske økonomiske situation, at vi frem mod 2019 risikerer at skulle spare op imod en milliard kroner,« siger Lykke Friis.

KU bevarer en særbevilling på 15 millioner kroner til de resterende ni småfag, hvis største problem er, at de er uddannelser med få studerende og ansatte, hvilket gør dem økonomisk sårbare i forhold til større uddannelser. Forskningen i de fire fagområder vil universitetet også forsøge at bevare, forklarer Lykke Friis. »Når vi lukker uddannelser, så kan forskningsmiljøet ikke bestå som før, men vi bibeholder forskere i tibetologi og finsk m.m., så de studerende stadig kan få tilvalg i de fag,« forklarer Lykke Friis.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs mener det er vigtigt, at universiteterne anlægger et helhedssyn på at udbyde de uddannelser, som samfundet har brug for også, når der skal spares.

»Eksempelvis har jeg noteret mig, at KU for 9 af de 13 lukningstruede uddannelsers vedkommende har valgt enten at bibeholde uddannelserne eller arbejder på at slå dem sammen med andre uddannelser. Det er fornuftigt løbende at overveje udbuddet og eventuelle sammenlægninger,« siger Ulla Tørnæs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Vi"?

Det må være partiet Venstre, Lykke Friis refererer til.

Wilhelm May, Bill Atkins, Kurt Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

"...den barske økonomiske situation...", som prorektor Lykke Friis ved KU refererer til, lyder hult, for den er jo politisk defineret af hendes eget parti, Venstre.

De borgerlige partier gebærder sig som om, Danmark var et fattigt land. BNP viser, at det langt fra er tilfældet. De store børsnoterede selskaber herhjemme har netop udbetalt rekordstore udbytter for 2015 og iværksat opkøbsprogrammer af egne aktier m.m. - alt sammen udtryk for, at der ikke er mangel på ressourcer i dette land, men mere på politisk vilje til at prioritere langsigtede mål, der tjener det fælles bedste.

Kort sagt, det er konkurrencestatens primitive menneske- og samfundssyn, der definerer det, Lykke Friis opfatter som "den barske økonomiske situation".

Carsten Wienholtz, Jan Weis, lars søgaard-jensen, Wilhelm May, Bill Atkins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Kære LYKKE FRIIS. Det er altså DIT parti, som du ellers er så stolt af, der gør Danmark ENDNU mindre.

Steffen Gliese

Problemet er den dumme måde at tænke på, som politikere kan finde ud: at når man gør noget ét sted, skal man bare gentage det det andet sted.
Sådan er det dog ikke: mens vi gerne skulle bruge mindre og mindre energi på blot at skaffe os til eksistensen på det private arbejdsmarked, skal den frigjorte energi bruges til at gøre os allesammen mere kloge og vidende, mere omsorgsfulde og frie - i kultur- og vidensinstitutionerne.

Christian Mondrup

Som Venstreminister i Fogh-regeringen var Lykke Friis med til at "gøre Danmark" mindre: som minister fik og tog hun medansvar for Fogh-regeringens allerede dengang avancerede fremmedfjendske tiltag. Jeg undrede mig dengang over, at hun aldrig sagde fra, hendes ellers globale udsyn taget i betragtning.

Michael Kongstad Nielsen

Det er for meget at varme lokaler op i det vinterkolde København, for at 9 studerende kan fordybe sig i tibetanske dialekter, eller 7 andre i karelsk indflydelse på højfinsk.

Steffen Gliese

Pjat, Michael Kongstad Nielsen.
En af de bedste anekdoter fra min gymnasietid var den vores græsklærer fortalte om, at hun og vores latinlærer havde været de eneste studerende hos sanskritprofessoren. For selvfølgelig skal der være både tid og mulighed for, at man i ægte universitær tradition kan søge viden om et hav af fag ved at følge undervisningen i dem.

Michael Kongstad Nielsen

Jo, jo, men hvem skal betale for det?

Michel Ingmand

Én ting er regeringens grønthøsterbesparelser på uddannelse, noget andet er økonomistyringen på humaniora, hvor de pågældende fag lukkes. Der skulle spares 55 millioner, hvilket ledte til fyringsrunde, lukning af afdelinger - og fag... Læs mere hér: det er ike kun regeringens skyld: http://universitetsavisen.dk/videnskab/det-tilsandede-forskningsprojekt

Steffen Gliese

Tak for historien, Michel Ingmand. For mig er det meget simpelt: denne slags overforbrug og mulige fagimperialisme bunder i de helt forfejlede sammenlægninger af små fag til større institutter, behovet for at bruge energi på ekstern finansiering af forskningsopgaver og afskaffelsen af universitetsdemokratiet til fordel for en gammeldags hierarkisk struktur, som vel intet andet universitet i den vestlige verden har magen til.

Lykke Friis, har ikke forstået hvad en 'minimalstat' er...
...dumpet.