Læsetid: 3 min.

DONG og de gustne motiver

Da staten solgte ud af DONG, fik direktøren og andre medarbejdere mulighed for at købe sig ind i selskabet. Det gav dem de modsatte interesser af staten
Den store vinder er Goldman Sachs og de øvrige aktionærer, mens taberen synes at være den danske stat

Den store vinder er Goldman Sachs og de øvrige aktionærer, mens taberen synes at være den danske stat

Martin Lehmann

26. maj 2016

Mens kommunikationsfirmaerne Impact Partners og Powerscourt er i fuld gang med at finjustere fortællingen om det succesfulde danske energiselskab DONG frem mod sommerens børsnotering, kan DONG-direktør Henrik Poulsen lune sig ved tanken om, at han, om alt går vel, står til at tjene omkring 27 mio. kr. ved introduktionen på børsen.

Det er Finans.dk, der onsdag kunne fremlægge tallet på baggrund af indsigt i fortrolige rapporter fra danske og internationale aktieanalytikere, og netmediet kunne også oplyse, at den samlede ledergruppe på 250 personer står til at indkassere i alt 550 mio. kr. på børsnoteringen.

Forklaringen på de store fortjenester er, at prisen på DONG er steget nærmest eksplosivt siden den politisk betændte kapitaludvidelse i 2014, hvor Goldman Sachs, ATP, PFA og andre mindre aktører købte sig ind i selskabet, og hvor medarbejderne fik lov at erhverve sig aktier til samme pris.

Selskabet blev værdisat til 31,5 mia. kr., hvilket steg til godt 44 mia. kr. som følge af kapitalindsprøjtningen – og i dag vurderes værdien angiveligt at ligge på mellem 90 og 120 mia. kroner.

Lektor i økonomi Thomas Borup Kristensen har fulgt sagen om DONG tæt og vurderer over for Finans.dk, at den voldsomme prisstigning indikerer, »at selskabet blev solgt på det dårligst mulige tidspunkt«.

Staten fik således alt for få penge ind på at sælge ud af sin ejendom. Men til gengæld tjener direktøren og øvrige medarbejdere altså personligt stort på salget.

Personlig interesse i salg

I den forbindelse er det værd at minde om forhistorien, som journalisten Anders-Peter Mathiasen opruller i sin fine lille bog om DONG-salget, Det bedste bud.

Efter at Henrik Poulsen trådte til som direktør for DONG, blev reglerne lavet om, så ledende medarbejdere nu måtte blande deres privatøkonomi sammen med DONG’s og købe aktier i selskabet.

Det var et nybrud inden for danske statsselskaber, og dette nybrud skete ifølge Anders-Peter Mathiasen midt i salgsforhandlingerne.

»Med de ændrede regler fik Henrik Poulsen og hans nærmeste medarbejdere mulighed for at købe aktier til den samme pris, som køberen tilbød, og oven i hatten ville de gratis få deres aktieportion fordoblet, når DONG efter planen skal børsnoteres seneste i 2018.

Henrik Poulsen og hans folk fik dermed en personlig interesse i, at DONG-aktierne blev solgt til så lav en pris som overhovedet muligt,« hedder det i bogen.

I alt købte Henrik Poulsen for 6,3 mio. kr. aktier og kan altså nu se frem til at få omkring det firedobbelte tilbage.

Som Anders-Peter Mathiasen anfører, er det bemærkelsesværdigt, at ordningen medførte, at Henrik Poulsen og konsorter fik den modsatte interesse af staten, som gerne skulle have den højest mulige pris for aktierne i DONG.

Set i bakspejlet er det vanskeligt ikke at holde denne oplysning op imod det faktum, at kritiske eksperter i forbindelse med frasalget af aktier i selskabet advarede indtrængende om, at det var en for dårlig forretning for staten – og at en række eksperter nu mener, den voldsomme prisstigning, der er fulgt efter, bekræfter bekymringen.

Vinder: Goldman Sachs

Flere politikere kritiserede for nylig i EnergiWatch, at de i løbet af den meget lidt transparente proces omkring frasalget af DONG-aktier gang på gang blev givet det indtryk, at selskabet var decideret nødlidende og akut havde behov for en kapitalindsprøjtning – hvorefter det viser sig, at selskabet stiger så meget i værdi, at det forekommer som et tåbeligt tidspunkt at have solgt ud på.

Den store vinder er Goldman Sachs og de øvrige aktionærer, mens taberen synes at være den danske stat.

Eftersom processen var omgærdet af meget hemmelighedskræmmeri, vil det næppe nogensinde være muligt at udpege en enkeltstående årsag til, at det endte sådan – og en sådan findes næppe heller forløbets kompleksitet taget i betragtning.

Men bekymrende er det under alle omstændigheder, at centrale aktører i DONG kan mistænkes for at have haft et tungere-vejende motiv til at arbejde for at sikre sig selv et stort udbytte end staten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lars Riber
 • Sup Aya Laya
 • Martin E. Haastrup
 • Torben K L Jensen
 • Flemming Berger
 • Kirsten Mindegaard
 • Benno Hansen
 • Torben Jørgensen
 • Ruth Gjesing
 • Espen Bøgh
 • Jørgen Steen Andersen
 • Niels Duus Nielsen
 • Rasmus Knus
 • Olav Bo Hessellund
 • Erik Nissen
 • Bjarne Andersen
 • Sidsel Jespersen
 • Torben R. Jensen
 • Eva Bertram
 • Dorte Sørensen
 • Anne Eriksen
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Jørgen M. Mollerup
 • Randi Overgård
 • Peter Jensen
 • Aksel Gasbjerg
 • Oluf Husted
 • Philip B. Johnsen
 • Kurt Nielsen
Lars Riber , Sup Aya Laya, Martin E. Haastrup, Torben K L Jensen, Flemming Berger, Kirsten Mindegaard, Benno Hansen, Torben Jørgensen, Ruth Gjesing, Espen Bøgh, Jørgen Steen Andersen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Knus, Olav Bo Hessellund, Erik Nissen, Bjarne Andersen, Sidsel Jespersen, Torben R. Jensen, Eva Bertram, Dorte Sørensen, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Jørgen M. Mollerup, Randi Overgård, Peter Jensen, Aksel Gasbjerg, Oluf Husted, Philip B. Johnsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Mafia.

Ledelsens grådige jagt på de kortsigtede gevinster, personlige bonusordningerne og resultatløn, der virker som incitamentet til denne kriminalitet.

De superriges krav til vækst, igennem løndumpning og alle former for deregulering, den ureguleret finanskapitalisme med off-shore selskaber, der giver mulighed for de superrige, som hemmelig ejer, kan tjene på alt der giver afkast uden at betale skat og me politikerns samarbejde, der er løftestang til skabelse af stadig større formuer og denne udvikling har mig bekendt ingen grænser.

De fattige bliver fattigere og det kriminelle superrige segment bliver rigere.

Det er i hovedtræk, hvad den almindelige dansker kan lære af deres politikeres samarbejde med kriminelle.

Mafia!

Bjarne Tingkær, Carsten Wienholtz, Lars Riber , Mads Berg, Torben Kjeldsen, Bodil Waldstrøm, Per Torbensen, Helmut R., Martin E. Haastrup, Hans Paulin, Anders Graae, Torben Jørgensen, Jørgen Steen Andersen, Janus Agerbo, Sune Olsen, Holger Madsen, Kim Houmøller, Erik Nissen, Bjarne Andersen, Eva Bertram, Lars Jørgensen, Anne Eriksen, Henrik Petersen, Toke Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, peter fonnesbech, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Peter Jensen, Torsten Jacobsen, Bill Atkins, Thomas Barfod, Oluf Husted og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Bill Atkins

Landsforrædere !

Heine Svendsen, Lars Riber , Mads Berg, Bruger 196134, Sup Aya Laya, Benny Larsen, Jørn Petersen, Bodil Waldstrøm, Per Torbensen, Martin E. Haastrup, Torben K L Jensen, Hans Paulin, lars søgaard-jensen, Oluf Husted, Torben Jørgensen, Ib Christensen, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen, Janus Agerbo, Holger Madsen, Erik Nissen, Bjarne Andersen, Sidsel Jespersen, Anne Eriksen, Toke Andersen, Philip B. Johnsen, Anne-Marie Krogsbøll og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

aaaannnd.....in other news:

Fritz Schur står til at tjene 60-80 millioner kroner på afviklingen af FIH Erhvervsbank....

Efter sigende vil han investere de mange penge i reb og lygtepæle, som der - hvis der er nogen retfærdighed til - snart bliver stor efterspørgsel på...

Carsten Wienholtz, Sup Aya Laya, Per Torbensen, Hans Paulin, Flemming Berger, Torben Jørgensen, Ib Christensen, Jørgen Steen Andersen, Erik Nissen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Toke Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Mortensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

Findes der noget sted et indblik i præcis hvordan den "put option", der omtales her:

https://www.information.dk/debat/2014/01/staten-koebt-verdens-dyreste-fo...

er skruet sammen?

Danmark kan tvinges til at købe 60% af aktierne tilbage for købsprisen + høj rente? Men hvor høj? Og det er hvis værdien falder? Hvad hvis den stiger, men DONG alligevel ikke børsnoteres?

Kan det ikke tænkes, at det nu kan betale sig for Danmark at modsætte sig en børsnotering og simpelthen sige "surt show" til de andre investorer? Vi køber med glæde jeres andel tilbage til put-option prisen. (Så kan man altid sælge dem tilbage under en ny aftale til flere penge, og reelt have haft GMS som gratis/billig konsulent i 3-4 år).

Goldman Sachs ville nok blive lidt sure, men de ville nok også respektere trækket som værende i deres ånd.

allan henriksen, Torben Jørgensen, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Toke Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Christian Lucas og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Jeg kan kun finde et eneste ord frem om det her: SVINERI.

Jeg ved ikke hvordan, jeg ved ikke hvor lang tid det vil tage men det her SKAL oprulles. Var Henrik Poulsen ikke også en af tjente ret godt på TDC salget?

Carsten Wienholtz, Sup Aya Laya, Torben Jørgensen, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen, Janus Agerbo, Erik Nissen, Bjarne Andersen, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

»...at selskabet blev solgt på det dårligst mulige tidspunkt«.

For hvem? Næppe for Goldman Sachs og de ledende medarbejdere i Dong. Og hvordan med Corydon? Det dårligst tænkelige tidspunkt for ham?

Dongs børsnotering bliver en skamstøtte over Corydon, som han vil blive forbundet med til evig tid. Man må håbe for ham, at han har taget sig godt betalt....... ( :-( )

Carsten Wienholtz, Benny Larsen, Torben K L Jensen, Torben Jørgensen, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen, Erik Nissen, Bjarne Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

DONG salget er et svindelnummer lavet af de samme folk som stod bag bag OW-bunkers børsnotering og konkurs. Dette kan jeg vide fordi jeg planlage begge. Prøv at finde en ærlig politikker i Danmark.

Torben Jørgensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Landsforrædere!

Men nu skal politikerne stoppes!

Det er syntes jeg vigtigt at forstå, hvor den DONG politiske landsforræder blive landsforræderen, hvor er det politikerne foruden, at får sikret sig partistøtte (korruption) og skatteunddragelse for at skaffe investorer off-shore delen, men hvor danske politiker undergraver demokrati og retsstat for penge og/eller magt og det bliver landsforræderi:

"Stort flertal i Folketinget bakker op om ministeren"
Fra link:
"Der bør 'ikke' være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund"

"Enhedslisten, SF og Alternativet er de eneste partier i Folketinget, som mener, at der bør sættes en begrænsning på, hvor meget der må pumpes op i alt."
Link: http://www.information.dk/555935

Det er 'landsforræderi! og det er, hvad vil presse prisen på aktierne op, når salget går igang, et politisk løfte om, at undergrave vores børns fremtid for penge investeret i DONG, der med statsgaranti er politisk beskyttet med løfte til investorer om, at penge er vigtigere end borgernes liv.

Korrupte folketings politikere i samarbejde med skrupelløs finanskapitalisme og Folketinget's løgn om CO2 udledning.

Klimaforandringerne 'uden filter'.
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Det er dog mulig borgerne kan stoppe vores politikere og landsforrædere.
Tiden er kommet til at tage opgøret og tiden er moden og 'DONG er sagen'.

Fra link 24. jun 2015:
"Domstol: Hollands klimaambitioner er for uambitiøse"
900 mennesker har i et gruppesøgsmål anklaget de hollandske myndigheder for at sætte for uambitiøse mål for reduktion af landets CO2-udledning. Nu har de rettens ord for, at udledningen skal reduceres med 25 procent."
Link: http://ing.dk/artikel/domstol-hollands-klimaambitioner-er-uambitioese-17...

Jørn Petersen, Torben Jørgensen, Herman Hansen, Bill Atkins, Janus Agerbo, Jørgen Steen Andersen, Erik Nissen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeg sætte minium de første DKK. 20.000 i et 'seriøs projekt' der sigter mod et gruppesøgsmål, der anklager de danske myndigheder for, at sætte for uambitiøse mål for reduktion af landets CO2-udledning i forbindelse med DONG børsnoteringen.

Sup Aya Laya, Jørgen Steen Andersen og Erik Nissen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Den form for kapitalisme kan ikke fortsætte.

Carsten Wienholtz, Bodil Waldstrøm, Torben Jørgensen, Janus Agerbo, Jørgen Steen Andersen, Erik Nissen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Sidsel Jespersen

Så kom kleptokratiet til Danmark.

Mads Berg, Per Torbensen, Flemming Berger, Torben Jørgensen, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Janus Agerbo, john andy houbo Pedersen, Thomas Barfod, Erik Nissen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Erik Nissen

Denne sag udfolder sig i al sin gru - og på den mest beskidte og nedrige måde - som endnu et eksempel på, hvorledes offentlige værdier ender i private lommer. Det er helt uforståeligt, at en flok personer på denne vis kan overtage, destruere og privatisere værdierne i et offentligt ejet selskab, hvorefter det pludselig bliver værdisat i en helt anden kategori, og hvorefter det som retteligt tilhører os alle nu pludselig ender som umådeligt store værdisummer i private personers lommer eller i obskure skattelyfirmaer. Hvordan kan man gøre sig fortjent til den slags? Hvad berettiger denne form for indtjening på et grundlag, som man ikke selv har skabt? Hvem kan holdes ansvarlig for denne form for omgang med et offentligt gode? Hvorfor bliver der ikke rejst en rigsretssag mod dem, som på denne måde nedbryder og bortøder almenhedens værdier? Det er skammeligt, lavpandet, nedrigt, usselt og rasende uretfærdigt.

Carsten Wienholtz, Lars Riber , Aksel Gasbjerg, Per Torbensen, Martin E. Haastrup, Torben K L Jensen, Flemming Berger, Oluf Husted, Torben Jørgensen, Bjarne Andersen, Janus Agerbo, Jørgen Steen Andersen, Sidsel Jespersen, Rasmus Knus, Holger Madsen, Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek, john andy houbo Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Medlemmer af finansudvalget fra Socialdemokraterne, de radikale, SF, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har netop sat deres underskrifter ........ på Dongsalget.
Enhedslisten og Dansk Folkeparti står uden for aftalen.

Men det er den daværende regerings ansvar.

Lise Lotte Rahbek

Ansvar?
De såkaldt ansvarlige i bestyrelser og ledelsestoppen mister intet ved rage til sig. Tværtimod. Deres kontrakter sikrer dem en betragtelig afskedssum, uanset hvordan de forvalter sit 'ansvar'.

Gad vide, hvorfor vi finder os i det?

Aksel Gasbjerg, Janus Agerbo, Benny Larsen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, Bill Atkins, Anne-Marie Krogsbøll og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Er der stadig nogle, der i fuld alvor vil hævde, at korruption ikke forekommer i Danmark?

Carsten Wienholtz, Lars Riber , Sup Aya Laya, Benny Larsen, Per Torbensen, Martin E. Haastrup, Flemming Berger, Torben Jørgensen, Ib Christensen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Janus Agerbo, Jørgen Steen Andersen, Bill Atkins, Sidsel Jespersen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Knus, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Peter Alberti vender sig i sin grav af ren misundelse.

Carsten Wienholtz, Aksel Gasbjerg, Flemming Berger og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Jeg føler mig i den grad snydt og fuppet ikke mindst af koryfæet Corydon, som i min optik skulle retsforfølges for vildledning og at være i ond tro.
Han var endda så fræk at påstå, at handlen kun kunne lade sig gøre, hvis der var en form for bestikkelse.
Det sætter mit pis i kog at han - og mange flere - kan sidde og hygge sig med skatteydernes penge.
Er der da for f..... Ikke nogen, som har uddannelse og moral til at bide dem i haserne og få dem straffet for skandalen.

Carsten Wienholtz, Aksel Gasbjerg, Sup Aya Laya, Christel Larsen, Ruth Gjesing, Ib Christensen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Janus Agerbo, Kim Houmøller og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jørgen Steen Andersen:
"Han var endda så fræk at påstå, at handlen kun kunne lade sig gøre, hvis der var en form for bestikkelse."

Tænker du på accepten af skattely?

olivier goulin

Jeg er ked af at sige det - men det kommer slet ikke bag på mig.
Det bekræfter kun, hvad vi alle følte ved Corydons fordækthed omkring hele salget - at der var tale om et gigantisk orkestreret svindelnummer.

I fremtiden vil DONG-salget blive fremført som skoleeksemplet på den systemkorruption, der opstår, når erhvervsliv og politikere konspirerer mod staten, dvs. hele det øvrige fællesskab. Og de kan gøre det, fordi politikerne er med i komplottet. De er de virkelig skyldige. De har forbrudt sig mod deres mandat i enhver henseende. Ret beset stod de til en rigsretssag - men hvem kan rejse en rigsretssag i Danmark? Kun regeringen eller Folketinget :-)

Helt igennem genialt. Jeg tager hatten af for deres nummer.

/O

Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Sup Aya Laya, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Randi Christiansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Ansatte kan på denne måde overføre midler fra skatteyderne (staten) til private lommer med folketingets accept. Det er sådan man gør i Rusland lovligt/ulovligt. Hvem skriver lovene og hvem dømmer. Danmark har i flere år været styret af en Mafia, der helt uden om befolkningen beriger sig. Alt er lovligt siges det!

Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Oluf Husted, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Rune Aa. Hansen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Systemkorruption går ud på at definere lige præcis de forbrydelser lovlige, som eliten har magten og forbindelserne til at udføre. Alt de øvrige småforbrydelser, udført af den jævne mand, gøres ulovlige og strafbare.

/O

Per Torbensen, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Finn Dalgård

Skribenten glemmer helt, at ledelsen - og alle andre involverede - havde den klare interesse, at Dong skulle klare sig bedst muligt frem til børsnoteringen. Det gælder selvfølgelig også i valget af partner, og af den grund er interesserne helt sammenfaldende med statens/vores.

Når Dong nu ikke længere har med infrastruktur at gøre, er det naturligt, at staten skiller sig helt af med selskabet og indkasserer gevinsten. Det var fint nok at agere iværksætter inden for grøn energi, men det er ikke en 'naturlig' opgave for en stat at eje og drive en virksomhed, der opfører vindmølleparker kloden rundt. Hvis det var det, ville der ingen grænse være for statens erhvervsmæssige udfoldelser - fint nok, hvis det befolkningens ønske, men eftersom danskerne i almindelighed gerne sælger ud af kollektivt ejede selskaber - inden for energi, telefon, vand, kooperationen, andelsbevægelsen osv. - må politikerrnes linje i denne sag siges at flugte fint med befolkningens.

Rune Aa. Hansen

Dette udstiller kun, ganske forfærdeligt og præcist, den generelle befolknings ligegyldige tilgang til konkrete DONG salg og lignende sager.
Befolkningens indsats rækker vel til en protest-tilkendegivelse på en hjemmeside for underskrifter eller indlæg på diverse debatfora.

Jeg skuffes over min egen indsats.

Sup Aya Laya, Jens Kofoed og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Skribenten glemmer helt, at ledelsen - og alle andre involverede - havde den klare interesse, at Dong skulle klare sig bedst muligt frem til børsnoteringen. Det gælder selvfølgelig også i valget af partner, og af den grund er interesserne helt sammenfaldende med statens/vores."

Havde ledelsen også interesse i at sætte værdien så højt som muligt, da staten solgte til både Goldman Sachs og dem selv?

Anne Eriksen, Bjarne Andersen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Finn Dalgård

men eftersom danskerne i almindelighed gerne sælger ud af kollektivt ejede selskaber - inden for energi, telefon, vand, kooperationen, andelsbevægelsen osv. - må politikerrnes linje i denne sag siges at flugte fint med befolkningens.

Det er vist mildest talt en fordrejning af virkeligheden.
Det er politikerne, og navnlig Venstre, der er så forhippet på at sælge ud af den fælles ejendom; det er sgu ikke befolkningen.

Men desværre viser historien om DONG, at det ikke kun er de traditionelle Venstre-slyngler, der konspirerer med erhvervslivet mod staten. Denne syge har bredt sig til hele det brede politiske midterfelt. Det er efterhånden kun yderfløjene, der råber op - og de sættes hurtigt på plads.

Det er det, der er så ulykkeligt. For den brede konsensus blandt de fleste politikere gør, at demokratiet nu er helt amputeret. Der er intet at gøre, sålænge der er politisk flertal for at bruge legitim demokratisk magt til at likvidere velfærdsstaten, og berige vennerne i erhvervslivet - og hermed politikerne selv - for det er jo dér, de ender efter deres politiske karriere.

/O

Carsten Wienholtz, Lars Riber , Per Torbensen, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Anne Eriksen, Rasmus Knus, Bjarne Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Randi Christiansen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Anne-Marie Krogsbøll 15:01
Ja, netop.
Der er ikke så meget, der kan hidse mig op, men når Bjarne Corydon står i fjernsynet og er vældig tilfreds med sig selv og lyver lige overfor den danske befolkning i direkte TV, så bliver det simpelthen for meget.
Kan han ikke blive slæbt ind i TV og forklare, hvor mange penge han selv personlig har tjent og hvordan han har det med at have en betroet stilling som finansminister og så bedrage hele den danske befolkning for milloner af kroner.

Marina Kasimova, Anne Eriksen, Herman Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Rune Aa.Hansen:

Læs dagens pletskud af en kronik i Politiken:
http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE3222717/farvel-du-gamle-neoliberal...

Citat fra denne:
"Vælgerne står rådvilde, når de skal sætte deres kryds. Er vi vidner til skabelsen af et monstrøst politisk paradoks, det ekstreme centrum? "

Det tror jeg er rigtigt - vælgerne er rådvilde, og det kræver særlige forudsætninger at gennemskue, hvad der foregår. Og efter Mørklægningslovens indtog er det blevet helt umuligt at finde ud af, hvad der foregår.

Torben K L Jensen, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Man skal nok ikke tage fejl af, at ligeså blakket et ry og grumset et omdømme, Goldman Sachs har i den almindelige danske befolkning, ligeså høj en stjerne har de i finansverdenens bevidsthed. Benovelse og ærefrygt stritter ud under discount habitterne i Danske Bank Incorporated og finansministeriet, når de hører, at de rigtig store drenge fra Goldman Sachs er på trapperne. I finansverdenen bukker og skraber man for deres tilstedeværelse, og den i sig selv kan godt være med til at skubbe kursværdien yderligere 10-20 % i vejret. Der, hvor vi almindelige borgere anser deres tilstedeværelse for en usikkerhed, en risiko, der anser professionelle investorer den for en sikkerhed - når Goldman Sachs er med, kan det ikke gå helt galt

Janus Agerbo, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Herman Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Efter at Henrik Poulsen trådte til som direktør for DONG, blev reglerne lavet om, så ledende medarbejdere nu måtte blande deres privatøkonomi sammen med DONG’s og købe aktier i selskabet."

En stinker - og det er ikke den eneste. Something is still rotten in the state of denmark. Dyremose, henrik pouksen, corydon og alle jer andre udspekulerede selskabstømmere, hvordan har I det egl med, at de gamle skal ligge i tissebleer og ikke kan blive hjulpet på toilettet, når de trænger? At de offentlige institutioner undermineres og dermed civilsamfundet? Er I tilfredse med det opdelte samfund, som I skaber, hvor I i stigende grad vil blive nødt til at gemme jer i forskansede ghettoer? Men stanken fra det samfund, som I har skabt, vil også nå til jer, vær vis på det.

Og hvor er det lige, at corydon nu er ansat?

Lars Riber , Aksel Gasbjerg, Rasmus Knus, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Hvad hulen er det for en "mekanisme", der får et selskab til at stige i værdi fra 45 milliarder til 100 milliarder på bare 2 år uden forandring? Er der tale om nogen (læs: danskerne) er blevet taget godt og grundigt ved røven?

...Igen, hvad er årsagen til denne enorme, nærmest fantasifulde, værdi forøgelse?

Randi Christiansen, Torben Jørgensen, Ib Christensen, Anne Eriksen, Michael Kongstad Nielsen, Jørgen Steen Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Goldman & Sachs opererer ikke med værdiskabende real økonomi - Finansverdenen, som GS er en væsentlig del af, er en forbrydelse mod menneskeligheden og verdens værdier.

Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Torben Jørgensen, Jørgen Steen Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Goldman & Sachs tjener sikkert lige så meget på skatte- og lånefiflerier på DONG handelen som ved aktie værdistigninger.

...Den danske befolkning betaler således ikke bare en gang, men to gange.

Lars Riber , Janus Agerbo, Torben Jørgensen, Jørgen Steen Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Læste i BT at IFH Erhversbank der nu afvikles, lå inde med 44 milliarder kr fra statskassen.

Er der ikke lige nogen der gider fortælle mig hvordan en eller flere private borger ender med at drive bank for 44 milliarder kr fra statskassen? Hvor er den lov der giver private i DK mulighed for at hente milliarder i statskassen til risikovillig investeringer, men beholder fortjenesten selv, mens statskassen dækkede tabet under bankkrisen?
Står der i den lov at betingelserne er at være bestyrelsesmedlem i venstre?
Hvilken politiker har godkendt IFH Erhversbank fik/lånte 44 milliarder i sin tid?

Per Torbensen, Sup Aya Laya, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

At bare alene Goldman & Sachs tilstedeværelse, som Michael Kongstad Nielsen skriver det, får aktien til at stige er der ingen tvivl om. Det ved de indvoldverede parter som f.eks. DONG ledelsen også ganske udmærket. Så tilbage står spørgsmålet om nogen har fremmet aktiesalget af DONG til GS for egen vindings skyld? De danske pensionskasser fik f.eks. ikke lov til at købe aktieposten. Men de har jo heller ingen GS effekt på aktiens værdi.

...Det her stinker langt væk. Og som Poul Nyrup Rasmussen kalder det: En katastrofe.

Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Torben Jørgensen, Kim Houmøller, Jørgen Steen Andersen, Michael Kongstad Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Men der, hvor jeg for alvor krummer tæer: En forudsigelig katastrofe - "Next stop": En forudsigelig TTIP katastrofe :-(

Torben Jørgensen, Jørgen Steen Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Nu skal vi jo alle huske på hvad love og regler er. De er ikke som tyngdeloven.
Reglerne og lovene her i landet er vores forbandede frihed, at vælge om vi vil følge. Mere er de ikke.
Og bliver regler og love ved med at anvendes mod os, til at holde os for nar, til at vise os foragt, mens andre som en selvfølge undtages fra lovenes begrundelser, så bliver der flere og flere der begynder at vælge anderledes end de plejer.

Sup Aya Laya, Flemming Berger, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg ved godt, at mange mener, at underskriftindsamlinger ikke nytter (og de har sikkert ret) - men jeg ville alligevel lige gøre opmærksom på, at både underskriftindsamlingen mod salg af DONG og mod Mørklægningsloven stadig får nye underskrifter og vokser i omfang:
http://www.skrivunder.net/nej_tak_til_statens_salg_af_dong_til_goldman_s...
http://www.skrivunder.net/nej_tak_til_den_nye_offentlighedslov

Ganske vist lidt sent, men bedre sent end aldrig, hvis man ikke allerede skulle have afgivet sin underskrift.

Og de to nye mod kampfly og mod eksproprieringen af vore private sundhedsdata er også ved at accelerere - og i de to tilfælde er sagen ikke (helt) afgjort endnu.
http://www.skrivunder.net/signatures/dropkampfly/start/6830
http://www.skrivunder.net/signatures/nej_til_udlevering_af_dine_helbreds...

Jeg er af den overbevisning, at uanset at det måske ikke direkte ændrer noget, så er det bedre at give sin mening til kende, end at alle blot holder mund i resignation. For så forærer man de magthavende/korrupte politikere en undskyldning for at sige, at "Den som tier, samtykker".

Carsten Wienholtz, Aksel Gasbjerg, Mads Berg, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen, Kim Houmøller, Ib Christensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

“But the plans were on display…”
“On display? I eventually had to go down to the cellar to find them.”
“That’s the display department.”
“With a flashlight.”
“Ah, well, the lights had probably gone.”
“So had the stairs.”
“But look, you found the notice, didn’t you?”
“Yes,” said Arthur, “yes I did. It was on display in the bottom of a locked filing cabinet stuck in a disused lavatory with a sign on the door saying ‘Beware of the Leopard.”

― Douglas Adams, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Jeg samtykker IKKE! Gjorde jeg heller ikke ved sidste valg, eller valget før og før!

Lars Riber , Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Foreningen kritiske Aktionærer, ledet af Frank Aaen, vil købe en aktie i DONG, så der kan blive mulighed for at følge med. https://www.information.dk/telegram/2016/05/kritiske-aktionaerer-pudser-...

Man kan melde sig ind her: http://kritiskeaktier.dk/

Og det har jeg i sinde at gøre. På barrikaderne!

Carsten Wienholtz, Mads Berg, Sup Aya Laya, Oluf Husted, Anne Eriksen, Michael Kongstad Nielsen, Ib Christensen, Jørgen Steen Andersen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Torben Jørgensen

Goldman & Sachs are the cream og the crop, the best of the best from Americas Ivy League schools where they learn to screw everyone and be the best at the Casinos!

Rip off artists the whole bunch!

Carsten Wienholtz, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Iflg jørn astrups dokumentation, som ingen medier vil interessere sig for, så var det 60 mia, vi blev snydt for, da dong blev dannet ved sammenlægning af nesa o.a. mindre el selskaber.

Carsten Wienholtz, Lars Riber , Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Torben Jørgensen, Ib Christensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Marina Kasimova

Husk også hvem var den centralle aktør i dette spil? Bjarne Corydon, som var medelem af regeringen dengang. Så nu, den danske stat kan også takke ham.

Jørgen Steen Andersen, Torben Jørgensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Så vidt jeg husker, var det nøjagtig den samme historie, da Goldman Sachs købte sig ind i det britiske postvæsen.

Carsten Wienholtz og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg tillader mig lige at sende en kopi af et gammelt indlæg, der vist aldrig blev publiceret, om DONG i farezonen. Men jeg synes stadig, det indeholder visse relevante pointer:

"DONG er i fare - pas nu på DONG.
I 2004 indgik VK-regeringen et forlig med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om at DONG skulle børsnoteres med henblik på privatisering. DONG Energy blev endelig etableret i 2006 som en fusion af 6 selskaber: DONG, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning. Børsnoteringen blev forberedt, men udsat på grund af et folketingsvalg i 2007, og på grund af finanskrisens udbrud i 2008. Forligspartierne enedes om at vente, indtil markedssituationen havde bedret sig.
I 2010 slog Claus Hjort Frederiksen fast, at børsnoteringen var aflyst, dels på grund af de usikre markedsforhold, og dels fordi man havde fået en erkendelse af, at det var vigtigt at beholde DONG på statens hænder af hensyn til Danmarks forsyningssikkerhed med energi. Efter regeringsskiftet i 2011 udtalte De Radikales daværende gruppeformand, Marianne Jelved, at DONG ikke ville blive børsnoteret i denne regerings levetid. ”Vi har skiftet holdning” erkendte hun. Dermed skulle privatiseringen være lagt endeligt i graven.
I årene fra 2007 til 2012 havde DONG frit spil til at ekspandere på såvel de konventionelle områder som kul, olie og naturgas, og, som noget nyt, på vedvarende energi såsom havvindmøller og biogas. Denne strategi kom ikke fra direktionen, men blev skubbet i gang af staten, efter at Anders Fogh Rasmussen var sprunget ud som grøn på Venstres landsmøde i november 2008. Her beklagede han sin hidtidige fodslæbende holdning til miljø og klima (”ikke en fugl, ikke en frø …”), men nu skulle der satses på forskning og udvikling af vedvarende energi.
DONG fik dette opdrag og stod samtidig uden udsigt til at blive privatiseret, og med en hovedejer, staten, der ikke interesserede sig for detaljer (armslængdeprincippet), dette DONG satsede nu stort på en række projekter i ind- og udland, i vid udstrækning innoveret og styret af en særlig afdeling med fire særligt udvalgte, og eksorbitant højt lønnede ledere i spidsen. Her opfandt man bl.a. en særlig finansieringsform, hvor pensionskasser gik ind med milliardbeløb uden at løbe nogen risiko, den skulle DONG alene bære. Endvidere gik man ind i store satsninger på perifere forretningsområder områder, købte kul- og naturgasanlæg i udlandet, etablerede nye felter i Nordsøen, investerede i vindmølleparker i Storbritannien m.v. Ekspansionsstrategien var for voldsom og risikobetonet. Den tog ikke højde for ændringer i markedet, ændringer i kul- og naturgaspriser, den var kort sagt for ricikabel. Dertil kom den turbulente fyring af Anders Eldrup og hans fire nøglemedarbejdere angiveligt på grund af lønaftaler, der skulle have været forlagt bestyrelsen.
DONG kom finansielt ud i et stormvejr, da priserne på kul og gas ændrede sig uventet, da gælden var blevet for stor, og da visse aktiviteter slog helt fejl. DONGs årsregnskab for 2012 var elendigt. Ledelsen annoncerede en finansiel handlingsplan på fem punkter:
– Frasalg af ikke-kerneaktiviteter for 10 mia. kr.
– Reduktion af ejerandele i kerneaktiviteter
– Reduktion af omkostninger med effekt på 1,2 mia. kr. i 2013
– Restrukturering af den tabsgivende gasforretning
– Tilførsel af yderligere egenkapital på minimum 6-8 mia. kr.
De fire første punkter forløber planmæssigt, men der anmodes om politisk støtte til punkt fem.
De tidligere forligspartier, hvis forlig jo var ophørt, mødtes igen for et år siden og diskuterede DONGs nye situation. Man blev enige om, at DONG skulle tilføres ny kapital på den ene eller den anden måde. Og pludselig sneg den gamle tanke om privat kapital sig ind igen. Man ville undersøge muligheden for, at kapitaltilførslen helt eller delvist kunne komme fra private investorer. Som Dansk Folkepartis finansordfører har udtrykt det, ville man have ideen ud at flyve, da der principielt kunne komme god synergieffekter ud af, at private investorer blander sig.
Så brugte finansministeriet et lille års tid på at finde en privat investor, og med bistand fra Danske Bank fandt man frem til Goldman Sachs Inc., der ved siden af PFA og ATP og eksisterende mindretalsaktionærer var interesseret i at skyde 8 + 3 + 2,5 mia. kr. ind i aktiekapital på en række meget skrappe vilkår. Vilkårene er kort fortalt, at Goldman Sachs ejerandel på 19 % skal have særlig indflydelse i selskabet svarende til en majoritetsaktionærs, at investeringen er risikoløs de første 7 år (”put option” plus diverse skadesløshedsgarantier), samt at aktien værdiansættes betydeligt under markedsværdien.
Som noget nyt, og hvad der ikke indgik i forligsaftalen fra sidste år, er, at kapitaludvidelsesaftalen med Goldman Sachs m. fl. forudsætter, at DONG skal børsnoteres. Det var der ikke aftalt noget om. Nu kommer den gamle børsnotering, der var opgivet endeligt i 2010, og helt endeligt ved regeringsskiftet, snigende ind ad bagvejen som om intet var hændt siden 2004.
Men det er der jo. Der har blandt andet været en finanskrise. Har regering og folketing helt glemt finanskrisen? Hvad der udløste den? Og hvem der reddede os fra den? Og reddede finansinstitutterne fra den? Harman glemt, at banker og finansinstitutter stadig lever på staternes nåde og i USA på centralbankens FED´s månedlige opkøb af egne statsobligationer og andre obligationer, og har man glemt dansk forsyningssikkerhed? Hvad er der sket på få år i hovederne på regering og folketing?
Jeg kan kun anbefale regering og folketing: - stop op! Aftalen med Goldman Sach er forhastet, forfejlet, og går ud over det tilsigtede. Det var meningen at skaffe 6-8 mia. kr. til DONG. Nu får man 11+2,5 mia. kr. samt et krav om børsnotering, foruden en mindretalsaktionær, der kan bestemme hele den strategiske udvikling i selskabet, ansætte topledelse, og sikre sig 6000 medarbejderes loyalitet gennem medarbejderaktier. DONG er i fare, pas nu på DONG.

Lars Riber , Mads Berg, Torben Kjeldsen, Thomas Bindesbøll, Lise Lotte Rahbek, lars søgaard-jensen, Flemming Berger, Tue Romanow, Jørgen Steen Andersen, Torben Jørgensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Landsforræderi nok ikke det rigtige ord at bruge.

Neo-kapitalismen er som bekendt en verdensomspændende ideologi, hvis tilhængere ikke skæver til, hvor pengene til den fortsatte drift af deres lukraative kasinoer og pyramidespil kommer fra, så hvad med at nøjes med at kalde deres politiske håndlangere kassebedrøvere og selskabstømmere?

Sup Aya Laya, Randi Christiansen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Sider