Læsetid: 5 min.

Det handler striden mellem Claus Hjort og kommunerne om

Kernen i den eskalerende konflikt mellem staten og kommunerne er det såkaldte omprioriteringsbidrag. Spørgsmålet er, om det er en god idé, at staten tager penge fra kommunerne for derefter at give de fleste af dem tilbage til bestemte formål
Finansminister Claus Hjort Frederiksen mener, at han kun hører ’jammer’ fra kommunerne forud for de igangværende økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommunerne.

Stine Bidstrup

12. maj 2016

Fronterne er trukket hårdt op under de igangværende økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommunerne. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har sagt, at han kun hører »jammer« fra kommunerne, mens KL-formand Martin Damm har udtalt til Ritzau, at han er klar til at forlade forhandlingerne, »hvis det, der ligger på bordet, er så dårligt, at man ville være bedre stillet ved at undgå at indgå en aftale«.

Kernen i striden mellem parterne er det såkaldte omprioriteringsbidrag. Og selv om dette omprioriteringsbidrag kan lyde kedeligt, knytter der sig interessante økonomiske og ideologiske diskussioner til det.

Omprioriteringsbidraget blev indført af regeringen umiddelbart efter folketingsvalget i 2015. Det går ud på, at kommunerne i 2016-2019 årligt skal skære én procent af deres samlede budget og betale det tilbage til staten. Det svarer til, at kommunerne skal aflevere cirka 2,4 milliarder kroner årligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Sterling

Demonstrationer over hele landet den 12. maj mod velfærdsforringelser, det arrangeres af velfærdsalliancen.

Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Vibeke Hansen, Michal Bagger, Herman Hansen og Carsten Budde anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Privatisering af offentlige service ydelser, samt fremme af nedbrydning af velfærdssamfundet til fordel for forsikringssamfundet efter tysk forbillede er slut målet.

Keld Albrektsen

Planen er tilsyneladende at afskaffe nærdemokratiet ved at sulte det ihjel, så landspolitikerne "bliver nødt til" at tage affære...
Altså:
1) Sørg for at kommunerne ikke kan løse de opgaver, der er dem pålagt.
2) Fjern magten og beslutningskompetencerne fra kommunerne.
3) Nedlæg de unyttige kommuner.

Det er ikke den rigtige vej!!