Baggrund
Læsetid: 3 min.

Dong din ABC

DONG børsnoteres. Hvis du ikke har mod på 700 siders finans-hokus-pokus i et børsprospekt, giver vi dig her det vigtigste
DONG børsnoteres. Hvis du ikke har mod på 700 siders finans-hokus-pokus i et børsprospekt, giver vi dig her det vigtigste

iBureauet/Mia Mottelson

Indland
27. maj 2016

Aktien: En aktie i DONG sættes om fjorten dage til salg mellem 200-255 kroner på NASDAQ-børsen i København. Det svarer til en værdi for hele selskabet på 83,5 -106,5 mia. kroner.

Børsnotering: En festdag for bankfolk, advokater, revisorer og CEO’en. Topchef Henrik Poulsen står til en gevinst på ca. 23-30 mio. kroner. Da TDC kom tilbage på børsen, tjente samme Henrik Poulsen over 100 mio. kroner.

Corydon, Bjarne: Engang finansminister i konkurrencestaten, nu global direktør i McKinsey. Han var arkitekten bag statens salg af en større aktiepost til Goldman Sachs. Salget værdisatte dengang DONG til 45 mia. kroner.

Det med småt: Som helt almindelig investor skal man måske klappe hesten. I alt 15 risikofaktorer kan ødelægge DONG’s forretning ifølge prospektet – vi taler om alt fra forsinkelser hos leverandørerne og øget konkurrence til ændrede betingelser for støtte.

Finansministeriet: DONG ejes i øjeblikket af den danske stat med 58,8 pct. Staten nedbringer sin ejerandel med 8,7 procent. Dermed vil staten kunne få op mod 5,45 milliard kroner i kassen. Penge, der ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen skal gemmes på kistebunden.

iBureauet/Mia Mottelson

Goldman Sachs: Goldman Sachs nuværende aktiepost er knap otte milliarder værd, men bliver godt 19 milliarder kroner værd ved børsintroduktionen. Goldman Sachs regnes for medskyldig i finanskrisen, der kostede Danmark 400 mia. kroner.

Kværulanten: Journalist Anders Peter Mathiesen har skrevet bogen Det bedste bud, som sår tvivl om, hvorvidt DONG var i så store vanskeligheder, at aktiesalget var nødvendigt, om værdien af DONG, og om ledelsen i realiteten forgyldte sig selv. DONG har svaret igen ved at kalde bogen »tendentiøs og fuld af fejl og misforståelser«.

Lockup: For at undgå, at de sælgende aktionærer og ledelsen bare tager penge fra børsnoteringen og løber, er de låst i en periode – aktionærerne må ikke sælge flere aktier end ved selve udbuddet de næste 180 dage, ledelsen må ikke i 360 dage.

Markedsandel: DONG er blandt verdens førende på havvind med en markedsandel på 26 procent.

Nyrup: Poul Nyrup Rasmussen kaldte statens salget af aktieposten til Goldman Sachs-konsortiet »en katastrofe«. DONG var mindst dobbelt så meget værd som de 31 mia., konsortiet skulle betale – altså 60-80 mia. kroner. DONG’s topchef mente ikke, at det var »rimeligt for koncernen og de medarbejdere, som arbejder hårdt for at styrke den her virksomhed.«

Rekord: Børsnoteringen af DONG kan blive den største i Europa i år.

Robust: Det store buzzword i erhvervslivet lige nu. DONG’s bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen brugte det i sin kommentar til DR: »Igennem det sidste årti har DONG Energy gennemgået en forvandling, og vi fremstår i dag som en finansielt robust, hurtigt voksende og lønsom virksomhed.«

Tyveri ved højlys dag: Enhedslisten er selvfølgelig på krigsstien. »Det viser, at vi havde ret i de værste antagelser, dengang man gennemførte kapitaludvidelsen med Goldman Sachs: At man solgte det alt, alt for billigt,« siger Pelle Dragsted til Ritzau.

Vind: DONG er faktisk forandret meget i forhold til for bare to år siden. Havvinden er den store drivkraft for væksten, mens der investeres mindre og mindre i olie og gas.

Watt: I slutningen af 2013 var DONG’s installerede kapacitet for havvind 2,1 gigawatt. I slutningen af 2016 vil selskabet råde over 3,6 GW. I 2020 lyder målet 6,5 GW svarende til 16 mio. europæeres forbrug af elektricitet.

X Den ubekendte: Havvindmøllestrøm er vanvittigt dyrt at producere og derfor afhængigt af høje subsidier. Det betyder også, at DONG’s havvindmøller er meget afhængige af de politiske vinde – to tredjedele af indtægterne er støtte.

Læs også: 'De ansvarlige vidste, at DONG var en guldfugl' 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det havde været en noget bedre forretning om staten havde lånt pengene og hjulpet det trængende selskab for tre år siden. Så havde Danmark fået hele gevinsten, og vi vil have sparet de mange omkostninger til advokater og banker i forbindelse Goldman Sachs salget. Og SF var måske endda blevet i regeringen.

Jørgen M. Mollerup

Punkt X viser, at DONG kan være en kolos på lerfødder.
Den hurtige teknologiske udvikling, der foregår indenfor solcelleteknologien, kan meget vel føre til, at strøm fra solceller, der kan produceres decentralt, vil udkonkurrere den urimeligt dyre havvindmøllestrøm.

Philip B. Johnsen

DONG Havvind er et godt, men beskedent produkt globalt, det er olie og gas delen der er penge i.

20% af vores forbrug bundet til elektrisk energi 80% er ikke elektrisk.

Hvad vil presse prisen på aktierne op, når salget går igang, et politisk løfte om, at undergrave vores børns fremtid for penge investeret i DONG, der med statsgaranti er politisk beskyttet med løfte til investorer om, at penge er vigtigere end borgernes liv.

Folketingets og mafia:

"Der bør 'ikke' være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund"

Link: http://www.information.dk/555935

Der er ikke plads på CO2 udledningsregnskabet, til der kan søges efter nye olie og gas resurser i DONG regi, der skal bruges ikke opfundet teknologi til, at suge CO2 ud af atmosfæren for vi ikke havner i total ikke håndterbare samfundsomvæltende klimaforandringerne, hvis ikke grænsen er overskredet.

Folketinget's løgn om CO2 udledning.
Klimaforandringerne 'uden filter'.
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Spørgsmålet er, hvornår begynder vores Folkevalgte, at opføre sig som folkets repræsentanter, med b.la. langsigtede bæredygtige klimamål, opbygget på fremtidssikret og realistisk politisk vision og politisk veldefineret strategi for realisering.

Thomas Holm

Philip,
DONG har de sidste to år haft næsten 25'000'000'000 kr TAB i deres olie-/gas-business.