Nyhed
Læsetid: 5 min.

Er en benlås ’fuldstændig ufarlig’?

Benlåsen, som den fritstillede leder af Næstved asyllejr lagde en asylansøger i, er ’fuldstændig ufarlig’. Det siger lejrlederens advokat. Lægefaglige eksperter er splittede i spørgsmålet
Da lederen af asylcenteret i Næstved lagde en asylant i benlås, var det ifølge lederens advokat ’fuldstændig ufarligt’.

Da lederen af asylcenteret i Næstved lagde en asylant i benlås, var det ifølge lederens advokat ’fuldstændig ufarligt’.

Ulrik Hasemann

Indland
30. maj 2016

»Fuldstændig ufarlig.« Sådan betegner Torben Koch, der er advokat for den fritstillede lejrleder i Næstved, den benlås, som hans klient og to medarbejdere har lagt en asylansøger i, og som har fået meget omtale, siden Information offentliggjorde et videoklip af episoden.

»Den benlås, der blev anvendt, bliver brugt cirka 20-30 gange om dagen og er fuldstændig ufarlig. Det, der er farligt, er den fikserede benlås, som blev lavet på Benjamin i 1996,« siger Torben Koch med henvisning til Benjamin-sagen fra 1992, hvor politiets benlås ligefrem førte til invaliditet.

»Den var farlig, og den bruger man ikke mere. Den benlås, man anvender nu, og som kun påvirker benene, er totalt ufarlig,« siger han til Information.

Samme synspunkt præsenterede han sidste søndag i programmet Presselogen på TV 2 News:

»Asylanten i den her sag lå ikke i en fikseret benlås, og det er ikke farligt at lægge den benlås, som min klient lagde, samtidig med at der muligvis sidder en på overkroppen af ham. Der er ikke nogen sammenhæng rent anatomisk i det,« sagde Torben Koch, som også er advokat for Politiforbundet.

Det er Jens Modvig, overlæge ved Dignity – Dansk Institut mod Tortur og formand for FN’s torturkomité uenig i.

»Det, der er afgørende, er, hvilken tilstand asylansøgeren er i, og om der lægges kropsvægt på ryggen af ham, for eksempel ved at presse et knæ i ryggen, og det ser sådan ud på videoen. Benlåsen er farlig, fordi den pågældende på grund af vægten og buglejet vil have svært ved at trække vejret og samtidig på grund af ophidselsen har brug for ekstra ilt. Derfor kan den sammenlignes med Benjamin-sagen,« siger Jens Modvig.

I en artikel om episoden i Næstved Asyllejr har Claus Juul, juridisk konsulent hos Amnesty, tidligere henvist til Jens Arne Ørskov-sagen fra 2002, hvor politiets benlås endte med at føre til dødsfald.

Læs også: Kommune anmelder benlås på asylcenter til politiet

Torben Koch mener ikke, at situationen, hvor lejrlederen lagde en asylansøger i benlås, kan sammenlignes med de to tidligere sager.

»Når Claus Juul taler om den sag, der har med Jens Arne Ørskov at gøre, så har det ingen sammenligning,« siger han.

Jens Modvig understreger, at det ikke nødvendigvis er afgørende, om benlåsen er fikseret.

»Det, der betyder noget, er, om benene er bøjet helt bagover. Benene kan komme i nøjagtig den samme position, når man manuelt låser fast, og så er der principielt ingen forskel på den fleksible og den fikserede benlås,« siger Jens Modvig.

Jens Modvig forklarer, at det er svært at lægge en person ned på maven og få styr på arme og ben og krop, uden at der lægges kropsvægt på den fastholdte, og det er med til at vanskeliggøre vejrtrækningen.

»Retslægerådet siger, at de råder til, at man monitorerer vejrtrækningen og pulsen imens. Spørgsmålet er så, hvor høj pulsen skal være, før man skal afbryde benlåsen, og om en betjent kan vurdere det. Derfor mener jeg, at det er et farligt værktøj at have i redskabskassen,« siger Jens Modvig.

Ser ikke ud til livsfare

I 2012 udarbejdede en lægefaglig arbejdsgruppe en vurdering af risici ved fysisk magtanvendelse i forbindelse med en revision af Kriminalforsorgens konflikthåndteringsmidler. Arbejdsgruppen konkluderede, at der ved tvangsfastholdelse, f.eks. med brystvendt benlås, er en risiko for pludseligt dødsfald, specielt blandt ophidsede og/eller stofpåvirkede personer.

»Risikoen for dødsfald forværres yderligere, hvis der i forbindelse med tvangsfastholdelse samtidig forekommer tryk på brystkasse/mave, og/eller tvangsfastholdelse af personer med visse hjerte- og lungelidelser samt svær overvægt. De lægefaglige medlemmer anbefalede, at tvangsfastholdelse med brystvendt benlås bør undgås,« står der i et lægefagligt notat fra 2013.

Peter Mygind Leth, speciallæge, professor og institutleder på Retsmedicins Institut på Syddansk Universitet, har igennem sin karriere foretaget obduktioner i nogle af de få tilfælde, hvor fikseret benlås har medført dødsfald. Han har også set videoen af benlåsen fra Næstved Asylcenter og understreger, at man skal være »enormt forsigtig« med at udtale sig om hændelsen, fordi det ikke er sikkert, at man kan se alle aspekter på videoen.

Læs også: Eksperter: Benlås kræver en særdeles god forklaring fra lejrlederen

Hans umiddelbare konklusion er, at benlåsen »ser voldsom ud«, men ikke var farlig. Han synes nemlig ikke, at det ser ud til, at lejrlederen og hans ansatte lagde pres på asylansøgerens brystkasse.

»Jeg er i tvivl, om de lægger et pres på brystkassen. I den ene af videoerne er der et tidspunkt, hvor jeg ikke kan se, hvor meget pres de lægger på ham. Men det ser ikke ud, som om asylansøgeren har været i livsfare. Han bevæger sig jo og taler. Hvis du er ved at blive kvalt, siger du ikke noget. Han tager også selv armen ind under hovedet, og han kommer hurtigt på benene, da de slipper benlåsen. Det er bestemt heller ikke noget, man kan gøre, hvis man er ved at blive kvalt,« siger Peter Mygind Leth, som mener, at det andre steder i videoerne ser ud, som om lejrlederen faktisk forsøger at undgå at lægge pres på brystkassen.

»Det ligner, at de gør sig umage med ikke at sidde på ham i dele af episoden. De undgår at lægge pres på hovedet og ryggen og skræver hen over ham. Men det er svært at se på sådan en video,« siger han og tilføjer, at man – for med sikkerhed at kunne vurdere, om han var i fare – skulle have foretaget en efterfølgende personundersøgelse.

Hvis asylansøgeren for eksempel havde tisset i bukserne eller blodsprængninger, kunne det være tegn på kvælning, forklarer han. Ud over kvælning kan man ifølge Peter Mygind Leth i nogle tilfælde dø af benlås, hvis man har været svært overophidset eller i en akut psykose, men det mener han ikke, at man kan se tegn på på videoerne.

Læs også: Lejrchef undlod at oplyse kommune om benlås

Ifølge Peter Mygind Leth har der ikke været forskning, der har bevist, at almindelig benlås, hvor man ikke får pres på brystet, medfører faldende iltmængde i blodet og kan medføre kvælning.

»Spørgsmålet er, om en almindelig benlås isoleret set kan give kvælning. Meget tyder på, at den formentlig ikke kan det. Hvis du lægger dig oven på en person, der ligger i benlås, og presser vedkommende ned, så er det, at faren opstår. Det var det, der sket i Benjamin-sagen,« siger Peter Mygind Leth.

Rigspolitiet oplyser i en mail til Information, at der ikke opgøres tal for benlås. Det har derfor ikke været muligt at efterprøve Torben Kochs påstand om, at benlåsen anvendes 20-30 gange dagligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Man kan fiksere et menneske med en benlås, men mennesker kan jo også blive helt fikseret, sådan i psykologisk forstand...

Let it go, Information!

Ja, i kvajede jer, og kom til at male virkeligheden i lidt for sort/hvide nuancer. Det sker sgu for selv de bedste af os, så tilgiv nu jer selv, og kom videre...

Gary Jensen, Bjarne Frederiksen, Anne Eriksen, Henrik Bjerre, Hans Aagaard og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvor er spørgsmålet blevet af om lejerlederen og andre i lejren MÅ anvende benlås mod lejrens flygtninge.?????

uffe hellum, Mads Berg, Dina Helbo, Johanna Haas, Flemming Berger, Lars Bo Jensen, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Malan Helge, Jens Erik Starup og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Efter hvad man kan læse, så skulle advokat Torben Koch være politibetjentes favorit forsvarer.

Dette er ikke blot et meget tydeligt partsindlæg fra advokat Torben Koch side. Men det rummer også en ganske ubehagelig hån mod andre, der er døde, medens de var anbragt i "benlås" i politiets varetægt.

Bare ved at Google i danske medier fandt jeg på et enkelt minut flere dødsfald under benlås:

- Benjamin Schou kom uhelbredeligt til skade under en anholdelse på Rådhuspladsen i København nytårsaften 1991-1992. Han fik hjertestop og var død i mere end 20 minutter, mens han var i tre civilklædte betjentes varetægt. I 1995 vandt Benjamin Schous forældre en retssag mod Københavns Politi, der blev dømt til at betale 1.39 mio. kroner i erstatning til Benjamin Schou.
Benjamins sag førte til kritik fra Amnesty International og et forbud mod at anvende fikseret benlås.

- I 2002 omkom Jens Arne Ørskov under lignende omstændigheder under en anholdelse i Løgstør i Nordjylland. Jens Arne Ørskov omkom i politiets varetægt, mens han lå i håndjern.

- I september 2006 omkom en 35-årig psykisk syg kvinde under lignende omstændigheder. Kvinden blev anholdt ud for diskotek Concorden i Frederikssund. Hun var aggressiv og opførte sig mærkeligt. Politiet ville køre kvinden hjem til hendes beskyttede bolig. Det udviklede sig til tumult, hun blev lagt i håndjern og båret ind i en transportvogn. Undervejs bemærkede betjentene, at kvinden var faldet til ro. Først da transportvognen var parkeret, så kvinden kunne bæres ind på sin bopæl, opdagede politifolkene, at kvinden ikke sov, men havde fået hjertestop.

Og hvis dette er ganske ufarligt, kan man jo undre sig over, at det er forbudt at anvende i en lang række lande. - Heraf også i USA, hvor man som bekendt ikke er sarte, i hvert fald ikke hvis det drejer sig om farvede borgere.

Og endelig skrev Politiken d. 1.08.2011:
"En række retsmedicinere skriver således i Statsobducentens rapport, der er bestilt af politiet, og som advokat Bjørn Elmquist har læst op af for TV 2 Nyhederne: "Dødsfald af denne type er relativt sjældne, men mange tilfælde er efterhånden beskrevet i den lægevidenskabelige litteratur"".

Mads Berg, Hans Larsen, Johanna Haas, Flemming Berger, Lars Bo Jensen, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Benny Larsen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Det er beskæmmende, at man endnu ikke har været i stand til at forbyde dette torturinstrument i ’værktøjskassen’ – en såkaldt benlås – som har vist sig i visse tilfælde at kunne medføre døden for ofrene – men i stedet diskuterer i hvilke situationer man mener anvendelsen er ufarlig …

Hvorfor skal myndige borgere egentlig finde sig i denne dødbringende voldsanvendelse fra voldsmonopolisterne - "vi stiller om til Claus Oxfeldt" ...…

Hans Larsen, Johanna Haas, Torsten Jacobsen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hele tre journalister skriver stadig om benlås, som er overgået en tilsyneladende psykisk ustabil asylansøger. Den utrolige energi og den enorme indsættelse af ressourcer på denne historie kan ikke kun aftvinge beundring, men også dyb undren, for på samme tid er det kommet frem at over 80 personer er blevet alvorligt syge af at arbejde med epoxy i vindmølleindustrien uden det på noget tidspunkt har anfægtet det ellers så kritiske dagblad Information. Det mulige overgreb der er sket i Næstved er alvorligt, mens skaden formentlig er til at overvinde, mens de skader vindmølleindistrien har medført deres medarbejdere for manges vedkommende er uoprettelige. Her overlader Information historien til telegrambureauerne. Er vindmølleindustrien da urørlig på det klimaurolige dagblad ??

Kim Houmøller, Hans Aagaard, Henrik Bjerre, Bjarne Frederiksen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er rigtigt - at en person kan fylde mere end 100 - og hvorfor?
Handler det om at få det sidste ord?
Det handler måske stadig om at udlevere en mand i håb om?

Niels Duus Nielsen

Det er interessant at følge, hvordan visse mennesker her åbenbart synes, at mindre formelle fejl i en ellers velgennemført bevisførelse skal føre til fuldkommen frifindelse af en gerningsmand.

Og sjovt nok er det generelt de samme mennesker, der her forsvarer den voldelige lejrleder, som i andre kommentarer om emnet ikke holder sig tilbage fra at mistænkeliggøre ofret for denne voldshandling på grund af rygter og vonhörensagen.

Racisme, anyone? Eller er der bare forskel på folk? En vellønnet dansk lejrleder kunne aldrig finde på at gøre noget ulovligt, mens en subsistensløs syrisk flygtning udgør en fare for os allesammen?

Mads Berg, Hans Larsen, Johanna Haas, Flemming Berger, Jens Kofoed, Jens Erik Starup og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Anne Eriksen: "Det handler måske stadig om at udlevere en mand i håb om?"

I håb om at få standset brugen af denne form for voldsanvendelse, og i håb om at få installeret en vis eftertanke i det danske asylsystem, der lige for tiden åbenbart styres af de xenofober, som man ikke må anklage for ikke at være stuerene.

Mads Berg, Hans Larsen, Johanna Haas, Flemming Berger, Jens Erik Starup og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Niels Nielsen,
I håb om at dømme manden på forhånd ud fra et uigennemsigtigt virvar af beskyldninger, interviews og forhånds meninger...
Vi har jo stadig retssale her i Danmark, selvom man snart kommer i tvivl om, at noget virker (folketinget). Du må godt undlade din bemærkning om "frifindelse" for min del. Retfærdighed er bedre.

Men man foretrækker måske en "Wild Vest" metode med hængning ned på gadehjørnet? Det ville også være meget underholdende.

Det danske asylsystem prøver at fange sin egen hale, jeg mener - virker totalt rodet. F.eks. denne amerikaner (dansktalende) som skal op til en prøve i dansk.

Jens Erik Starup

Jeg er betænkelig ved retsafgørelser, der starter i pressen, fordi den svage part så aldrig kommer til orde. De sidder som regel buret inde.

Torsten Jacobsen

Niels Nielsen,

To ting står for mig fuldstændigt klart i denne sørgelige sag;

1. En vis lejrchef burde aldrig være have været lejrchef.

2. Information leverede indledningsvist et stykke mangelfuldt og forudindtaget journalistik, og det har man så til overmål forsøgt at kompensere for lige siden. Senest med denne artikel, spm intet nyt bringer til torvs. Andet end hændervridende 'perhaps'er...

"Enough, already" - siger jeg! Men tilføjer gerne: "og nej til voldsanvendelse og ydmygende forhold for flygtninge i Danmark!"

Det ene udelukker ikke det andet..

Anne Eriksen, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar