Læsetid: 5 min.

Universiteter sparer på fremtidens forskere

Regeringens besparelser på forskning rammer også ph.d.-programmer. Det er et slag mod fremtidens forskning, mener universiteterne
Ida Donkin (t.h.), der er ph.d. post doc ved Københavns Universitet arbejder i laboratoriet. Anette Therkelsen, der er prodekan for forskning på Det Humanistiske Fakultet ved Aalborg Universitet siger: ’Der er ingen tvivl om, at nedgangen i forskningsmidler til universitetet også vil påvirke ph.d.-området’.

Sigrid Nygaard

7. april 2016

Samtlige danske universiteter sænker forventningerne til, hvor mange ph.d.er de vil uddanne i de kommende år, som følge af regeringens besparelser på forskningsområdet. Det oplyser universiteterne til Information.

For få år siden pålagde en anden borgerlig regering ellers universiteterne at fordoble antallet af ph.d.-studerende. Men nu ser nogle universiteter sig nødsaget til at spare på ph.d.-budgetterne, mens andre universiteter forventer en indtørring af eksterne midler.

På Københavns Universitet har den øverste ledelse besluttet at beskære antallet af ph.d.er med knap 10 procent fra 820 til 750 studerende om året. Prorektor for forskning Thomas Bjørnholm forklarer, at besparelserne er et resultat af »den markant forandrede ramme, der gør, at en halv milliard kroner pludselig forsvinder fra vores budget«.

Læs også: Hvilken stjerneforsker er du?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det tager to år længere at uddanne en Ph.D., end det tog at uddanne en magister (på papiret). Hertil kommer, at magistre blev uddannet på SU, mens Ph.D.-studerende lønnes relativt pænt.
Ved at vende tilbage til den gamle model - 2+2+2 ville man ganske vist åbne sluserne, så folk ikke længere kunne forhindres i at læse til højeste niveau; men det ville alligevel formodentlig blive væsentligt billigere, ligesom der i realiteten formodentligt ikke ville være flere, der tog magistergraden, men derimod som i dag snarere blev cand. mag.'er med den undervisningskompetence til gymnasium og professionsskoler, der kun bliver mere brug for i årene, der kommer.

Helene Kristensen

Hvad skal vi da også med forskere? Regeringen (Venstre) har jo kun brug for et begrænset antal, der til enhver tid kan komme med de resultater, som regeringen (Venstre) ønsker. Forskere er jo utroværdige, de har ingen betydning, så længe man har folk (landmænd) ude i det virkelige liv, som kender alle sandhederne, overtroen og ammestuehistorierne, og derfor er meget meget bedre til at fortælle hvad der er brug for, for at de rette kan tjene penge til at forgylle politikerne.

Vibeke Hansen, Carsten Wienholtz, Torben Selch, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Sandheden hos Venstre er at viden ikke er så nødvendig, den skal bare dokumentere Venstres ønsker for samfundet, en god fortjeneste. Man kan sælge spil, så endnu flere kan spille for penge.
Ludomaner - fy - det skal man da ikke kalde folk!
Apropos sælge - lige nu er Lars løkke Rasmussen igen-igen i æteren (P1) holdende en Kalashnikov i Afghanistan (1988) stjerneklart fotograferet.
Har de ikke andre succeser i reklameafdelingen?
De mange tiltag til at opløse dygtiggørelse (og dermed modstand) giver sikkert ikke point i fremtiden (må nogen hjælpe den) :)

Vibeke Hansen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Kartoffel ferien får igen kronede dage i Danmark for fremtiden nu, hvor svindler regeringen satser massivt på, at store dele af den danske befolkning for fremtiden skal leve som kartoffel bønder.

Helene,
hvis jeg kunne få lov af Information, ville jeg anbefale din kommentar. ;-)
Især synes jeg, dit ordspil mht. "at forgylle politikerne" var enormt godt! :-)