Baggrund
Læsetid: 7 min.

Sofies mor: Folk skal forstå, at kvinder har retten til deres egen krop

Det er samfundet og ikke Sofie, der har et problem, og det problem bliver vi nødt til at tale om. Sådan siger moren til Sofie, som i sidste uge i Information fortalte, hvordan en video af et overgreb imod hende blev delt blandt andre unge
Der er behov for at sætte fokus på delingen af seksuelle billeder og videoer uden samtykke, mener Sofies mor. Hun håber, at debatten kommer til at handle mindre om Sofie (billedet) og mere om det grundlæggende samfundsproblem

Der er behov for at sætte fokus på delingen af seksuelle billeder og videoer uden samtykke, mener Sofies mor. Hun håber, at debatten kommer til at handle mindre om Sofie (billedet) og mere om det grundlæggende samfundsproblem

Ulrik Hasemann

Indland
5. april 2016

Lige siden Sofie blev født, har hendes mor håbet på særligt to ting: At ingen nogensinde ville gøre hendes datter ondt, og at hun ville vokse op og blive en stærk og selvstændig kvinde. Det første ønske skulle ikke gå i opfyldelse. Det andet, synes moren, er gået i opfyldelse.

I sidste uge stod 16-årige Sofie frem i Information med sin beretning om, hvordan hendes liv har formet sig, siden nogle videoer af hende er blevet delt tusinder af gange uden hendes samtykke. På videoerne optræder Sofie og fem drenge, og uden at moren ønsker at gå i detaljer med indholdet, er hun ikke i tvivl om, at de viser et seksuelt overgreb imod Sofie.

I foråret 2015 forvandlede Sofie sig fra at være en glad og pligtopfyldende pige til at være vred, destruktiv, tilbagetrukket og udadreagerende. Det fortæller hendes mor til Information. Sofie begyndte at tage meget i byen med sine venner og veninder, og alkohol var en væsentlig bestanddel af de byture.

Sofie undgik øjenkontakt med sin mor, som prøvede at sætte grænser for datteren og forsøgte at tale med hende. Men hun kunne ikke trænge ind til sin datter. Sofie stoppede med at gå op i sin skolegang og kom dagligt hjem med mavesmerter.

»Fordi Sofie var blevet opereret i maven tidligere på året, var det ikke unormalt, at hun havde ondt og derfor kom hjem med smerter i maven. Jeg spurgte hende hele tiden, hvordan hun havde det. Jeg havde ingen forestilling om de spørgsmål, jeg skulle have stillet,« fortæller moren.

I august måned 2015 blev Sofies mor ringet op af en politibetjent. Sofie havde betroet sig til en voksen fra sin daværende folkeskole og fortalt ham om videoerne, som nu blev delt blandt andre unge. Den lærer tog hende straks med på politistationen.

»Jeg skal fortælle dig noget ubehageligt. Din datter lever, bare rolig, men hun er blevet udsat for noget meget krænkende,« sagde politi-betjenten ifølge moren.

Mere husker hun ikke fra den samtale. Hun gik direkte ind på Sofies værelse og fortalte sin datter, at politiet havde ringet.

»Den frustration, jeg havde følt de sidste mange måneder, gav pludselig mening. Sofie ville ikke tale om det, men jeg sagde til hende, at jeg ikke vidste i detaljer, hvad der var på videoerne, og at jeg var der for hende.«

Om aftenen græd Sofies mor over sin viden. Fem drenge havde begået overgreb mod hendes datter, mens de havde filmet det, og derefter delte videoerne af det uden Sofies samtykke. Størst var sorgen over, at Sofie havde gået alene med det i så mange måneder.

»Jeg ved godt, at Sofie ikke sagde noget, fordi hun skammede sig. Hun kiggede mig ikke i øjnene i månederne efter, fordi hun ikke ønskede at blive konfronteret med sin mors smerte. For mig drejede alt sig fra det øjeblik om at gøre Sofie hel igen.«

Brug for psykolog

Efter Sofie meldte drengene til politiet, fulgte måneder, hvor Sofies mor var vidne til sin datters lidelse. Hun talte med Børnehuset og blev afhørt af politiet. Forløbet med Børne- huset i Region Hovedstaden havde til formål at afdække, hvad Sofie havde brug for.

» Det var frustrerende, at jeg skulle vente på, at Sofie kunne tildeles hjælp, da min datter og jeg udmærkede godt vidste, at hun havde brug for en krisepsykolog. Man har de her afklarende og opfølgende samtaler med Børnehuset, hvor man forsøger at afdække, hvilken hjælp der skal til for barnet. Det skaber en ventetid, i dette tilfælde tre måneder, og kun fordi jeg pressede på og insisterede på, at Sofie skulle have hjælp, fik hun endelig en psykolog i november,« fortæller moren.

I samme periode fik Sofies mor en advokat til sin datter. Sammen med en sagsbehandler var advokaten til stede ved alle politiets afhøringer af Sofie, som ikke ønskede, at hendes mor skulle deltage.

»Jeg ringede dog konstant til politiet for at høre, hvordan det gik med sagen. Det var dog svært, fordi jeg sjældent fik fat på dem, ligesom der ofte blev skiftet sagsbehandler. Jeg fik ikke noget ud af det. Alle advokater sagde også til mig fra start, at vi skulle droppe det og komme videre. At vi skulle flytte til udlandet, fordi det ikke nyttede noget at kæmpe. Eller nyttede noget at hive en stakkels pige gennem en retssag. Derfor blev mit fokus meget hurtigt at få Sofie rejst og ikke tænke hævn.«

Sofies mor tror, at datteren på grund af sit traume har fortrængt meget af det, der skete.

»Politiet har klandret min datter for ikke at kunne fortælle præcist om aftenens forløb, da der er ting, hun har holdt for sig selv. Måske mest af angst.«

Nordsjællands Politi bekræfter over for Information, at to af de fem drenge har fået en bøde for distribution af børneporno, fordi Sofie er under 18 år. Det har Sofies advokat fået besked om i fredags, efter Radio24/7 fortalte om det i onsdags.

Siden Sofie stod frem i Information, har mange på de sociale medier givet udtryk for, at drengene burde få en hårdere straf.

»Kun to af de tusinder, som har delt videoerne med Sofie har fået en bøde. Det får man også for at cykle uden lygte. Men hvis denne sag skal føre til nogen forandring, bør der vel sættes ind med en større konsekvens for dem, som mere eller mindre bevidstløst videresender noget, der kan have så ødelæggende følger for et medmenneskes liv. I dette tilfælde min datter,« siger Sofies mor.

»Enhver mor vil gøre alt for at få retfærdighed for sit barn. For mig er det vigtigste, at Sofie rejser sig. Det gør hun ikke, fordi de drenge kommer i fængsel. Jeg vil tusinde gange hellere have, at drengene siger undskyld. Men selvfølgelig er jeg vred. Jeg er et menneske ligesom alle andre,« siger moren.

Andre forældre ringede

Efter den omfattende deling af videoerne tog fart, fulgte utallige daglige opkald fra bekymrede forældre, hvis børn havde modtaget videoerne. Ikke kun fra Nordsjælland, men fra hele Danmark.

Moren modtog støttende ord til Sofie og havde en masse samtaler med forældre, som nu så vigtigheden i at få talt med deres børn om seksualitet og digitale og sociale medier.

»Jeg forstod godt, at disse bekymrede forældre ringede – hvad nu, hvis jeg ikke havde vidst det? Men det gjorde jeg længe før, forældrene begyndte at ringe. Hvad de derimod ikke vidste, var, at jeg blev ringet op flere gange om dagen, i flere måneder, hvor jeg i alle dagligdagssituationer blev mindet om detaljer, jeg ikke ønskede at kende. Jeg følte, at jeg havde et ansvar for at tage den telefon, men hvor ville jeg ønske, at der havde været en hotline, som kunne give rådgivning til de forældre, til mig selv, til Sofie, og andre unge, som havde brug for det.«

Bagsiden af de sociale medier

Et chok som det, Sofies mor har fået, har givet anledning til stor selvransagelse. Hun har tænkt på, om hun har fejlet, og i så tilfælde hvor.

»Jeg ville ønske, at dette var sket for mig og ikke for Sofie. Jeg har gjort mange rigtige ting i min datters opdragelse, men jeg kan ikke beskytte hende mod alt. Dette handler i mine øjne mere om, at vi skal være anstændige mod hinanden – alle sammen. Og nu er vi blevet gjort opmærksomme på en bagside af de sociale medier, som vi skal tage stilling til.«

I debatten om sagen har flere på sociale medier givet udtryk for, at Sofie blot har måttet lære konsekvensen af sine egne handlinger.

Men det er på ingen måde Sofies handlinger, der er problemet, vil hendes mor gerne understrege.

»Hun har retten til at lave fejl og til at eksperimentere med at drikke sig fuld. Hun har retten til at bevæge sig ud i verden og på nettet, ligesom alle andre. Min datter skal gå i byen – selvfølgelig skal hun det – det er en del af ungdommen. Så at hun har oplevet det her, betyder ikke, at hun ikke må tage i byen og drikke drinks, eller at hun ikke må have et liv på de sociale medier. Grundlæggende mener jeg, at samfundet har et stort problem med synet på kvinder og troen på, at de ikke skal have ret til deres egen krop.«

Der er daglige og fremtidige udfordringer, som venter hendes datter. Det er moren meget opmærksom på.

»Lige nu er Sofie stolt over, at andre anerkender hendes mod. Men hvad sker der, hver gang hun starter på en ny uddannelsesinstitution? Vil folk mon genkende hende og bringe det op igen? Gør Sofie skade på sig selv, når Radio24/7 skriver detaljeret om videoerne? Kan hun en dag have et studiejob i en café, uden at der bliver taget billeder af hende? Kan hun gå på gaden uden at blive shamet? Kan Sofie have et normalt liv som andre unge i den virkelige og i den virtuelle verden? Det skal hun have – hvordan hun får det, må vi i fællesskab arbejde på.«

Kulturen er problemet

Deling af seksuelle videoer af jævnaldrende blandt unge lader til at foregå, uden at de, der deler videoerne, er opmærksomme på de etiske problemer forbundet med deres handlinger. Der er derfor behov for at sætte fokus på delingen af seksuelle billeder og videoer uden samtykke, mener Sofies mor. Hun håber, at debatten kommer til at handle mindre om Sofie og mere om det grundlæggende samfundsproblem. »Ligegyldigt om det er en pige, en kvinde, en dreng eller en mand, der bliver udsat for at få delt et seksuelt billlede eller en video med andre uden samtykke, skal vi ikke dyrke ofrene, men ændre den kultur, som gør, at ofrene findes,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg deler for en gangs skyld Kathrine Lilleørs kommentar.

Hvor fanden er interviewet med en af drengene? Hvorfor skal vi høre om pigens skam. Hvornår skal vi høre hvad der har fået drengene til at gøre hvad de har gjort. Hvornår stiller et medie dem til ansvar?

Det er så typisk mediemønster det her.

June Pedersen, Jesper Brink, Per Jongberg, Sascha Olinsson, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jens Nielsen og Karin Wolff anbefalede denne kommentar

Der er i det hele taget sket noget slemt, med den unge generations syn på kvinder, og kvinders krop og sex.
Kvinder bliver i denne tid, så vant til at være forpligtede på at være til mænds rådighed og at deres rolle seksuelt skal passe til de mange billige pornofilm danske unge mænd ser, næsten før de har lært at læse.
Når man ser en generation af unge kvinder, så er de dullede op, som noget der minder om pornostjerner og som regel også bare for at gå i skole.
Det vigtigste bliver ikke at få styr på ligningerne, men om man ser perfekt ud, på en hvilken som helst hverdag. De er alle SÅ stylede. Der er nærmest ingen "almindelige piger" mere.
Når man også ser at elite-gymnaiser holder feste, hvor en del af det sjove er at få kvinderne på knæ, lade som om de giver blowjobs, mens de kalder dem ludere og lign. så er det helt enkelt lige til at græde over.

At unge mennesker eksperimenterer med sex, nå ja, herregud, det skal de have lov til, OG SÅ OG DOG -
Altså, sex skal måske ikke opleves på en måde, hvor man tager hovedspring fra 10 meter vippen, kort efter at man har lært at svømme.

For at udvikle et sundt og berigende sexliv, skal man have lov at vokse stille og roligt, også med sit sexliv.
Men vi har som samfund helt forsømt at tage gode dybe lærerige samtaler med børn og helt unge, om grænser, sårbarhed, om at passe på sig selv, om at man så let kan ødelægge noget for sig selv.
Vi er nødt til at få noget direkte undervisning, effektiv undervisning der lærer dem at sex er sjovt, dejligt, naturligt og godt, men også noget der kan ødelægge mennesker for altid, og så skal de virkelig undervises i det med grænser. VIRKELIG grundigt.

Og kvinderne er nødt til at skabe en ny kvindebevidsthedsgørelse - kvinder skal endnu engang lære at træde ud af luderrollen. Det kan ikke passe at man i 2016 morer sig med at behandle kvinder som ludere og endda også råber det efter dem.

Og endelig, så skal der laves en ny lov.
Det skal helt enkelt være ulovligt at dele nogen menneskers private sexfotos/videoer, uanset hvad.
Det skal helt enkelt være MEGET ulovligt, at dele folks private sexfotos, uden at de selv skriftligt har givet tilladelse.
At en ex kæreste eller en tåbelig person man faldt omkuld med ved en fest, kan tillade sig at sende et nøgenfoto videre, det er bare SÅ usselt og SÅ forkasteligt og skal slet og ret være både forbudt og DYRT.

Og hvis personen på fotoet er under 18, så skal det være VILDT DYRT.
Og det skal alle børn naturligvis lære i skolen og have skåret ud i pap, at det er virkelig, virkelig forbudt.
Men det forudsætter at vi kan skabe en samfundsbevidsthed om at det er simpelthen det mest usle nogen mennesker kan gøre.
Om så pigen for sjov har sex med 50 mennesker (hvis det da ellers kan være sjovt - jeg tvivler) - og om de alle 49 filmer det der foregår- så skal det være SÅ forbudt og SÅ utænkeligt, at de sender disse billeder til nogen som helst.

Og så er det forresten lige meget om det er hanner eller hunner der filmes.
Man deler bare ikke den slags billeder.
Rystende at det overhovedet er nødvendigt at lære noget noget, der burde være SÅ indlysende.
Det må være bevis for at de unge mennesker simpelthen ikke ved en meter om grænser og om at være ordentlige menneske

Og ja, lad os så få nogle artikler med disse unge mænd, som passende kan grilles lidt i medierne for at være usle mennesker.
Hvorfor skal hun hænges ud i medierne, mens de kan skjule sig.
Hvis jeg kendte disse unge mænd, ville jeg simpelthen aldrig tale til dem mere. I mine øjne er de virkelig så usle mennesker, som man næsten kan blive.
USLINGER og røvhuller.
Men medierne gider ikke beskæftige sig med deres elendige moral, hvorfor?

To drenge har fået bøder for at distribuere filmen, men hvad med straffen for selve det fysiske overgreb? Den del af sagen hører vi ikke så meget til?

Nic Pedersen, lars søgaard-jensen, Sascha Olinsson, Mads Jakobsen og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Det forstår jeg heller ikke: Hvorfor bliver der ikke talt mere om – og taget afstand fra – at en flok unge mænd, tilsyneladende med den unge kvindes accept, fører fremmedlegemer, angiveligt en flaske, en bøjle og en ketcher(!?) op i kvindens skede!? Er det normal, acceptabel og accepteret ungdommelig, seksuelt grænsesøgende adfærd blandt dagens unge? For så burde det da være en debat, der var værd (også) at tage. Ikke mindst forældre og børn imellem.

Hvorfor reagerede 'Sofie' ikke over de fysiske overgreb, men først over delingen af videoen?

Beskrivelsen får mig til at tænke på de rædselsvækkende beretninger om massevoldtægt, der fører til drab, i Indien. Men selvfølgelig véd unge danskere godt, hvor grænsen går og kan 'styre' sig … Eller gør de? Kan de?

Pia Svendsen, Nic Pedersen, Jens Nielsen og Markus Lund anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Lad os lige få styr på begreberne her: Der er ikke tale om overgreb, hvis det sker med accept.

Der er altså ikke tale om overgreb, hvis man fører diverse op i en pige, hvis hun selv er med på det. Det ER der bare ikke. Der er derimod tale om overgreb, hvis man efterfølgende publicerer en video af det skete mod pigens ønske eller uden hendes samtykke.

Så kan man selvfølgelig begynde at snakke om, hvorfor pigen gav lov. Om hun følte sig presset. Om hun var blevet truet. Hvem hun var. Hvad der gik forud.

Selve handlingen er ikke et overgreb.

Vibeke Rasmussen

Min viden om denne sag stammer oprindeligt og hovedsageligt fra Radio24syv og deres nyhedsudsendelser, som, under Simon Andersens ledelse, ofte har den fælles overskrift "Sensation! Forargelse!" Og jeg må indrømme, at det både ærgrer og skuffer mig at samtlige medier, inklusive herværende, straks, som i straks, er sprunget med på vognen.

Men, med den modifikation, at jeg véd for lidt om sagen og nok slet ikke burde udtale mig, kan jeg ikke undlade at undre mig over, at 'Sofie' så villigt stiller op til fotografering for Information. Næppe den bedste måde at forblive anonym på? Er unges trang til og behov for at 'være på' mon også en del af problemet, og også noget man bør forholde sig til i den aktuelle debat?

Mads Jakobsen

Jeg forstår heller ikke rigtigt denne her sag. Som Sofie beskriver det foreligger der gruppevoldtægt ( med fysisk bevis i form af en film) afpresning (med fysisk bevis i form af en sms) og krænkelse af privatlivets fred (med et klart elektronisk spor).

Der må være forgået en eller anden politi efterforskning. Som igen må kunne gøres til genstand for journalistisk bearbejdelse.

Torben Pedersen

Start med at bruge almindelig lovgivning. Billedrettigheder. Billeder (specielt krænkende) må ikke deles uden ejermandens rettigheder, og jeg er ikke sikker på at 'ejermand' er den fyr der optager en video med Sofie i dette tilfælde.
Hvis det koster en lille tusse at overskride billedrettigheder så kan det passende ganges med antal gange man kan dokumentere det er delt. Hvis en ung (dum) fyr lægger et foto eller en video på nettet (eller sender rundt), så kunne jeg forestille mig at at bliver lidt svedt når det er set (som det tælles lystigt nedenunder videoerne), for 287. gang (x 1000 kr.) og taxameteret tæller indtil videoen fjernes. Gør det til 'delerens' forbande pligt at få skidtet fjernet fra nettet igen, idet de økonomisk straffes indtil det sker.
Vil det ruinere en ung fyrs fremtid? Givetvis. Vil det få andre til at tænke. Forhåbentligt.

Sabine Behrmann

Mads Jakobsen,

Noget er der også blevet efterforsket, men som jeg læser artiklen, er selve overgrebet ikke blevet meldt til politiet. Kun delingen af videoen, som så har ført til, at to unge mænd fik idømt bøder.

Man kan så spørge, hvorfor politiet ikke af egen drift har foretaget noget - men de har vist for travlt med at jagte terrorister.

Mads Jakobsen

Til Sabine Behrmann
Jeg synes ikke det forklarer noget. Hvis du har ret (og det er jeg ikke sikker på) så...

- Er S og hendes mor klar til at sige voldtægt, afpresning og krænkelse af privatlivet til pressen, men ikke til politiet.

- Lader pressen være med at undre sig over ovenstående, men koncentrere sig om S og hendes mors følelser.

- Læser politiet ikke aviser. For som du selv påpeger så er i hvert fald voldtægten noget de bør se på af egen drift.

Altså... Hvabehar?

Michael Kongstad Nielsen

Hvad var det nu, Bettina Heltberg skrev om Information, som Information ikke kunne forstå:
’Dagbladet Information burde tage navneforandring til Voldtægt’
https://www.information.dk/nyhedsblog/2016/03/dagbladet-information-burd...

Charlotte Kold

Jeg vil ønske, at fokus blev rettet mod det faktum, at der er mange som bliver udsat for seksuelle overgreb eller voldtægt, som bliver opfordret til IKKE at melde det. Ofte er dette grundet manglende beviser. Det burde ikke være tilfældet i denne sag, da overgrebene er filmet. MEN man kan måske ikke se på filmen om disse overgreb er sket mod pigens vilje - nej, men det er da klart for enhver, at 5 imod 1 heller ikke er et hit, når det handler om mindreårige og sex.

Hvis Sofie meldte de drenge vil retssagen - hvis politiet da overhovedet vil gå så langt - givetvis blive hendes livs hårdeste kamp.

Jeg arbejder på et projekt kaldet Tabt Barndom. Her samarbejder jeg med personer, der har været udsat for seksuelle overgreb i deres barndom, for at udvikle nye tiltag og behandlingsmetoder for senfølgere efter overgreb. De personer, som har været igennem retssager mod deres overgrebsmand beretter om hvor hårdt det er at gennemleve og at procedurerne til tider er groteske.
Efter en vundet retssag står de så tilbage med en lille erstatning og en overgrebsmand som kun skal sidde fængslet i ca. 1 år, hvis han opfører sig pænt. Den overgrebsramte bliver så ringet op tre dage før deres overgrebsmand løslades. Det kan jo ikke være rigtigt, at det er hvad vi har at byde personer som har overlevet seksuelle overgreb eller voldtægt.

Sidst men ikke mindst forstår jeg godt både datter og mors bekymring for, at dette vil kunne skabe problemer for Sofie i fremtiden i forhold til at blive genkendt. Men jeg håber, at man også kan se de 5 drenge på videoen. Det gør jeg fordi, drengene selv er i gang med at sprede budskabet om, at de er nogle usympatiske og utilregnelige unge overgrebsmænd, som alle unge piger skal holde sig langt væk fra. Jeg håber ungdommen i deres nærmiljø tager afstand til de 5 drenge om viser dem, at det er uacceptabelt, at behandle andre på denne måde.

"Folk skal forstå, at kvinder har retten til deres egen krop", patisk banalt forekommer det mig. I hvert fald naar det udtrykkes saa generelt og alle-omfavnende som her. Sofies mor skulle maaske gaa lidt taettere paa, hvem det er det kniber for.

Og Sofies mor, du glemmer, at med "ret" foelger "ansvar". I Sofies tilfaelde, jamen hun har da naturligvis ret til at eksperiementere seksuelt med, hvem hun maatte lyste, men hun har sgu da ansvaret for, hvad hun goer og for valg af deltagere. Ikke ogsaa ?

Kriminel eller seksuel lavalder ... hvis du mener dig "stor" nok til at bestemmer, ja saa foelger ansvaret sgu med. Hvor skulle ansvaret ellers placeres ?