Læsetid: 5 min.

Kurt Jonas fik ændret sit pas, så fødestedet blev ’Udlandet’

Mens dansk-palæstinensere kun må skrive ’Israel’ eller ’Mellemøsten’, selv om de er født i Gaza, har 75-årige Kurt Jonas, der blev født i Stettin i 1941, mens byen var tysk, fået en ekstra valgmulighed. I stedet for ’Polen’ eller ’Europa’ står der nu ’Udlandet’ i Kurt Jonas’ pas
Kurt Jonas er født i Stettin, der lå i Tyskland, da han blev født i 1941. I dag ligger byen dog i Polen, så derfor må der ikke stå Tyskland i hans pas.

Jakob Dall

25. maj 2016

Information har tidligere omtalt, hvordan dansk-palæstinenseren Hamed El-Beltagi kun kunne vælge mellem ’Israel’ eller ’Mellemøsten’, da han fik fornyet sit pas i 2013. Andre muligheder var der ifølge myndighederne ikke, selv om Hamed El-Beltagi var født i Gaza to år før oprettelsen af staten Israel.

Nu viser det sig, at Kurt Jonas, der også er født i udlandet, har fået tre valgmuligheder. Han kunne således vælge mellem enten ’Polen’, ’Europa’ eller ’Udlandet’. I det pas, som Kurt Jonas fik udstedt i marts 2014, står der derfor nu ’Udlandet’ som fødselsregistreringsted. Det samme står der i hans kørekort fra sidste efterår.

Kurt Jonas blev født i den tyske by Stettin i 1941. Dengang var byen provinshovedstad i den tyske provins Pommern, der i dag ligger i Polen. Af samme grund hedder Stettin i dag Szczecin.

Læs også: Søren Pind skal i samråd om fødested i pas

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Ørberg
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Dorte Sørensen
Jesper Ørberg, Maj-Britt Kent Hansen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Man skal selvfølgelig have angivet den på fødselstidspunktet korrekte betegnelse. Det kunne lade sig gøre ved manuel sagsbehandling, det er endnu lettere ved elektronisk, så der skal ske udvidelse og ikke indskrænkning i detaljeringsgraden - fordi det betyder noget for folk, og fordi det ikke burde besværliggøre noget som helst, om det er det ene eller andet sted, der angives.

Christel Gruner-Olesen, Karsten Aaen og Jesper Ørberg anbefalede denne kommentar
Jesper Ørberg

det er både et politisk og et identitets spørgsmål. Hvis Danmark havde været Sovjetisk i 1959, da jeg blev født, vil jeg da alligevel helst have, der står Danmark som fødested i dag.

Henrik Brøndum

Jeg forstår ikke logikken fra myndighedernes side. Formålet med oplysningen om fødested må vel være at skabe yderligere sikkerhed om identifikationen af personen. Når fødestedet så tilsyneladende kan ændre sig som følge af en rask lille krig - kan det da kun skabe forvirring. F.eks. når man rejser til USA lægger de ved indrejse vægt på om man har været der før - og kommer man med et pas med et nyt fødested - skal det formodentlig forklares.

Af denne debat er det klart - at der kan være følelser og politiske interesser i det ene fødested frem for det andet. Om der skal være nogen valgfrihed for borgerne - ville være generøst fra myndighedernes side, men hovedformålet med denne oplsyning - må ikke lide skade.

Steffen Gliese

Jeg ser det som et led i den igangværende krig fra samfundsvidenskabs side om betydningen af viden og historisk bevidsthed. Man får ikke skabt den åndløse konkurrencestatssoldat, hvis vedkommende dyrker affinitet for en over tid udviklet personlighed, der er andet end en såkaldt "rationel" homo oeconomicus - bortset fra, at der ikke er skygge af rationalitet i at tænke på den måde.

Thomas Widmann

Det gælder jo også folk, der er født i Danmark. Fx blev jeg født på Brædstrup Sygehus, der lå i Ring Sogn. Mit første pas angav derfor mit fødested som "Ring". Derefter gik man over til at bruge kommunenavne, så det blev til "Brædstrup". Og efter kommunalreformen blev det til "Horsens". Men jeg blev altså ikke født i Horsens, så det er noget misvisende.

Og som Henrik Brøndum skriver ovenfor, kan det altså godt skabe problemer i udlandet, når ens fødested konstant ændrer sig.

Kim Folke Knudsen

Ethvert menneske hviler i sin nationale identitet og sin livshistorie. Kurt Jonas fødested i passet må være Stettin Tyskland, for Hansestaden tilhørte Tyskland i 1941 på fødselstidspunktet. Der var tale om en by med tysk historie og tysk tilhørsforhold, som ikke var blevet besat af det tredje riges despoter og indlemmet i det nationalsocialistiske Tyskland med vold og magt. Eksempelvis hvis du er født i Østrig i 1939, så vil den rette betegnelse af fødestedet i passet være Østrig og ikke Tyskland. Betegnelser som Udlandet eller Europa udvisker et menneskes ønske om et tilhørsforhold på godt og på ondt. Disse betegnelser bør kun anvendes, hvis fødselsstedet absolut ikke kan fastlægges. Betegnelsen Tyskland i passet er ikke et statement, som tager stilling til, at Hansestaden i dag er en del af Polen.

Jesper Ørberg, Christel Gruner-Olesen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar