Nyhed
Læsetid: 4 min.

Slut med gratis psykologhjælp på krisecentre

Kvinder på krisecentre får ikke længere tilbud om fire gratis psykologtimer, som ellers har været muligt siden 2012. En forsøgsordning finansieret af satspuljemidler stoppede nemlig den 1. januar, selv om Socialstyrelsen vurderer, at ordningen virkede efter hensigten
Indland
26. april 2016

Det er ikke længere muligt for kvinder, der opholder sig på et af landets krisecentre, at få tilbudt gratis psykologsamtaler, efter en forsøgsordning fra 2012 finansieret af satspuljemidler er stoppet fra 1. januar 2016.

Formanden for Landsorganisationen af Kvinde-krisecentre (LOKK) og forstander på Kvindehjemmet, Birgit Søderberg, kalder beslutningen om at fjerne psykologordningen »grotesk« og »mærkværdig«. Hun fortæller, at psykologhjælp er et helt afgørende første skridt på vej mod et liv uden vold for kvinder på krisecentre.

»Psykologbistanden til kvinderne er dokumenteret virkningsfuldt for kvinderne, så vi regnede med forlængelse, eller at man permanentgjorde det, men det har man valgt ikke at gøre. Det er uforståeligt,« siger hun.

1.338 har brugt tilbuddet

I Socialstyrelsens evaluering af psykologsamtaler til kvinder på krisecentre fra 2015 konkluderes det, at psykologsamtalerne er et vigtigt tilbud til kvinderne, og at samtalerne opfylder formålet, da kvinderne får hjælp til at få mere overskud og bearbejde oplevelsen. Der står videre, at 1.338 kvinder i perioden september 2013 til oktober 2014 har benyttet sig af tilbuddet.

»I den evalueringsrapport, der er lavet af kvindekrisecentrene i 2015, fastslår man, at ordningen gavner kvinder på krisecentre – de får øget selvværd og livskvalitet. Hvorfor stopper man det så?« siger Birgit Søderberg.

Siden 2012 har alle kvinder på krisecentre i Danmark fået tilbudt op til fire gratis psykologsamtaler. Pengene til ordningen stammer fra satspuljeaftalen for 2012, hvor man afsatte 16 millioner kroner til en forsøgsordning, der i første omgang skulle løbe over to år og blev administreret af Landsorganisationen af Kvinde-krisecentre i Danmark og Socialstyrelsen. Ordningen blev forlænget til udgangen af 2015.

En klar forringelse

LOKK oplyser, at lidt over en tredjedel af alle kvinder på krisecentre har takket ja til tilbuddet om psykologhjælp. Og ifølge Birgit Søderberg er ordningen helt afgørende for at hjælpe kvinder i den rigtige retning.

»Kvinder, der kommer på krisecenter, har ofte svære psykiske mén, og psykologerne har ekspertisen til at hjælpe dem med at bearbejde de traumer, de har fået af den vold, de har været udsat for,« siger hun.

»De fleste af kvinderne har ikke råd til at betale for psykologhjælp. En time koster jo næsten 1.000 kroner. Uden den her ordning bliver krisecenteropholdet mindre virkningsfuldt i kvindernes proces frem mod et liv fri for vold.«

Forstander på kvindekrisecentret i Lyngby, Linda Dichow Kaas, bakker hende op.

»Det er overraskende og en klar forringelse af tilbuddet til voldsudsatte kvinder. Det bliver en omkostning for samfundet ikke at kunne tilbyde et ophold med det nødvendige indhold af kvalitet,« siger hun.

Læs også: Den nat mishandlede han mig som aldrig før

Hun fortæller, at psykologordningen har fungeret som et vigtigt og positivt supplement til tilbuddene på krisecentret.

»At tale med en psykolog betyder, at kvinderne får flere redskaber med sig under opholdet og en anden vinkel på, hvilke mekanismer der skal til for at bryde en voldsspiral,« siger hun.

Også den forhenværende kriminalinspektør Jørn Moos, der er frivillig tilknyttet kvindekrisecentret i Lyngby på tiende år, finder det stærkt kritisabelt, at denne mulighed forsvinder.

»Jeg har set, hvad det her har af betydning for kvinderne,« siger han.

»De her kvinder skal jo gerne ud i livet igen og fungere. Det hjælper de timer til. Det er til psykologsamtalerne, de får bearbejdet traumer og får hjælp til at håndtere sorg, angst og vrede. Det er vanvittigt at skære der.«

Forsøg afsluttet

Det var i december sidste år, at LOKK modtog et brev fra Socialstyrelsen om, at ordningen ville ophøre. I brevet, som Information har læst, står der, at Socialstyrelsen må meddele afslag på en anmodning om at forlænge forsøget med tilbud om psykologsamtaler til kvinder.

Socialstyrelsen skriver også, at den i 2015 evaluerede forsøgsordningen – og altså fandt, at den virkede efter hensigten. På baggrund af denne vurdering kunne Socialstyrelsen konkludere, at formålet med forsøgsordningen er opfyldt, og at den derfor skulle lukke.

Socialstyrelsen henviser til social- og indenrigsminister Karen Ellemann, der i en mail til Information skriver:

»Satspuljepartierne er enige om, at satspuljen skal bruges på projekter, som afprøver nye lovende metoder, eller til at understøtte udbredelse af metoder, der virker. Når vi anvender satspuljen på den måde, vil man opleve, at projektmidler løber ud, når forsøgene er gennemført. Udfordringen er så at sikre, at de gode erfaringer fra projekterne forankres i de permanente tilbud i blandt andet kommunerne.

Konkret er kommunerne lovgivningsmæssigt forpligtet til at sørge for, at det er muligt at få ophold på et kvindekrisecenter, hvis en kvinde har været udsat for vold eller trusler om vold.

Herudover blev der med satspuljeaftalen for 2015 givet penge til tre forskellige initiativer for at styrke indsatsen for voldsramte – eksempelvis til at styrke den svære overgang fra et kvindekrisecenter til en selvstændig tilværelse uden vold. Og så er det også muligt for kvinder, der har været udsat for fysisk vold, at få tilskud til psykologbehandling efter henvisning fra praktiserende læge.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Operationen lykkedes, men patienten døde?

Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Forsøget lykkedes, super, men vores højre-regering har ikke lyst til at gøre tilbuddet til en del af finansloven.

Det lyder jo grimt for venstre og DFs kernevælgere at udvide den offentlige sektor, når det ikke drejer sig om at bombe nogle arabere (for sikkerhedens skyld). Og selve ideen med at løse problemerne, i stedet for at straffe og afskrække, det er jo nærmest socialisme...

Jeg kan ikke lade være med at fantasere om, hvis man OGSÅ tilbød fire prøvetimer til manden? Det er sikkert ofte kvinden, der har en uhensigtsmæssig adfærd, som starter en voldelig spiral i hvert eneste af hendes forhold, men det KUNNE jo tænkes, at nogle af mændene også har problemer, så de ender med at banke deres næste kæreste, hvis de ikke får træning af en coach, de kan stole på.

Held og lykke med den næste regering!

Velfærdsstaten mishandles af beslutningstagerne. Jeg gider ikke betale skat til det lort mere.

Flemming Berger, Anne Eriksen, Anders Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er jo ikke tale om at man forbyder kvinder at søge psykologhjælp, men blot at udgiften skal indregnes i den sædvanlige prioritering af udgifter på lige fod med cigaretter og hundemad. Hvorfor skal skatteyderne betale for hjælp til kvinder, som i mange tilfælde selv kan betale regningen? Vi kan ikke blive ved med at udvide den offentlige sektor.

Dorte Sørensen

Et eksempel på Satspuljens svaghed. Først uddeller politikerne Satspuljemidler (midler fremkommet fra træk fra ALLE overførselsmodtagere) så tages disse midler igen og gode projekter nedlægges.
Formålet var som jeg husker begrundelsen for Satspuljen ellers, at projekter skulle afprøves og hvis de var gode så skulle de fortsætte over Finansloven.

odd bjertnes, Morten Jespersen, Benny Larsen, Heidi Larsen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Anders Jensen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Knus, Kurt Nielsen, Estermarie Mandelquist, Janus Agerbo og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

"Der er jo ikke tale om at man forbyder kvinder at søge psykologhjælp, men blot at udgiften skal indregnes i den sædvanlige prioritering af udgifter på lige fod med cigaretter og hundemad. Hvorfor skal skatteyderne betale for hjælp til kvinder, som i mange tilfælde selv kan betale regningen? Vi kan ikke blive ved med at udvide den offentlige sektor."

I hvor mange tilfælde kan kvinderne selv betale regningen?

Nu ved jeg godt at der også er hustruvold i whiskybæltet, men det er rent faktisk dyrt at gå til psykolog. Som der står i artiklen koster det 1000 kroner for en time, og hvis man skal det en gang om ugen, bliver det ret bekosteligt.
Derudover er det god latin at sørge for at hjælpe mennesker så godt afsted fra krisesituationer, som man overhovedet kan. Udover at der er god økonomi i det.

Endelig forstår jeg ikke argumentet om at der ikke er råd til velfærd. Der er masser af penge i det danske samfund, men vi vil åbenbart hellere skynde os med, ikke at gøre noget ved omfattende skatteunddragelse, omfordele fra forbrugere til resourcestærke pengepugere(og jeg anerkender at de skaber jobs i formueplejesektoren, men det er ikke mange), købe de dyrest mulige kampfly og betale overpris for ydeleser fra det private, som skal betale løn til konsulenter i Corydon klassen.

Tina Sommer, June Pedersen, Christel Gruner-Olesen, Kim Houmøller, Benny Larsen, Heidi Larsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Knus, Brian Larsen, Kurt Nielsen, Estermarie Mandelquist og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Men udflytning af statslige arbejdspladser udløser psykologhjælp til de "ramte". Fandme en underlig prioritering!

http://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/jobflytning-udloeser-krisehjael...

odd bjertnes, June Pedersen, Flemming Berger, Christel Gruner-Olesen, Hans Larsen, Heidi Larsen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Anders Jensen, Lise Lotte Rahbek, Ruth Gjesing, Kurt Nielsen, Estermarie Mandelquist og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det fremgår af artiklen at tildelingen af satspuljemidler er sluttet, fordi man skulle følge reglerne. Samtidig er kvindekrisecentrene en koncern med en årlig betaling fra kommuner på over 200 millioner. Hvis psykologhjælpen er en god ide, kan krisecentrene diskutere med kommunerne, at der er tale om et godt tilbud der bør være en fast del af deres pakke. Problemet kan selvfølgelig være, at krisecentrenes egen statistik tyder på at psykologhjælpen ikke hjælper kvinder til at slippe fri fra voldelige forhold.

Dorte Sørensen

Et lille PS. fra P1-morgen. Her blev der oplyst at de voldelige mænd stadig kan få "gratis" psykologhjælpen. Hvis det er rigtigt - hvorfor stemte DF og andre borgerlige politikere ja til fratagelsen af Satspuljen her? Disse partier råber ellers op om at der skal tages størst hensyn til offerne - men for hjemmevoldsramte kvinder gælder denne holdning åbenbart ikke.
I mine øjne burde, der indføres faste regler om, at betalingen skal deles mellem staten og kommunerne - og ikke som ministeren sige, at det ikke er forbudt den enkelte kommune at betale for behandlingen.

Hvad er det dog for latterlige politikere vi har i dette land. De politikere der vil det rigtige, er der for få af, og de øvrige er der for mange af. Måske er der i virkeligheden noget i vejen med hovedet på flertallet af den danske befolkning, siden vi har så mange uduelige politikere..?

Er der nogen der ved hvilke partier som egentlig står bag og godkendt det sære system:satspuljemidler? Forsøg og nytænkning omkring det at hjælpe og støtte medmennesker er jo et gode, men der mangler altså et hvad så. Frank Hansen mener så at udgifterne til psykolog kan sammenlignes med hundemad og cigaretter, hvor afstumpet kan man være? Hvis det skulle væk fra samfundet kunne man jo så dømme manden, der begår/begik volden og den psykiske vold til at betale regningen.

Lise Lotte Rahbek

Frank Hansen
Du er åbenlyst ubekendt med, at det koster penge at flygte fra en voldelig ægtemand.

Halvdelen af udgifterne til den fælles bolig skal stadig betales af kvinden, selvom hun bor på Krisecenter. Der skal ofte betales for mad på Krisecenteret, til hende selv og børnene. De fleste krisecentre kan kun tilbyde 3-5 ugers ophold. Derefter skal hun ud og finde sig en ny bolig. Det koster indskud og husleje, og hun skal stadig betale til den fraflyttede ejerbolig med den voldelige mand. Og så kommer der advokatudgifter - da den voldsramte kvinde oftest ikke tør tale med manden, men manden har ret til t se sine børn.
Kvinden vil mange gange ikke kunne tage på arbejde i gennembanket tilstand og dermed miste en del af sin indkomst også.

Det er dyrt at være offer. At hævde at ofre for en forbrydelse - det er faktisk strafbart at tæve andre mennesker selvom det er ens kone - bare kan betale deres egen psykologhjælp er uforskammet, dumt og flabet

Tina Sommer, June Pedersen, Kenneth Graakjær, Flemming Berger, Christel Gruner-Olesen, Kim Houmøller, Tue Romanow, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Viggo Okholm
Satspuljen blev etableret som resultat af et forlig indgået i maj 1990 mellem Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti. Forliget blev senere tiltrådt af Dansk Folkeparti.

Anders Jensen

Nu er jeg generelt træt af at folk skal have krisehjælp i tide og utide.
Men lige her er det rimeligt fjollet at spare, det virker på mig som det skal være en del af tilbuddet.
Så hvis vi tilbyder krisecenter, tilbyder vi også terapi.

Og jeg vil gerne slå på trommen at kvinder også tæsker deres partner. Tallene siger at mindst 1/3 af ofrene for partner og kærestevold af mænd. Tallet er sikkert højere da det er rimeligt "nosseløst" at melde sin kvindelige partner for vold. Du kan heller ikke "tude" til dine venner som højst sandsynligt ville grine af dig og sige du skulle tage dig sammen.

Flemming Berger, Benny Larsen, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Kender I ikke den det gamle "men hun flytter jo alligevel tilbage"! - Morsomt og meget tydeligt så dumt og misvisende, som det kan være.
Men det svinger jo fint med vores "voldtægtsregler" og retsvæsenets domme. Faktisk er det et af de tydeligste tegn på, at der er meget stor forskel på mand og kvinde i dette samfund.
Og - jeg har været frivillig på et krisecenter...
Hvornår bliver oplysning og "kampagner" af en art, man kan tage alvorligt?

Lise Lotte Rahbek

Jep, Anne Eriksen,
mine informationer kommer også fra frivilligtarbejde og kvinderne selv.

Lise Lotte Rahbek,

Hvad mener du med, at hustruen på krisecenter stadig skal betale halvdelen af udgifterne til huset? Der er naturligvis et juridisk krav, hvis hun er medunderskriver af lånene, men hun bestemmer selv i hvilken rækkefølge hun betaler sine kreditorer. Hvis hun ikke har råd til det hele, så har hun ret til selv at vælge at betale de udgifter, som hun selv finder vigtigst.

Dertil kommer, at realkreditinstitutterne som hovedregel kræver solidarisk hæftelse. Det betyder, at instituttet henter pengene der hvor de er, eller der hvor de er lettest at inddrive. Hustruen kan derfor roligt undlade at betale ydelser på huslånet. Manden kommer så til at hænge på hendes andel, men har så senere et krav på hustruen. Men det kan dels gøres til genstand for modregning, dels kan det ikke inddrives, hvis kvinden ikke kan betale. Vi har ikke haft gældsfængsel i Danmark i langt over hundrede år.

Frank Hansen:
jeg kan ikke helt finde ud af om du provokerede i dit første indlæg, men den slog nu en smule.
I dine bemærkninger her sidst findes der rigtig nok tekniske krumspring omkring skyld m.v. Og nej håret kan ikke klippes af en skaldet, men er man i gæld kan det betyde afslag på lån til nyetablering. hvilket jo kan gøre det svært at få ro på familien igen. Børn som ikke ved hvor de hører til o.s.v. Generelt har mænd flere kræfter end kvinder og har derved muligheden for at kunne udøve volden. Problemerne er ikke sort/hvide og tit skal der to til en konflikt. Men et forhold skal bestå i ligeværdighed, hvilket aldrig kan være tilfældet, hvis den ene part slår eller er psykisk ond.

Grethe Preisler

Sandt nok Frank Jensen,

Men efter mere end 20 års "ægteskabeligt" samliv med en stjernepsykopat af den i dagens case-story på forsiden beskrevne kaliber skal der nok mere end en samtale eller to med en finansrådgiver til at forhindre offeret for hans destruktive adfærd i at krybe tilbage til åstedet på sine grædende knæ, så snart hun har fået sovet ud ovenpå strabadserne.

Når der kan afsættes midler på finansloven til krise-psykologhjælp til ofre for andre former for gidseltagning (som f.eks. flykapringer, bankrøverier, rocker-opgør og værtshusslagsmål) hvorfor så ikke til ofrene for den variant af Stockholm-syndromet, der rammer og handlings-lammer ofre for systematisk hustrumishandling?

June Pedersen, Tue Romanow, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Viggo Okholm,

Hvis kreditforeningen inddriver pengene hos manden, hvad der vil være det normale, når han bebor huset, så er der ikke længere et juridisk krav på kvinden, som kan registreres og føre til afslag på lån til nyetablering. Der er kun et krav indenfor ægteskabet, og det kan hverken registreres eller inddrives. Man kan hverken benytte fogeden eller Ribers ved intraægteskabelige krav. Hvis kvinden finder psykologhjælp påkrævet, så er hun i sin gode ret til at prioritere denne udgift først.

Frank Hansen:
Det svar køber jeg så, men der er selvfølgelige mange komplikationer og problematikker oven på en sag, hvor konflikten har ført til et krisecenter. Selve konstruktionen omkring psykologhjælp er vi nok ikke enig i, og der er så ikke politisk flertal for at fortsætte de gratis samtaler, når man nu ved de virker. Men det har så noget med satspuljeaftalerne at gøre, hvilket der så er bred opbakning til. Du svarer så ikke på om du provokerede i første indlæg og det må jeg så bare tage til efterretning.

Viggo Okholm,

Jeg skal da gerne svare. Normalt provokerer jeg ikke. Den eneste gang jeg provokerede var da jeg bemærkede, at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber ville vokse betragteligt, hvis man gjorde det obligatorisk for kvinderne at møde op i lårkort. Forslaget var inspireret af en beslutning i Dansk Badmintonforbund, som netop havde besluttet at kvinderne skal spille i lårkort for at tiltrække flere tilskuere til kampene.

Anders Jensen

@Viggo
Hvis alt skulle verificeres eksplicit ville debatten og sproget blive utroligt monotont og kedeligt.

@Frank
Jeg ville gå i dækning oven på den her:
"Forslaget var inspireret af en beslutning i Dansk Badmintonforbund, som netop havde besluttet at kvinderne skal spille i lårkort for at tiltrække flere tilskuere til kampene." :D ;)

Grethe Preisler

Meget morsomt, d'herrer Frank Hansen og Anders Jensen,

For at blive i sportsmetaforikken, så er risikoen for at blive dødeligt kvæstet af en flok kortskørtede badmintonspilleres fjerbolde nok alt i alt mindre end risikoen ved at havne i skudlinjen som måbende tilskuer til en bande politiske kande. og kuglestøberes muntre leg med deres hårdtslående sports-rekvisitter.

P.S. Undskyld til psykologi- og økonomiprofessor, dr. scient. Frank Hansen for fejladressering til 'Jensen' g.d. kl. 16.21.

Anders Jensen, Frank Hansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Grethe Preisler,

Jeg er professor i matematik. Psykologi har jeg ikke meget forstand på.

Jeg har ofte moret mig over, at du næsten konsekvent kalder mig Frank Jensen. Jeg talte for nogle år siden med Frank Jensen ved en reception og blev imponeret over den opmærksomhed og det fokus, som han evner at mobilisere selv når han står overfor en person, som han aldrig har mødt før. Han fik mig til at føle, at alt hvad jeg sagde var yderst interessant. Den evne må være guld værd for en politiker.