Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ordførere: Forsøgsprojekt med medicinsk cannabis inden nytår

Selv om der fortsat er flere udeståender, ønsker mange af Folketingets sundhedsordførere et gennembrud for medicinsk cannabis i Danmark – og helst inden nytår
Indland
23. maj 2016

Sundhedsordførere fra en række partier i Folketinget er lydhøre over for den opfordring, overlæge Paul Gram-Hansen fra Odense Universitetshospital for nylig rettede her i Information:

»Vi har ikke i dag et ordentligt præparat, der er fremstillet af rigtig, naturlig cannabis. Derfor efterlyser jeg en sådan behandlingsmulighed,« sagde Paul Gram-Hansen, der i 25 år har arbejdet med bl.a. leukæmipatienter.

»Det er dejligt, at læger melder klart ud,« siger Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti, mens May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance, Carolina Magdalene Maier fra Alternativet, Peder Hvelplund fra Enhedslisten og Lotte Rod fra Radikale Venstre er »helt enig« med overlægen.

I løbet af foråret har sundhedsminister Sophie Løhde (V) ført forhandlinger med sundhedsordførerne, efter et flertal i Folketinget i december erklærede sig tilhængere af bedre muligheder for at anvende medicinsk cannabis. Næste møde i kredsen er planlagt til den 9. juni.

Liselott Blixt lægger vægt på, at et kommende lovforslag, der skal skabe bedre adgang til medicinsk cannabis, bakkes bredt op i Folketinget: »DF var i december med til at sikre et flertal, så V og S, der faktisk var imod, måtte gå med i forhandlingerne. Men det er vigtigt, at vi er enige, så det ikke bliver et spørgsmål om, hvilken regering der sidder.«

Både Peder Hvelplund og Jonas Dahl (SF) har deltaget i forhandlingerne med sundhedsministeren, og begge vurderer, at tingene nu »flytter sig i den rigtige retning«.

Den socialdemokratiske sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen understreger, at han lægger stor vægt på patientsikkerhed, men han »lytter også meget til de fagpersoner, der står over for patienter med forskellige sygdomme og gerne vil prøve noget af«.

Bedrocan fra Holland

Ifølge overlæge Paul Gram-Hansen har flere end tusinde patienter med forskellige symptomer i Holland været i behandling med Bedrocan, der er naturlig cannabis dyrket under kontrol af de hollandske sundhedsmyndigheder. Han så gerne, at han i sit arbejde på Odense Universitetshospital fik mulighed for at anvende Bedrocan.

Det ønske vil DF, Alternativet, LA, EL og R gerne imødekomme. De arbejder for, hvad de kalder »en hollandsk model«, dvs. at patienter skal have adgang til f.eks. Bedrocan.

»Det mest oplagte er at bruge Bedrocan fra Holland, men vi er åbne for, hvad der kan lade sig gøre. Vi skal selvfølgelig kunne skaffe noget, som er i orden, og som vi ved hvad indeholder,« siger Lotte Rod.

Glostrup Apotek har fået en importtilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til Bedrocan, men spørgsmålet er, om bedre adgang til medicinsk cannabis på længere sigt kan klares med import fra Holland.

»Holland har så meget succes med det, at de ikke regner med også at kunne dække danske patienters behov,« siger Liselott Blixt og tilføjer: »Det vil derfor være interessant at se, om vi kan gøre det samme i Danmark, som de gør i Holland.«

Hvis der skulle vise sig at opstå vanskeligheder med at få tilstrækkelig Bedrocan fra Holland, peger LA på »statslig dansk kontrolleret dyrkning«, som vil »passe godt ind i dansk landbrug og give arbejdspladser og også billigere forsyning, end hvis vi skal importere det«, siger May-Britt Kattrup.

Efter at have holdt møder med interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer er LA ifølge hende ved at formulere et kommissorium for et ekspertudvalg.

»Vi vil have et udvalg, så vi kan få erfaringerne fra Holland og andre lande, hvor man dyrker det,« siger hun.

Hvem og hvor dyrt?

Selv om der altså blandt ordførerne er et stærkt ønske om at få bedre adgang til medicinsk cannabis, er der fortsat flere ting, som der endnu ikke er enighed om. Vigtigst er spørgsmålet om, hvilke patientgrupper og symptomer der skal være omfattet af en eventuel forsøgsordning med eksperimentel behandling, og ikke mindst hvad det så skal koste for patienterne.

Enten kan man fastlægge visse typer sygdomme, hvor cannabisbehandling skal være mulig, eller også kan man gøre som i Holland, hvor det er bestemte symptomer, der kan behandles, som f.eks. smerter, kvalme, spasmer, uanset hvad patienterne fejler.

Ingen af ordførerne vil endnu melde ud, hvordan de stiller sig til den problematik, men for Peder Hvelplund er det »afgørende, at der nu bliver taget hul på, at nogle patienter kan bruge medicinsk cannabis, og at vi får nogle erfaringer, så det også bliver acceptabelt i lægekredse at bruge medicinsk cannabis«.

Flemming Møller Mortensens bestræbelser går i samme retning: »Mit ønske er, at vi får lavet et forsøg, der kan køre over de næste par år, hvor vi holder meget nøje øje med de effekter, det kan have, herunder også de utilsigtede virkninger, det måtte have,« siger han.

Også finansieringen af en forsøgsordning mangler at komme på plads. Hvis medicinsk cannabis ikke er godkendt og markedsført som medicin, kan det ikke rummes inden for det eksisterende tilskudssystem til medicin. Desuden er det også vigtigt, at medicinsk cannabis ikke bliver så dyrt, at mange patienter af økonomiske grunde enten afstår fra behandling eller søger til det kriminelle marked.

»Et års behandling med Bedrocan vil koste ca. 16.000 kroner. Det er for dyrt for mange patienter, hvis man ikke giver tilskud. Vi ønsker et niveau, hvor der er noget egenbetaling, men hvor det skal heller ikke være så dyrt, at man går på det sorte marked,« siger Carolina Magdalene Maier.

Endelig er der spørgsmålet om, hvornår et lovforslag om en forsøgsordning kan være vedtaget. Her er udmeldingen fra flere ordførere, at det skal i hvert fald være inden jul, så ordningen kan fungere fra januar næste år.

»Så hurtigt som muligt og i hvert fald i år, det arbejder vi for,« som May-Britt Kattrup formulerer det.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre eller De Konservative.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jørgen VALENTIN

Det er nedladende at afholde syge mennesker fra at benytte et produkt som de syge hævder er godt og iøvrigt uden negative bivirkninger med den begrundelse at det kan give koncentrations vanskeligheder - kræft syges problem er overlevelse og her er koncentrations vanskeligheder næsten at gøre nar. Lovliggørelse for patienter er nødvendig nu og så kan Sundhedsstyrelsen jo efterfølgende gå i gang med at undersøge hvorfor bla. cannabis olie er godt når man har kvalme, manglende appetit, dårligt søvn mønster, problemer med smerte dækning, inflammation tilstande og kræft svulster - tilstande der alle er påvist som værende til at fjerne eller minimere ved brugen af cannabis olie - men det er ikke en forudsætning for at give dødssyge patienter ret til at disponere over egen 'koncentration'. Brugen af cannabis olie for patienter kan lovliggøres uden at effekten er påvist videnskabeligt eller at der iøvrigt er evidens for effekt. Cannabis olie er meget lidt skadeligt for en dødssyg patient og derfor bør syge have retten allerede nu til at indtage dette middel lovligt på lige fod med andre alternative kosttilskud.
Chokoladekager har givet millioner af mennesker verden over kage-psykoser og misbrug, overvægt og død.
Nogen kan slet slet ikke styre det, andre spiser det en gang imellem og føler ikke noget behov for det.
Måske er det ikke kagen, men mennesket. Måske er det ikke det ydre objekt, men det indre i det enkelte menneske. Fjern og ulovliggør chokoladekagerne og så finder de et andet plaster som skal reparerer og lappe hullet i sjælen.
Bebrejd chokoladekagerne og skeerne og kagetallerkenerne for overvægtige danskere, eller kig på problemet i stedet for symptomerne.
Alle som taler for at cannabis og stoffer skal være ulovlige, har 'aktier' i narkobranchen.
De taler ikke på vegne af de syge eller misbrugerne. Der er for mange steder hvor forbruget falder når pengene tages ud ved at produktet lovliggøres, til at man kan ignorerer det og stadig påstå man taler på vegne af misbrugerne.
I den her debat, lykkedes det mange at tale på vegne af de kriminelle som tjener stygt på at produkterne er ulovlige, mens de forsøger at fremstille sig selv som om de taler på vegne af misbrugerne.
Hvis der er een ting vi skal have skaffet af vejen, så er det narkobranchen. Og vi ved godt der kun er een måde at gøre det på. Spørgsmålet er blot hvilken side er du på?
Taler du narkobaronernes sag og bakker op om ulovligheden, som sikre deres gevinster?
Eller taler du for at deres marked endelig neutraliseres?
Og så må man vælge det som man bedst kan leve med, med sin samvittighed.
I tusinder af år har cannabishamp spillet en afgørende rolle i vores tilværelse, og det er kun i de sidste årtier, at det har været ulovligt at dyrke og bruge i visse dele af verden. I virkeligheden har der aldrig været en fornuftig grund til, at denne plante er blevet forbudt. Men cannabishamp udgør åbenbart en stor trussel for mange magtfulde pengeinteresser. Men eftersom cannabishamp aldrig tidligere har udgjort en trussel for menneskeheden, burde den aldrig have været ulovliggjort. Men magthaverne har for vane at få deres vilje gennem massive propagandakampagner, og pludselig blev hamp til marijuana, og befolkningen fik at vide, at det var det farligste og mest dødelige narkotika i verden.
I dag ved vi godt, at det hele byggede på en løgn, som blev os påtvunget af myndighederne på den tid og deres venner blandt magthaverne. Marijuana er ikke et narkotikum, det er en plante – cannabishampplanten for at være præcis – og den er tilfældigvis en af naturens største gaver til menneskeheden. Af denne plante kan man fremstille over 50.000 forskellige produkter, som vi anvender i vores dagligdag, og som vil kunne producere på en miljøvenlig og bæredygtig måde, hvis man laver dem af hamp i stedet. Alt hvad vi idag bruger olie til, som fx plastik, brændstof til biler osv. vil også kunne laves af hamp blot uden skadevirkninger på planeten.
Cannabis hamp vil kunne kunne bidrage til at dække en stor del af vores energibehov. På en mark med 3.600 m2 hamp vil man kunne udvinde næsten 7.000 liter Ethanol, som enhver må indrømme er en hel del brændstof for så lille et dyrkningsområde. Men lad os se på hvordan Cannabis kan anvendes til fødevarer. I dag dør over 20.000 mennesker, heraf overvejende børn, af fejlernæring om dagen. Eftersom der er så stor næringsværdi i hamp frø, og der er så rigelige mængder af dem, ville man kunne bekæmpe sult problemer, ved at dyrke hamp i stor målesok. Den del af planten som ikke kan bruges til fødevarer, vil i stedet kunne anvendes til at producere papir, tekstiler, byggematerialer, brændstof mm. Dette ville skabe arbejdspladser i landbrugssektoren, og i relaterede industrisektorer, hvilket ville kunne nedbringe arbejdsløsheden drastisk.
For at redde vores planet fra at lide yderligere skade, bør eksisterende miljøskadelige industrier snarest omstilles til miljøvenlige hamp baserede produktionsformer. Denne omvæltning af samfundet behøver ikke at blive voldelig, hvis vi bruger vores sunde fornuft, og logiske sans, kan jeg ikke se hvorfor vi ikke skulle kunne lave en blød overgang til en ny og bedre måde at leve på. Med alle de teknologiske landvindinger vi har gjort kan det måske virke underligt på nogen at vi skal gå tilbage til at lade en plante være vores redning. Men når man tager i betragtning hvor megen skade magthaverne har forvoldt os med deres insisteren på at bruge fossile brændstoffer og atomkraft, hvor skal vi ellers vende os hen for at finde en rationel løsning på problemerne. Cannabis kan redde os, og når vi endelig når til det punkt, hvor vi ikke længere tror at cannabis er fjenden, er det præcis hvad den vil gøre. Nogle gange når vi gør fremskridt, er det nødvendigt at vi tager et par skridt tilbage igen for at finde en mere fornuftig og bæredygtig måde at gøre tingene på. Cannabis er er vores chance for en anden fremtid,

Læs bogen fra www.hempfood.dk af Rick Simpson

peter fonnesbech, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Lars Peter Simonsen, Ole Rømer og Christian Nymark anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Jeg ved ikke, hvor meget der er at klappe af - medicinsk cannabis kan produceres til store pengebeløb (selvfølgelig til medicinalbranchen). Desværre er virkningen, som med andre produkter fremstillet syntetisk, slet ikke på højde med plantebaseret materiale.
Sundhedsstyrelsen er en rigid gammel tante, der nu føler, at de virkelig har givet los for "narkotika-lignende" produkter.
Mens man kan købe f.eks kokain på det sorte marked, har cannabis aldrig været livsfarligt, kun som optrapning til andre stoffer, der måske alligevel trækker mere.
Men det er lige meget, hvad der overdrives (jeg tror, at man får kvalme af for meget chokoladekage :))
Det er synd, at danskere er så autoritetstro, vi trænger til intelligens og ikke statsmagtens skræmmekampagner!

peter fonnesbech

Her er lidt andet aspekt :

Man snakker så meget om vækst i det danske samfund, men få politikere har blik for de lavthængende frugter lige for næsen af dem.

En af dem er naturligvis legaliseringen af cannabis på linie med Holland, idet man roligt klan tage udgangspunkt i de hollandske erfarringer.

Hvis staten i samarbejde med private aktører startede en produktion af cannabis og udviklede en lang række produkter her, både til rekreativt brug og til medicinsk brug ville der ske følgende:

Rekruteringengrundlaget hos "fodsoldaterne" hos de mange bander, der sælger hash vil falde markant.

Kriminaliteten ville falde mærkbart, hvilket ville give store besvarelser hos politiet, hos domstolene og i fængselsvæsenet.

Det hidtidlige sorte økonomi ville blive hvid og staten vil få øgede indtægter, dels som moms, men osse i form af skatteindtægter for alle de nye jobs som ville blive skabt her.

Sundhedsvæsenet vil opleve kæmpe besparelser med hensyn til udgifterne for smertestillende medicin, indlæggelser, lægekonsultationer og andre behandlinger.

Turismen vil få en opblomstring med langt flere turister fra de andre nordiske lande.

Der er sikkert endnu flere ting som kan nævnes i denne sammenhæng, men disse punkter er nok de vigtigste lige her og nu.