Interview
Læsetid: 5 min.

Da Kurt blev kriminel og fik frataget sin medicin

I dag skal Vestre Landsret i Viborg afgøre, om den 51-årige psoriasis- og gigtplagede Kurt Salvesen fra Nordjylland skal straffes for på sin terrasse at have at have dyrket omkring 10 cannabisplanter, som han har brugt til selvmedicinering mod sine gigtsmerter
Kurt Salvesen – her med det grønne jakkesæt – er aktiv i kampen for at få legaliseret cannabis. Selv bruger han det medicinsk mod sin psoriasis.

Kurt Salvesen – her med det grønne jakkesæt – er aktiv i kampen for at få legaliseret cannabis. Selv bruger han det medicinsk mod sin psoriasis.

Ole V. Wagner

Indland
24. maj 2016

Mandag den 29. juni kl. 12.03 bankede det på Kurt Salvesens indgangsdør til hjemmet i Støvring. Udenfor stod to betjente i uniform, som gerne ville se, hvad han havde stående på sin terrasse.

»De havde besøgt naboen, som ikke var hjemme, og derfra havde de valgt at gå hen og se ind på min terrasse. De sagde, at jeg havde noget, som jeg ikke måtte have, men det benægtede jeg. Jeg sagde, at der var tale om min medicin,« fortæller Kurt, der i dag arbejder i fleksjob 16 timer om ugen som ufaglært maskinarbejder.

I de seneste fem år har han hver morgen og eftermiddag indtaget cannabis kogt i mælk for at lindre uro og smerter på grund af sin psoriasisgigt. De omkring ti planter, som er nødvendige til et års lindring, har han dyrket på sin terrasse.

Enden på betjentenes uvelkomne besøg blev, at Kurt blev idømt en bøde på 5.000 kroner den 14. december for, som der står i dommen fra Retten i Aalborg, konfiskation af 2.150 gram »friske hampeplanter« samt 18,67 gram pot.

Læs også: ’Det eneste, jeg åbenbart kan få lov til af det danske sundhedssystem, er at lægge mig ned og dø’

At Kurts advokat henviste til såvel FN’s konvention om menneskerettigheder og handicapkonventionen, anfægtede ikke dommeren: »Herefter, og idet det, som tiltalte selv har forklaret om sine helbredsmæssige forhold, ikke kan føre til noget andet resultat, dømmer retten tiltalte i overensstemmelse med anklageskriftet.«

I dag skal Vestre Landsret i Viborg behandle Kurts anke over dommen. På forhånd forventer han at tabe, for det fortæller advokaterne ham, men sagen er blevet en principsag for 51-årige Kurt.

»Som jeg ser det, kan man koge sagen ned til noget meget enkelt: Er det statens opgave at tvinge mig til at tage morfin, benzodiazepin eller psykofarmaka, som jeg får det elendigt af, tvinge mig ned i en kørestol og få mig ud af arbejdsmarkedet? Hvorfor kommer der bevæbnede mænd med den opgave,« spørger Kurt, der finder det »grotesk, at politiet bruger kræfter på den slags pjat, når man i øvrigt hører om, hvad politiet ikke magter på grund af manglende ressourcer«.

En sjat mælk i kaffen

Siden drengeårene har Kurt haft psoriasis. Små tørre pletter på huden. Men efter at have kørt som fragtmand i en årrække tog sygdommen til. Det samme gjorde medicinforbruget.

»Tidligere var jeg et ordentligt muskelbundt. Men for omkring 20 år siden fik jeg voldsomt ondt i knæene, når jeg kom hjem fra arbejde. Det dunkede og dunkede, og til sidst måtte jeg erkende, at der var noget ravruskende galt.«

Efter at have været igennem alskens traditionel smertelindrende gigtmedicin og deraf tabt 26 kilo, foruden gymnastik og afspænding samt forskellig slags alternativ medicin prøvede Kurt cannabis, fordi han havde læst om det fra USA. Han kogte en smule pot over svag varme i mælk, som han så hældte en sjat af i morgenkaffen. Det hjalp mirakuløst.

»Mælken er genial til at holde mig smertefri. Om morgenen har jeg en træthed og mathed, en vil-ikke-rigtig-stå-op-fornemmelse, men også der virker cannabissen sådan, at det kan jeg bare være ligeglad med. Om aftenen, når jeg har meget uro og kramper i benene, så tager jeg en større sjat mælk eller bruger en vaporizer, altså en fordamper.«

Læs også: Overlæge efterlyser bedre cannabis-medicin

Hvis Kurt skulle smertedække sig selv hundrede procent hver morgen, skulle han tage en meget større dosis cannabismælk.

»Men det ville jeg ikke bryde mig om. Det er møgubehageligt at være skæv, når man ikke er til festival eller andet, hvor man skal feste og more sig. Ikke til hverdag. Bruger jeg alkohol, reagerer gigten, og jeg ligger i sengen i flere dage efter.«

Kurt er meget omhyggelig med ikke at blive påvirket om morgenen, når han skal på arbejde.

»Jeg kører med gaffeltruck og arbejder med stansemaskiner, og jeg vil gerne beholde alle ti fingre. Derfor tager jeg også en pille med syntetisk morfin hver morgen foruden cannabismælken, og jeg har fundet et niveau, hvor jeg kan eksistere med den lidelse, jeg har, samtidig med at jeg kan passe mit arbejde. Tager jeg mere morfin, befinder jeg mig i en tåget klokke og lever ikke et liv.«

Selv om han har brugt sin cannabismælk i fem år, indtager han ikke en større dosis nu, end da han begyndte.

»Det var jeg selv en smule angst for, men der er faktisk sket det modsatte. Der er ingen tilvænning i form af øgning af dosis, og hvis der var, ville jeg også gå i panik. Jeg bliver anset for at være reel og skarp af mine venner, og det er helt uforeneligt med at være påvirket, hvor man bare er glad og ligeglad.«

Endelig ikke skælde ud

Da Kurt i december var i byretten, var det første gang, han satte sine ben i et retslokale. Han brød sig ikke om oplevelsen, og han syntes ikke, han fik lejlighed til at forklare dommeren, hvordan han så på sagen.

»Hver gang, jeg ville sige noget, var det enten det forkerte tidspunkt, eller også var det irrelevant, mente dommeren.«

Denne gang har Kurt derfor forberedt sig grundigt. Han har forberedt en tale, som han vil læse op i dag, og han har øvet sig foran et spejl.

Læs også: I Glostrup laver de cannabispiller på apoteket

»Det allervigtigste er, at jeg ikke skælder ud, har jeg fået at vide. Men jeg må få dommeren til at forstå, at der er 100 procent forskel på at ryge hash og tobak på en vandpibe og så bruge cannabis som medicin. Hvis jeg skulle spise morfin eller smertestillende medicin som benzodiazepiner eller anden psykofarmaka, så var det hurtigt slut på arbejdsmarkedet for mig, fordi man sejler rundt. Det kan heller ikke være rigtigt, at jeg ikke kan have et sexliv.«

Kurt har selv oplevet det.

»Jeg var chokeret over, at jeg klokken 22 kunne spise en psykofarmakapille, som jeg havde fået udleveret fra en læge, og næste dag sad jeg og rystede og kunne absolut ingenting,« siger han og tilføjer:

»Det koster mig under 500 kroner til gødning om året at dyrke mine ti cannabisplanter på terrassen, men hvis jeg skulle have den traditionelle smertelindrende medicin, ville det koste flere tusinde kroner om måneden, ikke mindst i medicintilskud fra staten, samtidig med, at jeg ville have en elendig tilværelse. Og det vil jeg ikke acceptere,« siger Kurt og understreger:

»Ingen skal tage min cannabismedicin fra mig med argumentet, at der er farligt, og så samtidig udskrive morfin, benzodiazepin eller anden psykofarmaka.«

Læs også: Bo dyrker sin egen ulovlige medicin

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Gommesen

Cannabis er ikke medicin men et rusmiddel. Der er gode muligheder for at behandle psoriasis og gigt uden, at det nødvendigvis er smertebehandling. Atter en dårligt researchet artikel om cannabis fra Information

Karl Aage Thomsen

Hr. Gommesen, hvor meget kendskab har du til medicin og smerter, har du selv prøvet? Så gu' er cannabis medicin måske endda mere end. Morfin. Næsten al medicin er opfundet gennem naturlige planter. Hr. Kvaksalver, Jens.
Katho

Søren Andersen, Niels Duus Nielsen, Ole Frank, Kurt Nielsen, Jacob Jensen og jørgen VALENTIN anbefalede denne kommentar
jørgen VALENTIN

For det første er rets mødet udsat for det andet er cannabis medicin. I skal stude noget mere. ! www.fmcd.dk

se 3 årige dreng redder af cannabis og mange mange flere WAKE UP https://www.facebook.com/medicinskhamp/

Søren Gommesen, Eller også er det din research som er fastlåst i fordomme og personlige holdninger opbygget gennem års løgne og hjernevask som trænger til en opdatering. Jo cannabis er medicin og har med stor succes hjulpet mange mennesker verden over, så dem må du jo så fortælle de ikke tager medicin når de tager cannabis, selvom det virker smertestillende og helbredende for disse mennesker.

Søren Andersen, Niels Duus Nielsen, Klaus Vink Slott, Anne Eriksen, Kurt Nielsen, Jan Kønig og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar

OBS. Kurt Salvesen på facebook retsmødet er blevet aflyst/udsat.

https://www.facebook.com/uretten/videos/1693823480879186/?pnref=story

Benny Larsen

Morfin er ikke medicin: http://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/993, se bivirkninger, men morfin kan være nødvendigt at anvende, Men bør absolut begrænses mest muligt!

Poul Sørensen

Jeg er modstander af frigivelsen af hash, men mon ikke det skulle være muligt at frigive en genmodificeret potplante med et lavt indhold THC.... Det ville også begrænse de kriminelles pengetanke.

Brian Jensen

Jeg vidste ikke at thc virkede mod psoriasisgigt, men det er vel ikke urimeligt at det kan dulme smerterne og fjerne trætheden. Derimod tvivler jeg på at det forhindrer de permanente ledskader man kan få af ubehandlet psoriasisgigt.

Jeg har selv psoriasisgigt og jeg får en mere målrettet medicin, som Kurt måske skulle bede sin gigtlæge om at få. Jeg har før fået Humira og nu Orencia. Humira tåler jeg ikke længere efter ca 10 år, men det virkede fantastisk godt for mig på både gigt og psoriasis. (det koster en del over 100kkr om året, men jeg bor heldigvis i Sverige, hvor man ser mere på hvad der virker, end prisen på kort sigt).

Det er sådan set ikke betjentene eller dommerne, som gør noget forkert. De kan jo ikke handle i strid med loven, uanset at man kan se det menneskelige problem.

Det er loven, som er forkert. Hvis man kunne få thc på recept til evidensbaseret behandling, vill mange måske ikke se sig nødsaget til at eksperimentere selv.

olivier goulin

SUK!

peter fonnesbech

Der er ikke noget at gøre.
Med alle de mennesker som går ind for brugen af medicinsk cannnabis, og som organiserer sig på facebook har Danmark nu fået en folkebevægelse, som snart tåler sammenligning med tideligere bevægelser som Nj til Atomkraft, og andre.

Og den vokser og vokser , hver eneste dag.

Anders Hede, Niels Duus Nielsen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

Poul Solrart Sørensen

Hvad skal vi med en plante med lavt indhold af THC, når det bla er THC som har medicinske egenskaber?
I øvrigt findes der sådanne planter. De kaldes industrihamp!

Undersøg inden du udtaler dig, tak.

Kurt Nielsen

Søren Gommesen

Fra lov om lægemidler:

' § 2. I denne lov forstås ved:

1) Lægemiddel: Enhver vare, der

a) præsenteres som et egnet middel til behandling eller forebyggelse af sygdomme hos mennesker eller dyr eller

b) kan anvendes i eller gives til mennesker eller dyr enten for at genoprette, ændre eller påvirke fysiologiske funktioner ved at udøve en farmakologisk, immunologisk eller metabolisk virkning eller for at stille en medicinsk diagnose.'

Hvad med at researche dine egne påstande - eller find dig en avis der kan give dig ret.

Søren Andersen, Anne Eriksen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Johansen

Det lader til at Søren Gommesen har, udover at være Formand for de Radikale i Køge, mange års arbejdserfaring fra medicinalindustrien. Så staus quo er simpelthen bare snusfornuft (og forretning).

Kim Kristensen

Staten blander sig generelt alt alt for meget i borgernes gøren og laden,hvis de planter hjælper manden,så er det jo bare godt,hvad i al verden kommer det andre ved,sikke en uendelig mængde ressourcer samfundet kunne spare,hvis ikke den herskende klasse var så indskrænket,forstokket og uendelig bange for at lave om på det forbud der aldrig har bragt noget godt med sig,dem der er virklig glade for forbuddet,er alle de kriminelle der beskæftiger sig med planterne,de tjener enorme summer.

ronni larsen, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, Karl Nørgaard og Laurids Hedaa anbefalede denne kommentar
Karl Nørgaard

Ingen er nogensinde død af cannabis, men hvert år dør 3.500 danskere af medicin udskrevet af læger. Ikke så underligt at flere og flere vælger at bruge cannabis som natur medicin, som erstatning for den farlige og bivirkningsfyldte, men lovlige medicin.

Men i et land der er storeksportør af piller, kan man selvfølgelig ikke ha' den slags, så selv om udgifterne til medicin er ved at vælte det danske sundhedssystem, vælger man altså at bruge yderligere ressourcer på at tvinge borgerne over på den farlige og dyre medicin, i stedet for den for skatteyderne/samfundet ganske gratis cannabis.

At blive gjort til kriminel og tvunget til at betale en bøde på 3.000 for at ha’ valgt et mindre farlig alternativ og samtidig sparet samfundet for udgifter til lægeordineret medicin, må være noget af det mest absurde et menneske kan komme ud for.

ronni larsen, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Laurids Hedaa anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Kim Kristensen: "...dem der er virklig glade for forbuddet,er alle de kriminelle der beskæftiger sig med planterne,de tjener enorme summer."

Jeg husker for år tilbage, at journalisten Erik Valeur fulgte pengene og arbejdede sig baglæns op i systemet fra Pusherstreet til bagmændene, der tjener de virkelig store penge. Han løb hovedet mod en mur - men som jeg husker det, var der flere ting, der tydede på, at der bag muren var offentlige myndigheder involveret, og at heller ikke visse medlemmer den politiske klasse var helt uden interesser i disse pengestrømme.

Hvis man vil genlæse Valeurs artikler, må man ud at finde sig nogle fysiske eksemplarer af det hedengangne magasin "Press", som desværre ikke er blevet digitaliseret. Som jeg husker det, fandt han ikke en rygende pistol, som utvetydigt pegede på bagmændene, men en hel del indicier, der tydede på, at det ikke nødvendigvis var sølvpapirshatten, der var noget galt med. Men som altid interesserede de herskende (og økonomisk interesserede?) politikere sig ikke for at undersøge, hvad der var op og ned i sagen.

Karl Aage Thomsen

jeg har næsten alle numre af Press til salg.
Katho

Niels Duus Nielsen

Hvis jeg havde råd, ville jeg straks købe dem.

:-)

Anne Eriksen

Medicinsk cannabis er ikke det samme som rygning af hash. Det er olien, der virker på smerter (THC + CDB). Planten indeholder mere end 83 andre cannabinoider. THC er virksom på cancer, mens THC tager evt. kvalme osv. + hjælper immunforsvaret.
Cannabis virker på mange forskellige sygdomme (den fra planten) men skal ikke tages ved samtidig behandling med morfin, ketogan eller anden stærk smertelindrende. Det vil sige, at der skal være en tilpasning. Du skal heller ikke køre bil :)
Medicinalindustrien vil altid forsøge at score kassen, men desværre er deres produkt ikke så godt som det naturlige.

https://www.information.dk/indland/2014/02/hollandsk-undren-dansk-notat-...

Her er lidt fra 2014, hvor Sundhedsstyrelsen som sædvanligt er forkert på den.
https://www.information.dk/indland/2014/03/sundhedsstyrelsen-aendrer-not...

Den viden man opererede med er fra rygning/ misbrug, ikke medicinsk - som dog skal tilpasses.
Nej, jeg har aldrig prøvet :)

Anne Eriksen

Forkert: CDB tager evt. kvalme osv. + hjælper immunforsvaret.

Per Jongberg

Hvad f..... bilder "vi" os ind, at ville bestemme hvad "folk" kan eller ikke kan indtage, dyrke, saelge koebe ... ?
Absurd !

uffe hellum

Jeg er skide ligeglad med om det hjælper på hans psoriasis.Hvis han som mere eller mindre voksen (51 år) har lyst til at indtage det, er det hans frie valg.

Hvad fanden er argumentet for at regulere voksnes private forbrug? Eller forældres ret til at give vores børn? Der skal meget, meget værre ting til end hash eller veganer-mad eller frikadellefars, før vi kan tale om omsorgssvigt.

Det er hamrende ligegyldigt, om det er en mirakelkur, eller dødelig giftigt. Vi har ingen ret til at bestemme over voksnes private beslutninger.

Naturligvis skal vi da rådgive. Socialrådgivere fortæller os, at mange unge ikke kan styre deres liv med hash. Mange læger fortæller os, at det er pisse usundt. Mine unger har ikke lov til at prøve. Men hvis din krystal-healer-akkupunktør fortæller dig, at skarantydesaft helbreder din impotens, så nyd det dog i fred!

Jørgen Rink

Det er sådant et mærkeligt samfund vi lever i.. se nu den mand som er beskrevet i artiklen her som bliver gjort til en simpel forbryder...
Blot fordi han har nogle planter på sin altan som han mener hjælper ham til at gøre hans hverdag udholdelig.
Efter hvad han skriver er det kun til ham selv og ingen andre.....
Hvis man sammenligner ham med andre "landmænd" som høster på egne marker er hans jo nærmest jomfruelig - i modsætning til dem som virkelig er til fare for vores allesammens helbred - dem der udleder helt lovligt giftstoffer i naturen så meget at de seneste undersøgelse viser at de fleste børn i DK har pesticider i blodet.. men her skrider ingen myndigheder ind.. her er der intet politi der kikker over hækken.. og ingen politikere der råber op.. det er underligt.