Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF-krav til flygtningekvinder: Skal i uddannelse for at få ret til kontanthjælp

For at fremme ligestillingen skal kvinder med anden etnisk baggrund mødes med et uddannelsespålæg til gengæld for at få kontanthjælp. Det mener SF, der får opbakning fra Socialdemokraterne og DF
Partiformand Pia Olsen Dyhr mener, det er nødvendigt at gribe til dette værktøj for at fremme ligestillingen af kvinder med anden etnisk baggrund. »Det her skal handle om alle nye flygtningekvinder, som kommer til Danmark. Hovedparten kommer fra patriarkalske samfund, hvor manden bare er kvinden overlegen og endda ofte ejer hende,« siger hun.

Partiformand Pia Olsen Dyhr mener, det er nødvendigt at gribe til dette værktøj for at fremme ligestillingen af kvinder med anden etnisk baggrund. »Det her skal handle om alle nye flygtningekvinder, som kommer til Danmark. Hovedparten kommer fra patriarkalske samfund, hvor manden bare er kvinden overlegen og endda ofte ejer hende,« siger hun.

Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Indland
15. april 2016

Kvinder med anden etnisk baggrund fylder alt for meget i arbejdsløshedsstatistikkerne, og for fremtiden skal de derfor i uddannelse for at kunne få kontanthjælp.

Det mener SF, som op til partiets landsmøde i weekenden går ud med et ønske om at få undersøgt, om det eksisterende uddannelsespålæg for unge under 30 år kan udvides til også at omfatte indvandrerkvinder over 30 år, der ikke har en 9. klasses afgangseksamen eller har gennemført en erhvervsuddannelse.

Partiformand Pia Olsen Dyhr mener, det er nødvendigt at gribe til dette værktøj for at fremme ligestillingen af kvinder med anden etnisk baggrund.

»Det her skal handle om alle nye flygtningekvinder, som kommer til Danmark. Hovedparten kommer fra patriarkalske samfund, hvor manden bare er kvinden overlegen og endda ofte ejer hende,« siger hun.

»Det er vigtigt fra starten at sende det signal, at kvinder skal lige så meget i arbejde eller uddannelse som mænd.«

Pia Olsen Dyhr understreger, at det er ligegyldigt, hvilken uddannelse indvandrerkvinderne tager.

»Det kan være, at de bliver sosu-assistenter eller ingeniører. Jeg er ligeglad. Det afgørende er, at de får de samme muligheder som andre i samfundet. Og det kræver visse, mere håndfaste, greb over for familien, fordi de ikke fra starten har haft samme muligheder som os andre.«

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er positive over for forslaget.

»Hvis vi kan hjælpe de kvinder i gang med en uddannelse ved at give dem et uddannelsespålæg, så støtter vi helhjertet op om forslaget. Uddannelse kan være en god vej til at give disse indvandrerkvinder et bredere netværk og flere muligheder i livet. Vi vil gøre, hvad vi kan for at støtte de kvinder i at bryde mønstrene og frigøre sig fra forældede normer. Men det skal selvfølgelig gøres klogt og med omtanke, så vi ikke rammer dem, der reelt ikke har mulighed for at tage en uddannelse,« siger den socialdemokratiske integrationsordfører Dan Jørgensen.

DF er positive

DF’s udlændingeordfører Martin Henriksen vil gerne se detaljerne i forslaget, men mener umiddelbart, at »det lyder som noget, vi kan arbejde videre med«.

»Vi er positive over for at pålægge kvinder med indvandrerbaggrund, som har været væk fra arbejdsmarkedet i lang tid, at gå i gang med arbejde eller uddannelse. Og hvis de ikke vil være med, så er det forbundet med en sanktion – for eksempel at de mister kontanthjælpen, eller at der bliver skåret i den,« siger Martin Henriksen.

Enhedslistens integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen vil gerne se nærmere på forslaget, før hun tager stilling til det, men peger på, at personer over 30 år også i dag kan blive sendt i nyttejob og kan miste deres kontanthjælp, hvis de ikke møder op. Forslaget fra SF ser derfor ikke ud til at stille indvandrerkvinderne dårligere end andre kontanthjælpsmodtagere.

»Det er fornuftigt og sympatisk at styrke muligheden for, at indvandrerkvinder kan få en uddannelse. Men det burde ikke kun gælde indvandrerkvinder. Det burde gælde alle. Også ufaglærte over 30 burde have tilbuddet. Der ikke noget som tyder på, at vi får brug for flere ufaglærte i fremtiden,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

SF’s forslag indebærer, at indvandrerkvinder, der ikke umiddelbart har forudsætningerne for at kunne påbegynde en uddannelse, skal stå til rådighed for en uddannelsesrettet indsats. Partiet mener desuden, at sanktionsreglerne skal udformes ligesom de nuværende sanktionsregler for unge under 30.

Det vil således være muligt at pålægge kvinderne sanktioner, hvis de ikke lever op til pålægget. Der kan være tale om tilbageholdelse af kontanthjælp i nogle dage eller op til tre måneder alt afhængig af, hvor grove overtrædelser af pålægget, der er tale om.

Ifølge tal fra Social- og Integrationsministeriet var blot 45 procent af kvinderne med en ikkevestlig baggrund i beskæftigelse i 2013, mens 72 procent af de danske kvinder var i beskæftigelse, skrev Politiken dengang.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja - lad os tvinge alle ind vores kulturelle matrice.
Også de etnisk danske kvinder der ønsker at gå hjemme med deres børn.
Alle og enhver ved at det er bedst at børn kommer i institutioner,
hvor der er for få voksne, hvor der intet meningsfyldt foregår og jungleloven hersker ...

Elisabeth Andersen, Jørgen Steen Andersen, Teodora Hansen, Flemming Berger, Torben Selch, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Michal Bagger, Lars Dahl, Hans Larsen, Kent Thomsen, Ib Christensen, Erik Jensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Er indvandrerkvinder identiske med flygtningekvinder? Ritzau taler om flygtninge, men Information taler om indvandrere, i to iøvrigt næsten enslydende artikler, hvor man nærmest skal være filolog for at regne ud, hvilken af dem, der er skrevet af efter den anden.

https://www.information.dk/telegram/2016/04/sf-indvandrerkvinder-uddanne...

Jørgen Steen Andersen, Kurt Nielsen, Kent Thomsen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Morten Jespersen

Ligestilling eller: hvordan jeg holdt op med at håbe, og lærte at elske lønarbejdet

Elisabeth Andersen, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen, Henrik L Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Skal vi ikke gøre det til et SF-forslag: kvinder på kontanthjælp skal have ret til uddannelse.

Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Lars Dahl og Thomas Ryberg anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Hvorfor er det ligestilling at fjerne en valgmulighed? Og reel ligestilling er det vel næppe før det kommer til at gælde for enhver person uagtet køn og nationalitet.

Jørgen Steen Andersen, Elisabeth Andersen, peter guldmann, Sup Aya Laya, Teodora Hansen, Steffen Gliese, Kurt Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Hvorfor ikke gøre det til et tilbud. Danske gifte kvinder skal have ret til kontanthjælp, også når de vil være hjemmegående.

Jørgen Steen Andersen, Umm Yunis, Sup Aya Laya, Teodora Hansen, Henrik L Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Kurt Nielsen og Kent Thomsen anbefalede denne kommentar

Lighed ved at nægte kontanthjælp?

Claus E. Petersen

»Vi er positive over for at pålægge kvinder med indvandrerbaggrund, som har været væk fra arbejdsmarkedet i lang tid, at gå i gang med arbejde eller uddannelse. Og hvis de ikke vil være med, så er det forbundet med en sanktion – for eksempel at de mister kontanthjælpen, eller at der bliver skåret i den,«

Det er dælme ikke det Socialistiske Folkeparti jeg voksede op med.
Her her faktisk en konkret ide som lægger sig tæt op af de ideer som DF var fremme med for mere end 10 år siden.
Helt originalt er det ikke, men lidt har også ret.

Hvis folk vil gå hjemme uden at stå til rådighed for arbejdsmarkedet er de da hjertens velkomne. Det skal bare være på egen regning. Kontanthjælp er ikke en hjemmegående husmor-ydelse.

Torben Pedersen, Claus E. Petersen og Anne Koed Westergaard anbefalede denne kommentar
Morten Jespersen

"Du må ikke have andre husholdninger end min" - Venstrefløjen er blevet kapitalstatens præsteklasse

Elisabeth Andersen, Jørgen Steen Andersen, Sup Aya Laya, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

G ikke SL
Som en udlænding, der har arbejdet i Danmark i en menneskealder, finder jeg forslaget godt. Stor del af indvanderkvinder, især kvinder fra ikke vestlige lande taler ikke og kan ikke forstå dansk. Det er på tide, at disse kvinder finder vej ind i det danske samfund og bliver på den måde fuldgyldige medlemmer af det danske samfund. Hvis de taler dansk kan de:
1. Forstå hvad andre siger, forstå nyheder og hvad der sker omkring dem, så som politik og almen diskussion i landet.
2. Nogle af disse kvinder skal lære at læse dansk og lære latinske bogstaver. Deres alfabet, eller skrifttegn kan være meget anderledes end den latinske. De kan også være analfabeter.
3. De kan gå ind og bruge Nemide, som andre skal, for at klare sig i det administrative Danmark.
4. De kan bidrage, således at de kan forsørge sig selv og sine, sammen med manden. Der kommer et tidspunkt hvor, der er så mange ikke vestlige indvandrere uden arbejde, at resten af befolkningen ikke kan magte at forsørge dem, uden at vores velfærdsamfund begynder at skrante. Dette er noget politikere må tage fat i, både venstre og højre.
5. De kan gå til møder i børnehaver og skoler mm. og deltage for børnenes bedste.
6. De kan selv gå til lægen.
7. De kan selv gå på biblioteket for at låne bøger at læse. Min indgang til det danske sprog, var at læse og læse. Bøger kan også give indsigt i dansk kultur og historie.
8. Selv bruge jobnet og lave et CV, hvor de så kan være til rådighed på arbejdsmarkedet.
9. De kan forstå og være del af det land, de er flyttet til.
10. De kan bidrage til at deres børn taler ordentligt dansk.
11. De kan tage imod børnenes danske venner og tale med dem.
12. De kan handle og forstå hvad, der bliver sagt.
13. De kan forstå deres skatteoplysninger, og lønsedler, således at de ikke bliver snydt af, f.eks arbejdsgiver.
14. De kan stifte danske venskaber.
Listen er uendelig. Dette er kun få fordele ved at kunne landets sprog.
15. Danskerne sætter stor pris på, at man gider tale sproget, det giver bedre kontakt til befolkningen.
16. Ved at kunne sproget er kvinderne ikke afhængige af deres mænd og børn.
17. De kan blive kulturbrugere.
Der er ingen tvivl om, at de mænd, det ikke vil lade deres koner lære dansk, kommer til kort.
Spørsgsmålet om det ikke skal være lovfæstet?
Det er uværdigt at bo i et land og ikke kunne forstå og tale landets sprog.
Det er svært som voksen udlænding, at tale som et barn til at begynde med, for det gør man. Det må man finde sig i. Man bliver hurtigt bedre.
Her kan tv, intetnet mm. være behjælpeligt i sprogundervisningen.

Robert Ørsted-Jensen, Helene Kristensen, Robert Kroll og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

PS. G ikke S
Det kan lyde meget kontant det jeg skriver. Jeg ville synes, at det var mangel på respekt for min person, hvis der ikke blev stillet nogle krav til mig.

Et sprogkrav er ikke et stort krav, det er en fordel. Jeg taler af egen erfaring. Det har intet med højre eller venstredrejet politik at gøre.

Umm Yunis, Robert Ørsted-Jensen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Tænk, jeg havde forestillet mig at SF ville komme tilbage i dansk politik med empati og socialistisk baseret værdipolitik til gavn for folk, og så viser partifører POD at man i stedet for er klar til at være støtteparti for DF.

med venlig hilsen
Lennart

Elisabeth Andersen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Sup Aya Laya, Teodora Hansen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Ebbe Overbye og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Tænk, det havde jeg også troet Lennert Kampmann, jeg synes da, at det er et smukt træk, at man som gift kvinde kan gå hjemme og hygge om familien. Men hvorfor skal danske gifte kvinder uden arbejde være afhængige af mandens indtægt? Det vil da være mere rimeligt, om jeg kunne gå på socialkontoret og få mine egne penge. Det er da svært racistisk, at jeg som almindelig danskfødt gift kvinde ikke kan få kontanthjælp, men den tyrkiske nabokone kan. Det vil da være et godt sted at kæmpe, for rødstrømper og socialister - ens forhold for alle kvinder uanset farve og religion.

Jørgen Steen Andersen, Kurt Nielsen, Umm Yunis, Sup Aya Laya, Rasmus Knus og Claus E. Petersen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Jeg er heldig, jeg har fået en lang videregående uddannelse. Det lå ikke nødvendigvis i kortene, da jeg var teenager, at jeg skulle gå på et universitet. Jeg er den første student i min familie. Min mor var faktisk, den der fik mig til at studere videre og min far og min mor var den økonomiske støtte til 19 års alderen. Min mor var hjemmegående til jeg var 12-14 år. Min familie forsørgede sig selv. Jeg er fuldt ud indstillet på, at vi skal have det sociale velfærdststem, som vi har, men man skal ikke være håndsky overfor at uddanne kvinderne. Det er også en afbræk i deres liv. Det giver dem en moralsk støtte til evt. at prøve kræfter med flere ting. Jeg har selv taget et lån for at uddanne mig videre og har bragt mig videre af egen hjælp, efterfølgende. Jeg har stadigvæk en god og støttende familie. Derfor kan jeg kun anbefale sprogundervisning. Jeg tror, at man har parkeret indvandrerkvinder for længe på et sidespor. Jeg synes faktisk man skulle tage fat i mændene også. Jeg tror godt, at der kan være en lettelse for kvinderne, at komme ud. Nogle steder må de ikke komme ud. Jeg tror det er meget forskelligt, hvordan hjemmene fungerer. Vi har at gøre med et kludetæppe af kulturer i indvandrermiliøet. F. eks. kommer asiater og muslimer fra vidt forskellige lande og kulturer.

Derfor kan danskundervisning være et fælles projekt for dem, noget, der giver dem en fælles identitet. Jeg tror dog det er vigtigt, at det er obligatorisk på en eller anden måde, ellers tror jeg ikke på det. Vi mennesker har så mange undskyldninger. For eksempel burde jeg være igang med mit arbejde.

Lennart Kampmann

Det egentlige problem vi står overfor er at vi ikke længere har arbejdspladser til alle, særligt er ukvalificeret arbejde blevet fjernet. Der er ikke længere brug for gadefejere, opsynsmænd, toiletpassere, kontrollører, etc. i samme grad som for mange år siden.
Så uden en vinderbillet i uddannelseslotteriet har man udsigt til prækariatet. Hvad skal man gøre med den nederste femtedel af samfundet (hvis man må kalde det det). De minimalt exceptionelle har ikke adgang til indkomst og vil forblive fastholdt i passiv forsørgelse til de dør.

Nogle gange er det bare trættende at det politiske svar på manglende omfordeling af ressourcer er at slå på de allersvageste i samfundet.

med venlig hilsen
Lennart

Jørgen Steen Andersen, Vivi Rindom, Sup Aya Laya, Niels Duus Nielsen, Teodora Hansen, Flemming Berger, Herdis Weins, Rasmus Knus, Mads Kjærgård og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

@Lennart Kampmann

"Det egentlige problem vi står overfor er at vi ikke længere har arbejdspladser til alle, særligt er ukvalificeret arbejde blevet fjernet."

Det er faktisk ikke et "problem".
Det er en tilstand som magthaverne i og bag EU har arbejdet for at opnå i årevis.
Og naturligvis partier på højrefløjen som Venstre og, helt ude hos LA, Radikale Venstre herhjemme.
Når nu venstre har fået sidste ben af den tyske Harz IV lov gennemført i danmark (differentieret løn, skjult som integrations sats til flygtninge), så kommer belønningen i form af en (om muligt) endnu mere vattet fagbevægelse som er "bekymrede over udviklingen", men som "principielt" ikke tager afstand fra sultelønninger til lavtlønnede arbejdere da det jo sker i samarbejde med regeringen og arbejdsgiverne.
Til gengæld kan arbejdsgiverne i discount supermarkeder glæde sig over at kunne ansætte mennesker til at bære poser for kunderne til det halve eller en fjerdedel af den eksisterende overenskomst, med en trussel om fyring hvis de beklager sig over kunder der spytter dem i ansigtet.
Noget som familie dynastierne bag Nettor, Aldi og Lidl helt sikkert vil glæde sig over.

Skiderikker, vatnisser og egoistiske røvhuller.. hele bundtet.. ups.. var det mig der tænkte højt.
Det var sørme ikke med vilje

Jens Thaarup Nyberg, Elisabeth Andersen, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, Sup Aya Laya, Niels Duus Nielsen, June Pedersen, Teodora Hansen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Spændende
Så nu nøjes de vestlige demokratier ikke længere med at indføre demokratiske tilstande via bombning og krigsførelse i fjernere lande, men vil også indføre ligestilling i eget samfund - koste hvad det koste vil !

(ja, altså, det skal naturligvis kun koste noget for dem, som ikke fatter det demokratiske frisind, deterklart)

Elisabeth Andersen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Teodora Hansen, Morten Jespersen, Flemming Berger og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jakob Lilliendahl

Er det her en øvelse i hvor ekstremt populistisk, slet skjult racistisk og totalt magtfuldkomment man kan svinge NPM pisken over folk også stadig bevare den traditionelle historiske association med socialisme og venstrefløjen? Om ikke andet så hos de ældre vælgere og dagbladet Information?

Kurt Nielsen, Sup Aya Laya, Teodora Hansen, Herdis Weins, Lennart Kampmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Søren Lystlund - det har i årtier - jeg gentager ÅRTIER - været en af betingelserne for kvinder med anden etnisk herkomst end dansk (gud hvor jeg hader den formulering) på kontanthjælp, at de skal deltage i sprogundervisning, diverse projekter etc. Og det gør de. De sidder altså ikke hjemme på sofaen 24/7.
I øvrigt er mange af dem aktive i deres diverse lokalsamfund med gensidig nabohjælp, opretter foreninger osv.
Men det eneste - det absolut eneste - politikere over en bred kam af partier og ideologiske overbevisninger - anerkender som nyttig/meningsfuld aktivitet - er lønarbejde eller formel uddannelse.
Det er så visionsløst, det er til at græde bitre tårer over 24/7.

Elisabeth Andersen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Sup Aya Laya, Niels Duus Nielsen, Trine Schmidt Nielsen, Runa Lystlund, Teodora Hansen, Morten Jespersen, Flemming Berger, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Pia Olsen Dyhr: Vi har svigtet ikke-vestlige kvinder alt for længe. Det vil Pia Olsen Dyhr så rette op på ved at fratage dem kontanthjælpen, hvis ikke de makker ret,
SF er færdigt. Hun efteraber tidens løsning på alle problemer. Straf, sanktioner og prygl, og hvis ikke det hjælper, Så fratager vi dem deres eksistensgrundlag og kalder det hjælp.

Elisabeth Andersen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Sup Aya Laya, Niels Duus Nielsen, Trine Schmidt Nielsen, Teodora Hansen, Flemming Berger, Jakob Lilliendahl og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Jeg kan tilføje til Herdis Weins indlæg (som er helt korrekt) at mange af de flygtningekvinder som SF nu vil hjælpe med at frigøre sig er analfabeter, med besvær har taget en danskuddannelse 1. Og ifølge min erfaring fra mine mere end 14 års erfaring med at undervise udlændinge i dansk sprog og kultur, aldrig vil kunne komme til at tage en 9.klasses eksamen i dansk, endsige en erhvervs-uddannelse i dansk. Specielt ikke efter at man fra Folketingets side har vedtaget at for at blive optaget på en erhvervsuddannelse, f.eks. en sosu-skole, skal man have en 9.klasses eksamen. Dette svarer til en FVU-trin 4 eksamen har man bestemt fra Folketingets side. Nu er intet umuligt, men min erfaring er at det vil være næsten umuligt for en person, der f.eks. kommer fra Sri Lanka, har gået i skole i 6 år, at tage en FVU-trin 4 eksamen. [FVU står Forberedende Voksen Uddannelse, trin 4 er det højeste niveau, man kan nå/få].

Mange udlændinge, især kvinder! fra f.eks. Sri Lanka, Vietnam, Libanon, Afghanistan, Jordan, Syrien, Irak, Iran, er blevet ganske gode sosu-hjælpere, fordi de -før 2015- kunne blive optaget på en sosu-skole med et eksamensbevis fra FVU trin 2. Det kan de ikke længere nu - og dermed er den mulighed lukket land for dem.

Jeg kan så også tilføje, at jeg ved at i Odense og i Fredericia kommuner er der bydelsmødre, som udfører et stort arbejde for integrationen af netop kvinder fra ikke-vestlige lande, især lande som Syrien, Irak, Somalia, Libyen, Jordan, Libanon, Afghanistan. Netop bydelsmødrene bidrager en stor del til integrationen, netop ved at arrangere foredrag om teenagere, skolebørn, hvordan man opdrager i DK, danske børnehaver og den danske skole.

Og til Søren Lystlund - og andre - vil jeg gerne sige det her:

Alle de punkter Søren Lystlund nævner her er altsammen noget mine nu tidligere - og meget dygtige - kolleger på sprogskolerne rundt om i landet taler om sammen med eleverne. De lærer dem også hvordan man læser forskellige tekster, alt fra skattekort til annoncer til opsplag til artikler mm.

Elisabeth Andersen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, ingemaje lange, Niels Duus Nielsen, Trine Schmidt Nielsen, Runa Lystlund, Lise Lotte Rahbek, Teodora Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen - tak for at uddybe, jeg tænkte nok, du ville komme på banen.
Og ja - netop bydelsmødrene, som jeg kender en del til her i Odense, udfører et forrygende godt stykke arbejde.
Men POD, MF og andre har ikke fantasi til at forestille sig, kvinder, der ikke har taget en formel uddannelse, kan og vil noget, lige som de heller ikke har andet end foragt og knubbede ord tilovers for etniske danske kvinder, der vælger en tilværelse end det livssagelige lønarbejde.
I USA har man en "ordsprog" : There's no way like the american way of life" = det eneste rigtige og efterstæbelseværdige. Den man mange danskere og danske politikere overtaget på dansk.
Gud ved, hvad alle problemerne med stress, det høje alhokol- og pilleforbrug, problemer med mobning etc. kommer fra, når vi nu lever på den allerbedste måde i den bedste af alle verdner ?

Elisabeth Andersen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Runa Lystlund, Lise Lotte Rahbek og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Herdis Weins
Jeg ved godt at det er op ad bakke og jeg kender mange sosu, som er rigtig dygtige. Jeg er godt klar over, at kvinderne ikke sidder hele døgnet på sofaen. Jeg kommer selv fra en fattig familie. Jeg er meldt til frivilligt arbejde og det er min datter også. Hun arbejder frivilligt i øjeblikket, hvor hun også underviser i dansk. Jeg kender også veluddannede mennesker, som har kæmpet sig igennem. Det er også trættende at se, at man skærer alle indvandrerkvinder over en kam. Indvandrekvinder er utrolig forskellige.

Runa Lystlund

G ikke SL
Jeg er en kvinde, der har arbejdet 60-100 timer om ugen i store perioder. Jeg kan kun anbefale at vi deler det arbejde, der er.

Søren Lystlund - og G - vi er sådan set enige hele vejen :-)

Runa Lystlund

DF's krav om sprogtests er grotesk og kan ikke bruges til noget. Det skyldes, at de ikke bryder sig om indvandrere. Kravene gør også, at færre kommer i arbejde.

Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

POD seneste udmelding er igen, igen, igen - et godt eksempel på, at politikerefinder det vigtigt hele tiden at komme med bastante udmeldinger - ukendskab til fakta ingen hindring, faktisk nærmest en forudsætning.
Det er så vammelt !

Elisabeth Andersen, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

@sup aya laya

"Ja - lad os tvinge alle ind vores kulturelle matrice."

Der er jo ingen der forhindrer dem i at gå i fred derhjemme hvis det er det de ønsker.
Det kræver så bare at de selv finder en måde at financiere det på.

Alternativt kan man udbrede kontanthjælp til alle uanset køn, etnicitet osv

Det står frit for at argumentere for en sådan løsning, men det kræver nok et seriøst stykke arbejde at lave et realistisk oplæg med financiering og skaffe 90 mandater for det.

Indtil da forudsætter lovgivningen at man hvis overhovedet muligt er reelt arbejdssøgende hvis man vil ha kontanthjælp el lign udelser.

Robert Ørsted-Jensen

Der er ikke i mine øjne noget galt i at stille krav til kontanthjælpen og det er pine død vigtigt at nyankomne, især kvinder, ikke bare får kontanthjælp

Det her er et enestående tilbud - og man kan stadig vælge at sige nej og så lade sig fortsaørge - ikke af det ofdfentlige - men af sin mand og familie

Robert Ørsted-Jensen

Ingen andre indvandrer lande give kontanthjælp uden tilbud eller krav. Her får man et tilbud om uddannelse. Det er fandeme flot. Stop klynkeriet

peter guldmann

Kønsdiskriminering at mænd ikke skal have samme tilbud. Øv. Hvad er der i øvrigt sket med SU. Er det ikke beregnet til at uddanne masserne uanset hvem? Jeg klager til EU.

peter guldmann

Leo Nygaard: "Betyder din eller din mands selvbestemmelse ingenting"
Så det er i dine øjne et spørgsmål om selvbestemmelse. Vil det sige at indvandrede kvinder bevidst har valgt at bosætte sig i Danmark og være statsbesørgede? Uenig . Sæt dig selv i samme sted og overvej om din selvbestemmelse vil føre dig i samme situation. Hvis det var mig ville jeg foretrække ikke at indvandre til et fremmet land, hvis jeg havde noget valg. Jeg vil også vælge at være selvforsørgende, hvis jeg havde et valg. Hvis man ønsker at være selvforsørgende vil SFs forslag være til gavn, hvis man ikke ønsker at være selvforsørgende, skulle man måske acceptere at statens aktører før eller siden vil fjerne støtten.

Robert Ørsted-Jensen

Leo der sgu da ingen der forhindres i at vælge frit. Det er derimod både rigtigt og rimeligt at give nyankomne et tilbud om uddannelse som betingelse for modtagelse af en offentlig ydelse.

Robert Ørsted-Jensen

Leo Det er muligt at DF har også har forslået sådan noget. Der skræmmer ikke mig. Jeg kan kun sige at jeg er absolut enig i princippet og at jeg ikke har ikke af problem med at erklære min enighed uanset hvem der fremkomme med ideen.

Jeg tvivler dog på at jeg ville kunne blive enig med DF om udformningen.

Det der forslås her er at fremmede kvinder der kommer til landet kun skal have kontanthjælp hvid de modtager et uddannelsestilbud. Principper er jeg aldeles enig i, om vi så kan blive enig om udannelsens type og karakter kan jeg have mine tvivl om. Men det er afgørende vigtigt at især kvinder (men så sandelig også mange mænd (jeg mener at alle især ikke dansk-fødte burde have dette tilbud) fra mange af de lande ikke spærres inde i deres hjem men derimod bringes i kontakt med det nye samfund de lever i.

Mange af de problemer der er med unger der ender i terrorseller skyldes utvivslomt at deres familier ikke er blevet ordetligt integrerede, og det handler ikke mindst om mødrernes afsondring fra det samfund de lever i. Dette er er mere end bare et rimeligt krav, det er et rigtigt og ydersat fornuftigt skridt i den rigtige retning. Ingen andre lande uden for europa (her i Australien hvor jeg er feks - og der er bestemt tale om et velfærdssamfund) kunne man drømme om at dele penge ud til nyankomne uden at forlange noget tilgengæld i retning af sproglære og integration hvad angår kendskab til indvandrelandets kultur og historie).

Beklager – mig forkommer dette klynkeri at være netop det – hysterisk klynkeri - løsrevet fra virkeligheden.

Hans Ditlev Nissen

unge blir ikke tiltrukket af ekstremisme fordi deres mødre er arbejdsløse
det holder ikke en meter at påstå det
de blir ekstremister fordi de oplever at samfundet ikke respekterer deres religion
som ikke på en simpel måde kan skilles fra deres kultur og familie
og det er også sådan de vil opleve denneher udmelding fra SF

Niels Duus Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Det er et Fakta at indvsndrere i Danmark klarer sig generelt dårligere i skoleudfannelse end danskere i gennemsnit - det præcist modsætter er tilfældet i Austrslien. Der er ingen forskel på klientellet - forskellen ligger i at i ikke evner at stille krav og integrere

Robert Ørsted-Jensen

Det er et Fakta at indvsndrere i Danmark klarer sig generelt dårligere i skoleudfannelse end danskere i gennemsnit - det præcist modsætter er tilfældet i Austrslien. Der er ingen forskel på klientellet - forskellen ligger i at i ikke evner at stille krav og integrere

Robert Ørsted-Jensen

Hjeres påståede antiracisme er det modsatte. Det er reaktionær nationalisme. Det omsættes til indlært påtvunget hjælpeløshed og uoverkommelige mure mellem den nyankomne nydanskere og det danske samfund. Jo jeg er overbevist om at det større rekrutteringsgrundlag for ekstremisme i Europa blandt andet skyldes denne og tilsvarende attituder.

Robert Ørsted-Jensen

Mødrenes integration er afgørende for integrationens mulighed for dukses. Mødrenes isolering i hjemmet er ødelæggende også for børnenes integration. Kvinder skal styrkes - ikke isoleres i hjemmet væk fra deres danske medsøstre adskilt med en uoverkommelig sprogbarriere

Hans Ditlev Nissen

Robert Ørsted-Jensen, dit udtryk "reaktionær nationalisme" får mig til at tænke på Dansk Folkeparti, og de støtter selvfølgelig SF's forslag

Robert Ørsted-Jensen

Hans og Leo
Det er nok lige netop på disse punkter jeg ser den danske (og europæiske) venstrefløj som faret vild og vil påstå at man har mistet det analytisk videnskabelige overblik. Jeg hører til blandt dem der mener at multikultur ikke bare er kommet for at blive, men at den bør omfavnes og gøres til ”vores”. Men det gør man netop ikke ved at lægge afstand til begrebet integration. Integration er afgørende for multikulturel success.

Lad mig lige definere mine begreber her så vi har en mulighed for i det mindste at forstå hinanden.

ET MULTIKULTURELT SAMFUND er for mig et samfund som acceptere at alle der vælger at leve i dette samfund tillærer sig og anvender samme hovedsprog, forstår dets love og acceptere at der er et vidst mål af fælles politisk kulturel baggrund for dette samfund. Respekten (hvad ikke er det samme som at sige at man ikke må kritisere eller foreslå forbedringer) for demokratisk poltisk pluralisme er et afgørende element da dette indeholder respekt for allehånde oppositionelle holdninger og forskellig levevis. Men et multikulturelt samfund er samtidig et samfund der giver plads til og acceptere og respekterer forskellige opfattelser af religiøs, filosofisk og politisk art som ikke bare et varemærke, men som en kilde til ny inspiration, udvikling og konstant fornyelse på alle områder. Ingen har ikke brug for et statisk samfund og alene derfor er mulitikultur yderst værdifuld for progressive mennesker.

INTEGRATION betyder ganske enkelt at nyankomne gør en indsats for at lærer sig det sprog der tales i det samfund de ankommer til, det være sig i linkvistisk men også historisk politisk udviklingsmæssig forstand, herhinder de lovmæssige spilleregler og accepterede normer inden for hvilken de kan udfolde tilpasse deres egen medbragte kultureller bagrund og normer. Men normer (f.eks. religiøs omskæring, æresdrab og blodhævn, indsisteren på en bestemt religions love som retningslinie for alle og tilsvarende) der direkte strider imod fælleskabet er ikke acceptabelt.

Så jo Leo - integration i denneforstand er og bør være et ABSOLUT og ufravigeligt krav. Du blander assimilisation og integration. Assimilisation er krevet om at nyankomne skab blive danske og spise flæskesteg med DFerne, Integration handler om fælles sprog fælles forståelse indenfor hvilken foskellighed kan udfolde sig.

Robert Ørsted-Jensen

Hans
min påstand er at det snarere er de dele af den danske venstrefløj som argumenterer imod integration her der tenderer mod at falde i samme grøft som DF. Man ender med at pirre til isolation af indvandrere og dermed til deres mest reaktionære (i mange tilfælde muslimsk) nationalisme samtidig med at man fremmer tilsvarende dansk nationalisme. Istedet burde man fremme opbyggelse af et multikulturelt demokratisk fællesskab med redskaber til dialog på tværs af kulturer.

Robert Ørsted-Jensen

Istedet burde man se på og drage ved lære af velfærdstatslige vestligt demokratiske lande som Australien der har relativ høj success hvad angår multikultur og hvor nyankomne indvandreres børn generelt klarer sig bedre end gennemsnittet og ikke som i danmark kæmper en kamp imod social dumping

Robert Ørsted-Jensen

Man kan omklamrer indvandrere så meget at man ender med at drukne dem- Leo og Hans - overvej lige dette

Robert Ørsted-Jensen

Det er altså selve definitionen på begrebet integration og ikke min definition, og der er intet i SF's forslag der strider imod den definition - tværtimod er isolation ghettoisering og manglende krav, sprogkundskaber etc ødelæggende for enhver mulighed i den retning.

Suk. Hvor mange gange skal vi der rent faktisk ved noget om det her skrive det her:

Alle anerkendte nye flygtninge, der kommer til DK skal gå på sprogskole i mindst tre år; de skal deltage i et program for integration. Her skal de bl.a. i praktik og i job med kommunalt løntilskud. Der bliver altså stillet krav til dem. Og netop på sprogskolerne lærer de alle ting du forventer af dem, at de skal kunne. Og det mine nu tidligere dygtige kolleger på sprogskolerne lærer dem er netop alt det som du skriver om, Robert Ørsted-Jensen.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr (POD) taler om flygtningekvinder, ikke indvandrere, som er noget ganske andet. Grunden til at indvandrere i Australien klarer sig så godt, bl.a. i skolesystemet er jo den, at de fleste indvandrere til Australien kommer fra Vietnam, Kina, Japan og Fillippinerne, ofte med god og lang uddannelse bag sig. POD taler om flygtningekvinder, især om de flygtningekvinder, der har været her i mange år, ser det ud til. Hun vil nu have dem til at tage en 9.klasses eksamen, selvom mange af dem slet slet ikke kan det. De har - måske med besvær - bestået en danskuddannelse 1 på en sprogskole eller de har lige bestået danskuddannelse 2, som sådan cirka svarer til en 7.klasses eksamen. De kan ikke, hvor gerne de end ville, tage en dansk 9.klasses eksamen. Tro mig - jeg har som underviser selv præsenteret en danskuddannelse 3 eksamen for nogle af mine danskuddannelse 2 kursister dengang jeg underviste på en sprogskole; de kunne knap nok forstå spørgsmålene, ej heller kunne de svare korrekt på dem.

PODs tale om de flygtningekvinder, der kommer nu overser også, at alle anerkendte flygtninge siden 1998-1998 skal gå på sprogskole for at lære dansk, sprog, dansk mentalitet, dansk kultur mm.
Der hvor Australien mht. multikultur mm. kunne jeg godt ønske mig at vi var i DK; der er vi jo slet slet ikke i DK i dag. Fordi alle har så travlt med at nedgøre muslimer.....og for at mene at alle muslimer går ind for æresdrab, blodhævn eller religiøs omskæring. Og nu hvor vi er ved emnet: jeg går stærkt ud fra at jøder og muslimer har ret og lov til at omskære drengebørn i Australien, som led i deres religionsfrihed. Drab er drab - den danske mand der lige har slået sin eks-kæreste og hendes nye 35-årige kæreste ihjel var syg af jalousiens grønne monster; for mig at se kommer dette drab altså ind under æresdrab, set fra en bestemt vinkel, netop fordi den person, der gjorde det :( , skød dem, fordi han følte sin ære gået for nær.

Jeg vil gerne erindre om der bor 110.000 personer, som kommer fra Øst- og Centraleuropa i DK. Mange af dem mener det samme som en hel del muslimer om abort, ligestilling, kvindens plads, homoseksualitet og demokrati måske også? som visse ekstremistiske muslimer også mener.
Muslimer er lige så lidt som katolikker, jøder eller hinduer en homogen gruppe...

Hans Ditlev Nissen, Lise Lotte Rahbek og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Hans Ditlev Nissen

et velfungerende demokrati forudsætter jo i bredere forstand en demokratisk politisk kultur
derfor må indvandrere fra lande der aldrig har været velfungerende demokratier aflære sig deres gamle mere autoritære politiske kultur
det er her patriarkalske familiemønstre og forbud mod religionskritik spiller en negativ rolle som vi må forholde os til
ud over det skal de finde deres egen personlige måde at være danskere på
fx som muslimer
det skal vi jo alle sammen
jeg har selv aldrig givet en skid for folkekirkens absurde treenighedslære
uden at være muslim forstår jeg bedre deres gudsbegreb, i hvert fald som nogle islamiske mystikere udtrykker det
det blir jeg ikke mindre moderne dansker af, snarere mere

Robert Ørsted-Jensen

Karsten Aaen
Jeg anfægter bestemt ikke dit vidensniveau her, og det synes mig at vi langt hen er enige. Jeg har ikke indtryk af SF kun taler flygtninge, nogen aviser sige flygtningekvinder andre siger indvandrekvinder. Men det der er pointen er vel, og her er jeg enig, at man ikke som nydansker skal kunne modtage kontanthjælp uden at man også modtager og aktivt et uddannelsestilbud. Det er en absolut rimelig tankegang og hvis den hjælp allerede du Karsten har givet en flygtning ikke er tilstrækkeligt til at undgå isolation, ja så bør man stadig ikke udbetale hjælp uden tilbud om mere uddannelse. Der er for mange nydanske kvinder der forbliver isolerede fra det danske samfund, både hvad angår sprog og kultur og alt anden og dette er dybt skadekligt, ikke mindst også for børnene. Jeg oplevede det selv personligt med flere af mine indvandrerkollegaer da jeg i fortiden var industriarbejder i Danmark Manden har lært dansk og kendte lidt til det danske samfund, men i samme øjeblik han træder ind af sin dør lever han og resten af hans familie ikke længere i Danmark, men i Konya i Tyrkiet eller en landsby i Pakistan eller Juguslavien. Det er dybt skadeligt for sammenhængskraften og opbyggelsen af et multikulturelt samfund i danmark. Og så nej - vi har også her i Australien både flygtninge fra mellemøsten Afganistan etc etc de helt samme typer af uddannelsessvage grupper der er ikke den store forskel du forestiller dig. Men man er bestent bedre her til at stille krav til nyankomnes aktive indsats til integration og man kunne ikke drømme om at give dem kontanthjælp uden at man stiller krav til aktive deltagelse i retning af samme.

Robert Ørsted-Jensen

Leo det er forsåvidt ret enkelt - det handler om at analysere ethvert forslag og spørge er dette integration (et begreb der ikke i mine øjne kan gradbøjes) eller er der tale om et forsøg i retning af assimilisation. SFs forslag, godt eller dårligt, er ikke udtryk for assimilisation

Sider