Nyhed
Læsetid: 1 min.

Hjort fortalte ikke om sekscifret støttebeløb

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ikke indberettet stort beløb, han fik i støtte.

Finn Frandsen

Indland
30. maj 2016

Finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) valgkampagne har modtaget et sekscifret beløb fra en hemmelig erhvervsklub uden at opgive det til myndighederne, hvilket er i strid med partistøtteloven. Det skriver Politiken søndag.

Afsløringen kommer i bogen Skjulte penge, der beskriver lobbyisme i dansk politik.

Den diskrete klub hedder Liberalt Erhvervsforum og har ifølge avisen tidligere doneret til Venstre-folkene Bertel Haarders og Thor Pedersens kampagner, men har ved de seneste valg fokuseret på Claus Hjort Frederiksen.

Claus Hjort Frederiksens kredsformand, Gitte Rasmussen, kalder ifølge bogen fejlen for en »forglemmelse«.

Claus Hjort Frederiksen har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen af Politiken. Men i en skriftlig kommentar til avisen hedder det:

»Jeg er glad for, at min kredsformand har sikret, at der nu er kommet styr på indberetningen, for formalia skal naturligvis være i orden. Jeg har jo heller ingen interesse i at skjule, hvis nogen ønsker at støtte kredsens arbejde.«

Roger Buch, der er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har svært ved at tro på forklaringen om en forglemmelse: »Det her er meget, meget simpelt. Hvis man får mere end 20.000 kroner, så skal man oplyse det,« siger Roger Buch til Politiken.

Overtrædelse af reglerne om partistøtte kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel. Eksemplerne på brud er talrige. Alligevel bliver politikerne ikke straffet. Det har en ganske enkel forklaring: De bliver ikke politianmeldt.

»Først kræver det, at der er nogen, der anmelder det,« siger juraprofessor ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen.

»Man skal kunne dokumentere, at det er foregået bevidst – eller i hvert fald groft uagtsomt. Det er i sig selv vanskeligt at bevise.«

Ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her