Baggrund
Læsetid: 3 min.

Forening ønsker cannabis til smerteplagede sclerosepatienter

En spørgeskemaundersøgelse fra Scleroseforeningen viser, at flere patienter med stærke smerter eller spasmer får ringe lindring ved traditionel medicinsk behandling. Neurologer bør lytte mere til patienternes ønsker om at anvende cannabis som medicin, mener Scleroseforeningen
Sclerosepatienten Jack Mikkelsen selvmedicinerer sig med cannabis, selv om lægerne fraråder det. Ligesom Jack ønsker flere s clerosepatienter en lovliggørelse af medicinsk cannabis, da traditionel behandling for manges vedkommende ikke lindrer deres smerter eller spasmer. 
 Arkiv

Jakob Dall

Indland
3. maj 2016

»Vi finder ikke, at der er lægefagligt belæg for ordination af magistrel produceret cannabis, tværtimod.«

Sådan skriver en overlæge fra Nordsjællands Hospital i Hillerød i et brev til Jack Mikkelsen.

Som tidligere omtalt i Information forsøgte den 38-årige sclerosepatient for nylig at få overlægen til at udskrive en recept på lovlig magistrelt fremstillet cannabisolie fra Glostrup Apotek, men uden resultat.

Nu viser en ny spørgeundersøgelse, som Scleroseforeningen i foråret har foretaget blandt 438 patienter, at flere patienter ligesom Jack Mikkelsen ikke har gavn af traditionel medicinsk behandling. Og ifølge Scleroseforeningen ville mange af dem have gavn af medicinsk cannabis.

Undersøgelsen viser, at 14 procent af de adspurgte dagligt eller i perioder plages af stærke smerter, mens 11 procent plages af stærke spasmer. Blandt disse oplever 26 procent af sclerosepatienterne med stærke smerter og 38 procent af patienterne med stærke spasmer ingen eller næsten ingen lindring ved den traditionelle medicinske behandling, eller også modtager de ingen medicinsk behandling for deres symptomer.

Det svarer ifølge undersøgelsen til, at der blandt Danmarks ca. 14.500 sclerosepatienter er omkring 950 med stærke smerter og/eller spasmer, som ikke afhjælpes af den traditionelle behandling.

»Blandt sclerosepatienter er det denne gruppe mennesker, som vi mener skal have muligheden for at anvende cannabis til medicinsk brug,« skriver foreningen i et notat om cannabis.

Ikke færre end 92 procent af samtlige adspurgte patienter mener, at cannabis bør lovliggøres til medicinsk brug, mens 63 procent af dem med smerter og/eller spasmer oplyser, at de selv har overvejet at bruge cannabis som lindring.

Jack Mikkelsen har allerede taget det skridt og har i mange år selvmedicineret sig med cannabis for at dæmpe sine spasmer. Men ifølge overlægen bør han holde op med det.

I brevet fraråder overlægen efter en diskussion med »afdelingens skleroseoverlæger samt vores ledende overlæge« således Jack Mikkelsen »at blive behandlet med cannabis i enhver form/eller behandle dig selv«.

Begrundelsen er bl.a., at »cannabis indebærer en betydelig risiko for bivirkninger og komplikationer«.

Henvist til kriminelle

Klaus Høm, direktør for Scleroseforeningen, har læst overlægens brev til Jack Mikkelsen, og han synes umiddelbart, at overlægebrevet er udtryk for »en begrænset tænkning«, som han udtrykker det.

»Det er ærgerligt, at man ikke lytter noget mere til patienterne. I princippet er der ikke noget forkert i det, lægen skriver, men det er vigtigt at holde sig for øje, at der er tale om patienter med en uhelbredelig alvorlig sygdom, hvor den medicin, der er til stede, ikke virker,« siger Klaus Høm.

Scleroseforeningens holdning til cannabis til medicinske formål bygger på, at patienter, som i forvejen er svært belastede af deres sygdom, ikke skal »kriminaliseres og stigmatiseres, fordi de opsøger cannabis som en sidste udvej til lindring af invaliderende symptomer«.

Læs også: Bo dyrker sin egen ulovlige medicin

»Det er klart, at det kan være problematisk at behandle sig selv. Men det er også et kæmpemæssigt problem, at du er henvist til kriminelle eller til Christiania, hvis du har behov for præparater, der kan reducere dine alvorlige smerter eller spasmer, når anden medicin ikke hjælper. En så konsekvent afvisning er efter min vurdering udtryk for en begrænset form for tænkning,« siger Klaus Høm.

»Man kunne da begynde med at kontakte kollegerne på Rigshospitalets smertecenter for at høre, hvordan de bruger den magistrelt fremstillede cannabis fra Glostrup Apotek,« siger han.

For som Scleroseforeningen skriver i notatet, kan patienter med stærke smerter eller spasmer ikke »vente på den forskning, som ville være nødvendig for at kunne godkende cannabisplanten som et lægemiddel«.

Derfor arbejder foreningen for en lovliggørelse af cannabis til medicinsk brug »under kontrollerede forhold«, »hvor fagpersoner kan vejlede den enkelte patient, herunder holde øje med dosis og eventuelle bivirkninger«.

Overlægen fra Nordsjællands Hospital har ikke ønsket at kommentere opfordringen fra Klaus Høm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Lyngsgaard

Overlægen skriver, »cannabis indebærer en betydelig risiko for bivirkninger og komplikationer«. Læs Vi tror at cannabisplanten er dæmonisk og vil os alle noget ondt, så derfor hold jer væk. Vig bort Satan!

Anne Eriksen

Det traditionelle "system" er en rigid og fastlåst størrelse, der frygtsomt holder sig tilbage for nye tiltag, selvom det næppe har undgået at opdage hvor mange, der har gavn af cannabis.

Men det er ikke "videnskabeligt udforsket" og der er heller ikke indtjeningsmuligheder som den medicin med patent, der udskrives (især smertestillende) i store mængder, hvilket i høj grad giver betydelig risiko for bivirkninger og komplikationer og i mange tilfælde skader oveni.
Der vil også være en begrænset fortjeneste og det vil langsommeliggøre al fremtidig nytte af f.eks plantemateriale i stedet for kemi.

Niels Møller Jensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Smerter er noget underligt noget. De kan ikke måles og vejes og puttes i et regneark, men man er ikke i tvivl, når man har dem. Ligesom man ikke er i tvivl om, hvornår noget virker lindrende på smerterne.

Så hvordan de objektivt vil "videnskabeligt udforske" cannabis som lindringsmiddel for smerter, uden at spørge smertens ejer, om vedkommende rent subjektivt føler lindring ved brug af stoffet, har jeg meget svært ved at se.

Det må vel være smertens ejer, der bedst ved, om smerten er blevet mindre eller ej, for hvordan i alverden skulle overlægen kunne vide det? Det er jo ikke hendes smerte!

Sup Aya Laya, Anne Eriksen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det kan koges ned til, at Cannabis er noget, man i samfundets øjne ryger eller indtager, hvis man er en fucking hippie eller taber eller narkoman eller rockmusiker med langt hår. Det er den ENESTE grund til modviljen. Jeg har endnu ikke set en begrundelse, der ikke kan forklares med førnævnte.

Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels sauer

Der må da være en lov, der sikrer patienter retten til at blive behandlet med den bedste tilgængelige medicin, for så vidt den er til rådighed og ikke alt for dyr? Det kan da ikke være lovligt for læger at hindre deres patienter i at få den medicin, de har brug for, alene med den begrundelse, at man ikke synes, at de skal have den? Nogen må da kunne meldes til politiet for at påføre deres medborgere unødvendig lidelse?

Anne Eriksen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Cannabis burde være lovligt, ingen tvivl om det. Sammenlignet med alkohol er det helt vanvittigt at vi i 2016 stadig har forbud mod verdens måske mest sikre rusmiddel. Om Cannabis bør anbefales som medicin derimod, må bero evidensen.

Sup Aya Laya

Et andet aspekt af denne sag, er hvor meget lidelse der kunne undgås hvis det danske sundhedssystem (newspeak for tilførsel af likvide midler til medicinal industriens aktionære) begyndte at undersøge sammenhængen mellem sclerose og borrelia.
Hvis man skal tale regnedrengenes sprog, ville samfundet spare kolossale summer på årelænge og resultatløse udredninger og halvhjertede behandlingsforsøg på at koble de multi systemiske infektionssygdomme som f.eks. MEF, ALS, sclerose med borrelia. Men dér har regnedrengene måske en interessekonflikt? Hvis samfundet sparer penge - sker det på bekostning af pharma-medico industriens aktionærer. Og det er måske regnedrengenes venner...

Selvfølgelig skal syge kunne behandles med cannabis. Der er masser af evidens, fra både lægevidenskaben og den erfaringsbaserede fra brugerne, på positive virkninger.

Anne Eriksen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
uffe hellum

Det er da ligegyldigt, om der er medicinsk evidens for en virkning. Hvis voksne har lyst til at tage et middel, er det deres valg, i et frit land.

Frigiv straks al narko, og se om der stadig er nogen, der gider snakke om medicinsk virkning...