Læsetid: 8 min.

Alternativet går efter nøglerne til Statsministeriet

Inden Alternativets årsmøde denne weekend gør politisk leder, Uffe Elbæk, det klart, at Socialdemokraterne ikke kan regne med, at partiet peger på Mette Frederiksen som statsminister
Uffe Elbæks ambition er Statsministeriet, for det er derfra, man bedst kan sikre omstillingen, som Alternativets politiske leder siger. Selv vil han dog nok ikke være leder af partiet, når det er ’nået så langt’, som han siger.

Ulrik Hasemann

28. maj 2016

Uffe Elbæk er hjemløs. Igen. Hans navn står ganske vist stadig på døren til et kontor på Ridebanen, på Christiansborg, men inden for er skrivebord, kontorstol og computer overtaget af partifællen og folketingskollegaen Torsten Gejl.

En lænestol, en smartphone og en tommelfinger er alt, hvad Alternativets 61-årige politisk leder har brug for. Af samme årsag har Uffe Elbæk denne dag forlagt interviewet til Alternativets »bibliotek«, hvor han har selskab af en udstoppet hejre.

Tre år efter at Uffe Elbæk, med egne ord, gik i gang med at lede efter centrum-venstres nye projekt, har den tidligere kaospilot, DKU’er, KF’er, VS’er og radikale fundet det. I hvert fald, hvis man spørger vælgerne.

Alternativet fik 4,8 procent af stemmerne ved folketingsvalget, har efterfølgende fortsat fremgangen i meningsmålingerne, og når partiet i dag indleder sit årsmøde i Odense, vil det kunne fejre endnu en historisk dag:

Torsdag meldte medlem nummer 10.000 sig ind i Alternativet.

Det har nu ikke forhindret Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i at kritisere Alternativet for at være mere ord end handling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Men dog, men dog!
Er hvedebrødsdagene mellem iværksætteren af Længselspartiet Liste Å og Den Fjerde Statsmagt allerede ved at være forbi?

Philip B. Johnsen

Døden på stemmesedlen!

Hvis ikke 'de såkalte' regeringsbærende partier tager bæredygtig omstilling og afvikling af neoliberalismen i Danmark til sig, så er Socialdemokratiet og Venstre alt andet end regeringsbærende partier, men til fare for danskerne.

Vælgerne må turde satse på politikere, der til forandring opføre sig som folkets repræsentanter, med b.la. langsigtede bæredygtige klimamål, opbygget på fremtidssikret og realistisk politisk vision og politisk veldefineret strategi for realisering, et opgør med den neoliberale plyndring af befolkningen og til forandring respekt for livet.

'Den neoliberale plyndring af befolkningen'
Det er faktisk meget vanskeligt, hvis ikke fuldstændig umuligt, at finde 'respekterede økonomer' der 'ikke mener' de rigestes formuer skal beskattes og uligheden derved reduceres, før der kan komme en sund bæredygtig økonomi!

De i dag 'såkalte' regeringsbærende partiers neoliberale økonomiske politik er landsforræderi.

Fra link:
"Landsforræderi betegner den forbrydelse, det er at begå handlinger, der er til fare for ens eget lands sikkerhed eller er i åbenlys modstrid med dets interesser."

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Landsforræderi

Torben Jørgensen, Mads Berg, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Steffen Gliese og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Å – et protestparti V2.0
Hvorfor kommer man mon til at tænke tilbage på den første gennembrudstid med Fremskridtspartiet og de andre småpartier, som alle er gået hinsides efter en relativ kortvarig eksistens – denne gang bare krydret med en masse luftighed og velvalgte plusord, som dog rører ethvert ærligt og empatisk hjerte, men næppe er tilstrækkelige til ikke også at lide strådøden …

Morten Simonsen, Kim Houmøller, Ernst Enevoldsen, Torben K L Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Philip B. Johansen,
Jamen så klog man dog bliver af at slå glosen "landsforræderi'' op på wikipidia for at se, hvad det betyder på jævnt dansk:

Frit valg på alle hylder, eller - med højesteretssagfører C.B. Henricques' karske definition under retsopgøret efter besættelsen i 1945: "Et juridisk galehus".

Michael Kongstad Nielsen

Til kommentatorer, med en masse luftighed og velvalgte minusord,
husk at Z blev til O, og voksede sig stort og mægtigt (især i Sønderjylland)
og for de, der ikke vil kende Ø´s politik, prøv alligevel at smug-læse lidt her:
http://alternativet.dk/

Grethe Preisler

Nå - skal man nu logge sig ind på Alternativets hjemmeside på nettet, hvis man vil vide mere om Enhedslistens politik.

Du bliver da også sjovere og sjovere Michal Kongstad Nielsen ;o)

MKN_lissom ham dér 'iværksætteren' med den automatisk telefonsvarer, som si'r: "vi overgiver os" ... ;-)
At Z i dag er muteret til O gør vel ikke totalteatret mindre interessant som et bizart vælgerfænomen ...

steen nielsen

Til min gamle ven Uffe!
Tag den kritik med sindsro, alternativet har vist sig at leve op til sit navn, en lang række mennesker som ikke har kunnet finde et alternativ før, de kan nu hvis de vil, dem der er trætte af at høre på, at de er uansvarlige hvis de ikke er enige i den etablerede dagsorden den nyliberale, de har fået et alternativ. Og det er som man siger, en ubelejlig sandhed! Vi kører måske på de sidste krampetrækninger af industrisamfundet, vi skal være mere produktive og effektive, får vi at vide, vi kan ikke give meget mere end vi gør, men det kan robotterne, men de har jo ikke erstattet hele arbejdsstyrken endnu! Det som lyder langhåret nu, med borgerløn, kan før vi tror det blive den eneste måde vi kan skabe vækst, fremgang og forbedret konkurrence på, men vi hænger fast i det gamle industrisamfunds dogmer, derfor stagnerer væksten!

Holger Madsen, Peter Knap, Carsten Mortensen, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, Karsten Aaen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Spagatkunstner
Det er nu alligevel psykologisk interessant, at Uffe har fundet ud af, at neo-liberalismen er det store rovdyr på savannen (markedet), som truer med at æde alt og alle, men alligevel har kastet sin ubetingede kærlighed på Moloch EU – håber den lille mand en dag kan komme ud af denne selvvalgte politiske spagat – men sandsynligvis kun ved andres hjælp …

Grethe Preisler

Kan vi nu ikke i det mindste holde partistifter Elbæk til gode, at han ikke regner med, det bliver i hans tid som formand for Alternativet, liste Ø kommer til at overtage "nøglerne til maskinrummet" på Christiansborg fra Lars Løkke Rasmussen og/eller Mette Frederiksen? Det tyder da trods alt på en smule større sans for realiteter, end man hidtil har kunnet frygte fra den kant.

Toke Andersen

Problemet er jo at det er fuldstændigt umuligt at forestille sig Alternativet være lige så grænseløst stupide, korrupte og inkompetente som de normale regeringsbærende partier: V, S, R og K.

Det er svært at overdrive hvor komplet idiotisk og uvidende om nationens tilstand samt principperne for god regeringsførelse, man skal være for at forestille sig Alternativet udføre en ringere styring af landet end vi har været vidne til fra V, S, K og R de sidste 40-50 år.

Kurt Nielsen, Peter Knap, Erik Jensen , Carsten Mortensen, Troels Brøgger, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
steen nielsen

Uha! Nikolaj!
Det sagde du, men indtil videre må vi leve med, at det er den eneste ansvarlige politik, vi har kendskab til. Hvis vi skal tro på den etablerede opinion.

Steffen Gliese, Peter Knap, Jacob Egeskov og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Alternativet gør noget vigtigt, syntes jeg, når de holder ilden konstant gående under vores dysfunktionelle samfundsmodel, Alternativet udstiller på den måde, de 'såkalte regeringsbærende partiers manglende realitetssans.

Socialdemokratiet og Venstre, som de 'såkaldte regeringsbærende partier' følgende den neoliberale økonomiske model, opføre sig fuldstændig som stiknarkomaner, der vil sælge deres børn for det næste fix.

Det er Alternativet gode til at holde belyst, ingen kan modbevise dette fatum, hvilket jeg syntes er en fantastisk bedrift der skal holdes kørende.

Meget flot arbejde.

Kurt Nielsen, Holger Madsen, Steffen Gliese, Jacob Egeskov, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Steen Nielsen,
Det er nok vores opfattelse af hvad der udgør 'ansvarlig politik' der divergerer.
Jeg er 40 og har endnu ikke været vidne til en dansk regering der førte noget man med nogen præcision kunne kalde 'ansvarlig politik'.

Kurt Nielsen, Peter Knap, Jacob Egeskov, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Troels Brøgger, Randi Christiansen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
steen nielsen

kære Uffe
Skulle vi pumpe penge ud i samfundet til forbrug, hvis det skulle vise sig, at det var det, vi havde brug for, skal vi så tøve med at gøre det?
Borgerlønnen kunne vise sig at være et sådant tiltag, der kunne starte vækst, hvor en sådan udebliver!
Tænketank, hvis væksten fortsat udebliver, kunne det da måske være en mulighed?

Ernst Enevoldsen

Et ægte minoritetsparti. Med friblødere, negere og hele den kulørte klat. Lyder sjovt, men det er et parti der i den grad savner et kritisk blik på egen praksis.

Michael Kongstad Nielsen

Jan Weis
28. maj, 2016 - 13:37
Den med telefonsvareren "vi overgiver os" hørte nu til i den tilforladelige ende. Bedre end indkøb af 35 amerikanske kampfly, der intet har med Danmarks forsvar at gøre.

Troels Brøgger

Det er helt latterligt at se på hvordan det etablerede politiske liv spræller og skider i hjørnerne over Alternativets fremgang!! Henrik Sass Larsen min bare! Hvad fanden kan man bruge ham til andet end at holde "Suzuki-Torben" med selskab.
Jeg er medlem af Enhedslisten, men jeg er s'gu RIGTIG glad for Alternativets anderledes indfaldsvinkel til politik, den gavner os alle, måske endda dem jeg nævnte først som har tynd mave.

Kurt Nielsen, Holger Madsen, Peter Knap, Carsten Mortensen, Michael Kongstad Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Okkeja, okkeja, Michael Kongstad Nielsen,
- Og på Ekstrabladets digitale gratisavis kan man aktivere en video med formand Elbæk, som danser 'regndans' på Alternativets landsmøde i Odense i spidsen for sine mest dedikerede fans.
De har det Å-Å, så dejligt A-A-A-A ;o)

Anne Eriksen

Der er noget "Napoleon" over Uffes (som sædvanlig med hænderne i lommen) skuen ud i fremtiden?
Men det er da bedre end Lars´s med fremstrakte hænder og seriøs mine?

Jacob Egeskov

"Man bør bestandig holde sig for øje, at der ikke findes noget, der er vanskeligere at tilrettelægge, mere tvivlsomt at gennemføre med held og farligere at virkeliggøre end indføring af forandringer."
(Machiavelli i det herrens år 1532)

Der er vel reelt set intet mærkværdigt eller alternativt i, at et politisk parti går efter at sidde på toppen af kransekagen; statsministeriet, hvor den virkelige politiske magt i realiteten ligger?

Til alle jer gamle "68'ere" der nu sidder med masser af friværdi, en lækker portefølje og BMW i fineste udstyrs niveau; godt gået, i fandt jer selv i "the amerian way" hvor enhver er sig selv nærmest og sin egen lykkes smed, ej at forglemme; TAK!

Tak for at vi nu har jer, som målestok for hvad det vil sige at give afkald på værdigrundlag, sammenholdet, solidariteten og empatien, der desværre måtte vige for jeres grundliggende frygt og meget menneskelige narcisisme. Det er helt ok at i gav op, det var jo ren David mod Goliath.

Det var en unfair kamp, som David jo også kun vandt ved at vende ryggen til, flygte ud af arenaen og forskanse sig bag materielle goder og en fed offentlig stilling, skattesnyderi og "godt købmandsskab". Pffft...

Det var jo bare en døgnflue, det 68'er oprør. Det var helt sikkert sjovt at ryge hash og pigerne var helt sikkert villige og fyrene var nogle fandens karle... Alle kunne drømme med i fantasternes visioner og forestillingsevne... Men da tågen lettede, morgenen gryede og det var tid til at smøge ærmerne op og tage fat, ja så faldt i til patten..

Uffe og liste Å, repræsentere i dag mange af de samme værdier og idealer, som i selv gav afkald på, frem mod "selv realiseringen" som kapitalismens fineste afgangsklasse...

Selv om alle jeres materialistiske manifestationer udstiller jer som samfundets fineste segment, efter samtidens idealer, skal i vide at vi er rigtig mange der ser jer som rodens onde og samfundets absolutte bærme...

Så meget overskud, så mange muligheder, så fantastiske forudsætninger for forandring... Tsk tsk!

Så fej for faen, fej for din egen dør til en forandring og fej din fejhed op!

Hil dig Uffe og jer andre tapre krigere, der ser tingene i et lidt større perspektiv og tør handle på jeres drømme om forandring..!

"Når vi lader vores eget lys skinne, giver vi ubevidst andre mennesker lov til det sammen.
Når vi frigør os fra vores egen frygt, befrier vores tilstedeværelse automatisk andre."
(Mandela 1994)

Go Søndag!

Kasper Malskær , Herdis Weins og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Alternativer udstiller neoliberalismen og austerity økonomi politik, har skabt den afgrunde store ulighed, der nu er så dyp, at der ikke syntes politisk råd til, at hjælpe flygtninge længere og middelklassen trues med en, stadig kortere glidebane til selv at havne som socialt udsatte, enorme formuer er i private kriminelle off-shore firmaer med hemmelige ejere og blev aldrig investeret til fordel for befolkningerne, som neoliberalismens politikkere ellers lovede pengene ville, når de rige ikke længere betalte skat og markedet blev regel afviklet ved liberalisering.

Nu mener de 'respekterede økonomer', de rigestes formuer skal beskattes og uligheden reduceres, før kommer der ikke en sund økonomi.

Spørgsmålet er, hvornår begynder vores Folkevalgte, at opføre sig som folkets repræsentanter, med bl.a. langsigtede bæredygtige klimamål, opbygget på fremtidssikret og realistisk politisk vision og politisk veldefineret strategi for realisering?

Og som sagt, den manglende realitetssans hos de 'såkalte' regeringsbærende partier, den er Alternativet gode til konstant at holde kraftigt belyst, hvilket jeg syntes er en fantastisk bedrift.

Michael Kongstad Nielsen

Og til Grethe Preisler.
La Fontaine og Æsop havde fat i noget såre menneskeligt, når de i fablen om ræven og vindruerne (i Norden rønnebær) lod ræven sige: "'De er sure', sagde ræven om rønnebærene. Han kunne ikke nå dem".

Rasmus Knus

"Yes We can", "Change you can believe in", "Fired up! Ready to go!", "Hope" (Obama 2008).

Er ord handling i politik?

Henrik Brøndum

Er det tilladt at komme med at fromt ønske? Kunne den Iværksætterglade Alternativbevægelse ikke overtales til at gøre bare et eller andet uden offentlig hjælp før de skal nøglerne til Statsministeriet? Hvad med at drive en Kaffebar og lave et enkelt år med overskud?

Niels Duus Nielsen

Henrik Bøndum, hvis jeg ikke husker helt forkert, var Uffe en af bagmændene bag "Underground Ice Cream" i busgaden i Aarhus. Det lugter da lidt af kaffebar.

Grethe Preisler

@Michael Kongsted Nielsen, d.d. kl. 11,24

Du skulle være lidt mere selektiv med dine metaforer, Michael.
Rønnebær er dekorative, men sure som eddike og komplet uspiselige, før de har fået frost, hvad enten rævene kan nå dem eller ej. Når rønnebær har fået frost, er de knap så kønne at se på længere, men et udmærket kosttilskud for trækfugle på gennemrejse i vinterhalvåret, som hjælper rønnebærtræerne med at formere sig ved at æde deres bær og sprede deres frø via tarmkanalen (symbiose).

Henrik Brøndum

Wauv - en hurtig Google på dette udmærkede firma:

Underground (fra engelsk, Undergrund) er et ismærke som i dag produceres af Premier Is som ejes af Mejerigaarden A/S.
Underground Ice Cream blev etableret af fire studerende fra Aarhus Universitet.
Underground Ice Cream var oprindeligt en isbar som blev åbnet i 1977 i Busgade i Århus. Senere kom flere til, men ingen af dem eksisterer længere. Oprindeligt blev der i produktionen lagt vægt på, at der kun blev brugt naturlige ingredienser.
I oktober 1990 blev Underground en del af Premier is. Dette skyldtes at der ikke længere var den nødvendige kapacitet i den lille isbar til at følge med efterspørgslen.
I 1996 overtog fødevaregiganten Nestlé Premier Is og relancerede i 2002 Underground isen.
I slutningen af 2006 fik internetportalen Just-Eat monopol på salg af Underground is.

Jeg kan ikke umiddelbart knytte Uffe Elbæks navn til dette foretagende - men det kunne da være spændende at høre historien. Hvorfra kom startkapitalen, hvorfor solgte man etc.

Niels Duus Nielsen

Henrik Brøndum, jeg gik på højskole med Uffe, som blev min gode ven, og husker isbaren fra en af de gange, jeg besøgte ham i Aarhus. Måske husker jeg forkert, måske var han bare ansat medhjælp, men dengang var der ikke den store forskel på, om det, man investerede, var sine penge eller sin energi, når man forsøgte at få et nystartet foretagende på benene. Tidsånden var kollektiv, man sagde ikke "min isbar", men "vores isbar".

Det er måske overflødig at nævne, at vi allerede dengang var uenige om de politiske grundlagsproblemer. Uffe er for mig indbegrebet af et menneske, der har hjertet på rette sted, men lider under en forfejlet samfundsanalyse.

:-)

Kurt Nielsen, Oluf Husted og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Michael Kongstad Nielsen,
- tak for belæringen om, at udtrykket "rønnebærrene er sure" er en metafor for det mere direkte "det siger du bare, fordi du er misundelig".

Men jeg er ikke 'misundelig' på socialpædagogen, kaospiloten og event-mageren etc. Uffe Elbæk. Jeg synes bare det er på tide, han begynder at opføre sig som et voksent menneske, hvis det er en karriere som ansvarlig politiker, han ønsker at krone sit iværksætter-curriculum med. Han er trods alt ved at nærme sig pensionsalderen for 'de unge på fyrre'.

Morten Simonsen, Erik Jensen og Jan Weis anbefalede denne kommentar
steen nielsen

Til min gamle ven Uffe Elbæk, når vi har nået et punkt hvor vores fantasi ikke rækker meget længere end at omfordele midler fra den mest udsatte del, til den bedst stillede tredje del, så er kæden så hoppet af? for hvad nu hvis det merforbrug og mervækst potentialet primært ligger netop der, hvor man har skåret mest. Lad os være uansvarlige og naive og bare betragte! Lad os se hvor den førte politik bærer os hen!

steen nielsen

Hvem ka' forbruge væsentligt mere end de gør i øjeblikket? Det kan den mest udsatte tredje del, så det er ren blå vækst tankegang at tale om problemer med ulighed!

steen nielsen

Nu forstår jeg så, at vi skulle være blevet så rige, at vækst ikke interesserer os, lyder dejligt, er vi så det første land i verden til at melde os ud af verdensmarkedet?

Philip B. Johnsen

Grethe Preisler
"Jeg synes bare det er på tide, han (Uffe) begynder at opføre sig som et voksent menneske"

'Normale' mennesker skræmmer mig!

steen nielsen

Jeg forstår nu at alt er ok. Vækst betyder intet i Danmark, som det eneste sted i verden, det er dejligt og jeg går glad i seng, uden bekymringer! Tak for det!

steen nielsen

Uffe Elbæk er født af et miljø hvor, verdens bedste velfærdsøkonomi kom i fare pga. At man tog det man havde brugt en hel efterkrigstid for givet og betragtet for evigt gyldigt, det viste sig. det var det ikke hvis der ikke blev kæmpet for det! Nu blev det ligesom at tage slik fra børn at rulle tiden tilbage, det gjorde man mens nogen ventede en form for modreaktion! Sig til mig at jeg tager fejl, og jeg indretter mig, alt efter argumenteres gyldighed og sandhedsværdi! Men hvem skal forbruge mere lokalt i femtiden og hvor meget mere skal de forbruge for at det giver vækstrater som politikerne kan bruge til noget!

Grethe Preisler

Philip B. Johnson, d.d. 19.45:
"'Normale' mennesker skræmmer mig!"

Vil du dermed antyde, at der noget betryggende 'unormalt' ved liste Å's parti-shoppende frontløbere?

Herdis Weins

Grethe Preisler
"Jeg synes bare det er på tide, han (Uffe) begynder at opføre sig som et voksent menneske"

Minder mig om den gamle punkersentens :
"voksne er børn, der er blevet sindssyge". LOL

Michael Kongstad Nielsen

Grethe Preisler, nej, jeg ved virkelig ikke hvorfor du (og Jan) har så meget imod Alternativet og dets 10.000 medlemmer. Jeg forsøgte bare at give et bud. Se hvad Troels Brøgger skriver ovenfor (igår 01:42), Når Å tager stemmer fra andre partier hele raden rundt, kan det jo være fordi, det er de andre partier, der har et problem,

Kurt Nielsen, Holger Madsen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar

En bestilt splittelse af Margrethe Vestagers stik-i-rend-dreng Uffe ...
MKN_at liste Å er et rent splittelsesparti så vi allerede fra starten - splittelse på 'venstrefløjen' er da ikke lige, hvad der er brug for i disse tider - og slet ikke med dette politiske distanceblænderi, som kun i sidste ende vil bidrage til yderligere politikerlede ...

Michael Kongstad Nielsen

Ok. Jan, men splittelse er, hvad venstrefløjen må leve med, når den ikke selv kan levere varen. Det måtte den også ved dannelsen af SF (Aksel Larsen), VS og EL. Og nu Alternativet, som jo ikke er et rigtigt, marxistisk parti, det ved vi godt, men alligevel trækker stemmer fra de ortodokse.

Grethe Preisler

Mands list er nok behænde, men kvindelist er uden ende ;o)

Margrethe Vestager er ingen novice, men en iskold og dreven karrierepolitisk taktiker. Hun gik efter formandsposten i RV og fik Marianne Jelved kørt ud på et sidespor ved at 'pege' på hende som kandidat til statsministerposten, før hun gik i gang med at opdrætte og træne sit eget hvalpekuld til at 'hente pinden til mor', når 'mor' fløjtede.

Sider