Læsetid: 5 min.

Vælgerne vil have mere økonomisk retfærdighed

Der er massiv opbakning til økonomisk omfordeling blandt vælgerne, viser analyser af folketingsvalgene i 2011 og 2015. Det giver Socialdemokraterne en åben bane at spille på. Også fordi V-regeringen er blevet mere blå i den økonomiske politik, vurderer valgforsker
Formand Mette Frederiksen og resten af Socialdemokraterne kan med fordel føre en mere offensiv politik, når det gælder økonomisk omfordeling, siger eksperter

Formand Mette Frederiksen og resten af Socialdemokraterne kan med fordel føre en mere offensiv politik, når det gælder økonomisk omfordeling, siger eksperter

Jacob Ehrbahn

13. april 2016

»Hvis vi skal repræsentere vores vælgere, er vi nødt til at vise, at vi er i stand til at trække fordelingen i en bedre retning.« Sådan lød Mogens Lykketofts koncise opskrift på, hvordan Socialdemokraterne skal møde den bekymring og udbredte utilfredshed med de gamle magtpartier, der for øjeblikket præger store vælgergrupper.

Og hvis den tidligere formand for Socialdemokraterne og nuværende formand for FN’s Generalforsamling har ret i sin analyse af, at hans parti allerede er i gang med bevægelsen tilbage mod mere ’socialdemokrati classic’, vil der ifølge valgforsker Rune Stubager, der er professor ved Aarhus Universitet, være opbakning blandt vælgerne til øget fokus på lighed og mere økonomisk omfordeling. Det vurderer han på baggrund af undersøgelser af danskernes holdninger til lighed og øget beskatning ved folketingsvalgene i 2011 og 2015.

»I 2011 var danskerne grundlæggende imod større ulighed, som de ikke mener gavner samfundet. De gik ind for øget beskatning af høje indtægter og ville have velfærd frem for skattelettelser. Det mønster går igen i de svar, danskerne giver efter valget i 2015,« siger Rune Stubager, som netop nu er i gang med at analysere de endnu ikke offentliggjorte tal fra valget i 2015.

Forskerne har spurgt omkring 2.000 danskerne i månederne efter valgene om deres holdninger til statens omfordeling via skattesystemet, og hvor meget ulighed man er villig til acceptere i samfundet. Og især blandt de vælgere, som Socialdemokraterne vil være interesseret i at vinde tilbage fra Dansk Folkeparti, er der opbakning til økonomisk omfordelingspolitik.

»Det er formentlig noget af det, DF har haft held med: At brede profilen ud til ikke bare at være udlændingestramninger, men også en økonomisk position, som er klart til venstre for det, de andre borgerlige partier gik til valg på, og undervejs i valgperioden også til venstre for Socialdemokraterne. Derfor mener jeg, at der kunne være vælgere i det her,« siger Stubager.

Han tilføjer, at hvis DF samtidig må svigte denne del af deres politik, presset af de andre partier i blå blok, vil det være endnu nemmere for Socialdemokraterne at spille på økonomisk omfordeling. Endelig er V-regeringen blevet mere blå i den økonomiske politik, hvilket ifølge valgforskeren også er et klart tegn på, at økonomisk fordelingspolitik er på vej tilbage som politisk kampplads.

»Socialdemokraterne har en åbning til at vinde vælgere tilbage, som bliver godt hjulpet på vej af Venstre, en af hovedmodstanderne. Den front kan blive trukket klarere op, hvis Socialdemokraterne virkelig vil gribe den, for den almindelige opfattelse er, at den borgerlige regering er mere borgerlig og ideologisk end tidligere. Der kommer formentlig skattelettelser til efteråret, hvor det er svært at se, hvor pengene skal komme fra hvis ikke velfærdssystemet,« siger Rune Stubager og tilføjer, at den socialdemokratiske modstand mod regeringens kontanthjælpsloft og nej til topskattelettelser er tegn på, at banen allerede er kridtet op.

Stik modsat

Det er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen enig i. Han ser et socialdemokratisk parti under Mette Frederiksens ledelse, der markerer sig stærkere på spørgsmålet om økonomisk omfordeling.

»Kontanthjælpsloftet handler jo om omfordeling, da man gør en masse enlige og børn fattigere. Det samme gør topskattelettelser. Spørgsmålet om, hvorvidt man vil investere eller skære i uddannelse, som regeringen gør, handler også om ulighed,« siger Lars Andersen, der desuden peger på, at regeringens omprioriteringsbidrag havde til hensigt at skære i velfærden i kommunerne.

Også centrum-venstre-tænketanken Ceveas direktør, Kristian Weise, mener, at Socialdemokraterne bør være mere opmærksomme på, at den økonomiske udvikling i dag øger uligheden, og at partiets vigtigste opgave derfor er at ændre denne udvikling ved brug af både bedre uddannelse, effektiv skatteopkrævning og et stærkt socialt sikkerhedsnet.

»Uligheden er steget over de seneste tre årtier. Globaliseringen og markedet har skabt mere ulighed og større lønforskelle, men den førte politik i Danmark har samtidig været med til øge uligheden. Det gælder bl.a. skattereformen fra 2012, dagpengereformen og beskæringer i kontanthjælpen,« siger Kristian Weise.

Og det var en politik, Socialdemokraterne sammen med Radikale Venstre og SF førte med åbne øjne. Ovenikøbet i en periode, hvor man internationalt har fået større og større opmærksomhed på konsekvenserne af den øgede i ulighed bl.a. i IMF og OECD, men også blandt førende internationale økonomer som Joseph Stiglitz og Thomas Piketty.

»Mens den internationale dagsorden gik på, at politikerne skulle tage ansvar for, at den øgede ulighed f.eks. ikke skulle hæmme væksten, blev den tidligere radikale leder Margrethe Vestager citeret for at sige, at den øgede ulighed i Danmark var hele meningen med den forrige regerings reformer, fordi der skulle være et øget incitament til at arbejde,« siger Weise. Netop derfor er han også enig i, at banen er vidtåben for Socialdemokraterne, hvis de for alvor vil skifte kurs.

»Den økonomiske omfordelingspolitik er Socialdemokraternes mulighed for at føre en politik, der er 100 procent i overensstemmelse med deres værdier; med det, der efterspørges i baglandet, og som vil skabe et stærkere samfund,« siger Kristian Weise, der dog understreger, at han gerne så langt mere markante socialdemokratiske udspil end kamp mod kontanthjælpsloft og skattelettelser.

»Det er ikke det, der gør forskellen. For der er ikke tale om nye positioner. S har hele tiden været kritisk over for at lette topskatten og har været imod fattigdomsydelser, som SRSF-regeringen afskaffede. Det, at de radikale også er imod kontanthjælpsloftet, er for mig et tegn på, at det ikke er konflikten omkring ulighed. For de radikale vil stadig mene, det er vigtigt at øge udbuddet af arbejdskraft ved at skære i ydelserne og dermed øge de økonomiske incitamenter,« siger Kristian Weise.

Lige muligheder

Cevea-direktøren ser frem mod det nye principprogram, Socialdemokraterne skal være færdig med om halvandet år. Der vil ulighed være omdrejningspunktet, vurderer han.

»Det er positivt, at flere socialdemokrater er ved at indse, at stigende ulighed er på vej til at blive et af vores største samfundsproblemer. Men der mangler en klar dagsorden og et program for, hvordan man vil mindske uligheden. Det, tror jeg, skyldes, at man stadig har en diskussion om, hvorvidt det er lige muligheder eller overordnet lighed, der er målsætningen,« siger Kristian Weise.

Han henviser blandt andet til en meget omtalt kronik, som partiets nuværende formand skrev sammen med andre toneangivende socialdemokrater i 2012, hvor de opgav øget økonomisk udligning til fordel for lige muligheder og adgang til f.eks. uddannelses- og sundhedstilbud: »Jeg har en forhåbning om, at man bliver mere opmærksom på den sammenhæng, der er mellem det generelle lighedsniveau og lige muligheder,« siger Kristian Weise og henviser til en undersøgelse, præsident Obamas administration lavede i 2013, som sammenlignede forholdet mellem ulighed målt på den såkaldte Gini-koefficient og social mobilitet. Den sociale mobilitet viste sig at være høj i de lande, hvor man havde en lav ulighed, og omvendt i de lande, hvor uligheden var høj.

»Socialdemokraterne kan ikke have en overordnet målsætning om, at der skal være lige muligheder i samfundet, hvis partiet ikke samtidig har blik for, at materiel ulighed hæmmer den sociale mobilitet,« siger Kristian Weise, der også peger på, at Liberal Alliances og ikke mindst finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) tanker om lønninger på tysk niveau og diskussionen om indslusningsløn er en vigtig kampplads for at sikre, at der ikke skabes et nyt proletariat af lavtlønsarbejdere i Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Rasmus Knus
  • Alan Strandbygaard
  • Merete Jung-Jensen
  • Per Jongberg
  • Estermarie Mandelquist
  • Peter Vilstrup Nielsen
  • Kurt Nielsen
Rasmus Knus, Alan Strandbygaard, Merete Jung-Jensen, Per Jongberg, Estermarie Mandelquist, Peter Vilstrup Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Mette Frederiksen som arbejdsminister indførte,
at kontanthjælpsmodtagere sendes i nyttejob,
fordi de mennesker ikke er en løn værd og for at ydmyge dem.

Social-demokratiet er dødt.

Anne Schøtt, Torben K L Jensen, Rasmus Knus, Per Klüver, Janus Agerbo, Søren Andersen, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard, Per Jongberg, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Jens Kofoed, Anders Graae, June Pedersen, Bill Atkins, Michal Bagger, Sven Elming, Peter Wulff, Peter Vilstrup Nielsen, erik mørk thomsen, Sabine Behrmann, Randi Overgård, Anders Jensen, Teodora Hansen, Carsten Svendsen, Jørgen Steen Andersen, Sup Aya Laya og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Selvfølgelig vil det store flertal i den danske have velfærdsstaten. Slet ingen tvivl om det efter mere end 60 års opbagning. Alle kan godt se konsekvenserne af den blå svindler regerings politik.

Det er udelukkende svindlerregeringens manipulation og propaganda, som i medierne for det til at se ud som om den danske befolkning vil af med velfærdsstaten.

...Den blå svindler regering er danmarkshistoriens største løgn.

Janus Agerbo, Merete Jung-Jensen, Estermarie Mandelquist, Teodora Hansen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Socialdemokraterne har fra fødslen aldrig været ked af at skulle begå klasseforræderi. Så lad os bare få dem lagt i graven, sammen med Anker Jørgensen.

Flemming Berger, erik mørk thomsen, Teodora Hansen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

@ Kurt Nielsen: De går selv ...

Flemming Berger, Anders Graae, Ebbe Overbye, Jens Erik Starup, Lise Lotte Rahbek, Jørgen Steen Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Af de sidste tre årtiers øget ulighed har de 12 år været socialdemokratisk ledet...

Per Klüver, Søren Andersen, Bjarne Andersen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen, Lise Lotte Rahbek og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Teodora Hansen

"Der er massiv opbakning til økonomisk omfordeling blandt vælgerne" Hvis dette er rigtigt, hvorfor skulle man spilde sin tid og støtte Socialdemokraterne, som er blevet både liberale når det gælder økonomisk politik, og DF-light når det gælder udlændingepolitik. Det er kun Enhedslisten tilbage, der agter at gøre noget ved omfordeling. Desværre er Enhedslisten gået væk fra den internationalisering, som ville have sikret en stabil omfordelingspolitik, så spørgsmålet er om vælgerne vil bakke op de nye partier til venstre for Enhedslisten som forsøger at komme frem i det politiske liv.

Rasmus Knus, Per Klüver, Alan Strandbygaard, Estermarie Mandelquist og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

"Vælgerne vil have mere økonomisk retfærdighed"

...Nej, vi vil faktisk bare have den tilbage igen.

Jørgen Wassmann, Vibeke Hansen, Sascha Olinsson, Janus Agerbo, Einar Carstensen, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard, Estermarie Mandelquist, Torben R. Jensen, Flemming Berger, erik mørk thomsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man kan ikke føre politik udenom Socialdemokratiet, slet ikke progressiv politik. Der er ikke andre end vælgerne til at vise dem vejen, og vælgerne sveg partiet i stedet for at kræve partiet tilbage på sporet.
Traditionelt har det imidlertid været arbejdspladser, Socialdemokratiet og dets vælgere har arbejdet på, på den måde er der ikke sket et skifte; skiftet handler mere om en international tendens blandt politikere, som smittede de danske, hvor man fralægger sig det ansvar, man er valgt til at varetage ved at kræve mere "ansvar" af folk.
Men i et demokrati er og bliver det krav og ansvar asymmetrisk: de, der stiller op og lader sig vælge, må følge befolkningens ønsker om udvikling - samtidig med at de gør sig klart, hvordan fremtiden tegner sig, og hvordan man mest hensigtsmæssigt tilgodeser borgerne i alle faser, så der bliver tale om fremskridt.

Vibeke Hansen, Helene Kristensen og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

"Parti haves - samfundsanalyse og ideologisk ståsted søges."

Markedspartiet Socialdemokraterne søger nye vælgere til et nyt årtusinde.

Vi kan tilbyde: Topstyret organisationskultur med 100 år på bagen, masser af teknokratiske kandidater med viljen til at føre nødvendig politik - også når det gør ondt, god valgkampagnefinansiering via stat og faglige organisationer, god mediedækning - og en stor kærlighed til blå kedeldragter og andet godtfolk i fast arbejde.

Du er: fleksibel, dynamisk, tjenstvillig, fastansat, troskyldig (ikke for kritisk) og en lille smule toplederbegejstret.

Per Klüver, Sascha Olinsson, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Helene Kristensen, Kurt Nielsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Steffen Gliese
Jeg forstår dig sådan, at når nu Danmark nærmest er delt midt over i en blå og rød blok, så er den nuværende regerings politik asocial og fjendtlig over for den halvdel af befolkningen, som vil en anden og mere miljøvenlig, menneskevenlig og socialpolitisk retfærdigere og mere solidarisk retning end den nuværende direkte fjendtlige og ekstremt landbrugs- og erhvervsvenlige politik.
Du skriver, at der ikke kan føres progressiv politik uden om Socialdemokratiet.
Hvorfor kan så Socialdemokratiet ikke igen være en samlende og ledende politisk kraft i det danske samfund, som under Stauning, Kampmann og Jens Otto Krag?
Jeg mener, at Socialdemokratiet har mistet retningssans.
De skal ikke som en anden hund med halen mellem benene bjæffe med de store hunde i den blå blok.
De skal formulere deres egen politik for hele folket og stå ved det.
De skal ikke komme halsende bagefter som en anden gravhund ved hoffet, og så når de er fremme ved førerhundene begynde at galpe med i koret.
I politik er det en god ide at vide, hvad projektet går ud på.

Sascha Olinsson, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard, Anne Koed Westergaard, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Helene Kristensen, Kurt Nielsen, Tom Andreæ og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Socialdemokratiet mf., konkurrencestaten og korruption!

Fra artikel:
»Socialdemokraterne kan ikke have en overordnet målsætning om, at der skal være lige muligheder i samfundet, hvis partiet ikke samtidig har blik for, at materiel ulighed hæmmer den sociale mobilitet,« siger Kristian Weise, der også peger på, at Liberal Alliances og ikke mindst finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) tanker om lønninger på tysk niveau og diskussionen om indslusningsløn er en vigtig kampplads for at sikre, at der ikke skabes et nyt proletariat af lavtlønsarbejdere i Danmark.

Men som jeg skrev i går og gentager i dag, hvor vi har hørt fra det såkalte ekspert panel i skatteudvalget, der tydeligvis mener Danmark skal afskaffe velfærdssamfundet, og vente på international lovgivning indføre retsstat i Danmark "hvorfor ikke kalde en spade for en spade."
Jeg er bange for befolkningen bliver ført bag lyset, når politikkere 'siger' de vil handle på økonomisk kriminalitet, politikkere profitere økonomisk efter den politiske karriere på legitimering af skatteunddragelse, politikkere kalder det derfor ofte for skattely.
Det er den gode gammeldags politisk korruption til fremme for gemen kriminalitet, at udhule den solidariske skattefinancierede model, der har til formål at sikre generel folkesundhed, til fordel for en økonomisk apartheid forsikrings båret samfundsmodel, som alle betaler til, men kun de rige har råd til egentlig behandling i pga. krav om egenbetaling, en model hvor fattigdom og dermed billig arbejdskraft bliver arvelig, efter den amerikanske og globaliseringens modellen.
Det er klassikeren:
"'Skattely' brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked, hvis handlen ikke gennemføres vil EU give bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Forklare tidligere finansminister Bjarne Corydon på DR2.
Bemærk at der tales om det lovlige ved, at skjule identiteten på ejerne og dermed skjule de skattepligtige forhold, dette er foruden at være en konstruktion der er skabt til kriminalitet også en politisk legitimering af selve konstruktionen.
Borgerne bliver derfor desværre ført bag lyset, at sætte politikkere til at løse opgaven skattebedrageri på globalt plan dvs. den internationalt økonomisk organiseret kriminalitet, er det samme som, at sætte ræven til at vogte høns, det er bedre, at kalde en spade for en spade og kræve ærlige politikkere der siger sandheden, før sker der intet!

Hvis det ikke var for danske korrupte politikkere og et EU opbygget på grundpiller af imperialisme og internationalt økonomisk organiseret kriminalitet, som EU selvfølgelig ikke vil gøres strafbart ej helller i fremtiden, men kun tilsyneladende nu vil forsøger, at få til at se ud som om, EU vil ændre på ved tilsyneladende beskatning af nogle få store spillere, så var og er det faktisk ikke vanskeligt, at få stoppet den kriminelle danske og EU finanssektor, med dertil tilknyttede rådgivere, der underminere vores samfund med et sæt regler for de rige der ikke skal betale skat og et andet sæt regler for resten, der betaler for de rige.

Off-shore banker med bankhemmelighed, dvs. hvor f.eks. danske ejerne har penge uden det kan komme danske myndigheder uhindret til kendskab og lovligt, placeret der hjulpet af danske finansinstitutioner, er en konstruktion der er tiltrængt kriminalitet og derfor er løsningen, at kriminaliser dette ved lov, samt enhver type af rådgivning og ved lov, at gøre det strafbart, blot at eje penge i Off-shore banker med bankhemmelighed, samtligt beslaglægges alle økonomiske midler, hvis de forlader de ulovlige Off-shore banker med bankhemmelighed og det er ulovligt at handle med kunder der ejer konti i Off-shore banker med bankhemmelighed.

Worldwide naturligvis.

En sådan liste af ulovlige Off-shore banker indbefatter USA Ugland House på Cayman Islands og 1209 North Orange Street i Delawar brugt af Folketinget i DONG handlen.

Om Ugland House.
"While campaigning in 2008, President Obama slammed the “Ugland House,” a five-story building in the Cayman Islands that is reportedly home to over 18,000 companies.

“That’s either the biggest building in the world, or the biggest tax scam on record,” said US President Obama.

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Jens Kofoed, Flemming Berger, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Hvis et parti, virkeligt mente noget, med lige muligheder, kan det undre en, at de kun opstiller folk, til folketinget, der bor i eget hus/ejelejlighed i den dyre ende.
Også at de alle sammen har gået på universitetet, samt har deres børn i privatskole.
Så de har intet formål, med at lave større lighed, de har jo deres på det tørre!

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, June Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Helene Kristensen, Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

"Politikernes forræderi mod folket"
Link: https://www.information.dk/debat/2015/05/politikernes-forraederi-folket

Folketinget har fyrede alle Skat's bedste folk, helt bevist før EDB systemet kunne overtage deres arbejde, efterfølgende har Folketinget systematisk sikret sig, at det fortsat ikke var muligt at ansætte kvalificeret personale, på trods af Folketinget var velvidende om, at der var meget store gevinster for samfundet ved at ansætte skattefolk, dette alene er "Politikernes forræderi mod folket" for, at indføre New Public Management og neo-liberalismens konkurrencestat.

Gælden til SKAT udgør pt mere end DKK 80 milliarder.
Neoliberalisme.

Fra link:
"Vi vil derfor se en statsmagt, der i stigende omfang opgiver kontrol og regulering af økonomien og i stedet gå over til kontrol og regulering af mennesker. Bevæger sig fra tilpasning af økonomien til menneskers behov til en tilpasning af mennesker til markedets behov. Disciplinering, kontrol og overvågning af mennesker øges betydeligt i disse år. Det gælder ikke mindst for arbejdsløse, flygtninge, indvandrere og marginaliserede grupper. Det kaos og den sociale uro som globaliseringens polarisering i rige og fattige medfører må kontrolleres og neutraliseres, og det kræver øget overvågning og kontrol."
Link:http://www.leksikon.org/art.php?n=1843

Per Klüver, Janus Agerbo, Einar Carstensen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Jens Kofoed, Ib Christensen, Jørgen Steen Andersen, Ebbe Overbye, Helene Kristensen, Lise Lotte Rahbek og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi er enige, Jørgen Steen Andersen, men der er ikke rigtig anden vej end at få Socialdemokratiet tilbage i sporet. Du undgår Anker, og det er for mig ellers netop den rødeste af alle socialdemokrater og den, der i realiteten bragte os længst, selvom han ikke lykkedes med sidste skridt, ØD.
Politik føres på en stemning i samfundet, derfor var Schlüterregeringen aldrig for alvor ideologisk konservativ eller for den sags skyld liberalistisk, mens omsvinget efter Murens fald omvendt og fejlagtigt fik alverden til at tro, at kapitalismen havde besejret kommunismen, hvilket etablerede en anden diskurs, som så har givet os 25 skrækkelige år, hvor alle værdier er blevet solgt ud til fordel for en hurtig profit og mindst muligt engagement i samfundet og fællesskabet.

Per Klüver, Torben R. Jensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

En stemme på socialdemokraterne er en stemme på konkurrencestaten!

"Den politiske styringslogik i 2010’erne er større produktivitet for færre penge, koste hvad det vil af tab af trivsel, livskvalitet, social udfoldelse og demokratisk medbestemmelse." (Preben Melander, professor)

Bjarne Andersen, Kurt Nielsen, Torben R. Jensen, erik mørk thomsen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Steffen Gliese 14:13
Jeg skulle have nævnt Anker Jørgensen og også H.C. Hansen, det er rigtigt.
Det var en stor skam at ØD ikke blev til noget.
Det var vi mange, der havde håbet på.
Men på en eller anden måde må Socialdemokratiet relancere velfærdssamfundet, som den eneste måde at få folk til at engagere sig og tro på fremtiden.
Der vokser grupperinger frem i disse år som peger i den rigtige bæredygtige retning, og dem må Socialdemokratiet støtte på alle måder.
Og ikke kun støtte.
De må formulere en politik, som mennesker kan genkende sig selv i, og så må de konsekvent og vedvarende protestere imod "nødvendighedens politik" og insistere på, at det er ikke nødvendigheden, men politikere som formulerer og udøver politik.

Hvor er partiets personligheder blevet af?
S har i dag en Thor Möger Pedersen som politikudvikler, tidligere medlem af SF’s Børnebande, én af partiets trojanske ’føl’ og neo-borgerlighedens garant …

Rasmus Knus, Bjarne Andersen, Kurt Nielsen, erik mørk thomsen, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Eksperterne bruger gloserne, formodentlig og hvis, men jeg tror, at når Helle Thorning lover danskerne optur, og danskerne må konstatere nedtur, så gider ingen længere politikerne. Lykketoft selv er kun interesseret i sin egenoptur, har altid været det, og han har i årtier med sin attitude været en af grundlæggerne af politikerleden. Uligheden kommer man nok over, hvis ellers der er job til alle, hvad der ikke er, den lovede velfærd til syge og ældre eksisterer når man bliver syg og ældre, men fortællingen er jo nærmest en saga, og ordentlige eksistens vilkår for landets borgere, hvis forhold desværre udhules og forringes dagligt. Hvis visionen er mindre økonomisk ulighed, så vis vejen og metoderne med en tidshorisont, og oplys om de konkrete tiltag som kræves, information som folk kan bruge til noget. Men tågehornet Lykketoft kan ikke andet end snik snakke os i søvn, og de blå er ved at blive mørkeblå i hovederne over kassen snart er tom. Hvad pengene er og bliver brugt melder historien ikke noget om, så der er ikke meget at sige til, at folk svindler og bedrager, hvis de kan afsted med det.

Philip B. Johnsen

Leo Nygaard de rige skal til at betale den skat de er blevet pålagt at betale, men har i dag har unddraget sig, skat både virksomhedder og private betaler til bevarelse af velfærdssamfundet.

Det er i dag offentligt blevet klarlagt i skatteudvalget, at den dansk finanssektor har en kriminel struktur, den danske finanssektor med bonus og resultatløn til ledelsen, er i dag oppustet af kriminel skattetænkning i off-shore banker, danske banker agter fortsat at bygge indtjening på international økonomisk organiseret kriminalitet og vil ikke ankende finanssektoren i Danmark, er en aktiv spiller i organiseret kriminalitet, selvom dette er klarlagt i dag.

Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men der sker udvikling, og behovet for forandringer formuleres som aldrig før - og det er i kraftig vækst!
Læs denne beskrivelse af en ordentlig arbejdsplads, som konsulenten Thomas Milsted har formuleret i pov.interntional: http://pov.international/tak-fordi-du-kom-pa-arbejde-i-dag/ - det er vel sådan, man burde kunne indrette sig for at præstere bedst muligt, forstået som kvalitet.

Søren Kristensen

"Socialdemokratiet kan med fordel føre en mere offensiv politik, når det gælder omfordeling, mener eksperter". Tænk at man skal læse sådan noget.

Søren Kristensen

"Socialdemokratiet kan med fordel føre en mere offensiv politik, når det gælder omfordeling, mener eksperter". Tænk at man skal læse sådan noget.

Philip B. Johnsen

Leo Nygaard
Det er helt sikkert godt og rigtigt, som du påpeger, at udvikle mere effektive beskatningsmodeller, uden jeg dermed vil blåstemple din model, men det syntes mig rigtigt med nytænkning, ikke mindst med henblik på beskatning af forbrug og deraf afledte omkostninger i form af klima og miljø forandringer, men det må ikke forveksles med retfærdiggørelse af den nuværende politiske blåstempling af en finanssektor kriminalitet og af afledte stigende ulighed mellem rig og fattig, skabt af rige, til fordel for de rige.

Søren Kristensen

Og så til billedanalysen: Mette Frederiksen kigger (stort set) den anden vej. Men dog med hænderne i skødet, ligesom flertallet. Hendes ben matcher i formen de mange stoleben i forgrunden. Er hun at sammenligne med en stol, eller betyder det bare at man kan stole på hende? For det kan man jo; hun har aldrig lovet nogen noget. Hvilket er årsagen til, at hun klarer sig så godt i meningsmålingerne.

Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Leo Nygaard
Det er fine tanker, jeg dog ikke umedelbart i samlet helhed, Retsforbundet's samlede politik, vil sige er den eneste mulige løsning, men gode takter er der, syntes jeg helt personligt.

I et samfund, der har fortjent betgnelsen, bidrager alt og alle - på lige fod - til den fælles værdiskabelse. Fra det nyfødteste spædbarn til den ældste olding, fra den mest sprudlende vitale til den mest invaliderede, fra den mest stupide noksagt til den mest geniale, fra den arbejdsløse til direktøren etc. etc.

Private virksomheder er på tålt ophold i et samfund. Tålsomheden ophører når de beholder værdiskabelsen for sig selv - i bred forstand.

En retfærdig omfordeling betyder dels, at velfærdssystemet, infrastruktur o.lign. holdes vedlige, evt. udbygges via det offentlige samt at der er/indføres et minimumseksistensgrundlag og et maksimumseksistensgrundlag samt en formueloft.

Vibeke Hansen

Leo Nygaard. Jeg har længe ment det samme som dig, men det er kun RV, der læner sig op ad ideen, når det gælder boligbeskatningen.

I et af dine indlæg skriver du "vi i Retsforbundet". Det opfatter jeg som om, du er engageret i partiet, og så kunne du måske være sød at fortælle, om partiet søger opstilling til næste valg. Det sidste, jeg læste, var, at I var i tænkeboksen.

Herman Hansen

...En hidtil urørt vinkel:

Det er gået op for mig, at DI, DA, CEPOS, den blå svindler regering og alle andre fra den klub i årevis har råbt, at det danske løn niveau er for højt i Danmark ikke udelukkende skyldes konkurrence forhold til løn niveauet i andre lande.

Der er en ikke uvæsentlig dimension mere.

Den hedder økonomisk uafhængighed. En tilstand, som skræmmer den økonomiske magt elite fra sans og samling. Hvis selv en helt almindelig lønmodtager i Danmark planlægger at stoppe med at arbejde som 40 årig gennem omtanke og rettidig omhu kan det nemlig sagtens lade sig gøre.

Lad os sige du er færdig uddannet som 20 årig og stater som f.eks. slagteriarbejder på akkord med en timeløn på 250 kr. I timen eller noget lignende, køber et billig hus på landet med lidt jord, sammen med konen lever billigt uden ny bil og Mallorca rejser og spare halvdelen af netto indkomsten op og investere den i f.eks. et par udlejning ejendomme og lidt aktier og obligationer, så er du godt på vej mod målet.

At være økonomisk uafhængig og gå på selvpension som 40 årig.

Og hvem skal så arbejde sig halvt ihjel og tjene pengene til den økonomiske magt elite? Ja, det skal de så selv. Og det er de for dovne og magelige til.

…Derfor fortæller de til vidt og bredt om Danamarks forfærdelige mangel på konkurrence evne grundet alt for høje lønninger. Punktum.

Mand nettoløn ca. 32.000 kr. Pr. måned
Kone nettoløn ca. 18.000 kr. Pr. måned

Samlet ca. 50.000 kr. Pr. måned

Heraf opspares 25.000 kr. Pr. måned i 20 år, plus rentes renter giver det ca. 7.000.000 kr. . Hvis de forrentes fremad rettet med 4% giver det 280.000 kr. i afkast årlig før skat. Og med en betalt bolig på landet med lidt jord er selvpension som 40 årig reelt muligt. Formuen kan naturligvis trappes ned tillige. 7.000.000 kr. rækker til et forbrug på 15.000 kr. pr. måned i 39 år selv når renter af formuen ikke medregnes. Hvis du forbruger formuen og afkast er det uden problemer forsat muligt at have et forbrug på 25.000 kr. pr. måned – Hvis man syns

…Hvis slagteriarbejderens løn niveau og andre lignende stillinger i Danmark var som i Tyskland er denne selvpension umulig. Så hedder det hårdt arbejde til døden som 75 årig med måske 5 år på pension, hvoraf halvdelen foregår på et plejehjem.

Herman Hansen

...For mig er det fra naturens side forsent. Er 50 plus. Men det er den gode historie jeg vil fortælle min datter på lige nu 10 år. Det Gode Liv A/S ;-)

Philip B. Johnsen

Herman Hansen
Du kunne kalde historien Rettidig omhu!

Det er mottoet for en af de allerstørste i dansk erhvervsliv, skibsreder Mærsk McKinney Møller. Mottoet handler om at tage sig af problemer og udfordringer på det rette tidspunkt. At man ikke forpasser tiden.

Men problemet er dertil, at vi lever også over evne, på bekostning af andre eller på ulighed om du vil,

Herman Hansen

Jo Philip B. Johnsen. Men lige nu omhandler uligheden i verden udelukkende uhæmmet deregulering og neo liberalisme med det formål at tage endnu mere fra dem der har mindst og fylde i lommerne på den økonomiske magt elite. Den blå svindler regerings ivrighed om at indføre super lavt løn "working-poor" arbejds forhold i Danmark er et skræmmende eksempel derpå.

Men du har da ret. De økonomiske forhold i verden med 1% der sidder på langt over halvdelen af alle værdier er ikke holdbare.

Jeg fortæller bare en historie om en mulighed for almindelige mennesker i Danmark, som forholdene er. Indtil nu i det mindste. Men den mulighed kan meget snart, og højst sandsynlig, bare være en historie. At bunden af det danske samfund bliver fattigere gavner ikke resten af verdens ulighed.

Herman Hansen

I øvrigt. At bunden i det danske samfund bliver fattigere giver kun den velbjergede del af den danske befolkning mulighed for tidlig selvpension. Og da den del af befolkningen både er velbjergede med uddannelse og økonomi er jeg sikker på flere og flere vil benytte sig af den mulighed jeg beskriver frem for at arbejde til de bliver 70 år. Det vil kun de dårligt lønnede være tvunget til fremover.

...Men den historie fortæller den blå klub ikke til nogen.

Philip B. Johnsen

Det gavner eliten, at bunden af samfundet bliver forøget med dages middelklasse, efter amerikansk forbillede med skatteunddragelse mm.

Resultatet af den stigende ulighed, pointen med politikken om man vil er, at der bliver ikke råd til velfærd og 1-2-3 det neo-liberale økonomiske apartheid system, efter amerikansk forbillede er indført i EU, hvor fattigdom nu bliver arveligt, ved usikre arbejdsforhold, nødvendigheden af at tage to job for at overleve, børn der må droppe uddannelse og arbejde, for at få mad i munden og arbejdsløse der i stigende grad er stressede, syge og stigmatiserede af social marginalisering, et samfund, hvor børnene er de mest udsatte, børnene lider under et stigende antal forældres ustabile fysiske og psykiske tilstand, børnene mister hurtigt socialt kontakt eller bliver kriminelle, når forældrene bliver stressede, deprimerede og syge.

Forsvaret for den udvikling er:
'Socialister er rigtig gode til at bruge penge, andre folks penge vel at mærke.'

Hvilket for de liberale betyder, de rige ikke skal betale skat, solidaritet en begrænsning af det enkelte individs frihed, enhver er sin egen lykkes smed, det er nødvendighedens politik, sådan fungere det internationale marked.

I alt fald Enhedslisten og Alternativet lægger vægt på solidaritet med alle mennesker, der kan bidrage med forskellige evner til fælleskabet, hvor ingen selvom de måtte arbejde 24 timer i døgnet, er mange millioner mere værd end gadefejeren i personlig løn, men hvis der er demokratisk flertal for den nuværende politik så siger jeg blot som Michael Moor og nu dig.

’Red jer selv!’

Herman Hansen

...Og lidt sjov, eller hysterisk sjovt om man vil, gør den almindelige dansker det helt frivilligt med at afvikle deres og deres børns fremtid. Båret politisk af dem det i stor stil kommer til at gå ud over, Dansk Folkeparti segmentet (beklager mine fordomme over for DF folket).

Kurt Nielsen, Ebbe Overbye og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Eliten bliver rigere så fungere systemet, bare ikke for dem skatteunddragelse går ud over, men de skal jo bare tage sig sammen.

Husk på hvem der er beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen (V):
"Begreber som »social dumping«, »kædeansvar« og »klausuler« er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence," skrev Jørn Neergaard Larsen i 2013.

Kurt Nielsen, Ebbe Overbye og Herman Hansen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Ak ja, der er så meget Jørn Neergaard Larsen og jeg er ueninge om. Suk. Det blå væsen betjener sig af realitets forvridning.

Philip B. Johnsen

Men husk på, at vigtigste redskab til elitens undertrykkelse af en voksende underklasse og med den nuværende udvikling, hurtigt svindende middelklasse er, at politikkere fra den såkalte politiske midte støtter udviklingen.

Korrupte danske politikkere, der selv støtter skattely til skatteunddragelse, USA Ugland House på Cayman Islands og 1209 North Orange Street i Delawar, blev brugt af Folketinget i DONG handlen til Goldman Sachs og forsvare udviklingen.

Klassikeren:
"'Skattely' brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked, hvis handlen ikke gennemføres vil EU give bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Forklare tidligere finansminister Bjarne Corydon på DR2.

Men der vanker gode topstillinger i det private erhvervsliv, når folketings medlemmer er færdige som politikkere.

Leo Nygaard - jeg har lige indsendt en vælgererklæring.
Jeg stemmer ganske vist på Å, men Retsforbundet har nogle gode tanker, som meget gerne må få en stemme på Christiansborg.

Herman Hansen

Inden skuden retter sig op er der en reel risiko for at den kæntre mod højre som i 1933. Situationen den gang blev skabt af politisk kaos og social uro med høj arbejdsløshed.

...Og at den europæiske skude er på vej mod højre mange steder er vist til at få øje på.