Læsetid: 2 min.

Søren Espersen: ’Himmerland er ikke en stat’

Dansk-palæstinenseren Hamed El-Beltagi må finde sig i, at der i hans pas står, han er født i enten Israel eller Mellemøsten, lyder det fra Dansk Folkeparti. Alternativet og Enhedslisten undrer sig over sagen
Indland
13. april 2016

Dansk-palæstinenseren Hamed El-Beltagi føler sig fanget i »et politisk spil«, fordi der i hans nye pas skal stå enten Israel eller Mellemøsten, skønt han er født i Gaza i 1946.

Men for Søren Espersen, udenrigsordfører for Dansk Folkeparti, er den sag ret enkel – Hamed El-Beltagi har slet ingen sag:

»Der er ingen anerkendelse af Palæstina. Der er ikke et land, der hedder Palæstina, så kan man ikke udstede pas og gyldig rejsehjemmel til noget, der hedder det. Vi kan godt lege, der er et land, der hedder Palæstina. Vi kan også godt lege, der er et land, der hedder Korsika, Baskerlandet eller Catalonien. Det kan være, at der en dag er en stat, der hedder Palæstina. Men det er der ikke, sådan er virkeligheden ikke i dag.«

– Men hans fødested er jo Gaza i 1946, og det har stået som fødested i et tidligere pas. Gaza findes…?

»Det er det samme, som hvis jeg havde stået fast på, at Himmerland er mit fødested. Det er det ubestrideligt. Men Himmerland er ikke en stat.«

Både Enhedslisten og Alternativet har forfulgt sagen med spørgsmål til justitsminister Søren Pind. Den blev først rejst af folketingsmedlem Christian Juhl (EL).

»Det er uanstændigt og forkert, at manden ikke kan få Gaza eller Palæstina som fødested ind i sit pas. Det er særligt uanstændigt og forkert, når man ser, hvordan besættelsesmagten fører sig frem i området. Det er at træde på folk.Det har været muligt før, så må det også være muligt i fremtiden.«

Han forudser ’en hel byge’ sager af samme type: »Jeg er meget forundret over myndighedernes håndtering. Først kunne der slet ikke gøres noget. Så fik manden alligevel muligheden med Mellemøsten. Nu må vi få det løst, så Gaza eller Palæstina kan komme ind i folks pas som deres fødested.«

Læs også: Hamed må ikke længere være født i Gaza

Alternativet har også stillet spørgsmål til justitsministeren.

»Da jeg blev opmærksom på den her sag, var jeg sådan: What!,« siger udenrigsordfører Rasmus Nordqvist (Alt.): »Hvornår er Danmark begyndt at anerkende de besatte områder som en del af Israel. Det har jeg aldrig hørt før, og derfor kan jeg heller ikke forstå, at folk født i Gaza, Vestbredden eller Østjerusalem kan registreres som født i Israel. Det var simpelthen en ren og skær what-situation.«

Alternativet finder det krænkende over for de berørte.

»Når vi begynder at gøre sådan her, bliver jeg bekymret for, hvad det betyder for vores udenrigspolitik. Gaza er nu engang ikke Israel. Det anerkendes ikke i international lov. Hvis man ville være fuldstændigt udenrigspolitisk forsigtig og korrekt, kunne man skrive født i det palæstinensiske område.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Acceptere Israel at titusindvis af arabere på den måde får israelsk statsborgerskab?

uffe hellum, erik mørk thomsen, Elisabeth Andersen, Uffe Illum, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Når danskere fra Haderslev blev naturaliseret i Australien før 1920 stod der også Tyskland og det skal vi tro at nationalisten Søren Espersen finder helt i orden.

Uffe Illum, Carsten Mortensen, Karen Grue, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Geografi læres på samme måde overalt mener jeg. Ellers hvor er han født Nelson Mandela, Ben bella.? Selvfolgelig I sydafrika for den første og Algeriet for den næste. I øvrigt de besatte områder I Palestina har aldrig været en del af Isreal, som er tilfældet med baskerlandet I spanien.

Per Klüver, Jørgen Steen Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Det her er alletiders rigtige møgsag, særligt fordi en eller anden kluddermikkel har ændret på tingene. Det har han eller de nok ikke gjort helt ubevidst, for nogen har jo skulle sidde og regne ud at man kunne kalde det "mellemøsten". Men født blev man jo i fortiden og hvis stedet hed Gaza dengang, så er det der Hamed El-Beltagi blev født.
Når det så er sagt, så er det jo bare et rødebedefarvet pas og i bund og grund er det jo ligegyldigt hvad der står i det, hvis nu de kom til at stave Søren Espersens navn forkert fx Søren Lespersen så ville det også være ligegyldigt, han skulle nok få sneget sig med ved det gode selskab alligevel. Men det er da nogle uværdigt trakasserier fra pasmyndighedernes side, at de ikke udviser en større forståelse for folks ophav.

Manden er jo gennemført despot.

Uffe Illum, Niels Duus Nielsen, Ole Frank, Bill Atkins, Carsten Mortensen, Jørgen Steen Andersen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Bill Atkins
Statsborgeskab er intet hvis det ikke omsættes til rettigheder. Israeler kunne nemt accepter dit forslag det koster ikke noget. De ting var diskuteret med frankrig og nord afrika I hundert år og du kender resten.
Hvis du vil jeg har en artikel som er skrevet af en frihedskemper mod frankrig I en halvt hundert år,Om nationalimen årsag, den er let lang men meget interessant, Han hedder Habib Bourguiba, han er borgelig men den er anden sag.
Leaders.com.tn/ les sources du nationalisme. Du kan får den oversat I google, den er på fransk.

Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Bill Atkins og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Hvis nazisterne havde vundet krigen, så ville alle danskere være født i nordtyskland, ikke, Søren Espersen.
Det ville du sikkert være helt indforstået med.

uffe hellum, peter fonnesbech, Niels Møller-Larsson, Elisabeth Andersen, Martin Mørch, Carsten Mortensen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Set fra et administrativt synspunkt er det her et simpelt spørgsmål om juristiktion. Det er således ikke et spørgsmål om nationalitet eller patriotisk allegence.

Sagt på en anden måde - det er et spørgsmål om hvilken statslig institution juristiktion et menneskes fødesogn hører under. Så i hans tilfælde burde der stå Gaza og Israel. "Mellemøsten" er ikke en stat eller en anerkendt juridisktion. Det er Palestina heller ikke. Alle danske der udvandrede til USA havde derfor samme problem. Under besættelsen var de under tysk administreation og ethvert papir ville have sagt Tyskland. Det samme var tilfældet med danske sønderjyder fra perioden 1865 til 1920 - de var alle registreret som værende tyskere i USA, Canada og Australasien. Jeg kan tilføje at de havde helt samme reaktion som vor palestinensiske ven her. Enkelte omgigges problemer (hvad han vel også kunne overveje) ved at angive fødestedet til Danmark eller nærmeste by (fx Kolding) i Danmark. Men det her er et universelt problem. Administrativt vil enhver regeringsadministration have en myndighed i fødelandet og fødesognet de i givet fald kan kommunikere med. Er den tysk ja så er den tysk, er den israelsk ja så er den det. Fundamentakt set handler dette om at man ikke er enige og at militær besættelsesmagt derfor afgør problemet, helt som det også var tilfældet med sønderjyderne og i øvrigt stadig er tilfældet med det tysksindede mindretal i Danmark, det dansksindede mindretalt i Schleswig og tilsvarende i Skåne, Halland og Blekinge.

Carsten Mortensen, Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Man kan i hver fald slå fast, at ud over at være stupid, er Søren Espersen også enten direkte dum eller ubegavet.

Per Klüver, Jette M. Abildgaard, Martin Mørch, Benny Larsen, Carsten Mortensen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Et andet eksempel er tyskere født i Königsberg, Preussen før 1945. Deres fødested var under Sovjetisk nu Russisk administration under navnet Kaliningrad derefter og alle tyskere blev fordrevet fra denne i øvrigt kærnetyske by. Disse mennersker er dog nu så heldige at Vesttyskland satte en adminstrativ "adresse" op for dem i deres indenrigsministerium

Carsten Mortensen, Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld skal det så ikke gælde for en født i en af de ulovlige bosættelser i Østjerusalem og på Vestbreden? De må da også få stemplet Mellemøsten - hvis der skal være hoved eller hale i denne ny strategi fra de danske myndigheder.
Hvornår og hvorfor er denne nye regel indført - hvem har taget beslutningen hertil???????

Flemming Berger, Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Det er en kendt sag, at der er forskellige opfattelser af, hvordan man skal forholde sig til et bestemt område i Mellemøsten. Den politiske sag skal alle have lov til at have deres egen mening om. Vi lever trods alt i et demokrati med ytringsfrihed.

Men det er måske at skyde over målet at forlange, at vi skal føre udenrigspolitik med fødestedsangivelser i vores pas.

Med andre ord: Der må være en administrativ rigtig måde at angive fødesteder.

Sabine Behrmann

Det er underligt. Tilhængere af et Stor-Israel gør ikke krav på Gaza, som i øvrigt ikke er besat, men under en form for belejring, bl.a. takket være de egyptiske magthaveres støtte.

lars søgaard-jensen, Martin Mørch, Steffen Gliese, Kurt Nielsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Gaza ligger uomtvisteligt i Mellemøsten. 'I Egypten' set fra fællesinterovernational FN-defineret definition, men Eguptens selvopfattelse er ikke 'kalifat'. Egypten for egyptere.

Steffen Gliese

Hvis han er født i 1946, vil det eneste rigtige være at anføre det britiske mandatområde. Jeg går ikke ud fra, at vi taler om det felt, der i mit pas anfører "Holbæk".

Carsten Mortensen

Hvis Søren Espersen havde brugt sin forstand havde han brugt Sønderjylland (Tyskland) som eksempel.
.........men det gjorde han ikke, ....grundene er uvisse ☺ måske han ikke har én ☺

Rasmus Nielsen

I mit pas står der Aarhus under fødested. Det er sidst jeg tjekkede ikke en stat, skal det så også ændres?

Niels Duus Nielsen

Jeg har længe gået og ventet på en anledning til at fyre denne joke fra Ukraine af :

Rabbi from Mukachevo died and went to see his Creator.
– Where were you born? – asks God.
– In Austro-Hungary, said Rabbi.
– Where did you go to school?
– In Czechoslovakia.
– Where did you get married?
– In Hungary.
– Where was your first child born?
– In the Third Reich
– Where were your grandkids born?
– In the USSR.
– And, where did you die?
– In Ukraine.
– My good Rabbi, – said God – You traveled a lot during your lifetime.
– Not at all, Rabbi responded. I never left my town.

:-)

lars søgaard-jensen, Jette M. Abildgaard, Flemming Berger, Benny Larsen, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, Kurt Nielsen, Robert Ørsted-Jensen, Martin Mørch og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, Steffen og Rasmus, og det første der slog mig, da jeg læste denne artikel var også, at der da står Frederiksberg som fødested i mit pas.

Robert Ørsted-Jensen

Næe Maj-Britt - frederiksberg er ikke en stat - og til Søren Espersens ’Himmerland er ikke en stat’ kan vi altaså så sige at det var Sønderjylland heller ikke i perioden fra 1864 til 1920, de var alle tyske. Men det er jo og bør da stadigvæk være muligt at understrege sit fødested og nationale sindelag på en eller anden rimelig måde

Maj-Britt Kent Hansen

Robert, forstår ikke helt din bemærkning til mig. Jeg forsøgte at sige, at vores andres fødested, jo netop står i vores pas.

Hvordan er det med folk der er fødte eller fødes på Krim - skal der stå Ukraine eller Rusland som fødested ???

Der er mange konfliktsteder og "betændte" problemstillinger i disse spørgsmål, så lad nogle juridiske eksperter udrede om der er en international sædvane - og så følger vi den.

Vibeke Hansen

Bill Atkins. Første indlæg i tråden må nødvendigvis få de konsekvenser, du nævner. Det er muligvis med fuld overlæg, Søren Espersen går ind for denne svinestreg, for så kan han jo afvise palæstinensiske flygtninge fra Danmark. Israelerne har jo faktisk så fået Danmarks støtte om kun een stat og venstrefløjens -- efter SEs opfattelse - irriterende krav om et selvstændigt land vil herefter forsvinde. Nu har regeringen jo "krøllet" en kontroversiel sag ind i et tilsyneladende ufarligt krav om noget helt andet.

Sjovt spørgsmål: Skal passet indeholde navnet på det sted og tid hvor man blev født eller skal det indeholde navnet på det tidspunkt passet udstedes?

Hvis det første skal der i passet stå Britisk Palæstina, idet englænderne havde hugget store dele af mellemøsten fra tyrkerne efter 1. verdenskrig , hvis det andet skal der måske stå Palæstina. Imidlertid har det palæstinensiske styre endnu ikke vedtaget en gældende lov for pas og statsbogerskab. Så at kræve et pas på basis af ikke eksisterende love er nok at stramme den en smule.

Robert Ørsted-Jensen

Jeg var bare enig med dig Maj-Britt, det må være muligt at finde en respektfuld løsning

Robert Ørsted-Jensen

Kroll der har længe været international sædvane, jeg beskriver den i grove træk ovenfor, men denne er netop og har altid været hensynsløs for den er flintrende ligeglad med patriotisme den enkeltes nationale tilhørs følelse. Problemet reduceres til - hvem har administrationsretten til det pågældende sted her og nu

Branislav Mihic

For folk født i Danmark (og muligvis Skandinavien) angiver fødested den by man er blevet registreret i ved fødsel. For folk født i udlandet angives landets navn.
Nu er det gode spørgsmål hvad landets navn egentlig er.
For mit eget vedkommende er jeg født i (det tidligere) Jugoslavien i 1984. Men i mit danske pas står der Bosnien-Hercegovina. Det har jeg undret mig over, jeg ved godt at Jugoslavien ikke eksisterer mere, men Bosnien-Hercegovina eksisterede ikke i 1984.
Jeg går ud fra at rigtig mange mennesker har problemet, fx. folk født i det daværende Sovjetunionen eller Tjekkoslovakiet..

Vibeke Hansen, Birgitte Simonsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Palestina eller ikke hører under en speciel historisk system, kolonialisme. Det er en regeringsforme. Kolonialismen er ikke et normal samfundssystem som er opstået efter et valg eller union eller endnu en opløsning af en union, I det sidste tilfælde sker der en flytning af befolkning fra et navn til et andet, fra højre til venstre . I kolonialismen er ikke en slags skilsmisse eller indgående af et ægteskab men ren vilkårlig situation. Landet existerer ikke mere og dens indbyggere er blevet stats løse.

Marianne Olesen

Da jeg fik mit nye pas, stod der, at jeg er født i Frederikshavn.
Jeg er IKKE født i Frederikshavn, men i Skagen, og det er jeg stolt af. Jeg synes, jeg har været udsat for identitetstyveri, og er ked af det, hver gang, jeg skal ud at rejse.

Else Marie Arevad

Mellemøsten er da lige så lidt en stat som Gaza! Hvad er meningen?

Niels Duus Nielsen, lars søgaard-jensen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

...meningen er vel hovedsageligt, at nogle enkelte tumper ønsker at gøre brug af det utiltalende fænomen 'håneret' hver gang, der byder sig en mulighed

Niels Duus Nielsen, uffe hellum, Grethe Preisler, Jette M. Abildgaard og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Levanten burde der stå vel egentlig så? Ikke sandt.

Levanten er det gamle navn for området fra Egypten til Syrien til Israel til Libanon, Jordan og dele af Irak og Tyrkiet i dag. Mellemøsten er, som vi opfatter det her i DK, det område,der dækker hele Nordafrika over Israel til Iran, Irak, og Afghanistan. (og måske Pakistan). Interessant nok omtaler briterne de personer der kommer Afghanistan, Indien og Afghanistan som 'asians', altså asiater. Magreb-området er det område i det vi i DK kalder for Mellemøsten for Nordafrika, altså lande som Marokko, Algeriet, Tunesien og måske Mali.

Derudover er det så det historiske ved det at i 1946 eksisterede staten Israel aldeles ikke; Israel som stat blev først udråbt den 14.maj 1946 - af Ben Gurion. Personligt ville jeg blive tøsefornærmet og eddikesur, hvis der stod at jeg var født i DK næste gang jeg skulle have fornyet mit pas; adopteret til DK som jeg er. Fra netop Tyskland.

Går ud fra at det er de nye kommunenavne man bruger i dag, Skagen er en del af Frederikshavn kommune. Ligesom Nørresundby er en del af Aalborg Kommune - mange der er født nord for fjorden opfatter sig altså ikke som ålborgensere, men som beboere i Nørresundby. Går ud fra at folk der er født i Egtved eller Christiansfeldt også bliver noteret som værende født i Vejle (kommune) eller i Kolding (kommune).

Maj-Britt Kent Hansen

Noget andet besynderligt: Når det offentlige efterlyser pårørende til afdøde ved indrykning af dødsannonce, oplyses det endog ofte (i Politiken), hvilket sogn vedkommende er født i. Det har altid undret mig, for hvor stor er sandsynligheden for, at pårørende kender til og skulle orientere sig via sognet, hvor den afdøde blev født.

Trond Meiring

Iran, Afghanistan og Pakistan ligger i Central-Asien. Nord-Afrika ligger selvfølgelig i Afrika, hvor Egypten grænser til Levanten eller Mellemøsten. Right?

Touhami Bennour

Geografi bestemmer ikke hvor mennesker skal bo. den der bestemmer er som tidligere, økonomi og kultur, og evne at modstå udfordringer. Geografi er et tilfælde. Et exempel. Nilen springer ud I Tanganyka søen og er verden længste flod, det vidste man ikke, først vidste man I 19 århundert det, men egypter oprindeligt hører til folk fra middelhavsområdet, hvor fra forskelligestreder har samlet sig omkring nilen omkring middelhavet, som var årsag til Egypten civilisation, Egypten ligger geografisk I nord afrika, det kan du let se, men af tradition det kaldes mellemøsten. Mellem østen er ikke et continent men delen af verden I øst og vest, og så mellem øst eller mellem vest. jeg tror der findes lande, der er I mellemvesten eller mellemvestlige. Det er bare pejlemærker for at vise hvor landet ligger. Afrika som kontitent var først kendt I det 20 århundert ligesom Amerika blev kendt først I 15 århundert, men der var mennneske der, Indiana ikke. I dag ligger USA I Amerika som Indiana dengang. Kontinentet er ikke ændret bare fordi USA ligger der. Altså ligger Egypten I geografisk I nord afrika , ved siden af Libyen og Tunesien, Algeriet, Marocco, men det kaldes melllem østen. Det har været kloge mænd der gav navne til den verden du lever I. disse mennesker kender du ikke. Tidliger søgte man havet og steder der kan beskytte mod angreb. For ex, Tunesien, der bestemte grunlæggelse er kystenskonfiguration I forhold til middelhavet. Når du éngang besøge Tunesien spørg on Tunis by hvor ligger og spørg om Kartago, der finds bugt, som ikke findes andre steder , der kan du se kysten var hoved årsag for bygning af et land der. Ligesom Atlanta havet var hoved årsag at der opstå Vesten.

Touhami Bennour

Kasten Aaen
Nord afrika omfatter normalt Egypten, libyen, Tunesien, Algeriet, Marocco og Mauritanien og ikke mere. Før franskmænd kom til nord afrika var det område, man kalder nord afrika for "Maghreb" det er Frankrig der har skabt navn nord afrika, men nu er frankrig væk så skal det område kaldes som oprindeligt "Maghreb" I den arabiske verden taler man Om Machrek og Maghreb.(Øst og vest arabien) Men geografi I det hele taget er for børn. Flytransport opererer med klimazoner og begreber vest og øst( Sol nedgang og sol opgang) Når der er dag her er der nat I amerika. men geografi er noget rod, er Europa et continent? selvfølgelig ikke Europa er forbundet med Asien og er kunstig separeret fra Asien . Det hedder "Eurasien". Og afrika separeret fra Asien ved SUEZ kanalen? og Europa separeret fra Asien ved Uralbejrge? Nej vel, det er kuntstig.

Touhami Bennour

I øvrigt "levanten" (sol opgang)er bare et andet ord for Øst lige som "Occidenten"(sol nedgang) er det samme som vest. altså de er bare synonymer.Tunesien og Danmark ligger næsten præcis hvor Occidenten starter, Vesten. Den vestlige halvkugle.

Robert Ørsted-Jensen

Branislav Mihic og andre here - logikken er tilstede i alt dette her.

Logikken er at dit pas ikke angiver hvem og hvad du var da du blev født - men derimod navnet på den der har politisk administrativ myndighed over det sted du var født - IKKE dengang du blev født der, men - på tidspunktet for udstedelsen af dit pas.

Hvis du derfor er født i Haderslev i 1910 men passet udstedes i 1950 - så står der Haderslev og myndigheden er Danmark, dvs den danske stat (Hadeslev var under tysk administration fra 1864 til 1920). Men hvis du er født i Hadeslev i 1860 og der udstedes et pas til dig i 1910, så står der fødested Hadersleben og Deutschland, for Tyskland er den administrative myndighed på udstedelsestidspunktet. Men udstedes passet i 1925 vil der står Haderslev og myndigheden vil være angivet som "Danmark".

Pointen er at pasmyndigheden, toldere og politi er pisse ligeglade med hvem og hvad du var da du blev født. Men de skal kunne henvende sig til myndigheden på det sted du er født når de møder duig i lufthavnen og hente oplysninger, og de skal gerne kunne gøre dette uden først at skulle studere stedets historie igennem et halvt århundrede. Der er tale om administration ikke om patriotisme eller national tilkendegivelse.

Alligevel burde man kunne være bare lidt mere fleksibel i sådanne sager da det naturligt er følsomt.

Problemet opstår når en indrejst med dansk pas - efter eget ønske og mod en mindre sum fra det offentlige - opgiver sit danske statsborgerskab.

Touhami Bennour

Robert Ø. Jensen 04.03
Du har delvis ret, men der skal tages FN med idag og den indflydelse FN har på krig og fred. Palestina er den sidste koloni og Israel er den eneste koloni magt I verden tilbage. De besatte områder er besat og ikke koloni eller del af et andet land som koloni. Og intet land I verden anerkender de besatte område. De er ulovlig ogå fra FN´s sikkerhedsråd og USA. Øst Jerusalem er ikke Isreal hovedstadt og kan Isreal ikke udstede visa fra Østjerusalem, Isreal er kun en besættelsesmagt indtil der finds en løsning. Når det er sagt så skal man vide hvordan de andre lande registrerer de palestinesiske fødested. Jeg har ikke undersøgt det endu desværre.

Robert Ørsted-Jensen

Jeg er fundamentalt enig Touhami men man kan dog ikke føre krig eller skabe retfærdighed i verden med pas, me man kan og bør kunne være mere hensynsfuld end man er her

Et liberalt land, med respekt for individer, ville for eksempel også respektere de kurdere, der er flygtet til Danmark fra regimet i Ankara.

Det virker som om Hamed har forstået det korrekt: Søren Espersen skærer helt ud i pap, at krænkelsen er ment som en racistisk provokation. Liste O ved du, hvor du har...

"Der er ikke en kode for Palestina". Så opret dog en kode, for helvede. Der er altid papirnussere, som tror, at verden kan deles op i fire kasser, og som nægter at lave systemet om for alle de andre (rest of world).

Sønderjyder kan ikke lide at blive kaldt halv-tyskere, især hvis deres baggrund er pæredansk, men deres naboer reelt er af det tyske mindretal. Min gamle nabo var perser, fra det område, der er besat af de gale præster i Iran. Han måtte flygte til hest, over bjergene.

Der er masser af eksempler på mennesker, hvor der er rigtig god grund til at respektere deres nationalfølelse, og ikke fornærme dem ved at respektere en fremmed magt, der besætter deres fødested. Dalai Lama ville sikkert grine, hvis jeg kaldte ham for kineser, men prøv at kalde en færing eller en nordmand eller en grønlænder for "dansker"...

Søren Espersen repræsenterer i sandhed bundskrabet af den danske afstumpethed.

Trond Meiring

Som født nordmand vil jeg (personligt) ikke blive så altfor fornærmet, hvis nogen kalder mig for en dansker (eller færing eller grønlænder.) Men så er det en kende værre, med alle de danskere, som spørger om man er svensk, når man taler norsk, eller dansk med norsk accent og preg til dem.

Touhami Bennour

Jeg har fundet under the Palestinian authority at I snart vil begynde at udstede passeport for indbyggere I vestbreden. De interesserede kan søge under "the Palestinian authority" for mere information. Altså den palestinæsiske stat existere.

Dian Kjaergaard

Rigspolitiet er galt på den. Gaza er god nok. Gaza som en by med opland har eksisteret i over 3000 år - under skiftende herredom.

- i 400 år indtil 1918: Gaza, i Det ottomanske Rig .
- 1918-1922 er jeg ikke helt sikker på - er ved at undersøge det.
- mellem 1922 og 1948: Mandatpalæstina (UK)
- mellem 1949 og 1967: Gaza under (ulovlig) egyptisk besættelse
- mellem 1967 og 2005: Gaza under (lovlig) israelsk besættelse
- efter 2005 Palæstinensiske Selvstyr (som stadigvæk officielt har ansvar for Gaza, selvom partiet Hamas nægter at samarbejde med Selvstyret).

Robert Ørsted-Jensen

Lyder godt Touhami for ret beset er dette et palæstinensisk altså et Palestinian autorithy problem snare end et dansk problem. Danmark følger fundamentalt hvad er gammel international praksis i disse sager , begrebet Mellemøsten" derimod er brud på al logik, en desperat løsning på et ongoing problem der er udløst af Israels oprettelse og talrige konflikter. Men palestinensernes eget autorithy burde gøre mere for at beskytte sine egne