Baggrund
Læsetid: 3 min.

Så skal der noget på cv’et

Efter endnu en jobsamtale, hvor jobbet gik til en anden, skal den nyuddannede kandidat Signe Edsberg i virksomhedspraktik. Trods afslaget gør dét at nå igennem til en samtale, at modet på jobsøgningsræset er lidt større
Signe Edsberg er nyuddannet kandidat i psykologi og arbejdslivsstudier fra Roskilde Universitet. Hun er efter en masse jobansøgninger og et par samtaler klar til at starte i virksomhedspraktik hos en københavnsk restaurationskæde.

Signe Edsberg er nyuddannet kandidat i psykologi og arbejdslivsstudier fra Roskilde Universitet. Hun er efter en masse jobansøgninger og et par samtaler klar til at starte i virksomhedspraktik hos en københavnsk restaurationskæde.

Indland
4. april 2016

Det er kun anden gang, at 28-årige Signe Edsberg har fået chancen ved en jobsamtale, siden hun i august blev færdig med sin kandidatgrad i psykologi og arbejdslivsstudier fra Roskilde Universitet. Men efter at være blevet set og hørt ved både en første og anden samtale sidder Signe Edsberg alligevel tilbage med en god følelse, selv om jobbet også denne gang gik til en anden med mere erfaring.

»Det har givet motivation. Og jeg synes egentlig, det er meget godt gået, at jeg nåede til anden samtale, selvom det kun er anden gang, jeg kommer til samtale,« siger Signe Edsberg med fortrøstning i stemmen.

Omkring jul begyndte den manglende respons på de mange ansøgninger at sætte sig som en form for opgivelse, så indkaldelsen til samtale som arbejdsmiljøkonsulent i Boligforeningen AAB har givet fornyet tro på, at det nok skal gå.

»Det har givet følelsen af, at der må være noget, jeg gør rigtigt, og det er blevet langt mere klart, hvad jeg kan, og meget mere konkret, hvad virksomhederne efterspørger. Min akademiske tilgang er ikke helt lagt til side, når jeg skriver ansøgninger, men jeg er blevet konkret i forhold til, hvordan jeg vil gribe arbejdsopgaver an, og jeg tror, det er det, der har givet pote,« siger Signe Edsberg.

Stillingen i boligselskabet havde især fokus på det fysiske arbejdsmiljø, mens Signe Edsberg primært har indsigt i at arbejde med det psykiske arbejdsmiljø.

»Men det gik åbenbart meget godt til den første samtale alligevel, og mellem samtalerne gik jeg så og tænkte over, hvordan jeg mere konkret kunne bruge de metoder, jeg kender fra arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø, f.eks. i forhold til hvordan man skaber forandringer, og det var de ret vilde med,« fortæller hun.

Afslaget var mere brugbart for Signe Edsberg end det, hun fik til første samtale. Ansættelsesudvalget gav både ros i forhold til Signes kompetencer og ideer og gode råd i forhold til, hvor hun ellers kunne søge job.

Erfaring søges

Den store hurdle for Signe Edsberg er ligesom mange andre nyuddannede, at hun mangler erfaring. Derfor har hun de seneste par måneder været i fuld gang med at finde en arbejdsplads, hvor hun kan komme i virksomhedspraktik.

Kunsten er først at sende en uopfordret ansøgning og efter at have fået afslag så foreslå virksomhedspraktik. Og allerede et par dage efter afslaget i AAB drog Signe Edsberg til en samtale med en københavnsk restaurationskæde om, hvordan et otte ugers praktikforløb kunne se ud.

»De var meget interesserede i mine ideer om, hvordan man kan arbejde med trivsel blandt medarbejdere i restaurationsbranchen, lederudvikling og forbedre introduktion af nye medarbejdere,« forklarer Signe Edsberg. I løbet af en time havde hun en aftale på plads om at starte i virksomhedspraktik 14 dage senere, men planen for virksomhedspraktikken skal også være realistisk, derfor skal hun til møde med sin jobkonsulent og have en snak om, hvad man egentlig kan nå på otte uger.

»Jeg glæder mig til at have mit eget projekt, men det bliver også en prøvelse for mig, fordi jeg nu rent faktisk skal ud i virkeligheden og få det, jeg ved fra bøgerne, til at virke. Det er spændende, men gør mig også lidt nervøs,« fortæller Signe Edsberg og tilføjer grinende, at hun har reserveret samtlige bøger på biblioteket om medarbejderundersøgelser.

Ingen ferie

Derfor bliver det hverken til vinter- eller påskeferie, for samtidig med de 32 timer om ugen i virksomhedspraktik, er der krav om, at de ledige skal søge lige så mange stillinger, som de plejer.

»Det bliver lidt voldsomt, derfor har jeg også helt bevidst sagt til virksomheden, at det kun bliver 30-32 timer om ugen. Det giver mig en dag til at skrive de to ansøgninger, der skal sendes hver uge, men lige nu bruger jeg en uge på at skrive dem, så det stiller store krav til mig,« siger Signe Edsberg, der dog heller ikke ønsker, at jobsøgningen bliver sat tilbage i de kommende måneder, når hun nu lige var kommet så godt i gang.

»Det er en lidt ambivalent følelse både at skulle i gang på en ny arbejdsplads og samtidig skulle tænke på at søge job,« siger Signe Edsberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er fuldkommen absurd! Landet er ved at sande til i stress, og ingen har en forklaring eller en løsning. Mon ikke en kandidat i psykologi og arbejdslivsstudier ville have nok at gøre her?