Læsetid: 2 min.

Fordømt!

I årevis har koldkrigsprofessor Bent Jensen beskyldt journalist Jørgen Dragsdahl for bl.a. desinformation til fordel for Sovjetunionen. Nu har støttekredsen bag professoren udgivet en bog, som selv har karakter af desinformation
Udfaldet af sagen har fået Bent Jensens advokat Karoly Németh og juraprofessor Ole Hasselbalch til på den nu 78-årige koldkrigsprofessors vegne at indbringe dommen for Den Europæiske Menneskeretsdomstol i oktober sidste år. Ganske vist er menneskerettigheder normalt ikke blandt plusordene i de politiske kredse, der trofast bakker op bag Bent Jensen, men som bekendt gik Fanden i kloster, da han blev gammel.

Udfaldet af sagen har fået Bent Jensens advokat Karoly Németh og juraprofessor Ole Hasselbalch til på den nu 78-årige koldkrigsprofessors vegne at indbringe dommen for Den Europæiske Menneskeretsdomstol i oktober sidste år. Ganske vist er menneskerettigheder normalt ikke blandt plusordene i de politiske kredse, der trofast bakker op bag Bent Jensen, men som bekendt gik Fanden i kloster, da han blev gammel.

Jens Dresling

Indland
19. maj 2016

Man må søge til ordsprog, når man skal forsøge at begribe, hvorfor støttekredsen bag den nu 78-årige koldkrigsprofessor Bent Jensen i en nylig udgivet bog retter en hård kritik af Højesteret.

»Da Højesteret rettede bager for smed«, står der således øverst på omslaget til bogen, der har fået den dramatiske titel ’Fordømt’.

Baggrunden er, som Informations faste læsere naturligvis vil vide, at fem højesteretsdommere i juni 2015 formastede sig til at dømme koldkrigsprofessoren for injurier, fordi denne i en stort opsat artikel i Jyllands-Posten tilbage i januar 2007 havde beskrevet den tidligere journalist Jørgen Dragsdahl som bl.a. KGB-agent, mens han var ansat her på avisen.

At dét at beskylde en person for at være agent for KGB skulle være strafbart – og det var altså højesretsdommernes vurdering – er faldet støttekredsen voldsomt for brystet.

»Der er ikke skygge af bevis for denne påstand. Den er i alarmerende grad udokumenteret og bygger endda på en manipuleret afskrift af Bent Jensens ovennævnte avisartikel,« forkyndes det på omslaget til bogen.

Manipulationen består ifølge bogen i, at da Bent Jensen skrev sin JP-artikel, indledte han med at referere Ekstra Bladet, der tilbage i 1992 havde hævdet, at Dragsdahl var »KGB-spion«. Men i den version af Jensens artikel, som højesteretsdommerne fik forelagt i 2015, var anførselstegnene omkring KGB-spion fjernet …!

»Hvem der har manipuleret med teksten, vides ikke,« hedder det mystificerende i bogen.

Udfaldet af sagen har fået Bent Jensens advokat Karoly Németh og juraprofessor Ole Hasselbalch til på den nu 78-årige koldkrigsprofessors vegne at indbringe dommen for Den Europæiske Menneskeretsdomstol i oktober sidste år. Ganske vist er menneskerettigheder normalt ikke blandt plusordene i de politiske kredse, der trofast bakker op bag Bent Jensen, men som bekendt gik Fanden i kloster, da han blev gammel.

Nyhed med versaler

Bogen, der er på over 400 sider, består af adskillige af Jensens artikler om Dragsdahl-sagen foruden processkrifter fra lands- og Højesteret.

Én af Jensens artikler er såmænd en kronik fra Information fra maj 2008, hvor professoren omtaler »nogle få konkrete eksempler på JD’s utrolig betændte forhold til sandheden – det der i KGB-jargon hedder dezinformatsija.«

Efter sådan en salve må det pine Jensen-støttekredsen, at de selv allerede i forordet til bogen er ude i en form for dezinformatsija. Her oplyses det nemlig, at Menneskeretsdomstolen allerede har meddelt, »at domstolen har accepteret at behandle sagen«.

Hvis det var sandheden, ville det være en nyhed med versaler og gul baggrund, men det er ikke korrekt. Hverken Justits- eller Udenrigsministeriet har hørt et kvidder, og selv oplyser domstolens presseenhed i en mail til Information, at Némeths og Hasselbalchs ansøgning ikke er undersøgt endnu, og at der heller ikke er taget stilling til, om den skal imødekommes.

»En beklagelig misforståelse,« forklarer og forsvarer bogens forlægger cand.phil. i samfundsfag Peter la Cour sig.

Tomme tønder buldrer mest, kunne man fristes til at sige.

Eller måske bare: Fordømt!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bent Jensen med støtter fra det yderste højre nægter at erkende, slaget er endegyldigt tabt, og det er vel nærmest tragikomisk og udtryk for en noget virkelighedsforvrænget opfattelse af egen situation, at man nu vælger at gå til Menneskerettighedsdomstolen.
For her er vel at mærke tale om selv segment på den nationalistiske højrefløj, der i andre sammenhænge harcelerer over Menneskerettighedsdomstolens bare eksistens.

At mene, det overhovedet er en sag, der fortjener at ses som potentiel krænkelse af Bent Jensens menneskerettigheder (åbenbart retten til at anklage andre mennesker uden tilstrækkeligt juridisk bevis) er absurd i sig selv med tanke på de alvorsgraden af de sager, der her behandles, og som Bent Jensen i givet fald ville komme i selskab med.

At Bent Jensen, juridisk repræsenteret af landets mest opmærksomhedsøgende og samvittighedsforladte advokat, nu vælger at gå til 'misfostret' Menneskeretsdomstolen er bizart på en "virkeligheden overgår fantasien"-facon - og vel først og fremmest et udtryk for, at anklager Bent Jensen er en ualmindelig dårlig taber. Oddsene på at Bent Jensen vil vinde i Haag er nok tilstrækkeligt små og tilstrækkeligt demonterede fra virkelighedens verden, til en sag dér vil ændre på dén status.

Henrik Bjerre

Birthe Rønn Hornbech, Venstre: "Retssikkerhed er jo kun vigtigt for dem vi ikke kan lide."

Hans Aagaard, Michael Kongstad Nielsen, Grethe Preisler og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hvad var det nu lige statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde om Birthe Rønn Hornbech. Efter at han havde røvrendt hende noget så grusomt som tak for, at hun sagde ja til at udfylde posten som integrationsminister for at redde røven på ham, til han selv var ude af klappen i Venstre:
"Birthe tilhører en lidt gammeldags politikertype."

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor finder Ulrik Dahlin det nødvendigt hele to gange at oplyse os om koldkrigeren alder? Hvilken betydning har oplysningen for sagen? Og hvorfor skal ingen af de andre involverede have udhængt deres alder?

Herdis Weins

Jeg håber ikke, han overhovedet kan få sagen taget op.
Det kan ikke være meningen, at en domstol, der ved gud har nok af alvorlige sager at tage sig af, skal bruge tid og kræfter på en alderstegen herres krænkede følelser.
Og det var altså ham selv, der i sin tid åbnede ballet - så må han også tage med at blive trådt over tæerne.
Hvis det ikke lige var fordi, han - og hans støtter - gudhjælpemig tager sgaen alvorlig, var det lige til at få et godt grin over.

Herdis Weins

Jeg håber ikke, han overhovedet kan få sagen taget op.
Det kan ikke være meningen, at en domstol, der ved gud har nok af alvorlige sager at tage sig af, skal bruge tid og kræfter på en alderstegen herres krænkede følelser.
Og det var altså ham selv, der i sin tid åbnede ballet - så må han også tage med at blive trådt over tæerne.
Hvis det ikke lige var fordi, han - og hans støtter - gudhjælpemig tager sgaen alvorlig, var det lige til at få et godt grin over.

Michael Kongstad Nielsen

Hvad har Birthe Rønn Hornbech med sagen at gøre?

Henrik Bjerre

@Michael Kongstad Nielsen

Jeg synes artikelen nærmest er en smædeartikel mod Bent Jensen m.fl. - og jeg har på fornemmelsen at de fleste skribenter, redaktører, aktionærer, abonnementer, kommentatorer på Information ikke kan lide ham. Derfor fandt jeg anledning til at citere Birthe Rønn Hornbech for noget af det bedste hun efter min mening har sagt - og som jeg synes det er klogt at huske når der er nogen man netop ikke kan lide, der er kommet - eller ved at komme i fedtefadet. Ligegyldig hvem man kæmper imod - står man typisk stærkere ved at betragte dem mest som modstandere - og ikke så meget som fjender.

Samtidig må det dog erindres, at man ikke kan leve af at lave avis hvis ikke læsernes indre svinehund får en ordentlig luns at gnaske på nu og da.

Hans Aagaard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ak ja, den indre svinehund, uha.
Lige netop Birthe Rønn Hornbech har jeg altid haft en vis veneration for. Særligt efter hendes anklage mod folketingets lov mod Tvind i 1990-erne, som det endte med, at Højesteret kendte grundlovstridig.
Birthe Rønn havde ret.

Herdis Weins

Henrik Brøndum - jeg kan ikke se, denne sag har noget med retssikkerhed at gøre !
Og jeg kan slet, slet ikke se, det har noget som helst med menneskerettigheder at gøre !
Det er en efterhåndenfarceagtig sag, hvor 2 ældre herrer,d er burde have fornuftigere ting at tage sig til, hele tiden farer i totterne på hinanden over en sag, der vel interesserer de færreste.
Både Bent jensen og Jørgen Dragsdahl har vist sig at værre nogle skallesmækkende mimoser, der lever i fortiden.

Michael Kongstad Nielsen

Hvilken betydning har det i sagens sammenhæng for Herdis Weins, at de to herrer er ældre?

Herdis Weins

MKN - det har den betydning, at man som regel bliver mildere med årene og lærer at skelne mellem skidt og kanel - og lærer at sige pyt med ting, der ikke er af verdenshistorisk betydning, at egoet bliver mindre betydningsfuldt.
Jeg finder det nærmest krænkende for min retsfølelse, at domstolene skal bruge tid og kræfter på 2 ældre herrers hanekamp - som om de ikke havde nok at gøre i forvejen.
Alderen har i den sammenhæng den betydning, at de ikke mere har en karriere m.m. på spil.
De er altså - sorry - yesterdaymen.
Det ville være noget andet, hvis der var 2 mænd i 30'erne, der har fremtiden, CV'ere m.m. på spil.

Michael Kongstad Nielsen

Herdis - efter min mening har alderen ingen betydning her.
Når jeg kommenterer på det, er det fordi jeg aner en slags "alders-racisme" mange steder i samfundet i dag. Ungdom dyrkes helt vildt i medierne i disse år. I dækningen af den amerikanske primærvalgkamp får vi hele tiden at vide, hvor gammel Sanders er.

Herdis Weins

MKN - vi er så uenige om alderens betydning i dette tilfælde.
Resten af din kommentar er jeg enig i.
Og jeg har oplevet unge nærmest være forundrede over, at jeg - årgang 1954 - ved hvad et USB-stick er .
Så har jeg kigget på de unge mennesker oppe fra og ned og fortalt dem, at jeg var på mit 1. edb-kursus i 1987, fik min 1. PC'er i 1990, har været på nettet hjemme på matriklen siden 1991. ¨Så bliver de lidt imponerede - og stille :-)))))))))))))))))))

Niels Duus Nielsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Jørgen Dragsdahl burde nok slå sig til tåls med, at 'de bedste agenter er dem der ikke ved de er det'. Ærgerligt at de så heller ikke får hverken løn eller beskyttelsesophold bagefter.
En samlet venstrefløj i shariaens tjeneste er set siden - det er nu heldigvis ved at smuldre, men kan fint illustrere fænomenet.
Og Bent Jensen kunne passende leve med at der aldrig er enighed om såkaldt 'samtidshistoriske beskrivelser' der involverer anseelige segmenters passioner og livslangt forfulgte van-viden'er.

Henrik Bjerre

@Herdis Weins

Jeg kan godt lide dit argument med at domstolene ikke skal spilde deres tid. Næste gang jeg bliver mistænkt for brandstiftelse siger jeg til systemet: "Jamen har I ikke vigtigere ting at bruge jeres tid på!"