Nyhed
Læsetid: 3 min.

Mærsk dropper måske Nordsø-gas – Venstre klar til at hjælpe

Staten får mindre og mindre ud af Nordsøen. Alligevel signalerer regeringen vilje til at hjælpe Mærsk til gunstigere produktionsvilkår efter varsel om nedlukning af gasfelt
Indland
5. april 2016

Først var det A.P. Møller-Mærsk og Shell, der i februar begge sagde nej tak til nye olieefterforsknings-licenser i Nordsøen. Så var det DONG Energy, som i sidste uge pludselig skrottede sit store, vidt fremskredne projekt for olie- og gasudvinding fra Hejre-feltet. Og i går meddelte Mærsk så, at man om halvandet år måske lukker Tyra-feltet, det største danske gasfelt i Nordsøen. I forvejen har både olie- og gasproduktionen været for nedadgående gennem nu 10 år.

»Krisen i Nordsøen er total,« konstaterer erhvervsmediet Energiwatch, der kalder en lukning af Tyra-feltet begyndelsen til enden på det danske Nordsø-eventyr.

Feltet har sammenlagt siden 1972 produceret omkring 40 pct. af al den danske naturgas fra Nordsøen og er samtidig stedet, hvor 90 pct. af den samlede gasproduktion håndteres og sendes videre fra. Der er stadig gas i havbunden under Tyra, men ifølge Mærsk er produktionsplatformen ved at være udtjent, og samtidig synker havbunden under platformen på grund af hulrummet i kalklagene, hvor gassen tidligere var.

Derfor skal der ifølge selskabet investeres »mange milliarder« i nye produktionsfaciliteter, men med de meget lave gas- og oliepriser er det usikkert, om Mærsk og dets partnere i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) – Shell, Chevron samt den statslige Nordsøfonden – vil foretage investeringen. Det kommer ifølge en pressemeddelelse fra Mærsk an på »de betingelser, under hvilke en genetablering af faciliteterne kan finde sted«.

Formuleringen er en invitation til regeringen og staten om at sikre selskaberne »økonomiske rammebetingelser«, der kan danne grundlag for en beslutning om Tyra-feltets fremtid.

Staten taber penge

For regeringen bringer Mærsks meddelelse et klart dilemma frem i lyset. Statens indtægter har i en årrække været faldende på grund af de faldende mængder olie og gas, men senest også på grund af de uventede fald i priserne. Siden 2008 er statens indtægter faldet til mindre end det halve, og et notat fra Finansministeriet fra marts i år taler om en ny »nedjustering af de strukturelle indtægter fra Nordsøen med cirka fem mia. kr. i 2020«, en nedjustering med ni mia. kr. i forhold til ministeriets vurdering sidste sommer.

Så staten tjener mindre og mindre på Nordsøen og med den seneste prisudvikling også stedse mindre end forventet – spørgsmålet er, hvor meget der skal satses på at klemme nogle af de tilbageværende olie- og gasreserver ud af de forekomster i Nordsøen, der bliver stadig vanskeligere og dyrere pr. tønde eller kubikmeter at få fat i.

Både Mærsk og regeringen bekræfter, at man har indledt drøftelser om sagen.

»Vi er i rigtig god dialog med hele olie- og gassektoren om, hvordan vi sikrer de bedst mulige rammevilkår for produktionen i Nordsøen. Regeringen er optaget af, at der er så gode rammevilkår som muligt, så vi sikrer, at olien og gassen kommer op, og at der kommer indtægter til statskassen,« siger energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) til Ritzau.

Direkte adspurgt om der er åbnet for at sænke skatten, som selskaberne betaler af Nordsø-olien, svarer ministeren:

»Det er for tidligt at vurdere, om beskatningen er i spil. Det, vi vil, er at finde ud af, hvad udfordringerne er – og så finde en løsning.«

Hvor Venstre således overvejer at gribe ind i markedets styring af Nordsø-produktionen, er Socialdemokraterne mere tilbøjelige til at lade markedskræfterne råde.

»Markedet bestemmer, om det kan betale sig at hente olie og gas op fra Nordsøen. Det er ikke sådan, at de reserver så forsvinder. De vil på et senere tidspunkt, når markedet er til det, kunne hentes op,« påpeger partiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

»Man kan glæde sig over, at Danmark er blevet mindre afhængig af fossile brændstoffer. Det understreger det kloge i at have lavet grønne investeringer i Danmark,« tilføjer socialdemokraten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her