Nyhed
Læsetid: 2 min.

Eksperter: Danmark har leget kispus med folkeretten under Irakkrigen

Regeringen afviser, at der er grund til at undersøge Danmarks brug af britefinten. Det er fortid, mener Venstres forsvarsordfører
Indland
23. maj 2016

Danmark har systematisk forsøgt at omgå folkeretten under Irakkrigen. Det mener flere menneskeretseksperter, som har gennemgået forsvarets redegørelse for anvendelsen af den såkaldte britefinte.

Ekspert i international ret Thomas Gammeltoft Hansen siger til Information og Radio24syv, at de nye oplysninger om britefintens udbredelse viser, at Danmark har forsøgt at lege kispus med folkeretten.

»Man har tydeligvis arbejdet strategisk med at omgå eller minimere sine forpligtelser. Det får vi indblik i med de her papirer,« siger Thomas Gammeltoft Hansen, der er forskningschef hos Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law.

»Det er et godt eksempel på, at stater på kreativ vis forsøger at outsource sit ansvar. Stater spekulerer i at omgå internationale regler,« tilføjer han.

Juridisk konsulent Claus Juul fra Amnesty International er enig.

»Danmark har jo haft et maskinrum kørende, som havde til formål at undgå et dansk ansvar for de fanger, der blev taget i Irak,« siger han.

»Det er på tide til at forlade forestillingen om, at de danske soldater bare var glade Jens’er, der tog til Irak uden at vide, hvad de skulle stille op med de barske realiteter på landjorden.«

Juridisk rådgiver Elna Søndergaard fra Dignity – Dansk Institut mod Tortur finder forsvarets omfattende brug af britefinten »meget betænkelig«.

»Det er overraskende, at det har været så omfattende et system. Det er meget kritisabelt, at Danmark på denne måde forsøgte at undgå sit ansvar for fangernes skæbne,« siger hun og understreger, at uanset britefinten »kan Danmark udmærket vise sig at have et medansvar alligevel«.

Vi har styr på det

Information og Radio24syv har i flere uger forsøgt at få en kommentar til beskyldningerne fra forsvarsminister Peter Christensen (V), men trods både flere både skriftlige og mundtlige henvendelser afviser han at svare på spørgsmål om sagen. Det samme gælder tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), der var minister under Irakkrigen.

Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, mener ikke, der nogen grund til at se nærmere på Danmarks brug af britefinten.

»Man kan altid kigge tilbage. Men jeg synes, det er vigtigere, at vi kigger fremad,« siger Peter Juel Jensen.

»Derfor er jeg glad for, at man i forbindelse med den kommende udsendelse af danske enheder til Syrien har fremhævet mange af de ting her og gjort stort brug af de erfaringer, man havde før,« siger han og henviser til, at regeringen har oprettet en særlig taskforce, der fra sag til sag skal tage stilling til, hvad der skal ske med eventuelle danske fanger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Johannsen

Fortid eller ej, det er yderst relevant at få afklaret omstændighederne eftersom de samme personer/grupper netop er i gang med endnu en krigshandling med danske soldater.

Jette M. Abildgaard, Per Jongberg, Vibeke Hansen, Tue Romanow, Helene Kristensen, Carsten Wienholtz, Ulf Johannesson, Jan Pedersen, Kurt Nielsen, Janus Agerbo og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Efter det oplyste er der mere end nogensinde behov for gennemgribende undersøgelse. - Bl.a. for at stille nogle politikere og embedsmænd til personligt strafansvar og helst efter den militære straffelov.

Jette M. Abildgaard, Per Jongberg, Vibeke Hansen, Tue Romanow, Ulf Johannesson, Jan Pedersen, Kurt Nielsen, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Bjarne Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Glimrende forsvar. At det er fortid. Kan Omar's venner ikke benytte den forklaring i deres forsvar? Alt andet vil jo sådan set få Venstres forsvarsordfører til at fremstå som hyklerisk.

Niels Duus Nielsen, Jette M. Abildgaard, Per Jongberg, Vibeke Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Wulff, Carsten Wienholtz, Ulf Johannesson, Jan Pedersen, Hans Larsen, Kurt Nielsen, Janus Agerbo og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Forsvarsminister Peter Christensen og tidligere forsvarsminister Søren Gade (V, ), bekymre sig ikke om måden at vinde krig på, krig er pr. definition en fjendtlig handling.

Realismen i international politik, er for radikaliserede nationalister, selve grundlaget for krig, for radikaliserede nationalister bestemmer selv, hvornår de føler sig truet og går i krig, der behøves ikke et internationalt retsligt grundlag for lovlig krigsførsel, for radikaliserede nationalister er international lovgivning irrelevant.

Fra link:
"Realismen arbejder med en grundlæggende antagelse om, at internationale relationer er konfliktfyldte, og at internationale konflikter ultimativt afgøres med krig (eller trusler derom)."

"Statslederen kan derfor komme i situationer, hvor det vil være nødvendigt at handle mod sin egen moral for at sikre statens overlevelse, og klassisk realisme betragter dette som en nødvendighed."

Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Realisme_(international_politik)

Fra link:
"Den 20. marts 2003 angreb amerikanske tropper Irak.

Begrundelsen for invasionen og den efterfølgende besættelse var, at Iraks leder, Saddam Hussein, truede verdensfreden med et stadigt voksende våbenarsenal og atomvåben, og at regimet havde forbindelser til terrornetværket al-Qaeda.

I FN var der ikke flertal for en krig mod Irak, og den blev således gennemført uden FN-mandat, men med støtte fra Storbritannien, Australien og Danmark.

Siden har det vist sig, at grundlaget for at gå i krig ikke holdt: man fandt ikke atomvåbnene, og en forbindelse til al-Qaeda kunne ikke påvises."
Link: http://www.faktalink.dk/titelliste/irak-krigen/

Den 18. marts fremsatte daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) på regeringens vegne “Forslag til folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak” (B 118) (se kilder).

Forslaget lød:
“Folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak: Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske militære styrker stilles til rådighed for en multinational indsats i
Irak.

Forslaget blev vedtaget den 21. marts. Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte for."

Link: http://www.faktalink.dk/titelliste/irak-krigen/baggrund-for-krigen

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, skulle i efteråret 2015 og foråret 2016 have været afhørt om det juridiske grundlag for at gå i krig i Irak.

Fra /ritzau/ link
"Tony Blair er den først af de ledere, som stod i spidsen for beslutningen om at gå i krig, som nu erkender, at krigen delvist har været med til at forme Islamisk Stat.

- Det er klart, at du kan ikke friholde os, som fjernede Saddam Hussein i 2003, for ansvar for situationen i 2015, siger Blair i et interview med CNN."
/ritzau/ link:
http://www.information.dk/telegram/549767

Danmark kan ikke betegnes, truet af IS, af krigsflygtninge med deres børn på armen eller konventionerne, men antageligt langt mere truet, af en ledelses krise i Danmark, USA og EU der ikke tager ansvar for de underliggende problematikker, der også indbefatter klimaforandringerne.

Martin E. Haastrup, Jette M. Abildgaard, Janus Agerbo og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar