Færre bliver dræbt – undtagen i familien

Modsat andre drabskurver har vi svært ved at nedbringe drab i familien. Et paradoks, fordi vi opfatter familien som det tryggeste sted i samfundet, siger forsker
Indland
28. maj 2016

RETTELSE: Det fremgik tidligere af denne artikel, at størstedelen af drab i Danmark (sker) i familien. Det korrekte er, at det er den største gruppe af drab, nemlig 46 procent. Vi beklager.

Forældre dræber deres børn. Mænd slår deres kærester ihjel. Også bedsteforældre kan finde på at skyde, kvæle eller stikke deres nærmeste til døde.

I modsætning til den gængse forestilling om drab, som noget der foregår blandt kriminelle, sker 46 procent af alle drab i en familierelation. Der findes ikke årlige, nationale opgørelser over forholdet mellem drabsmand og offer, men en undersøgelse fra 2014 fra Justitsministeriet viste, at familiemedlemmer eller partnere var involveret i 46 procent af 158 undersøgte drab. Kun syv procent og 2,5 procent blev udført af henholdsvis ukendte gerningsmænd eller bandemedlemmer. Peter Mygind Leth, professor og speciallæge i retsmedicin ved Syddansk Universitet siger:

»Drabstallene i Danmark er lave og stærkt faldende, men de drab, der står tilbage, har oftest et personligt motiv. Desværre får visse typer drab mere omtale end andre, så de fleste har en helt skæv opfattelse af, hvem der dræber hvem.«

Senest i går blev der rejst tiltale mod en 20-årig mand fra Nordjylland for at have dræbt sine forældre og sin storebror med knivstik sidste år. Og siden 1990’erne er antallet af drab i Danmark halveret til mellem 40 og 50 drab om året, men det er ikke familiedrab, der bliver færre af, siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen: »Indsatsen mod rovmord, rockerdrab, bandeskyderier og mange sager om drab i forbindelse med voldtægt, der begås med baggrund i motiver som profit, hævn og begær, er lettere at styre med politistrategier. Men de her drab på børn og ægtefæller, hvor afmagt og kærlighed bliver til had, og hvor jalousi ofte er et yderligere motiv, er svære at bekæmpe. De sker ofte som et lyn fra en klar himmel i familien.«

Moderne Tider indleder i dag en artikelserie om fænomenet familiedrab, som udgør en stadigt større andel i drabsstatistikkerne, der ellers falder i hele den vestlige verden, fortæller flere førende internationale forskere på området. Herunder Marieke Liem, lektor og ph.d. i retsmedicinsk psykologi ved Leiden Universitet i Holland: »Det er mænds drab på mænd, der forsvinder ud af statistikkerne. De andre drab, kvindedrab og børnedrab, falder kun en lille smule og udgør derfor en stadigt større andel,« siger hun og påpeger, at familien er den mest voldelige gruppe i samfundet: »Det er i familien, langt den meste vold og de fleste drab foregår. Det er et paradoks, på grund af vores kollektive idé om familien som det tryggeste sted i samfundet.«

Professor ved Birmingham City University, kriminolog, David Wilson, har undersøgt 71 sager, hvor mænd slår både deres partner og børn ihjel. »De her mord begås midt i familien af helt almindelige mænd, ramt af skilsmisse, sorg eller tab,« siger han.

Drab i familien

Der bliver begået færre og færre drab. I Danmark såvel som i mange andre vestlige lande. Men en type sager fylder stadigt mere i statistikkerne: drab inden for familien. Ikke mindst mænd, der slår deres partner ihjel eller forældre, der dræber deres børn. I denne serie sætter Information fokus på fænomenet.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Bo Jensen

Så skal vi bare have peperspray, eller lov til at have en revolver i hjemmet, det skal da nok virke.

Torben Knudsen

Hvad er pointen?

jens peter hansen

25 drab på familiemedlemmer om året. De fleste ulykker sker også i hjemmet. Lad os afskaffe familien eller hvad ???

Anne Eriksen

Hvad med arbejdsulykker - møllevinger i hovedet?
Undskyld, det kan næppe være en overraskelse, at medier søger de kontroversielle nyheder. På den anden side sender "nyheden" også det budskab om hvordan vi håndterer vore følelser, vores plads i verden (familien).
Hvorfor skulle der være mere tryghed her end udenfor familien?
Alt er snart en kamp, især for dem, der har det sværest økonomisk. At fratage andres deres penge eller ejendom kræver ikke at slå nogen ihjel, bare lidt god jura/ politik :)

Per Jongberg

"Det farligste sted" ?

Sludder og vroevl. Det fraligste sted i Danmark er landevejene. Dér "myrder" danskere - og andre, loes uden den store strafretslige risiko.

Morten Jespersen

Familien er ikke det farligste sted. Det er Husholdninger i Opløsning derimod.

I den forbindelse er det måske værd at medregne relaterede selvmord, hvorved Husholdninger i Opløsning i særdeleshed er farlige for mænd - når nu myten om at kvinder dræber i selvforsvar bringes på banen i den anden artiklel...

Torben Knudsen

Supplement:
Det virker som om, hos journalist og de refererede, at er der en pointe, der strider mod konklusionen, hopper man over og undrer sig alligevel over de familierelaterede drab.
I familier er de største følelser og 'modfølelser', længere er den ikke. At flere tyranniske fædre ikke er blevet ombragt tidligere, kan man undre sig over.
Kun aggressive trafiksituationer og indbrud kan få det værste til at rejse sig i mennesket.
Ved et indbrud i hjemmet er jeg sikker på, at jeg hvis muligt havde skudt hovedet af tyvene kamufleret som selvforsvar.
Når de passerer med 250 km i timen på vejen udenfor, er jeg tæt på at skubbe min trillebør ud foran og se idioten, der udsætter så mange sprælle i luften, men de kører for hurtigt.
Drab foregår når truslen er stor nok, når følelserne er blevet udfordret maksimalt, det bør en journalist og de refererede professorer ikke hoppe over.

Morten Jespersen

Vil man reducere antallet af drab i familien bør man gøre tre ting.

Først gøre det helt klart og tydeligt for vores sønner, at fædre altid kun er gæster i familiehusholdningen.

Dernæst skal der tilbydes de samme tilbud til mænd, som der i dag gives kvinder i forbindelse med samlivsophør. Ophold på et krisecenter bør ikke være betinget af en voldsepisode.

Til slut bør boligmarkedet indrettes, så det kommer bedre i overensstemmelse med væksten i antallet af singler, og cirkulationen af mænd ind og ud af Kapitalens konefællesskab.