Læsetid: 5 min.

De største danske banker investerer i omstridt selskab

Flere pensionskasser har sortlistet selskabet HeidelbergCement, som ngo’er kritiserer for brud på international ret. Men fem ud af Danmarks seks største banker investerer fortsat i selskabet
16. april 2016

Fem af Danmarks største banker har investeringer i det omstridte tyske selskab HeidelbergCement, der i de seneste år har været under kraftig kritik fra ngo’er for i strid med international ret at have aktiviteter på den besatte palæstinensiske Vestbred. Derfor har flere danske og udenlandske pensionskasser sortlistet selskabet.

Information har kontaktet de seks største bankinstitutter i Danmark: Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit og Spar Nord Bank. Det viser sig, at samtlige banker undtagen Jyske Bank har investeringer i det omstridte selskab HeidelbergCement.

Det møder kritik fra Magnus Skovrind Pedersen, der er talsmand for det nystartede Demokratisk Erhvervsnetværk, som arbejder for at styrke demokratiske strukturer i for eksempel banker.

»Det er frygtelig problematisk, at privatkapitalistiske firmaer investerer i et selskab, der tilsyneladende handler i strid med de internationale konventioner. Herved bidrager bankerne jo til at underminere et folks krav på deres jord,« siger han.

Også Helle Munk Ravnborg, der er forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, er kritisk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Herman Hansen

...En mega stor slagside ved alt det her mega liberale konkurence halløj er, at det sætter etik og moral ud af kraft.

Herman Hansen

...Velfærd er civilisation og demokrati. Liberalisme og konkurence er junglelov og den stærkes ret.

Når det internationale samfund ikke kan klare forholdende i områder til alle parters tilfredshed, hvordan så forlange at investorer skal afgøre, hvad ret og rimeligt er.
Skovrind Petersen siger : "...tilsyneladende handler i strid med internationale konventioner "
Jeg skal hermed ikke gøre banker til uskyldshvide engle.

Philip B. Johnsen

'Problemet er vores politikkere ikke lovgiver til beskyttelse af demokrati og retsstat.'

Nu må det stoppe, alt det vås om kapitalisme og samvittighed, Kapitalismen bygger på et laissez faire-princip om et frit marked, hvor individerne kan udveksle varer og serviceydelser uden statens indblanding.

Det mest forundrede er nogen bliver overrasket, hvis banker hade en samvittighed, der ikke handler om afkast til ejerne, så var det en samvittighed, jeg aldrig tidligere har set!

Forsvaret for kapitalismen imod demokrati og retsstat:
'Socialister er rigtig gode til at bruge penge, andre folks penge vel at mærke.'

Hvilket for de liberale betyder, de rige ikke skal betale skat, solidaritet en begrænsning af det enkelte individs frihed, enhver er sin egen lykkes smed, det er nødvendighedens politik, sådan fungere det internationale marked.

I alt fald Enhedslisten og Alternativet lægger vægt på solidaritet med alle mennesker, der kan bidrage med forskellige evner til fælleskabet, hvor ingen selvom de måtte arbejde 24 timer i døgnet, er mange millioner mere værd end gadefejeren i personlig løn, men hvis der er demokratisk flertal for den nuværende politik, så siger jeg blot som Michael Moor.

’Red jer selv!’

Har Heidelberg Cement gjort noget, der er strafbart efter dansk eller tysk ret ?

Hvis ikke - ville det så ikke være mere rimeligt at spørge den danske eller den tyske regering, om investeringerne er OK i folkeretlig henseende, og hvad de politiske overvejelser i sagen i øvrigt er ? (Mellemøstens "kabale" er svær - alliancer går på kryds og tværs med både åbne og skjulte dagsordener.)

EU har vel også et slags medansvar , hvis man handelspolitisk gør noget i strid med folkeretten ?

Det virker lidt "pjusket" at private NGO'er - der ikke har et kvalificeret demokratisk mandat på samme måde som et folkevalgt parlament - optræder som "privat vagtværn" i sådan sag.