Virksomhedspraktik bliver i stigende grad brugt som aktivering af ledige, men der findes ikke den store dokumentation i forskningen for, om det virker at sende unge højtuddannede ledige som Signe Edsberg i gratis praktik.
»I virkeligheden har vi ikke særligt mange studier, der belyser om virksomhedspraktik virker, selvom det er en meget hyppigt brugt metode til aktivering,« siger professor Jacob Nielsen Arendt fra kommunernes og regionernes nationale forskningsinstitut KORA.
Det er påvist, at ikkevestlige indvandrere kan have god gavn af ordningen, mens det omvendt har vist sig, at de svageste kontanthjælpsmodtagere ikke har megen glæde af virksomhedspraktik. I gennemsnit kommer ledige, der har været i virksomhedspraktik, hurtigere i beskæftigelse under en højkonjunktur, men ikke under en lavkonjunktur, forklarer Jacob Nielsen Arendt.
Ifølge lektor Thomas Bredgaard fra Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet har brugen af virksomhedspraktik været stærkt stigende både for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere de seneste år, mens brugen af tiltag som vejledning og opkvalificering er faldende.
»Det handler meget om, at refusionen for kommunerne er høj ved den virksomhedsrettede aktivering, som virksomhedspraktik og løntilskudsjob, og der er en klar forestilling om, at det virker,« siger Thomas Bredgaard.
Private løntilskudsjob har påviseligt en positiv effekt, når det gælder om at komme i arbejde. Den form for aktivering retter sig dog primært mod de mest ressourcestærke ledige. Generelt kan virksomhedspraktik også have en positiv effekt især for ledige med uklart mål for beskæftigelse, mener Bredgaard.
En ny effektanalyse fra Beskæftigelsesministeriet bekræfter den tese. Ledige kontanthjælpsmodtagere over 29 år, der har været i 4-13 ugers virksomhedspraktik i det private fordobler chancen for at komme i arbejde inden for de første seks måneder efter praktikperioden, forklarer analysechef i Beskæftigelsesministeriet Claus Andersen. Analysen konkluderer, at andre aktiveringsindsatser kun øger beskæftigelsen med 27 procent.
»Vejledning, kurser og anden opkvalificering udgør langt størstedelen af de andre aktiveringsindsatser for kontanthjælpsmodtagere, derfor er private løntilskudsjob nok fortsat det mest effektive til at få folk i arbejde,« siger Claus Andersen.
Hænger i bremsen
Dansk Metal var i 2011 ude med kritik af virksomhedspraktik-ordningen for at misbruge de ledige, uden at den førte særligt mange tættere på job. Leder af a-kassen i Dansk Metal Torben Poulsen mener dog, at ordningen bliver brugt med mere omtanke i dag.
»Det går den rigtige vej. Vi har nogle forsøgsordninger, hvor vi ud fra virksomhedernes efterspørgsel på kompetencer strikker en uddannelsespakke sammen og bygger virksomhedspraktik ovenpå. Der hvor det halter er i forhold til, at virksomhederne, som mangler medarbejdere, byder sig til. De hænger lidt i bremsen og kan ikke se perspektiverne i det her med at kombinere uddannelse og virksomhedspraktik,« siger Torben Poulsen.
At virksomhedspraktik skulle erstatte ordinære job, er der ikke meget, der tyder på.
»Virksomhedspraktik er jo typisk for ledige, der er lidt længere fra arbejdsmarkedet og varer kun mellem 4-8 uger, så mit indtryk er, at langt de fleste virksomhedspraktikordninger ikke vil kunne erstatte reele stillinger,« siger Jacob Nielsen Arendt.
Ja, under en højkonjunktur skal man afholde sig fra det, der må arbejdsgiverne slås om de efterstræbte ledige hænder.
Virksomhedspraktik hører hjemme i løbet af en uddannelse, når man er færdig med sin uddannelse, må det hedde ansættelse. Først tre måneders gensidig prøvetid, derefter kontraktligt efter overenskomstens krav.
Hvordan 'virker'?
Der bliver jo ikke flere ledige, lønnede jobs end erhvervslivet har behov for.
Derfor vil det stadig være en stoledans om, hvem der nu får lov at tjene sine penge ved et arbejde, og hvem der falder i kløerne på ledighedsindustren.