Læsetid: 2 min.

Dyr kampagne for mediehus

Københavns Byret har i dom sat ny standard for størrelsen på erstatninger til krænkede personer
14. maj 2016

I en klar dom fra Københavns Byret vandt de to søfolk Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn i går erstatningssagen mod Ekstra Bladet og JP/Politikens Hus. De krævede en million kroner i erstatning, men fik tilkendt 600.000 kroner – 300.000 kroner til hver. JP/Politikens Hus blev også dømt til at betale sagens omkostninger på 315.000 kroner.

Byretten gav søfolkene medhold i, at det var krænkelser af privatlivets fred, da Ekstra Bladet i tekst og billeder gennem knapt et år gjorde søfolkene – der dengang sad som fanger hos somaliske pirater – til hovedpersoner i kampagnen ’Skal Eddy og Søren rådne op i Somalia?’. Ekstra Bladet bragte gennem perioden stærkt personlige og følsomme oplysninger om gidslerne, og billeder af dem hver dag i et logo på bladets forside. Ekstra Bladet havde desuden en facebookprofil, der samlede knap 50.000 følgere, og hvor der blev publiceret artikler fra Ekstra Bladets print- og netavis. Efter frigivelsen udgav Ekstra Bladets forlag e-bogen ’De glemte gidsler – Søren og Eddy – 838 dage i piraternes vold’.

Selv om e-bog og facebookprofil ikke hører under medieansvarslovens bestemmelser, fandt byretsdommer Pia Petersen, at JP/Politikens Hus som udgiver er ansvarlig for e-bog og facebookprofil. Ekstra Bladet rullede også et stort banner ud med billede af Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez på bladhusets bygning på Rådhuspladsen, der blev produceret en lastbilpresenning med reklame for Ekstra Bladets kampagne med samme billede og logo, og udlovet en præmie på tre flasker rødvin til dem, der spottede lastbilen på vejene.

I udmålingen af erstatningen til søfolkene lægger dommer Pia Petersen til grund, at kampagnen »til dels er sket for vindings skyld og til den økonomiske interesse, som Ekstra Bladet dermed har haft i den retsstridige offentliggørelse«, som der står i dommens præmisser.

Ekstra Bladet og JP/Politikens Hus fik medhold i, at bladhuset ikke skal fjerne krænkende tekst og billeder, som fortsat ligger på nettet fra den langvarige kampagne. Begrundelsen er, at Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez efter frigivelsen selv har udgivet bøgerne ’Sørens Somalia’ og ’Eddy Lopez – 838 dage i helvede’, hvor de har bragt billeder og tekst af tilsvarende karakter som på ekstrabladet.dk. Med den pressehistoriske dom har byretten sat nye standarder for de erstatninger, som medierne kan blive dømt til at betale for krænkelser af privatlivets fred. Desuden er det slået fast, at mediearbejdsgivere er ansvarlig for indholdet på deres tilknyttede facebookprofiler og udgivelser som e-bøger. Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn deler erstatningen ligeligt med deres fire filippinske kolleger motormanden René Aviles, matroserne Frankly Rencio og Sancho Lusaya samt kokken Federito Nûnes.

Søfolkene har også krævet en million kroner i erstatning fra TV 2 for dokumentaren ’De danske Gidsler – Mareridtet i Somalia’. TV 2 har afventet byrettens dom, og vil i erstatningen til søfolkene læne sig op ad den.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu