Nyhed
Læsetid: 2 min.

EU: Dansk landbrugspakke kan være i strid med EU-love

Som pakken ser ud, vil den forringe vandmiljøet, og det er forbudt, mener Kommissionen
Landbruget kan i disse dage sprede mere gylle på markerne på grund af regeringens landbrugspakke. Nu lyder det fra EU-Kommissionen, at pakken kan være i strid med EU-love.

Landbruget kan i disse dage sprede mere gylle på markerne på grund af regeringens landbrugspakke. Nu lyder det fra EU-Kommissionen, at pakken kan være i strid med EU-love.

Mik Eskestad

Indland
10. maj 2016

Regeringens mange kritikere har fået ret: EU-Kommissionen er langtfra tilfreds med landbrugspakken, der har givet landmændene lov til at hælde mere kvælstofgødning på markerne i dette forår.

I en såkaldt pilot-skrivelse til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som Information er kommet i besiddelse af, beskriver Kommissionen, hvad den betragter som et antal mulige brud på hele tre EU-direktiver: Vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

Kommissionen fastslår, at landbrugspakken i en periode kan føre til forværring af tilstanden i vandmiljøet og grundvandet, fordi man har tilladt øget gødskning og ophævet randzonerne, samtidig med at de kompenserende tiltag enten er frivillige, endnu ikke på plads eller måske først virkningsfulde om flere år.

Dette er i direkte modstrid med direktivernes krav om, at indsatsen mod kvælstofforureningen vedvarende skal skærpes og på intet tidspunkt må lede til øget belastning af vandmiljøet. Specielt om grundvandet påpeger Kommissionen, at Danmark end ikke har færdiggjort en obligatorisk, forudgående kortlægning af pakkens betydning.

»Det er derfor ubestrideligt, at der ikke er taget højde for konsekvenserne for grundvandet, eftersom disse konsekvenser foreløbig er ukendte,« hedder det i skrivelsen.

Til gengæld er det ifølge Kommissionen »meget sandsynligt«, at landbrugspakkens kvælstofudledninger vil føre til øget belastning af nogle af de særligt udpegede, sårbare Natura 2000-områder, som i forvejen er i ugunstig eller dårlig tilstand.

»EU-Kommissionens henvendelse til den danske regering indeholder en meget klar redegørelse for, at der er flere klart direktivstridige forhold, som Danmark nu skal redegøre for,« siger professor i miljøret Ellen Margrethe Basse fra Aarhus Universitet.

Læs også: EU-advarsel kan genåbne landbrugspakken

Under forhandlingerne om landbrugspakken blev der fra flere sider advaret ihærdigt om, at den kunne vise sig at være i strid med EU-retten. Blandt kritikerne var Danmarks Naturfredningsforening (DN).

»Den bekymring, som DN har udtrykt i sin klage til Kommissionen over landbrugspakken, deles af Kommissionen på alle punkter,« siger præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.

EU-Kommissionen beder i sin skrivelse regeringen forklare, hvilke ekstra tiltag den vil indføre og hvor hurtigt for at sikre, at EU-reglerne respekteres.

Hvis ikke regeringen strammer betydeligt op på pakken eller formår at forklare sig, kan en såkaldt åbningsskrivelse fra Bruxelles være næste skridt som advarsel om en mulig traktatkrænkelsessag ved EU-Domstolen.

Læs dokumentation: Kommisionens pilot-skrivelse (pdf)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Steen Andersen

Det er en ren tilståelsessag!
Som almindelig borger kan man ikke gøre ret meget andet end at ryste på hovedet.

Robert Kroll

Danmark et et lille land - havde vi været et stort og magtfuldt EU-medlem, så havde Kommissionen nok ikke sagt så forfærdelig meget ???

Jørn Petersen

Det havde været bedre om vores samfund var styret af fornuft og ikke profit, det rager ikke eu hvad vores elendige politikere går og laver, det rager kun det danske folk.

erik mørk thomsen, peter fonnesbech og Peder Kruse anbefalede denne kommentar
Lars F. Jensen

Lige her er fælles regler - som vi pt aftaler via EU - over grænserne helt afgørende. Ellers viser al erfaring, at reglerne ikke bliver overholdt. Det er skidt for at holde miljøet OK, for forureningerne breder sig landene imellem.

Men det er også vigtigt, at der ikke skabes vildt bedre dyrkningsforhold (og uhyrligt miljø) i nabolande, for så er det helt økonomisk umuligt at dyrke landbrugsvarer i Danmark - selv om man anvende miljørigtige / økoligiske principper.

Lars :)

@ Lars F. Jensen,

Nu er Tyskland jo ikke et land med fælles lovgrundlag, men et land bestående af 17 forskellige lande med hvert sit parlament, der er indgået i et forbund - derfor navnet; Forbundsrepublikken.

Men hvis du ser på gennemsnittet af nabolandenes landbrugspolitik og naturbeskyttelse, for det hænger jo sammen, så er Danmark stadig skurken. På nær et par tyske delstater, der har en lidt løs hånd omkring antibiotika, så er viljen til naturbeskyttelse ganske høj. Og Sverige ligger faktisk helt i top.

De fælles EU-landes interesse rører sig ikke blot omkring den danske natur og flora eller landbrugspolitik, men berører også Østersøens enorme forurening, der bl.a. består af udledning af overskudsgødning samt nedfald af sur regn, der bl.a. stammer fra gylledampe fra store svinefarme. Og netop dette lider Sverige så meget under, at man for længe har påbegyndt kalkning af visse vitale søområder.

Men ellers er jeg meget enig med dig, for Danmark har indgået en pagt med EU - altså de andre EU-lande, hvor man har fælles lovgrundlag på en række faglige områder, men i disse år "kniber" det på visse følsomme områder for 4-7 lande med at overholde de fælles indgåede regler.

Rasmus Knus, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

B.L. ønsker vel Danmark ud af E.U. samt afskaffelsen af milliardstøtten til landbruget. Utroligt som Venstre i den grad dummer sig, med den lille og store svindler!

Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Helene Kristensen og Lars F. Jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Holm

Robert Kroll,

Tyskland har lige fået samme opsang fra Kommissionen og en EU-retssag på halsen.

Lars Bo Jensen

Det er grunden til at Venstre så stædigt har holdt fast i de misvisende tal, det var jo de tal de fremsatte for EU-kommissionen, for at få lov overhovedet at fremlægge landbrugspakken.
At EU-kommissionen så når de har regnet nærmere på pakken, truer med at anlægge en sag, er jo bare en udgift for juristerne i ministerierne. Det tager nok en del år og imens gøder landmændene løs.

Klaus Flemløse

Uanset om man er enig i om Landbrugspakken er god eller dårlig, er der tale om umådelig dårligt politisk håndværk.

Jeg er ovebevist om at man kunne få en del af landbrugspakke gennemført ved en forhandling med Danmarks Naturfredningsforening /DOF og andre naturorganisation, hvis man altså havde givet mere tid og blot lyttet til hvad de siger.

Men man valgt konfrontation og løgnehistorier.

Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Leo Nygaard, vi var duksen i EU, men da Bæredygtig Landbrug og deres politiske fraktion Venstre besluttede, at gældsatte bønder som allerede producerer mere end de kan sælge til en fornuftig pris, skal have mulighed for at producere endnu mere de ikke kan sælge - men som EU giver tilskud til at lægge på lager - så droppede man årtiers miljøpolitik. Venstres toppolitikere valgte at ophøje Bæredygtig Landbrugs forlangender til lov, valgte at lade som om man troede på alle deres faktaløse fakta med opdigtede tal og ammestuehistorier.

Nu går EU så ind i det, fordi det Bæredygtig Landbrug, øhh Venstre, foretager sig, er direkte imod det danske politikere har skrevet under på.

Men Bæredygtig Landbrug/Venstre tager det helt roligt, for det er ikke dem der kommer til at betale, det er de danske skatteydere. Vi kommer til at betale bøder, genoprettelse af natur/miljø, rensning af drikkevand - mens nogle fede grisebaroner kan gnide sig i deres fedtede små hænder og skovle penge ind i kassen. Det er virkelig liberal politik så det vil noget...

Klaus Flemløse, Flemming Berger, Anne Eriksen, Tue Romanow, Rasmus Knus, Carsten Wienholtz, Jørgen Steen Andersen, Hans Larsen og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Hvis EU har reageret ud fra en henvendelse, fra Dansk Naturforvidring, er der måske slet ikke en sag!

Anne Eriksen

Vandmiljøet var i forvejen bagefter og skulle rettes - og så kommer gylle-pakken oveni - så ja, der er noget at komme efter!

Jørgen Steen Andersen, Carsten Wienholtz og Klaus Flemløse anbefalede denne kommentar