Baggrund
Læsetid: 3 min.

Frihandelsaftalen er ikke noget, de taler særlig meget om i 3F. Men det burde de måske …

Kun halvdelen af 3F’s lokalafdelinger diskuterer frihandelsaftalen TTIP, som kritikere frygter kan få alvorlige konsekvenser for arbejdstagerrettigheder. Og af de resterende taler flertallet kun lidt om aftalen. Flere 3F-formænd finder den manglende diskussion bekymrende
I et kælderlokale i Valby mødtes 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) 1. maj forud for fejringen i Fælledaparken. De brugte blandt andet dagen på at markere utilfredshed med den transatlantiske frihandelsaftale TTIP, men det er kun halvdelen af 3F’s lokalafdelinger, der diskuterer aftalen.

Jakob Dall

Indland
7. maj 2016

Det er ikke den transatlantiske frihandels- og investeringsaftale, TTIP, der præger dagsordenen, når medlemmer af landets største fagforening mødes i deres lokalafdelinger. I en rundringning foretaget blandt landets 66 3F-afdelinger svarer 29 ud af 62 adspurgte formænd, at de ikke diskuterer frihandelsaftalen i deres lokalafdeling.

Blandt de resterende svarer 18 ud af 62 afdelinger, at de kun har drøftet aftalen »en smule«.

Formænd fra en række af de afdelinger, som rent faktisk diskuterer aftalen med deres lokale medlemmer, ser manglen på debat som et problem.

»Problemet er, at det kommer til at vedrøre medlemmerne rigtigt meget, hvis aftalen bliver vedtaget. Derfor er det vigtigt, at vi får oplyst medlemmerne om TTIP, så vi får det diskuteret, og medlemmerne selv kan få en holdning til aftalen,« siger Claus Westergreen, formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

Læs også: Ude i Europa er fagbevægelsen langt mere kritisk over for TTIP end i Danmark

I 3F Frederiksborg ser formand Tue Tortzen det også som problematisk, at frihandelsaftalen ikke bliver diskuteret mere i fagforeningens bagland:

»Det er bekymrende, at bevidstheden om TTIP er så lille. Der er mange, som slet ikke ved, hvad det er.«

Spørger man Niels Nørgaard Kristensen, der er lektor på Aalborg Universitet og blandt andet forsker i politisk deltagelse og medborgerskab, er kritikken af den manglende debat forståelig. »Man kan sige, at det er en berettiget kritik, fordi de her mennesker potentielt kan blive berørt af aftalen,« lyder det fra forskeren, der uddyber:

»Nogle af de her ting er så vigtige, at de burde have en demokratisk bevågenhed og burde være vigtige nok til, at man vil have en demokratisk debat omkring dem. Der står nemlig mange ting, der kan berøre helt almindelige mennesker.«

Svært at forholde sig til

I samme ånd mener Henrik Bay-Clausen, der er formand for 3F Kastrup, at det er en debat, der er nødvendig at tage. Også selv om den ikke er ligetil.

»Det er svært at lave debatter om noget, folk har et meget fjernt forhold til. Men vi må prøve,« siger formanden.

Blandt de 33 afdelinger, som i varierende omfang diskuterer TTIP, svarer halvdelen, at de hverken er for eller imod.

Flere af de adspurgte afdelingsrepræsentanter, der svarer sådan, forklarer, at de har svært ved at forholde sig til aftalen og i stedet lader det være op til hovedbestyrelsen i 3F at diskutere TTIP. Ifølge Tue Tortzen fra Frederiksborgs 3F-afdeling skyldes afdelingernes manglende stillingtagen for manges vedkommende, at de afspejler den holdning til frihandelsaftalen, som findes i 3F’s ledelse:

»Det hænger meget sammen med det vægelsind, der er i forbundsledelsen i 3F. Der er mange, som ikke er meget for at være i opposition til forbundsledelsen,« siger han.

»Men det er man jo nødt til, når forbundsledelsen ikke har nogen holdning eller ikke er tilbøjelig til at tilslutte sig protesterne.«

Læs også: ’TTIP er vel nok det mest sexede emne her på årets 1. maj’

3F’s ledelse er umiddelbart positivt stemt over for aftalen, men ønsker mere afklaring, lyder det:

»3F’s hovedbestyrelse tager først stilling, når vi kender resultatet,« siger Allan Bolt, som er kommunikationschef i 3F. Han ønsker ikke at kommentere resultaterne fra rundringningerne, men understreger, at 3F ikke forholder sig passivt til TTIP-aftalen:

»Der har været debat i hovedbestyrelsen, hvor indbudte politikere har præsenteret deres synspunkter. Og via vores medlemskab i LO er vi jo også med til at præge debatten,« siger han.

Et demokratisk problem

Ifølge lektor Niels Nørgaard Kristensen er den manglende debat udtryk for en grundlæggende demokratisk problemstilling.

»Demokratiet skal altid balancere mellem at tage effektive beslutninger i et politisk-administrativt system og samtidig også opretholde en demokratisk legitimitet, som gør, at folk føler sig involveret i de beslutninger, der bliver taget.TTIP-aftalen er et godt eksempel på, at de to ting ikke kan tilgodeses på samme tid,« siger han.

Samtidig påpeger forskeren, at den manglende debat på længere sigt kan være farlig.

Han mener nemlig, at den folkelige opbakning kan svinde, hvis ikke de europæiske borgere føler sig inddraget.

»Man risikerer, at folk bliver trætte af, at der bliver taget livsvigtige beslutninger hen over hovedet på dem,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sup Aya Laya

" »Nogle af de her ting er så vigtige, at de burde have en demokratisk bevågenhed og burde være vigtige nok til, at man vil have en demokratisk debat omkring dem. Der står nemlig mange ting, der kan berøre helt almindelige mennesker.«"
Spændende om flere journalister opdager vigtigheden af dette emne, eller om de mener at de kan flyve hen over emnet fordi de ikke er 'helt almindelige mennesker' ...

Bjarne Andersen, Anne Schøtt og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Sup Aya Laya
Herman Hansen

TTIP gavner kun den økonomiske magt elites indtjening. Du og alle andre lønmodtagere kommer til at skulle konkurrere med billig amerikansk arbejdskraft og dårligere arbejdsforhold og de varer du for råd til at købe fremover vil være af en ringere kvalitet som genmanipuleret fødevarer med endnu flere kemikalier i blandet.

...God fornøjelse med TTIP.

Bjarne Andersen, Britt Kristensen, Anne Schøtt, Estermarie Mandelquist og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Meget tyder på, at TTIP bliver endnu et søm i EUs ligkiste.

Det er bekymrende, at ingen i EU-systemet tilsyneladende har brug for at få succes med løse de problemer, som står og råber på at blive løst. Det er nemmere at tage sig af en handelsaftale, som måske ad åre vil forbedre vores budgetter med noget der ikke rigtigt kan mærkes.

EU har en fabelagtig evne til at ignorere jævne menneskers ønsker og behov - det er det, som ender med at slå EU ihjel.

David Henriksen

Jeg skal personligt købe små amerikanske flag og klistre dem på alt jeg finder fra USA i mit lokale supermarked for at hjælpe mine landsmænd og -kvinder med at undgå inferiøre amerikanske kræftfremkaldende og hormonforstyrende produkter. Grønt er vejen frem, USA lever i fortiden. Vi må aldrig opgive vores forbrugerbeskyttelse for et par tusinde arbejdspladser eller hvad det er de lover os.