Baggrund
Læsetid: 7 min.

Organisationer vil bekæmpe skattely-lande med sanktioner

Det er tid til at sætte hårdt mod hårdt i indsatsen mod skattely, lyder opfordringen fra flere bistandsorganisationer i kølvandet på afsløringen af gigantiske skatteunddragelser i ’#panamapapers’
11,5 millioner dokumenter afslører, at det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca hjælper velhavere fra hele verden med at holde formuer hemmelige for skattemyndighederne

11,5 millioner dokumenter afslører, at det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca hjælper velhavere fra hele verden med at holde formuer hemmelige for skattemyndighederne

Alejandro Bolivar

Indland
5. april 2016

En række internationale medier har med afsløringen af de såkaldte #panama-papers vist, at det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca har hjulpet en række rigmænd verden over til at undgå skat.

Det får nu bistandsorganisationer til at kræve omgående og håndfaste reaktioner, selv om danske skattemyndigheder allerede har gjort meget som følge af tidligere læ- kager om skattely.

Troels Børrild, der som politisk seniorrådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke arbejder med skat og virksomheders ansvar, foreslår således sanktioner mod »de lande, der laver økonomisk terrorisme«, som han siger om skattely-lande. Han understreger, at det skal være strengt objektive kriterier, der bestemmer, om man står på en sortliste.

Læs også: En rullende global skandale

»Først og fremmest må vi slå hårdt ned på de systematiske tilfælde, hvor lande helt overlagt indretter skattesystemet for at få virksomheder, banker og rige privatpersoner til at søge skattely på bekostning af andre landes statskasser,« siger han.

Ifølge Troels Børrild kan man sanktionere både i EU-regi og FN.

Han peger samtidig på, at det ikke kun er eksotiske steder som de britiske Jomfruøer, Panama eller Mauritius, der fortjener opmærksomhed i den forbindelse.

»USA med staten Delaware, Irland, England og Luxembourg er ligeledes lande, der drager økonomiske fordele af skattely. Så det er altså ikke kun tropiske øer eller lande. Men man kan ikke lave handelsembargo over for Irland og England, når de er med i EU. Der må man så til gengæld lave politiske aftaler, så man ikke fører finansiel krig mod hinanden i al hemmelighed. Det handler om, at man laver en bedre regulering af globaliseringen, så den kommer flertallet til gode,« siger Troels Børrild.

Det gjorde amerikanerne

Også programchef Lars Koch fra bistandsorganisationen Ibis slår til lyd for en hårdere kurs:

»EU og USA må sammen sortliste lande og jurisdiktioner, der ikke har basale informationer registreret i deres selskabsregistre og indestående i banker. Vi må lægge strafrenter på transaktioner fra disse lande, hvis de ikke samarbejder,« siger Lars Koch og til- føjer: »Det har USA med succes tidligere gjort for at få informationer om amerikanske statsborgere ud af den schweiziske bank UBS.

Hvis man ikke fik oplysninger om de amerikanere, der havde indeståender i banken, ville man pålægge alle transaktioner med banken en strafafgift på 30 procent. Mens Europa og andre i over 50 år havde prøvet at sparke døren ind til den schweiziske bankhemmelighed, lykkedes det på få uger at få data om 12.500 amerikanere.«

Læs også: Svindelshowet har indtaget hovedgaden

Lars Koch er ikke i tvivl om, at det er den slags probate midler, der skal til, hvis man fra europæisk og amerikansk side vil skattely til livs:

»Det viser, at hvis man sætter effektive tommelskruer på, så kan man også få landene til at samarbejde. Men det kræver, at man truer og om nødvendigt også gennemfører straffesanktioner.«

Når bistandsorganisationer som f.eks. Ibis har beskæftiget sig meget med skatteunddragelse, er forklaringen, som Lars Koch siger, at hver eneste gang, der er én, der gemmer sine penge i skattely, kan der være et barn i Afrika, der ikke kommer i skole.

»Vi kan se i de lækkede dokumenter, at der er mange fra Latinamerika og Afrika, der flytter deres penge i skattely. De penge kunne i stedet bruges til skoler og sundhedsklinikker,« siger Lars Koch.

Vigtigt at skelne

Det er vigtigt at sondre mellem lovligt og ulovligt skatteplanlægning, hvis man skal til at sanktionere, mener Michael Tell, der er lektor på CBS og ekspert i dansk og international skatteret. Ulovligt skattely er de lande, hvor man betaler ingen eller næsten ingen skat, og som ikke udveksler oplysninger mellem selskaber og skattemyndigheder. Det afgørende her er, at myndighederne ikke kan kontrollere, om der er selvangivet korrekt.

»Mere bredt definerer man skattely som hver gang, en virksomhed placerer et selskab i et land, hvor skatten er lavere end i Danmark. Men det er urealistisk at forestille sig, at Danmark for eksempel forsøger at trække sine regler ned over andre lande,« siger han.

»Både ulovligt og lovligt skatteplanlægning hviler på et fundament om, at man kan komme til lavere beskatning. Hvis alt var harmoniseret, ville der slet ikke være noget problem, for så ville der ikke være noget incitament. Det er til gengæld ret urealistisk, for skat er traditionelt en ekstrem nationalt orienteret ting. Selv på EU-plan er det svært at harmonisere skattelovgivningen,« siger Michael Tell og tilføjer:

»Nogle lande har et stærkt incitament til indrette lovgivningen, så det er et ideelt skattely. Det er særligt lande, der ikke har nogen industri eller andet. Så bliver skattely en niche for dem, og det bliver en måde at tiltrække investeringer og skabe arbejdspladser i landet.«

– Er det en god ide at sanktionere mod de lande?

»Spørgsmålet er, om man skal ramme de her lande udenrigs- politisk ved at sætte hårde straffe og sanktioner ind mod dem, eller om man skal komme ulovligt skattely til livs ved at ramme de selskaber og privatpersoner, der profiterer på det, på pengepungen. Det er en politisk beslutning,« siger Michael Tell.

Læs også: Leder: Global bevægelse – national lammelse

Han mener, at hvis man vælger at sortliste og sanktionere, skal man se helt snævert på skattelybegrebet.

»Vi må holde os til de lande, hvor vi ved, at de helt bevidst indretter lovgivningen for at snyde. Det gælder for eksempel Kanaløerne Jersey og Guernsey,« siger han.

Direktør i 10.000 selskaber

Ifølge DR, der søndag sendte dokumentaren Det store skattelæk, er der blandt de over 11 millioner lækkede dokumenter fra advokatfirmaet i Panama også nævnt omkring 300 danskere. Det samme er penge- institutterne Nordea og Jyske Bank.

Men hvor Jyske Bank kategorisk afviser at have været involveret i skatteunddragende aftaler med Mossack Fonseca, har Nordea først bebudet en intern undersøgelse.

»Nordea tager kraftigt afstand fra skatteunddragelse,« skriver banken dog i en pressemeddelelse.

Ifølge DR-dokumentaren kan en af flere måder at bringe en danskers private formue langt væk fra Skats rækkevidde f.eks. være at oprette en fond eller et skuffeselskab i Panama. Udadtil styres fonden eller selskabet af en række borgere fra Panama uden forbindelse til Danmark, men indadtil og i al hemmelighed har danskeren en fuldmagt, der giver fuld råderet over midlerne.

Lars Koch medvirkede selv i DR-dokumentaren, og ifølge ham er det afgørende ved lande med skattely som Panama, at de tilbyder hemmelighed.

»Der er ikke krav om registrering af de egentlige ejere eller krav om offentliggørelse af regnskaber. Og det betyder, at danske skattemyndigheder ikke har en jordisk chance for at vurdere, om der er tale om en dansker, der har gemt pengene væk,« siger han.

Det er ikke første gang, at internationale læk om skatteforhold har fået kraftige bølger til at ramme både pengeinstitutter og skattemyndighederne. For få år siden var der således tale om de såkaldte Luxleaks, men her var der ifølge Lars Koch tale om firmaer.

#Panamapapers handler først og fremmest om enkeltpersoner, og en række politikere og sportsstjerner er nævnt blandt de skattelidende personer, der har søgt hjælp af Mossack Fonseca.

»Til forskel fra de tidligere læk er der denne gang også mails og kommunikation med, f.eks. fra Jyske Bank og Nordea. Det gør, at man i mange tilfælde kan se intentionen, bl.a. når der kommer ny lovgivning, at det drejer sig om, hvordan den ene eller anden kan undgå at betale skat. Når vi kan se alle disse mails, så illustrerer det med alt tydelighed, at meget af det, der foregår i skattely-lande, ikke har noget med reel forretning at gøre. Det illustrerer, at det er fuldstændig tomme selskaber, hvor en enkeltperson f.eks. kan være direktør i flere end 10.000 selskaber.«

I forlængelse af EU’s direktiv om hvidvaskning er danske myndigheder gået et skridt længere og har skabt offentlig adgang til selskabsregistreringer og regnskabsbog, siger Lars Koch.

»Så der er sket meget i kølvandet på de tidligere læk, og danske myndigheder har faktisk gjort ret meget,« vurderer Lars Koch, der dog tilføjer, at specielt i udviklingslande, hvor regeringsmedlemmer kan være fedtet ind i »de kedelige transaktioner«, er det vigtigt med offentlig adgang til oplysningerne, så det er muligt for andre, herunder pressen, at kontrollere oplysningerne.

De britiske Jomfruøer og Panama må derfor tvinges til at indføre en tilsvarende åbenhed.

»Det vil de selvfølgelig ikke umiddelbart, og derfor må man lave en sortlistning af dem for at få dem til at samarbejde,« mener Lars Koch.

Skattelyafsløringer har ifølge Ritzau fået Skat til at kontakte internationale samarbejdspartnere for at undersøge sagen.

Den kæmpemæssige lækagesag, der centrerer sig om skattely i Panama, har ligget på skrivebordene i Skat et stykke tid.

»Skat blev medio januar 2016 bekendt med en ny mulig lækagesag med oplysninger, der vedrører Panama,« skriver Skats indsatsdirektør Jim Sørensen i et skriftligt svar til Ritzau. »Skat har kontaktet vores internationale samarbejdspartnere i umiddelbar forlængelse heraf, for at få afklaret størrelse, omfang mv. af sagen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vladan Cukvas

Det bliver spændende at se hvordan disse organisationer har tænkt sig at presse visse lande, som fx USA, at ændre sin praksis

Bloomberg skrev en god artikel om ny udvikling omkring skattely og kan læses her

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-27/the-world-s-favorite-n...

Torben Selch, John Andersen, Sup Aya Laya, Rasmus Knus, Thomas Krogh og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Vladan Cukvas,
Tak for link til et spændende og illustrativt interwiev

Scandinavian Star Forbrydelsens mange advokater, dommere, ejere, officerer, politiefterforskere, rigsadvokater, justitsministre, folketings- og retsudvalgsmedlemmmer og andre, der i 26 år flittigt har modarbejdet en opklaring af:

"Mordbrand(ene) med Statsstøtte"

Bør der ledes efter i Panama-dokumenterne.

Kristian Rikard

Jeg forstår ikke bistandsorganisationernes rolle i netop denne sammenhæng?

Alan Strandbygaard

Du får aldrig USA (Delaware) til at stoppe dette. USA er gennemsyret af mangemillionærer, der med al magt vil forhindre, at skattehullet Delaware bliver lukket. Og de har ufattelig megen magt. Nøjagtig som våbenlobbyen. Det vil med andre ord sige, at Delaware vil profitere af sanktioner andre steder.

Carsten Mortensen

Jo, Kristian, det kalder billedet af en stakkels afrikansk dreng, som ikke kommer i skole, frem.
Og det er jo meget vigtigt i forhold til at man evt. kunne lovgive sig ud af problemet, og .straffe de formastelige ☺

her kan man selv gå på opdagelse i Panama-papirerne:
https://panamapapers.icij.org/graphs/

Philip B. Johnsen

Det bliver op ad bakke kapitalismen bygger på et laissez faire-princip om et frit marked, hvor individerne kan udveksle varer og serviceydelser uden statens indblanding.
Fra artikel:
"Han peger samtidig på, at det ikke kun er eksotiske steder som de britiske Jomfruøer, Panama eller Mauritius, der fortjener opmærksomhed i den forbindelse.
»USA med staten Delaware, Irland, England og Luxembourg er ligeledes lande, der drager økonomiske fordele af skattely. Så det er altså ikke kun tropiske øer eller lande. Men man kan ikke lave handelsembargo over for Irland og England, når de er med i EU. Der må man så til gengæld lave politiske aftaler, så man ikke fører finansiel krig mod hinanden i al hemmelighed. Det handler om, at man laver en bedre regulering af globaliseringen, så den kommer flertallet til gode,« siger Troels Børrild."

Fakta!
Bonus udbetalninger til ansatte alene for The City of London 2016 'DKK 190 milliarder.

Udsnit af den internationale organiserede økonomiske kriminalitet EU banker 2015:

I december 2015 betaler HSBS bøder for hvidvask af narkopenge $1.25 milliarder i konfiskering og $665 millioner i bøder, HSBS betalte DKK 280 millioner for lignende forseelser i juni 2015.

"En række storbanker skal betale et større milliardbeløb for at have manipuleret med dollar- og eurokurser i valutamarkedet.

Bøderne på i alt 5,7 milliarder dollar, svarende til 38,2 milliarder kroner, er givet af amerikanske og britiske myndigheder.

JP Morgan, Citigroup, Royal Bank of Scotland og Barclays har alle erkendt, at de har fusket med valutakurser, oplyser det amerikanske justitsministerium.

Ligeledes har Bank of America har fået en bøde af den amerikanske centralbank.

Svindlen har fundet sted ved, at en række valutahandlere fra de pågældende banker har kommunikeret i et eksklusivt chatroom på nettet i et kodet sprog, hvor de manipulerede med valutakurserne i perioden december 2007 til januar 2013.

Den schweiziske storbank UBS har erklæret sig skyldig i fusk med den såkaldte Libor-rente og indvilliget i at betale bøder til de amerikanske myndigheder på i alt 3,7 milliarder kr. Det svarer til 24,8 milliarder kroner.

Deutsche Bank betalte for manipulering af Libor renten i 2015 en bøde på DKK 17 milliarder.
RBS, HSBC og Barclays har svindlet med salg af huslån forsikrede sikkerheder, der forventes bøder for 2015 på mange milliarder.

Royal Bank of Scotland, Lloyds, HSBC and Barclays forventes for 2015, at skulle betale i omegnen af DKK 140 milliarder for rente manipulation.

Link: http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/11565910...
Link: http://www.dailymail.co.uk/news/article-401028/City-bonuses-soar-record-...

Flemming Berger, Michal Bagger, Torben Selch, Vladan Cukvas og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Der er en motorvej for penge ud af landet og det eneste der sinker strømmen lidt, er når der gives skattelettelser til de rige, fordi så kan of shore bankerne simpelthen ikke kan følge med - Eksperter har sagt igen og igen at det aldrig har kunnet bevises, at skattelettelser vil resultere i flere arbejdspladser.... men det er selvfølgelig bare ekspertene og de er jo ikke lige så kloge som en abe ... (ironisk)

Poul Sørensen

.... det er næsten utroligt alle de penge, som de borgerlige bruger til at fylde os med løgn...og til hvad nytte andet end de rige kan have nogen fede kontoer i skattely... for politikerne ved det sidst venstre var ved magten nægtede de at lukke skattehuller, hvor pengene bare fossede ud....

Vladan Cukvas

Det var så lidt, Kristian Rikard

Vladan Cukvas

Philip, desværre er de færreste der ved denne slags, inklusiv journalisterne herhjemme.

Matt Tabibi skrev en bog og en række artikler hvor han beskriver hvordan HSBC hvidvaskede narko penge for den mexikanske narko baroner i den bedste Scar Face stil.
http://www.rollingstone.com/politics/news/outrageous-hsbc-settlement-pro...

Bøden som banken fik svarede til et 3-4 ugers indtjening og ingen kom i fængsel. Justitsministeriet sagde at det var en god aftale.

Og Tabibi er selvfølgelig ikke den eneste. Stadigvæk, medmindre men selv er ude efter denne slags historier, har man ringe chance for at hører om hvad bankerne laver, udover eksponentielt at forøge gældsbyrden, hvilket også bliver nedtonet hver gang nogen prøver at sætte i gang en debat om det.

Jeg så DRs Panam pepers dokumentar og besynderlig nok fik ingen af journalisterne den tanke at spørge Kristiansborgs nuværende bestand om hvad de har gjort ved lignende sager, for det er langt fra den eneste lækage.

For et par år siden havde man Luxembourg leak og ICIJ har skrevet om lignede sager tidligere. Slet ikke at nævne UNs rapporter.

Noget besynderligt er også det faktum, at de store mediehuse rund om i Europa har aftalt hvornår de bringer deres historier om Mossack Fonseca. Og de brugte sagen til forskellige politiske formål, som oftest har intet med sagen at gøre. Guardian brugte affæren for at fortsætte deres smædekampagne mod Putin, selvom han ikke på nuværende tidspunkt optræder blandt navnerne. De gjorde det muligvis for at trække opmærksomhed væk fra Camerons far, som åbenbart blæser på sin søns politiske løfter om at komme skattesnyderne til livs. Noget lignende gjorde Seddeutche Zeitung, muligvis for at dække over flygtninge krise og Merkels dårlige valgresultater.
Mon nogen herhjemme begynder at granske Dongs skumle aftale med Goldman Sachs.

I mellem tiden kan banksters sove roligt, da deres venner på Kristiansborg kommer ikke til at svigte dem.

Sjovt der ingen amerikanere er røget på forsiderne?
Bernie Sanders påpegede ellers problemet med Panama tilbage i 2011.
https://www.youtube.com/watch?v=LrsI0Sw2hq8

Ønsker Rothschild der driver "Little Switzerland" i Reno i Nevada at fjerne Panama som skattely, og snuppe kunderne selv?
Vladan Cukvas har øverst linket til denne artikel i Bloomberg omkring Reno.

Her er et bud på hvad linket mellem Panama og Nevada kunne være:
http://www.zerohedge.com/news/2016-04-03/mossack-fonseca-nazi-cia-and-ne...

Vladan Cukvas

Torben Selch,
jeg tænkte også over hvad Panma affæren kan bruges til udover politiske smædekampagner og opnåelse af geopolitiske delmål.

Rothschild har intet imod at lokke flere kunder til at skifte tropiske øer ud med ørkenen, men muligvis er det en del af en større plan om at flytte mere kontanter til US, da ESF kan få det svært at beskytte dollar i de kommende år. Dedollarisation har fået momentum og guldet truer,
Svindel med på Comex og guld priserne, som sort set gik ud på at presse guld priserne ned, er også ved at løbe tør for ammunition og for c.a. to måneder siden blæste markederne på LBMAs benchmarkprice og handlede med andre startpriser ved åbningen.

Hvis rygterne om at ESF (Exchange Stabilisation Fund) de facto bruges til DODs, CIAs og Pentagons black budget, så passer det fint at flere kontanter som ikke spores havner i US.
Men lige nu er det kun rygterne og jeg tør ikke gøre for meget ud af dem.

Philip B. Johnsen

Vladan Cukvas uanset om din teori holder vand er USA Wall Street og The City of London Storbritannien, med garanti vestens førende centrum for international økonomisk organiseret kriminalitet.

Fra link:
"3.489.000.000.000 kroner - mindst - blev flyttet til skattely på et enkelt år
Ny undersøgelse viser, at USA's multinationale virksomheder lod en fjerdedel af deres overskud forsvinde i skattely."
Link: http://politiken.dk/oekonomi/ECE2922000/3489000000000-kroner---mindst---...

Speaker of the House Paul Ryan USA.
Fra link:
Ryan’s choice as his new chief of staff: David Hoppe
Hoppe has lobbied for Cayman Finance, “whose business ‘promot[ing] the development of the Cayman Islands financial services industry’ could be affected by legislation to crack down on offshore tax havens.

The big tax avoiders must be licking their corporate chops."

Link: http://billmoyers.com/2015/10/27/the-paradox-of-paul-ryan-why-tea-party-...

Ib Christensen

Jeg kunne ønske mig et diagram over hvad disse mennesker "tjener" deres penge på. Så jeg kan leve op til mit ansvar og mine pligter som borger i et land med fri konkurrence. Som siges at fungerer fordi uetiske og ukvalificerede erhvervsdrivende og arbejdsgiver selvfølgelig fravælges, så der bliver plads på markedet til de kvalificerede.!