Nyhed
Læsetid: 4 min.

Forbrugerråd til regering: Stop USA’s TTIP-krav

Både i Washington og Bruxelles diskuteres i dag transatlantisk frihandel. Lækagen af forhandlingstekster øger skepsis i Europa
I Tyskland har der været store demonstrationer mod frihandelsaftalen, og en ny meningsmåling viser, at 70 pct. af de adspurgte mener, at en TTIP-aftale overvejende vil indebære ulemper.

Markus Schreiber

Indland
13. maj 2016

Parallelt med at statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsminister Kristian Jensen i dag i Washington mødes med henholdsvis præsident Barack Obama og udenrigsminister John Kerry for blandt andet at diskutere handelsmæssigt samarbejde, holder EU’s ministerråd i Bruxelles møde om status for forhandlingerne med USA om en transatlantisk handels- og investeringsaftale, TTIP.

Forhandlingerne møder i stigende grad modstand i en række europæiske lande, efter at en lækage til Greenpeace af 248 siders forhandlingstekst har afsløret et stærkt amerikansk pres på EU’s forhandlere på en række områder.

Med afsæt i de lækkede dokumenter appellerer Forbrugerrådet Tænks formand Anja Philip og rådets direktør Lars Prahm nu til den danske regering om at arbejde for en EU-afvisning af en række af de amerikanske krav og forslag.

Det er »bekymrende at se de amerikanske forhandleres krav til TTIP i nogle af de kapitler, der er mest relevante for forbrugerne«, skriver Forbrugerrådet.

»Det er derfor vigtigt for os igen at understrege, at TTIP ikke må komme til at medføre et lavere beskyttelsesniveau, samt at der er områder, der slet ikke skal i spil.«

Analyselammelse

Rådet nævner som eksempel USA’s krav om at indføre et amerikansk varslings- og kommenteringssystem som fælles system i fremtiden.

»Selv om konceptet umiddelbart kan se positivt ud, har det i praksis vist sig, at sådanne systemer resulterer i ’analyselammelse’.«

Forbrugerrådets europæiske paraplyorganisation BEUC siger om dette amerikanske system, at det »institutionaliserer lobbyisme« og bringer stærke erhvervsinteresser i centrum af beslutningsprocesserne.

Et indirekte signal om erhvervsinteressers store indflydelse på de amerikanske myndigheders position kan findes i et af selve de lækkede TTIP-dokumenter, et EU-notat kaldet Tactical State of Play of the TTIP Negotiations. Her refereres det flere gange om forhandlingsforløbet, at USA »gav udtryk for, at man var nødt til at konsultere sin kemiske industri om, hvilken holdning man skulle indtage« i bestemte spørgsmål.

Regler kan undergraves

»Et af de værste eksempler på, hvordan det amerikanske varslings- og kommenteringssystem undergraver forbrugerbeskyttelsen, er de amerikanske lovgiveres manglende evne til at få forbudt farlige kemikalier såsom asbest,« påpeger Anja Philip og Lars Prahm.

Et andet eksempel handler om såkaldt ’forbedret’ regelfastsættelse i EU, der ifølge det amerikanske udspil indebærer detaljerede hørings- og indsigelsesmuligheder for både amerikanske myndigheder, investorer, virksomheder og andre, før nye EU-love og -regler færdiggøres.

Og dertil en fast procedure med tilbagevendende tjek af allerede eksisterende EU-lovgivning for at afgøre, om den – f.eks. i lyset af indsigelser – skal laves om eller ligefrem droppes.

Læs også: Under TTIP skal EU og USA koordinere love i al fremtid

»De foreslåede (amerikanske, red.) regler vil gøre det yderst vanskeligt for EU at udstede regler i fremtiden som følge af de stramme krav om, at EU skal kunne begrunde foranstaltninger eller pege på alternativer,« skriver Forbrugerrådet og understreger, at også eksisterende regler om f.eks. fødevaresikkerhed, kemikaliegodkendelse og passagerrettigheder kan blive undergravet via disse foreslåede TTIP-bestemmelser.

Et lækket dokument om bl.a. fødevaresikkerhed og forbrugerbeskyttelse viser, at USA helt ignorerer det gældende europæiske forsigtighedsprincip og i stedet lægger op til en fælles praksis på linje med de nuværende amerikanske, hvor noget er tilladt, hvis det ikke er dokumenteret farligt eller sundhedsskadeligt.

Stigende skepsis

Forbrugerrådets kritik afspejler tiltagende bekymring i mange lejre over TTIP-forhandlingerne.

I Tyskland fortæller en aktuel meningsmåling for tv-kanalen ARD, at hele 70 pct. af de adspurgte mener, at en TTIP-aftale overvejende vil indebære ulemper, mens kun 17 pct. venter overvejende fordele.

I Frankrig var det handelsminister Matthias Fekl, der forleden forudsagde, at TTIP-forhandlingerne vil fryse fast, hvis USA fastholder den hidtidige linje.

»Det er en aftale, der – som den ser ud i dag – ville være en dårlig aftale,« sagde Fekl til fransk radio og blev fulgt op af præsident François Hollande, der ifølge EUobserver mener, at Frankrig ikke vil kunne acceptere TTIP i den nuværende form.

Forhandlerne for EU og USA har på deres seneste forhandlingsrunde – den 13. siden starten i juli 2013 – besluttet at skrue tempoet op og gennemføre endnu to forhandlingsrunder inden sommer i forsøget på at få en aftale færdigforhandlet, mens Barack Obama endnu sidder i Det Hvide Hus, og før der næste år skal være valg i både Tyskland og Frankrig.

Den europæiske forhandlingsleder, EU’s handelskommissær Cecilia Malmström, luftede forleden i Sveriges Radio sin bekymring over den voksende skepsis rundt om i Europa.

»Jeg synes, det er bekymrende, og det, som bekymrer mig endnu mere, er, at vi jo forhandler dette på et mandat fra 28 medlemslande. De har gentagne gange enstemmigt på europæiske topmøder sagt, at TTIP er vigtigt, og så må de jo have et ansvar for at forsvare det på hjemmebane. Her synes jeg ikke, de gør nok,« sagde EU-kommissæren.

På grund af Kristian Jensens Washington-besøg repræsenteres Danmark på dagens ministerrådsmøde om TTIP af direktør i Eksportrådet Lars Thuesen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Den øger ikke skepsis, den øger modstand. Skepsis er, når man kan overbevises af det gode argument. Modstand er, når man har indset, at der arbejdes fra anden side på noget, man på det bestemteste vil bekæmpe.