Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kommune anmelder benlås på asylcenter til politiet

Indland
23. maj 2016

Langeland Kommune anmelder nu episoden om magtanvendelse mod en asylansøger i Asylcenter Næstved til politiet.

Det oplyser Asylcenter Holmegaard på Langeland, som Asylcenter Næstved hører under, i en pressemeddelelse.

Episoden blev filmet og beskrevet i en artikel i Information, som har skabt stor diskussion om de metoder, der benyttes på centeret.

»Episoden i asylcentret, hvor en asylansøger bliver lagt i benlås af personale, ser voldsom ud. Vi tager klar afstand fra de metoder, der benyttes på videoen,« siger centerleder Ulrik Pihl fra Asylcenter Holmegaard i pressemeddelelsen.

Information har afdækket, hvordan den daglige leder af Asylcenter Næstved ifølge adskillige beboere har benyttet sig af kollektiv afstraffelse og truet med at sende beboere til Sandholm, hvor deres asylsag ville starte forfra, hvis de ikke opførte sig, som han ville have det.

Ulrik Pihl fortæller til Information, at kommunen har meldt episoden med benlåsen til politiet for at få en uvildig instans til at vurdere, om magtanvendelsen var nødvendig eller ej.

»Vi vil gerne have en tredjepart til at vurdere, hvad der sker på videoen, og ikke mindst hvad der ligger forud for den her hændelse,« siger han og understreger samtidig, at det er selve hændelsen, der er blevet anmeldt, og ikke personerne, der optræder på video­en. Ulrik Pihl har selv besøgt lejren to gange, siden sagen begyndte at rulle:

»De gange, hvor jeg har været dér og talt med personalet, har jeg ikke fået indtryk af en kultur, der er gennemsyret af frygt og trusler. Men der er nogle kanter, der skal rundes lidt af. Det vil vi gøre fremadrettet,« siger han.
»Der bor mange enlige mænd i lejren, og der er ingen børnefamilier til at bløde stemningen lidt op. Derfor skal personalet være gode til at opretholde en stemning, der ikke bliver for afstandtagende over for asylansøgerne. Der skal kulturen slibes lidt til, så den bliver mere som den, vi har i vores andre centre i Langelands Kommune,« siger Ulrik Pihl.

Den nu fritstillede lejrchef er tidligere dømt ved landsretten for vold mod to børn på et behandlingssted for omsorgssvigtede børn og unge, hvor han var forstander.

Asylcenter Holmegaard vil nu foreslå Langeland Kommune, at det fremover bliver obligatorisk at indhente straffeattester, når man ansætter nye medarbejdere. I dag er det kun nødvendigt med en børneattest.
abra

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jensen

Syntes nu nok de var lidt længe om det og hvorfor handlede politiet ikke på eget initiativ. Hvis du havde råber fascist efter Støjberg skulle de nok være der.

Johanna Haas, Hans Larsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Den udøvende magt kan åbenbart bedre finde sig i overgreb, der går ud over samfundets mindste.

Johanna Haas

Kommentar til asylchef Ulrik Pihl, Langeland kommune: Asylret har den 3.5.16 på vores Facebook gengivet trusler fremsat overfor beboere i kvindeafdelingen i lejren fra personaleside. Mentaliteten hos en del af lejrens personale kan absolut ikke bortforklares med "enlige mænd" og deres naturlige frustrationer.

Det stikker desværre langt dybere. Efter Asylrets vurdering er der tale om flere særdeles graverende forhold i en del af personalets indstilling til og adfærd overfor asylansøgere, hvoraf bemeldte benlås kun er en enkelt lille episode i en lang række psykiske og fysiske overgreb mod asylansøgere.
Vi henviser til Asylrets Facebook opslag af 3.5. ""umyndiggørelse, ydmygelser, trusler og tvivlsom syge-isolation,"" Asylrets sygeplejerske om besøg i kvindeafdelingen i Næstved asyllejr" samt til artiklerne i Information om Næstved asyllejr, som nævner flere eksempler på kollektiv afstraffelse, psykisk vold og trusler mod asylansøgere. Samt favorisering af den gruppe asylansøgere, som "synger" til lejrchefen om de andre asylansøgere, som dernæst efter kritiske, private, bemærkninger er blevet kaldt enkeltvis op på lejrchefens kontor og har fået vredet armen om, ledsaget af verbal trusler, der udgjorde et forsøg på psykisk at vride armen om på asylansøger.

Det forlyder at asylansøgere, der skriver under til fordel for lejrchefen er blevet lovet mere mad og bedre forhold til gengæld for en underskrift.
Alt sammen tegn på en dybt dysfunktionel personale kultur i lejren som Langelands kommune bør sætte hårdt ind på at få ryddet ud i.
Måske også tegn på, at man har ansat folk med de forkerte kompetencer til jobbet?

Asylret vurderer, at det er uforsvarlig håndtering af ledelsesansvaret hos Langelands kommune, hvis forholdene ikke tages langt mere alvorligt af kommunen end asylchef Ulrik Pihls kommentarer i artiklen giver udtryk for. Politiet som eneste udefra kommende instans til afklaring af et enkelt misforhold blandt en lang række er langt fra tilstrækkeligt.

Asylret har på baggrund af vores besøg d. 28.4.16 kontaktet Asylchef Ulrik Pihl, som oplyste, at han havde læst vores Facebook opslag, men at alt var i orden i lejren. Denne opfattelse, som Ulrik Pihl da også klogeligt har revideret efter Informations artikler, deler Asylret absolut ikke. Vi vurderer, at asylansøgerne efter det passerede og det skildrede har krav på en vurdering af de interne forhold fra en udefra kommende instans med forstand på flygtninges og asylansøgeres behov og situation Fx. Amnesty eller Institut for Menneskerettigheder. Dette skal naturligvis foregå med arabisk tolk og på en sådan måde, at også kvinderne i lejren tør ytre sig.

Asylret, Johanna Haas og Said Parvin

Jette M. Abildgaard, Niels Duus Nielsen, Niels Erik Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Skal man vove at forudsige sagernes gang.
Den varetægtsfængslede asylansøger dømmes.
De raske kommunalt ansatte blåskjorter har ikke overskredet deres beføjelser.
Ledelsens ageren eller mangel på samme undersøges ikke.

Christel Gruner-Olesen, Jette M. Abildgaard og Johanna Haas anbefalede denne kommentar