Baggrund
Læsetid: 4 min.

Løkkes lange vej til Europol

Statsministeren er kommet på en svær opgave med at forhandle en aftale, der sikrer, at Danmark ikke ryger ud af Europol. Såkaldte parallelaftaler er nemlig forbeholdt lande uden for EU. DF har tidligere foreslået en folkeafstemning om fortsat medlemskab. Men heller ikke det er helt så ligetil
Det bliver noget nær umuligt for statsminister Lars Løkke Rasmussen at indgå en fuldgyldig parallelaftale  om Europol, vurderer eksperter

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
12. maj 2016

I går begyndte nedtællingen formelt for Lars Løkke Rasmussen (V).

Europa-Parlamentet vedtog, at det europæiske politisamarbejde Europol fremover skal være et overstatsligt samarbejde, og statsministeren har nu indtil 1. maj 2017 til at forhandle en aftale på plads med de øvrige EU-lande, der forhindrer, at Danmark bliver smidt ud af Europol på grund af det danske retsforbehold. Selvsamme forbehold, som danskerne stemte nej til at skrotte ved afstemningen i december sidste år.

Et ja ved afstemningen ville have betydet, at Danmark uden problemer kunne blive fuldgyldigt medlem af Europol.

Nu er spørgsmålet, om Danmark i stedet kan forhandle sig til en mere løs tilknytning til Europol, i stil med de aftaler EU indgår med tredjelande som Norge.

Det kan dog vise sig at blive svært. EU har ikke tradition for at give medlemslande status som tredjepartsland gennem parallelaftaler. Faktisk er det ikke sket siden forhandlingerne om Lissabon-traktaten i 2003, hvor netop Danmark fik lov at indgå parallelaftaler om tre konventioner.

I oktober sidste år skrev Europa-Parlamentets juridiske tjeneste i et svar til det danske parlamentsmedlem Jeppe Kofod (S), at EU som regel kun indgår den slags aftaler med medlemslande, der »har særlige forbindelser med et område, der ikke er en del af EU«. For eksempel den franske ø Saint-Barthélemy i Caribien.

Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen er lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet. Han kalder svaret til Jeppe Kofod for »en klar tilkendegivelse af, at det bliver meget svært at forhandle en parallelaftale på plads«.

En ringere aftale

Selv hvis det lykkes at forhandle en aftale på plads, bliver Danmarks position i Europol med al sandsynlighed forringet. De 27 øvrige medlemslande kan vælge at sætte Danmark uden for Europols styrende organer, hvor de andre lande træffer beslutninger og lægger budget, for at markere, at der er forskel på, om et land er fuldgyldigt medlem eller ej.

»Danmark vil ikke længere blive betragtet som et rigtigt EU-land i sammenhæng med Europol,« vurderer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Allerede under valgkampen sidste år var der heftig debat om, hvorvidt Danmark ville kunne opnå en parallelaftale. De tre nej-partier, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance argumenterede for, at det godt kunne lade sig gøre. Men betydningen af ordet »parallelaftale« er ofte uklar og har ændret sig med årene.

Før vedtagelsen af Lissabon-traktaten fik Danmark nogle aftaler, der gav stort set samme status som andre medlemslande. Men kommissionen har meddelt Danmark, at vi ikke kan få en fuldgyldig parallelaftale om Europol. Den aftale, der er mulig i dag, er den samme som den, der gives til lande, der ikke er med i EU. Det forklarer Catharina Sørensen, der er forskningschef i Tænketanken Europa.

»En fuldgyldig parallelaftale vil være noget nær umuligt at opnå for Lars Løkke Rasmussen,« siger hun.

Catharina Sørensen vurderer dog, at Danmark godt vil kunne forhandle sig til en aftale om Europol på linje med et land som Norge. Men ifølge hende er det stort set umuligt at nå det inden 1. maj næste år. Norge forhandlede sin aftale på plads i løbet af halvandet år. Andre aftaler har taget fem-seks år fra ansøgning, til de trådte i kraft.

»Så hvis vi tager de meget optimistiske briller på, vil det hurtigst tage lige under to år. Men der er ingen eksempler på, at de her aftaler er blevet indgået på under et år,« siger Catharina Sørensen.

Endnu en folkeafstemning?

En parallelaftale er ikke den eneste mulighed, hvis Danmark vil undgå, at det danske politi skal blive smidt ud af Europols kontorer i Haag den 1. maj næste år.

Danmark kan uden problemer blive fuldgyldigt medlem af Europol gennem en såkaldt tilvalgsordning i stedet. Det vil dog kræve endnu en folkeafstemning.

Allerede under valgkampen sidste år var Dansk Folkeparti tilhængere af en sådan folkeafstemning. I en partilederdebat på TV 2 mente partiets formand Kristian Thulesen Dahl for eksempel, at regeringen kunne udskrive en ny folkeafstemning, »der tilvælger Europol uden alt det andet, så Danmark fortsat bliver i det Europol-samarbejde, som vi kender i dag«.

Men det er mere kompliceret end som så. Et ja til en tilvalgsordning vil samtidig betyde, at Danmark siger ja til, at Schengen-samarbejdet bliver overstatsligt. Den betingelse blev skrevet ind i Lissabon-traktaten, dengang Danmark forhandlede om sit retsforbehold. Danmark har dog frivilligt tiltrådt al Schengen-lovgivning siden da.

»Man kan sige, at det var sådan de andre lande krævede det af os,« forklarer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen og tilføjer, at det rent politisk kan blive en svær kamel at sluge for Dansk Folkeparti, der er modstander af mere overstatsligt samarbejde.

Catharina Sørensen peger på samme dilemma. Danskerne skal altså ikke regne med en løsning, hvor vi både er fuldt medlem af det europæiske politisamarbejde og har forbehold for Schengen-samarbejdet.

»Det virker meget svært at få begge de ting opfyldt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Nielsen

Dls har selv, med sit arrogante valgoplæg fucked sagen op.

'Selvsamme forbehold, som danskerne stemte nej til at skrotte ved afstemningen i december sidste år.'

Og hvad var det lige afstemningstemaet gik på? Var det:

1. Europol-deltagelse?
2. Opgivelse af retsforbeholdet?
eller
3. Frihed til at folketinget kan fifle med grundloven, når de synes det er nødvendigt?

Så hvad ved I journalister, Sebastian Abrahamsen og Natalie Yahiya Rosendahl om, hvad 'danskerne stemte nej til' ?

'Et ja ved afstemningen ville have betydet, at Danmark uden problemer kunne blive fuldgyldigt medlem af Europol.'

Uden problemer: at opgive retsforbeholdet!
Uden problemer: at give folketinget lov til at fifle med grundloven efter behov!

Vorherrebevares!

uffe hellum, Finn Thøgersen, Jørgen Steen Andersen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, Helene Kristensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Kurt Nielsen

Dls???? - sorry, 10-øren falder ikke.

Hans Larsen

Torben Lindegaard:
Dls = Den lille svindler.
Gæt selv hvem det er....

Helene Kristensen

Skuespil for pøblen. Med TTIP-aftalen bliver det hele ligegyldigt, så kan vi hoppe og springe som vi vil - USA bestemmer hele showet.

Vær sikker på at den regeringstro (en hvilken som helst regering) presse i Danmark fortæller intet om hvad vi har på spil. I mange andre lande, hvor pressen heller ikke vil eller må fortælle om virkeligheden og EU, er der folkelige optøjer, hvilket er grunden til at Merkel og Co. allerede er ved at have bygget både politi og hær op til at opretholde ro og orden og lydighed i diverse EU-lande.
Sandheden er derude et sted, men I/vi skal selv finde dem ad andre veje end pressen.

Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Når man er en dårlig håndværker, så må arbejdet gøres om.

Kurt Nielsen

Torben Lindegaard

Hans Larsen har svaret. (Tak for det Hans Larsen).