Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danskere ulovligt registrerede for bandekriminalitet

Søren Pind må ’beklage’ at have givet Folketinget fejlagtige oplysninger om antallet af danskere i politiets såkaldte banderegister
Indland
4. maj 2016

Titusinder af danskere kan i strid med loven i årevis have stået i Politiets Efterforskningsstøtte Database (PED) eller det såkaldte banderegister.

Det erkender justitsminister Søren Pind (V) i et brev til Folketingets retsudvalg, hvor han må »beklage« at have givet fejlagtige oplysninger om antallet i registeret.

Sidste år fortalte Søren Pind nemlig retsudvalget, at der stod 12.202 personer PED’s såkaldte hændelsesdel uden samtidig at indgå i databasens persondel. Nu har en ny gennemgang imidlertid vist, at det rigtige tal var 41.861 personer. En gennemgang, som samtidig har afsløret, at politiet derfor ikke har vidst, hvor mange i banderegisteret, der burde have været faldet for lovens forældelsesfrist.

Enhedslistens retspolitiske ordfører, Pernille Skipper, der sidste år bad om opgørelsen over antallet af danskere i banderegisteret, kalder det »pinligt«, at politiet først nu opdager problemet.

»Det er pinligt og ekstraordinært pinligt, når justitsministeren og politiet samtidig hele tiden taler om at få lov til at indsamle endnu flere oplysninger om borgerne på alle mulige områder. Det ønske kan jo kun bekymre, når de ikke engang har styr på de oplysninger, de allerede har liggende,« siger Pernille Skipper.

Rigspolitiet gik igang med at gennemgå banderegisteret, efter at Datatilsynet i forbindelse med en række klagesager stødte på forældede registreringer, som burde have været slettet. I en orientering til Justitsministeriet skriver Rigspolitiet, at gennemgangen har afsløret en »mangelfuld datadisciplin«, som har haft konsekvenser.

»I Rigspolitiets løbende legalitetsarbejde har de ukorrekte opdateringer i PED haft den konsekvens, at de pågældende oplysninger om personer ikke er fremkommet i forbindelse med de automatiserede rutiner, der er opbygget for at sikre en løbende stillingtagen til, om der skal ske sletning af personoplysninger i databasen,« skriver Rigspolitiet. Ifølge reglerne skal oplysninger i banderegisterets hændelsesdel om personer, der tillige ikke findes i persondelen, nemlig slettes seneste to år fra det tidspunkt, de er registreret. Med mindre »væsentlige hensyn« til efterforskningen gør det nødvendigt at opretholde registreringen. Den »mangelfulde datadisciplin« har med med andre ord betydet, at politiet aldrig har foretaget denne vurdering.

»De forkerte registreringer kan derfor have haft den konsekvens, at personoplysninger, som skulle have været slettet, ikke er blevet det,« konstaterer Rigspolitiet.

Efterfølgende har Rigspolitiet valgt automatisk at slette alle »kendte personoplysninger« i banderegisterets hændelsesdel som potentielt ville være faldet for to-årsreglen.

Når Rigspolitiet ikke har vurderet hver enkelt sag, og altså om nogle af oplysningerne måtte gemmes på grund af deres fortsatte betydning, skyldes det, at noget sådan ville have været »overordentlig tidskrævende«. Efter således at kørt de ældre personoplysninger gennem makulatoren er antallet af personer i hændelsdelen, som ikke også står i persondelen af databasen, i dag kommet ned på 15.178 personer.

Men selv efter den seneste gennemgang kan det »ikke udelukkes«, at der stadig er flere personer end de optagede, og Rigspolitiet agter derfor at fortsætte oprydningen i banderegisteret.

Det er således besluttet i første omgang at slette alle data i hændelsesdelen frem til og med 2009. De nye informationer i hændelsesdelen af banderegisteret har stadig »aktuel værdi«, og Rigspolitiet frygter, at en sletning af hændelser, som er registreret senere, vil få »betydelige negative konsekvenser« for politiets overvågninge af rocker- og bandekriminaliteten.

Strammere kontrol

Formanden for Retspolitisk Forening, advokat Bjørn Elmquist, opfordrer Folketinget til at stramme kontrollen med PED.

»Nogle gange får man jo et indblik i det hændelsesregister, når anklagemyndigheden kan finde på at fremlægge en rapport med oplysninger om, at den og den dato er man blevet antruffet med en trøje eller er blevet set i en bil med den og den, som også er registreret. Men det indblik viser, at det ofte er, som vinden blæser: Der skal ingenting til for at komme i hændelsesregisteret. Det er på et meget spinkelt grundlag, man kan ende i registeret, og alligevel er det ikke uden betydning, for anklageren bruger det som et indicie,« siger Bjørn Elmquist og fortsætter:

»Derfor håber jeg, at Folketinget mander sig op til at slå i bordet og sige: Det her går ikke. Det skal jo nødigt være sådan, at man siger, at herregud, det er ligegyldigt, for det er alligevel kriminelle. Men de bliver jo gjort kriminelle af stå i registeret og blive stående i dette«.

Rigspolitiet forventer i løbet af få år at udfase det nuværende banderegister som led i anskaffelsen af en såkaldt samlet analyseplatform til dansk politi.

»Rigspolitiet vil sikre, at databeskyttelse tænkes ind som en integreret del af den fremtidige platform,« hedder det i orienteringen til Justitsministeriet.

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Vi kan være helt rolige...

Der er skam orden på tingene hos Pind og Politiet. Ingen grund til at frygte, at der kunne gå noget galt med sessionslogningsdata, eller at man kunne miste overblikket og glemme at få slettet data til tiden, når man har fået dem udleveret.....

Vi er uansvarlige - os der er betænkelige ved sessionslogningen....
https://www.version2.dk/artikel/pind-modstand-mod-sessionslogning-er-uan...

Karsten Aaen, Hans Larsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Hans Larsen

Der er da vel ingen der er så naive at tro, at disse ulovligt registrerede oplysninger nu er slettet?

Sådan rigtigt for alvor slettet? Helt fjernet, sådan at de ikke længere er tilgængelige for nogen?

Selvfølgelig har man da taget kopier og anbragt dem et sikkert sted, så de kan findes frem hvis man synes der er behov for det. I digital form fylder den slags jo ingenting.

Én gang registreret, altid registreret.