Læsetid: 3 min.

’De ansvarlige vidste, at DONG var en guldfugl’

En af de helt store kritikere af Dong Energys salg af aktier til Goldman Sachs er journalist Anders-Peter Mathiasen, der har skrevet bogen ’Det bedste bud’. Ifølge ham viser børsprospektet for DONG, at det danske energiselskab for to år siden blev solgt for billigt
27. maj 2016

– Hvad overraskede dig mest, da du så børsprospektet af DONG Energy?

»Jeg blev overhovedet ikke overrasket.«

– Hvorfor ikke?

»Jeg har skrevet i min bog, der udkom sidste år, at den værdi, DONG er sat til nu, var en meget sandsynlig værdi på nuværende tidspunkt. Folk med kendskab til tingene vidste lige siden, Folketinget tog beslutningen, at pengene ville vælte ind i DONG i løbet af meget kort tid.«

– Ifølge børsprospektet for DONG Energy er energiselskabet mellem 83 og 106 milliarder kroner værd i dag. Det er meget mere end for tre år siden, da man solgte til Goldman Sachs. Viser det ikke netop, at det var godt at få Goldman Sachs ind i butikken?

»Nej, for det ville være sket alligevel. DONG var ved at geare sig op og gå væk fra kul og olie og over til vindkraft. Vindkraft er det nye store globale milliardmarked for energi, og det vidste DONG, så de havde allerede sat planer om mere vindkraft i gang. Det var derfor, at Goldman Sachs ville købe DONG. Det er fuldstændigt sindssygt, at DONG blev vurderet til 31,5 milliarder kroner dengang, fordi folk vidste, at pengene ville vælte ind kort tid efter. I øjeblikket giver DONG ifølge mine oplysninger et rent overskud på en milliard kroner om måneden. Alligevel påstod de for to år siden, at det var nødlidende. Det er simpelthen forkert.«

DONG svømmede i penge

– Men var det ikke nødvendigt for DONG dengang at få nogle rede penge, der kunne sikre investeringer og muliggøre den værdistigning, vi ser nu?

»De svømmede i penge. Sandheden er, at de svømmede i penge, men at de sagde, at de var nødlidende.«

– Ifølge DONG selv havde de brug for egenkapitalindførsel, da de solgte til Goldman Sachs. Hvorfor tror du ikke på det?

»Man bør spørge Finansministeriet, om de fastholder, at DONG var nødlidende dengang. Det gør de næppe. De folk, der siger det her, kommer selv til at tjene en masse penge på den forfærdelige handel, der har fundet sted.«

Læs også: DONG og de gustne motiver

– DONG skriver på deres hjemmeside, at selskabet dengang blev solgt til en pris, der matchede andre energiselskaber i verden. Hvad får dig til at tro, at prisen ikke var den rigtige på det tidspunkt?

»DONG blev ikke udsat for en uvildig vurdering, før det blev solgt. Det var DONG’s nuværende ledelse, der var med til at fastsætte prisen, hvorefter de selv fik mulighed for at købe aktier i det. Så deres udsagn kan man ikke regne med. Vi må kræve, at Folketinget sætter rigsrevisionen til at undersøge, hvad der er foregået. Det her giver ikke nogen mening i en normal verden.«

– Det kan godt være, at topledelsen er blevet rigere ved at sælge til Goldman Sachs, men værdistigningen betyder jo også, at Danmark er blevet rigere. Er det ikke meget godt?

»Problemet er, at finansministeriet har regnet 70 milliarder kroner galt. Det kan vi se på de tal, der er fremme nu. Nogle må forklare, hvordan finansministeriet kan regne så mange milliarder kroner galt. Jeg sad i fjernsynet for et år siden og forudså denne værdistigning. Og hvis ikke oliepriserne var raslet ned, så havde den været meget større endnu. De vidste det, og det er det, der er skandalen i det. De ansvarlige vidste, hvilken guldfugl, DONG var.«

Læs også: Dong din ABC

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Sup Aya Laya
  • Benno Hansen
  • Jens Carstensen
  • Bjarne Andersen
  • Jørgen Steen Andersen
  • Torsten Jacobsen
  • Kurt Nielsen
Sup Aya Laya, Benno Hansen, Jens Carstensen, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, Torsten Jacobsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jaja, vi vidste jo godt at OW Bunker var meget mere værd. Det er fuldstændig overflødigt at indkalde finansielle eksperter til en børsnotering.

Jørgen Steen Andersen

Det er en skandale, at de ansvarlige for en del af DONG - salget til Goldman Sachs lyver over for befolkningen, og det er en skandale, hvis der ikke kan føres en rigsretssag, så de ansvarlige kan stilles til ansvar.
Retsfølelsen her i landet kan være et meget lille sted.
Enhver med med bare lidt omløb i hovedet kan da sige sig selv fra dag 1, at en multinatonal koncern som Goldman Sachs med skattely eksperter og profit som den højeste værdi går da ikke hen og køber DONG uden at være sikker på maksimal profit.
Jeg håber, at de ansvarlige brækker sig ned i rødvinsglasset og kaviaren.

Sup Aya Laya, Janus Agerbo og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Sup Aya Laya

Handlen var orkestreret ned til mindste detalje af stor-slynglen i Danmark Fritz Schur og hans gode neoliberale venner