Baggrund
Læsetid: 7 min.

Ulven døde ensom

IS-terroristen Omar El-Hussein var helt rolig under skyderierne i København – tilsyneladende sikker på, at Paradis ventede. Men det var alligevel svært for ham at sige farvel til brødrene, fortæller hans barndomsven i retssagen efter terrorangrebene i København sidste år
IS-terroristen Omar El-Hussein var helt rolig under skyderierne i København – tilsyneladende sikker på, at Paradis ventede. Men det var alligevel svært for ham at sige farvel til brødrene, fortæller hans barndomsven i retssagen efter terrorangrebene i København sidste år

iBureauet/Mia Mottelson

Indland
30. april 2016

Måske betyder de ingenting, måske er de tilfældige, men jeg vil kende dem.

Hvad var terroristen Omar El-Husseins sidste ord?

Som om disse ord nogensinde kan forklare terroristens vanvid. Som om der er en dybere mening at finde bag drabene og ondskaben. Det er omsonst. Og alligevel vil jeg vide det.

Den tavse skikkelse, retten ser slentre gennem København på overvågningsvideoerne, er så unaturligt rolig. Intet af det, han gør, rører ham tilsyneladende.

Ingen kender Omar El-Hussein bedre end hans barndomsven. Det var hans families lejlighed, terroristen kom til direkte fra Krudttønden. Det var ham, terroristen tog hen til efter angrebet ved synagogen.

IA har heller aldrig set noget lignende, forklarer han i retten.

»Jeg har aldrig før mødt et menneske, som har skudt og dræbt et menneske, uden jeg har kunnet mærke på dem, at de var oppe at køre. Jeg kunne ikke se det på Omar.«

Det, vi ser på videoerne, er ikke normalt, hvis vi skal tage det fra en mand, som kommer fra en verden, hvor det er er krav, at du er klar til at tage ud og »rykke på nogen«, som IA kalder det.

Det er trods alt på en eller anden måde rart.

IA har tænkt over det, mens han har siddet fængslet.

»Jeg spurgte ham: Hvad har du tænkt dig, hvad vil du? Han sagde hele tiden: ’Det er lige meget. Lad være med at bekymre dig.’«

IA fortsætter: »Jeg tror, han tænkte: ’Jeg skal til Paradis nu.’ Han følte sig helt stille og rolig. Jeg kunne ikke forstå ham. Jeg kunne aldrig lave det dér.«

Troskab til dødskulten

Omar El-Hussein sprang ud som politisk-religiøs fanatiker 14. februar 2015.

Kort før angrebet på Krudttønden erklærede han sin troskab til lederen af dødskulten og terrorbevægelsen IS på Facebook. Profilbilledet sagde sådan set det hele:

En hvid ulv blottede sine tænder. Et dyr uden sin flok.

Siden tårnenes fald 11. september – Omar havde fødselsdag den dato – er Al-Qaeda fortrængt som verdens førende terrorbevægelse. IS trumfede med krigen i Syrien al-Qaeda og marcherede frem med halshugningsvideoer og hidtil uset brutalitet.

Læs også: »Snart, snart vil I se det ubeskrivelige«

Samtidig omskrev IS drejebogen for, hvordan krigen skal bringes til Vestens hovedstæder. Hvor Al-Qaeda opererede med morderiske celler og terrorbomber, som i sig selv bar sin tydelige signatur, opererer IS med soloterrorister, som med lette håndvåben og uden den store forudgående planlægning slår til uden koordinering eller egentlig støtte fra IS i Mellemøsten.

Efterretningstjenesterne har ikke været sene til at døbe den nye tids terrortrussel »enlige ulve«.

Den enlige ulv opførte sig iskoldt det meste af dagen, aftenen og natten. IA forklarer, at han atter traf terroristen først på aftenen på internetcafeen Powerplay efter angrebet mod Krudttønden på Østerbro.

Politiets efterforskning viser, at det skete netop, som Omar på sin PC var ved at udsøge sig nye mål efter at have forfejlet sit oprindelige mål – Muhammed-tegneren Lars Vilks – ved Krudttønden.

Kun ét Mellemøsten

På overvågningsvideoen ser det ud, som om IA kigger direkte på skærmen.

Det bekræfter han.

Det, han så, var netop Omar El-Husseins facebookprofil, ulven med de blottede tænder, og en video, hvor nogen tramper på et brændende palæstinensisk flag.

Både IA og Omar El-Hussein har palæstinensiske rødder.

»Brormand, det er vores land det dér,« siger IA ifølge sin forklaring.

»Nej, der er ikke, vi er alle sammen muslimer,« svarer Omar El-Hussein.

Sådan tænker IS, som ikke anerkender de gamle kolonimagters grænsedragninger: Der er kun ét Mellemøsten, ét kalifat.

»Han viste mig en ulv,« forklarer IA, og Omar El-Hussein spørger ham:

»Skal jeg lægge det på FB eller ej?«

Anklageren kan ikke forstå, hvordan IA kan hænge ud med en IS-terrorist på den måde.

Igen og igen svarer tiltalte, at for ham vil Omar altid være en bror. Det er muligt at tage afstand fra en mands handlinger, men ikke fra sin bror.

Tiltalte MR, som til stadighed har svært ved at holde sin mund under de andres forklaringer, siger: »De forstår det ikke, det er noget kulturelt.«

Dommeren beder ham tie. MR kan ikke, og da dommeren smider ham ud, hvæser MR til anklagerne:

»Bøssekarle!«

Retten ser Brothas-medlemmerne forlade internetcafeen for at gå over at spise sammen. Omar El-Hussein, terroristen, den enlige ulv, spiser selvfølgelig med.

Fingrene formet som en pistol

Videoen fryser på skærmen i Københavns Byret.

01:46:56.

Det er 15. februar godt en time efter terrorangrebet mod synagogen i København.

Ludende, med ryggen til overvågningskameraet, står Omar El-Hussein iført grå hættetrøje, som dækker hans hoved og ansigt. Han har lånt trøjen af sin barndomsven, tiltalte IA.

IA er der igen, det samme er tiltalte LE.

Det er en af de ting, som rammer mig hver gang: De fjollede, Anders And-agtige navne på flere af de steder, retten efterhånden kender til hudløshed fra de mange timers videoovervågning.

Læs også: Soldaterne fra Mjølnerparken

Først skød og dræbte Omar El-Hussein Finn Nørgaard foran Krudttønden, nu er han ankommet til internetcafeen Powerplay Reborn. Af alle steder gennemspiller manden, som søger martyriet, sin pantomime her.

Omar El-Hussein har sin arm strakt frem mod IA, hans fingre former en pistol, som han affyrer i ansigtet på IA. Retten ved, det var den bevægelse, terroristen gjorde foran synagogen, da han likviderede Dan Uzan på klos hold.

Det ser grusomt livagtigt ud. Selv rekylen mimer Omar foran barndomsvennen.

En klassisk IS-hilsen

Anklageren læser op, hvad dommeren skrev i grundlovsforhøret om IA’s forklaring: »Omar sagde, det var en, der blev skudt i hovedet. Han sagde ikke nærmere om det.«

Men det er ikke, hvad IA nu forklarer i byretten:

»Det er ikke rigtigt. Retssagen starter nu, og så fortæller jeg sandheden.«

Anklageren vil vide, hvordan det kan være, at Omar El-Hussein dukkede op foran IA’s hoveddør, da han havde skudt ved Krudttønden, og nu dukker op på Powerplay, da han har skudt ved synagogen.

»Det er tilfældigt.«

Anklageren nærmer sig en procedure i måden, han lægger sine spørgsmål til rette, men man må give ham, at han ikke kan være den eneste i retten, som undrer sig over, hvordan Omar El-Hussein – altid uden forudgående aftale eller fælles planlægning – skyder op af jorden som en champignon.

IA forklarer, at han på nettet har læst, at der har været et skyderi mere i København. Da Omar dukkede uventet op på cafeen, mistænker han, at det kan være ham. Han vidste trods alt, at Omar havde skudt tidligere på dagen ved Krudttønden.

På videoen ser man IA sparke Omar El-Husseins kærligt bagi. Men det har intet at gøre med synagogen.

IA er på vej i byen den nat med resten af Brothas. Han har været hjemme og tage skjorte på. Omar El-Hussein driller IA, fordi han har taget pænt tøj på.

Tiltalte IA og LE følger Omar El-Hussein ind i cafeens VIP-rum.

Anklageren mener, at IA hæver armen og løfter en finger – en klassisk IS-hilsen, som henviser til Allahs enhed, hvis man skal tro anklageren. Videoen er meget utydeligt, og der hersker tvivl om, hvorvidt IA blot løfter armen, eller om han faktisk peger mod himlen. Men det er helt hen i vejret, forklarer IA, at der skulle være tale om en IS-hilsen.

Brormand, du er uskadt

Ifølge IA’s forklaring får han at vide, at Omar El-Hussein har været i skudduel med politiet. Selv om videoen synes at fortælle en anden historie, forklarer IA, at Omar El-Hussein fortier, at han har dræbt Dan Uzan.

Og det er slet ikke så mærkeligt: Tidligere på dagen, lørdag eftermiddag, tog de tiltalte afstand fra hans drab på Finn Nørgaard.

Derfor holdes IA i uvidenhed, og derfor fjoller IA rundt på videoen. Fordi han er lettet: »Brormand, du er uskadt.«

Den spansk-amerikanske filosof George Santayana skrev, at »fanatisme består i at fordoble dine anstrengelser, når du har glemt dit mål«.

Det var faktisk helt bogstaveligt, hvad Omar El-Hussein gjorde, hvis man skal tro hans bedste ven, IA, som han er vokset op med.

Læs også: Valentinsdag i en terrortid

Omar El-Hussein søgte selvmordet og martyrdøden på Krudttønden, hvor han håbede på at gøre det af med Muhammed-tegneren Lars Vilks.

Mens både Lars Vilks og Omar El-Hussein overlevede, måtte filmmanden Finn Nørgaard lade livet, da han forsøgte at overmande gerningsmanden.

»En fiasko.«

Sådan har IA tidligere forklaret, at Omar El-Hussein så på sit angreb på Krudttønden.

Hvis Omar El-Hussein skulle opnå status af martyr for IS, måtte han i aktion igen. Men hvad var da målet? Når man ser hans internetsøgninger, virker det relativt tilfældigt, at det blev synagogen.

Han fordoblede sine anstrengelser, da han missede sit mål. Santayana formulerede det uhyre præcist for næsten hundrede år siden.

Omar El-Hussein står dér fastfrosset på skærmen foran os i retssal 60.

Så hvad siger han efter de to selvmordsaktioner, som han imod alle odds har overlevet, til den ven, som måske kendte ham bedst – tiltalte IA – som han tog sine første skridt i verden med i Mjølnerparkens gangarealer. Ham, som han har begået kriminalitet med. Og ham, som han søgte til efter det mislykkede angreb på Lars Vilks ved Krudttønden?

Hvad siger han på et tidspunkt, hvor barndomsvennen IA har indset, at politiet kan storme ind når som helst? Hvor de ved, og at det kan koste både ham og Omar El-Hussein livet?

Næste gang vi ser Omar El-Hussein, ligger han på den kolde asfalt på Svanevej dræbt af skud fra politiets indsatsstyrke

Hvad er det sidste, han siger til sine venner?

»Bliv lidt.«

Paradis og martyrdøden kunne vel vente.

Omar El-Hussein sagde det igen og igen, forklarer IA:

»Bliv lidt.«

Men brødrene blev ikke. De forlod Omar og Nørrebro, fyldte bilen med piger og kørte mod en fest under opsejling i det indre København.

Serie

Retssagen efter Omar Abdel Hamid El-Hussein

Fire mænd er tiltalt for at tilskynde og bistå Omar Abdel Hamid El-Hussein ved terrorskyderiet i København. Alle fire nægter sig skyldige.

Informations Morten Frich følger sagen fra plads nummer 6 i Københavns Byret. I en moderne retssalsfortælling rekonstruerer han forbrydelsen og sagen. Hver uge forfølger han et tema.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Jensen

Ulv er nok en overdrivelse, den gale hund var måske mere passende.

Jørn Andersen, Bastian Barx, Per Olsson, Torben Lindegaard og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det ligner selvmord på engelsk "suicide by cops". Det er velkendt, at mange, der har besluttet at begå selvmord, netop er rolige og afklarede. Det passer også godt med, at Omar El-Hussein efter sigende ikke angreb synagogen i København, før politiet var på plads, men cyklede rundt i området, som om han ventede på politiet.

Hvad er der at forstå?

Omar var tilsyneladende tidligt skadet i svær grad, så grænser og respekt for andre mennesker ikke eksisterede. Han fandt anerkendelse i et bandemiljø, hvor vold og drab var normen, indtil det også blev for kedeligt/normalt/meningsløst.

Det som kan undre er, at han ikke fik en forvaringsdom efter han stak en tilfældig ned i et S-tog?

"Senioranklager Maria Cingari krævede ellers Omar El-Hussein dømt for drabsforsøg, fordi han stak den 19-årige tilfældige og sagesløse passager to gange i venstre lår og venstre balde, hvor de 12-13 centimeter dybe stik skar en pulsåre og en blodåre samt den store nerve til venstre ben over."

http://ekstrabladet.dk/112/frifundet-for-drabsforsoeg-i-s-tog-det-var-ku...

Jørn Andersen, Claus Nielsen, Niels Duus Nielsen, Bastian Barx, Hans Aagaard, ulrik mortensen og Per Olsson anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det er åbenbart svært at opnå martyriet i Danmark med vores fumlefingrede politi
uden skydetræning.

Tredie gang var dog lykkens gang for Omar El-Hussein -
de 72 sortøjede jomfruer vinkede forude.

»De forstår det ikke, det er noget kulturelt. Bøssekarle!«

Her rammer AI hovedet på sømmet, og underbygger selv ret præcist, hvorfor typer som ham skal udvises af vores land.

Og det kan ikke gå hurtigt nok.

Dorte Sørensen

Bastian Barx
Her er du for hurtig på "aftrækkeren" I følge telegrammet var det en anden der råber op-
"Tiltalte MR, som til stadighed har svært ved at holde sin mund under de andres forklaringer, siger: »De forstår det ikke, det er noget kulturelt.«
Dommeren beder ham tie. MR kan ikke, og da dommeren smider ham ud, hvæser MR til anklagerne:
»Bøssekarle!«"-
Lad nu domstolen vurder om de tiltalte er medskyldige eller bare venner.
jeg ret usikker mht. om Danmark stadig er et solidt retssamfund med alle de love og forslag som Folketinget har vedtaget og har i tankerne.

Vibeke Hansen, Christian Mondrup, Ole Frank, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Dorthe Sørensen

Selvfølgelig er det domstolene, der dømmer i dette land.

Men............de 4 tiltalte har aldrig haft en lovlig indkomst ud over socialhjælp suppleret op med indtægter fra kriminalitet, så det er oplagt, at de ikke kan finde ud af at tilpasse sig det danske samfund.

Det behøver de selvfølgelig heller ikke, hvis de ikke vil; men behøver vi så at skulle tåle deres fortsatte kriminalitet, og skal vi betale kontanthjælp til dem alle 4 livet ud?

Jeg ville græde tørre tårer over en udvisningsdom - håbet er lysegrønt.

Jørn Andersen, Hans Aagaard og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard, hvordan vil du udvise en dansker, uden at fratage vedkommende statsborgerskabet? Indtil videre må myndighederne ikke gøre folk statsløse, uanset deres hudfarve, religion eller kulturbaggrund.

@Niels Nielsen. Hvis man kunne udvise kriminelle danske statsborgere. Vil det så have en virkning på antallet af kriminelle i Danmark?

Søren Johannesen

En historie som alene fungerer hvis den er pakket ind i tykke lag af Patos er ikke sandheden men en løgnehistorie. Intet ved hele dette hændelsesforløb giver mening, med mindre det serveres med en klump i halsen og en tåre i øgenkrogen til minde om de "faldne".

Niels Duus Nielsen

Lars Hansen, det tror jeg egentlig ikke. Kriminelle regner med ikke at blive opdaget.

Søren Johannesen - masser ved dette og andre hændelsesforløb giver mening uden at servere det med patos.
Men at servere det med patos - her til fordel for de anklagede - giver ingen mening, med mindre skribenten vil tage den vinkel til det ekstreme. Det må vist være det, som kaldes journalistisk vinkling.
Med mindre din tåre i øjenkrogen over den faldne hentyder til Omar?

Jeg undrer mig i øvrigt over, at MR straffrit kan komme med krænkende udtalelser til så mange i retten uden at det har nogle konsekvenser? Kender selv en del med plettet straffeattest, som er blevet straffet hårdere end at blive sendt uden for lokalet for langt mindre, krænkende udtalelser - men de kan jo have løjet for mig, fordi deres historier var pakket ind i patos?

Niels Nielsen - det er da ikke alle mennesker, som begår kriminelle handlinger, som regner med ikke at blive opdaget - tag bare historien om Danmarks første færgekapring....;)

Dorte Sørensen

Can Øzcen
MR skal nok få sin straf for at komme med sådanne udtalelser i retten -

Torben Lindegaard

@Niels Nielsen

Vi udviser ikke længere danske statsborgere - heldigvis.

Den sidste dansker, der blev udvist var vist P.A. Heiberg - ham med ordner hænger man på idioter - i 1799 med tilbagevirkende kraft for "Selskabs-Sang. Den 25de September 1790"

Henrik L Nielsen

Jeg har ikke det mindste til overs for bandemedlemm eller dem der råber ukvemsord i retten.
Men jeg håber ikke man kan dømmes for at låne sin trøje ud. En trøje der ovenikøbet er ganske immateriel for drabene.
Retssagen minder lidt om en substitution for at vi ikke kunne dømme Omar.

Dorte Sørensen, Herdis Weins og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard, hvem er det så du vil udvise? Artiklen handler om danskere.

Herdis Weins

Niels nielsen - selvfølgelig skal de ikke udvises - de har dansk statsborgerskab.
Men de gør da hvad de kan for at hælde vand på DF's mølle ved at trække "kulturkortet" - "de forstår det ikke, det er noget kulturelt " - og ved at bruge skældsord, der afsløre et konservativt, mandschauvinistisk syn på seksualitet : bøssekarle, naziLUDER. Sproget indeholder masser af andre skældsord.
De anklagede lever desværre op til samtlige DF'-segmentets og skeptikeres fordomme.
De er i reportagerne fra sagen så usympatiske og med en "kriminalitet er en profession, vi har valgt, fordi vi ikke gider andet" -attitude, at brækpanden hurtigt fyldes op.

Torben Lindegaard

@Niels Nielsen

"Torben Lindegaard, hvem er det så du vil udvise? Artiklen handler om danskere."

Jeg vil ikke udvise nogen som helst - blot vil jeg græde tørre tårer over en udvisningsdom, hvis retten dømmer efter anklageskriftet. Anklagemyndigheden kræver som bekendt, at de alle får frataget deres danske statsborgerskab og udvises af landet.

https://politiken.dk/indland/fokus_danmark/fokus_terror/ECE3108576/nye-o...

Gert Friis Christiansen

Jeg tror næppe, at den spansk-amerikanske filosof George Santayana tænkte på målskiver eller maskinpistoler, hvis han som angivet, har sagt at "fanatisme består i at fordoble dine anstrengelser, når du har glemt dit mål". Målet var ikke glemt, han ramte det bare ikke.

Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard.

Jeg er født og opvokset i Danmark, og er så dansk, som det næsten er muligt at være, med statsborgerskab og dansk som førstesprog og lyserød hudfarve og kærlighed til sild i snaps på rugbrød - selv om mine aner på både min fars og min mors side kan føres tilbage til indvandrere fra Tyskland i henholdsvis 1700-tallet og 1800-tallet.

Hvis nu een af mine bekendte, hvis forældre indvandrede her til landet i sidste århundrede, skulle gå hen og blive kriminel, skal jeg så fratages mit statsborgerskab, hvis jeg var vidende om hans kriminalitet uden at sladre om vedkommende til politiet? Jeg er helt med på, at det er strafbart ikke at oplyse myndighedernes om andres kriminalitet, men venskab trumfer i min verden forpligtelsen til at være stikker.

:-(

Herdis Weins, du har så evigt ret. Men at være usympatiske og øretæveindbydende er altså ikke - og bør ikke være - kriminelt. Selv om det selvfølgelig ville fjerne en hel del DF-ere fra gade- og mediebilledet, hvis det var.

:-)

Torben Lindegaard

@Niels Nielsen

"Jeg er helt med på, at det er strafbart ikke at oplyse myndighedernes om andres kriminalitet, men venskab trumfer i min verden forpligtelsen til at være stikker."

Fint nok - og så skal man bare være parat til at betale regningen, hvis man bliver dømt i retten.

Det er i øvrigt ret heftigt "kriminalitet" de 4 mænd er anklaget for at have henholdsvis fortiet og tilskyndet til. Omar El-Hussein havde allerede myrdet Finn Nørgaard og såret 4 politifolk, og det efterfølgende angreb på Synagogen endte med at koste Dan Uzan livet og såre 2 betjente mere.

Den offentlige anklager mener som bekendt, at der er tale om medvirken til terror.

Igen - hvis de 4 anklagede bliver kendt skyldige, vil jeg græde tørre tårer, hvis de ender med at blive dømt efter anklageskriftet og få frataget det danske statsborgerskab og udvist af landet.

Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard: "Igen - hvis de 4 anklagede bliver kendt skyldige, vil jeg græde tørre tårer, hvis de ender med at blive dømt efter anklageskriftet og få frataget det danske statsborgerskab og udvist af landet."

Det er ren middelalder.

Torben Lindegaard

@Niels Nielsen

"Det er ren Middelalder"

Spis nu brød til.

Anklageskriftet er udformet af Sidsel Jessen-Klixbüll, der f. ex. tidligere har fået Emmenuel Nzembele Katomwa dømt for serievoldtægt.

Emmenuel Nzembele Katomwa kom hertil som FN flygtning i 2008 og fik familiesammenføring med sin afrikanske kæreste, sine forældre og sine 6 søskende.
Han var eneforsørger for sin hustru og parrets 3 børn.

Ikke desto mindre lød dommen på forvaring på ubestemt tid og udvisning af Danmark for bestandigt.

Er det ren Middelalder?..........................tja; men vi må gå ud fra, at anklageskrifter i Danmark er udformet i henhold til dansk lovgivning, og at dommene ved de danske domstole er afsagt i henhold til gældende lov.

Herdis Weins

"Men at være usympatiske og øretæveindbydende er altså ikke - og bør ikke være - kriminelt. Selv om det selvfølgelig ville fjerne en hel del DF-ere fra gade- og mediebilledet, hvis det var."

Åh ja - tænk at kunne slippe for at skulle se på f.eks. Martin Henriksen. Hver jeg , jeg hører eller ser ham i mediebilledet, er jeg nødt til at checke min kalender for at forsikre mig om, vi rent faktisk er ankommet til 2016.