Baggrund
Læsetid: 5 min.

Skleroseramte Jack fik nej til cannabisolie

Nej, nej og nej. Det var reaktionen, da Jack Mikkelsen forsøgte at få en neurologisk overlæge til at ordinere cannabisolie fra Glostrup Apotek, så han kunne dæmpe sine spasmer
Jack er ramt af sklerose og ryger cannabis for at hverdagen tålelig.

Jack er ramt af sklerose og ryger cannabis for at hverdagen tålelig.

Jakob Dall

Indland
23. april 2016

»Har du ikke lyst til at tage med som bisidder, når jeg vil bede min læge om at få ordineret cannabisolie fra Glostrup Apotek,« spurgte Jack Mikkelsen i telefonen for et par uger siden.

Jeg har kendt Jack i flere år – siden han optrådte i Informations artikelserie om medicinsk cannabis i sommeren 2013. Dengang fortalte han om, hvordan han røg af en cannabisjoint et par gange i timen for at dæmpe sine spasmer.

Som andre sklerosepatienter havde Jack lang erfaring med, at cannabissen virkede mere lindrende end nogen anden medicin, han kunne få. Og at et par hiv af en cannabisjoint stoppede spasmerne mere effektivt end de to godkendte og legale typer af cannabismedicin til skleroseramte, Sativex og Marinol, som han tidligere havde fået ordineret.

Siden er Jack gentagne gange trådt frem i offentligheden med sin sygdom for at skabe opmærksomhed om cannabis til medicinsk brug.

Også Scleroseforeningen anbefaler, at cannabis til medicinsk brug lovliggøres.

Nu har Jack set, at Glostrup Apotek fremstiller en olie på basis af tysk cannabis, og den olie vil han bede om at få en recept til.

Vi aftaler, at Jack skal orientere sygehuset om, at en journalist vil være med som bisidder, når han skal til et rutinetjek for sin sklerose. Han melder tilbage, at det nu er aftalt med hospitalet, at jeg kan deltage i samtalen med speciallægen, men ikke i selve den fysiske undersøgelse.

Jack sidder i sin kørestol og venter ved opgang 6 på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Vi har god tid og finder en kørestolsvenlig vej ud til et rygeområde uden for hospitalet. Jack finder en færdigrullet joint i lommen bag på kørestolen, han tænder og tager et par hiv, inden vi kører op på 7. etage for at vente på konsultationen.

Præcis til den aftalte tid kommer lægen. Men hun vil ikke have en journalist med. Det har hun netop sagt, at hun ikke ville, fortæller hun.

Jack forklarer, hvordan han har opfattet aftalen med sygehuset, og selv når jeg lige at indskyde, at lægen ikke kan bestemme, hvem Jack vil have med som bisidder. Lægen ser dyster ud og forsvinder i næsten 20 minutter. Så kommer hun tilbage og giver os bistert besked på at følge med.

Samtalen

På lægens kontor spørger hun, hvordan det går med Jacks sygdom. Han svarer, at det er det samme. Han vurderer selv, at hans sygdom ikke udvikler sig, og han oplyser også, at han hver dag ryger cannabis. Det bremser ikke sygdommen, bemærker lægen.

»Hvem siger det?« spørger Jack, der beder om at få en recept på den cannabisolie, som Glostrup Apotek er begyndt at fremstille magistrelt, dvs. på bestilling.

»Cannabis giver vi ikke. Det gør vi ikke. Kun Sativex-sprayen,« siger lægen.

»Den virker ikke ordentligt,« svarer Jack og fortæller, at man fra Holland kan få et cannabisprodukt, der hedder Bedrocan. Det vil han også gerne have en recept til, hvis det kan lade sig gøre.

Læs også: Mogens laver medicinsk cannabis i stor målestok

»Det gør vi ikke. Der er ingen skleroseklinikker, der skriver recepter på cannabis,« afviser lægen.

»Det vil jeg gerne have, at du er med til at ændre,« siger Jack og fortæller, at der i andre lande er gode erfaringer med cannabisbehandling af skleroseramte.

»Hvilke lande skulle der være tale om?« spørger lægen.

Jack siger, at der er studier i andre lande, der viser, at cannabis hjælper mod sklerose. »Punktum.«

Lægen siger, at det kender hun ikke til, og hun deltager ellers i internationale kongresser og holder sig orienteret.

»Jeg har ikke taget almindelig sklerosemedicin i mange år. Jeg har kun røget cannabis, og jeg har fået det bedre,« siger Jack.

»Hvordan bedre?« vil lægen vide.

»Jeg har ikke så mange spasmer og føleforstyrrelser,« siger Jack og forklarer, at han takket være cannabissen har styr på sine ben. Med cannabis kan han selv afgøre, hvad han skal gøre med sine ben, når han får spasmer.

»Ryger du en tiltagende mængde?« spørger lægen.

»Nogle dage er behovet større end andre, men over tid synes jeg ikke, at behovet er blevet større,« forklarer Jack.

»Behovet tiltager, når cannabissen er ude af kroppen,« mener lægen.

Efterhånden er tonelejet blevet mere kontant: »Du sidder fast i en verden styret af lægemiddelindustrien,« siger Jack.

Men uanset hvad han disker op med – at han ikke kan forstå, hvorfor han skal overtræde loven og gå til det kriminelle marked for at få lindring for sin sygdom – står lægen fast.

»Jeg kan ikke give recept til cannabis,« siger hun igen og igen.

»Så er der ingen grund til, at vi fortsætter samtalen,« siger Jack. Lægen siger, at hun kan undersøge det og vende tilbage. Men hun tror ikke, at det bliver til noget. Sativex er det eneste lægemiddel med cannabis, hun har mulighed for at ordinere.

»Undskyld, jeg bliver så eksalteret og begynder at råbe, men det passer ikke, hvad du siger,« kommer det fra Jack. Han kan ikke forstå, at lægen ikke vil udskrive cannabisolien til ham. Det er helt absurd, mener han.

Stenalderen i Hillerød

Et kvarter senere sidder vi igen uden for hospitalets område. Jack tænder sin joint igen, og det er næsten synligt, hvordan de små spjæt i hans ben aftager.

Han er vred og utilfreds med resultatet af konsultationen. Han mener ikke, at lægen overhovedet har lyttet til ham eller været imødekommende.

»Selv om Folketinget nu seriøst diskuterer muligheden for en forsøgsordning med medicinsk cannabis, så lever man åbenbart stadig i stenalderen her i Hillerød,« siger Jack.

Læs også: Artikelserie: Patienter på cannabis

»Lægen virkede fuldstændig uvidende om, at cannabisolie fremstilles magistrelt på Glostrup Apotek,« siger han og forklarer, at sidste gang han var i konsultation hos den samme læge, var beskeden, at han bare kunne fortsætte med at ryge cannabisjoints.

»Men offentligt vil hun åbenbart ikke tage del i min kamp for at få anerkendt medicinsk cannabis,« siger Jack og sætter sig til at vente på, at en sygetransport kan køre ham hjem.

Overlægen ønsker at få tilføjet, at så vidt hun husker, indledte Jack konsultationen med at sige, at han alene var kommet for at få en recept til cannabisolie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Toke Andersen

Jack, Jack, Jack dog.
Lærte du ikke - da du var ca 4 år gammel, at man risikerer et nej, hvis man spørger om lov, og den eneste måde derfor er ikke at spørge?
Danmark er de dummes land. Her hersker de smålige og frygtsomme idioter på indbildt autoritet - det har de altid gjort.
Tænk selv, undersøg og beslut hvad du mener er bedst for dig.

Hans Paulin, Eddie Pier, Hans Larsen, Jørn Petersen, Niels Duus Nielsen, KLAUS-HENRIK JACOBSEN og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar
KLAUS-HENRIK JACOBSEN

DET ER JO FOR GALT! SELV OM DER KAN VÆRE ALVORLIGE BIVIRKNINGER VED BRUG AF CANNABIS OLIE.

Søren Gommesen

Absolut lavpunkt af ukritisk journalistik. Tag Jer sammen Information.

Toke Andersen

Søren Gommesen,
Kan/vil du uddybe din kritik ?

ingemaje lange

ja tak søren gommesen til en uddybning.

Det er svært at stille noget op imod faktaresistens. En tendens som desværre har spredt sig mere og mere iblandt politikere og embedsmænd.