Læsetid: 5 min.

Overlæge efterlyser bedre cannabis-medicin

I 25 år har overlæge Paul Gram-Hansen arbejdet med bl.a. leukæmipatienter og konstateret, at de gængse behandlingsmidler ikke virker for en del af patienterne. Han opfordrer politikerne til at legalisere cannabis til medicinsk behandling, fordi den cannabistablet, myndighederne har tilladt, ikke er tilfredsstillende
I Holland har læger siden 2003 kunnet tilbyde patienter behandling med Bedrocan. Stod det til overlæge Paul Gram-Hansen skulle det også være muligt i Danmark, fordi den anvendte behandling her i landet ikke virker på alle patienter.

I Holland har læger siden 2003 kunnet tilbyde patienter behandling med Bedrocan. Stod det til overlæge Paul Gram-Hansen skulle det også være muligt i Danmark, fordi den anvendte behandling her i landet ikke virker på alle patienter.

Jakob Dall

18. maj 2016

Når patienter med alvorlige blodsygdomme som f.eks. leukæmi eller lymfekræft får kemoterapi med efterfølgende kvalme, appetitløshed og vægttab, har overlæge Paul Gram-Hansen fra Odense Universitetshospital i nogle tilfælde tilbudt patienterne en behandling med cannabistabletten Marinol, fordi de gængse behandlingsmidler ikke virker.

»Som læger skal vi helst helbrede, men vi skal også lindre, og der kan jeg godt se en niche for medicinsk cannabis, som kan bruges mod kvalme, appetitløshed og smerter,« siger Paul Gram-Hansen og understreger, at han ikke udtaler sig på vegne af sin arbejdsplads.

Marinol er en tablet med syntetisk fremstillet THC, som er det euforiserende stof i cannabis, men Paul Gram-Hansen er langt fra tilfreds med tabletten:

»Vi har en generel udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til Marinol, som vi har brugt i omkring 15 år. Men desværre er der mange patienter, som får for mange bivirkninger af Marinol, måske fordi den kun indeholder THC.«

Omkring halvdelen af de patienter, der har fået en behandling med Marinol, bliver ifølge Paul Gram-Hansen ’høje’ og psykisk påvirkede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Eriksen

Medicinalbranchen vil ikke forstå, at syntetisk fremstillet medicin ikke virker - det er svært...
Dertil er der bivirkningerne - noget der er ligeså selvfølgeligt som udskrivningen af medicin - og hvor man ikke har sikkerhed for, at stofferne ikke interagerer med hinanden.

Forøvrigt som andre giftstoffer , som sprøjtemidler - er er aktuel med diskussioner om Roundup, der frikendes i forhold til fødevarer, skønt det fakta at svin fodres med soja med dette indhold.
Måske skulle man se lidt nærmere på forholdene i Sydamerika, nu man skal til OL?

At WHO frikender er for mig en indikation af, at heller ikke her kan man stole på udtalelserne. Ganske som såkaldte evidensbaserede produkter, frikendt af folk med lig i lasten.

Hvorfor man ikke kan unde alvorligt syge mennesker at få mildning af deres smerter er helt uforståeligt, men måske er det som en af mine bedste venner, der lå med dødelig kræft på hospitalet. Han måtte ikke få for meget smertestillende, fordi det var vanedannende!

peter fonnesbech

Hvad ville der ske hvis man legaliserede cannabis.

Man snakker så meget om vækst i det danske samfund, men få politikere har blik for de lavthængende frugter lige for næsen af dem.

En af dem er naturligvis legaliseringen af cannabis på linie med Holland.

Hvis staten i samarbejde med private aktører startede en produktion af cannabis og udviklede en lang række produkter her, både til rekreativt brug og til medicinsk brug ville der ske følgende:

Rekruteringengrundlaget hos "fodsoldaterne" hos de mange bander, der sælger hash vil falde markant.

Kriminaliteten ville falde mærkbart, hvilket ville give store besvarelser hos politiet, hos domstolene og i fængselsvæsenet.

Det hidtidlige sorte økonomi ville blive hvid og staten vil få øgede indtægter, dels som moms, men osse i form af skatteindtægter for alle de nye jobs som ville blive skabt her.

Sundhedsvæsenet vil opleve kæmpe besparelser med hensyn til udgifterne for smertestillende medicin og andre behandlinger.

Turismen vil få en opblomstring med langt flere turister fra de andre nordiske lande.

Der er sikkert endnu flere ting som kan nævnes i denne sammenhæng, men disse punkter er nok de vigtigste lige her og nu.

Erik Karlsen

Anne,
det er ikke engang sikkert, de vil tabe penge, for man kan jo ikke tabe noget, man aldrig har haft. Men de vil måske ærgre sig gule og grønne over, at de ikke selv har lavet en for dem ekstremt billig produktion, for i bund og grund er det jo bare at presse piller eller lave udtræk af blade/topskud fra hampplanter. ;-)

Jeg tror i øvrigt ikke på, at medicinalindustrien kun anerkender syntetisk medicin. Enhver kemiker ved, at naturen besidder nogle "produktionsmetoder", som vi mennesker kun med langsomme skridt finder ud af at afkode og anvende.