Interview
Læsetid: 5 min.

Overlæge efterlyser bedre cannabis-medicin

I 25 år har overlæge Paul Gram-Hansen arbejdet med bl.a. leukæmipatienter og konstateret, at de gængse behandlingsmidler ikke virker for en del af patienterne. Han opfordrer politikerne til at legalisere cannabis til medicinsk behandling, fordi den cannabistablet, myndighederne har tilladt, ikke er tilfredsstillende
I Holland har læger siden 2003 kunnet tilbyde patienter behandling med Bedrocan. Stod det til overlæge Paul Gram-Hansen skulle det også være muligt i Danmark, fordi den anvendte behandling her i landet ikke virker på alle patienter.

I Holland har læger siden 2003 kunnet tilbyde patienter behandling med Bedrocan. Stod det til overlæge Paul Gram-Hansen skulle det også være muligt i Danmark, fordi den anvendte behandling her i landet ikke virker på alle patienter.

Jakob Dall

Indland
18. maj 2016

Når patienter med alvorlige blodsygdomme som f.eks. leukæmi eller lymfekræft får kemoterapi med efterfølgende kvalme, appetitløshed og vægttab, har overlæge Paul Gram-Hansen fra Odense Universitetshospital i nogle tilfælde tilbudt patienterne en behandling med cannabistabletten Marinol, fordi de gængse behandlingsmidler ikke virker.

»Som læger skal vi helst helbrede, men vi skal også lindre, og der kan jeg godt se en niche for medicinsk cannabis, som kan bruges mod kvalme, appetitløshed og smerter,« siger Paul Gram-Hansen og understreger, at han ikke udtaler sig på vegne af sin arbejdsplads.

Marinol er en tablet med syntetisk fremstillet THC, som er det euforiserende stof i cannabis, men Paul Gram-Hansen er langt fra tilfreds med tabletten:

»Vi har en generel udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til Marinol, som vi har brugt i omkring 15 år. Men desværre er der mange patienter, som får for mange bivirkninger af Marinol, måske fordi den kun indeholder THC.«

Omkring halvdelen af de patienter, der har fået en behandling med Marinol, bliver ifølge Paul Gram-Hansen ’høje’ og psykisk påvirkede.

»Patienterne bliver simpelthen euforiserede og får en fornemmelse af at blive ’skøre i hovedet’. Det fremgår også af de undersøgelser, der er publiceret, at bivirkningsfrekvensen er høj.«

Dertil kommer, at Marinol er en tablet, og det kan ifølge Paul Gram-Hansen være endog særdeles vanskeligt at få en patient med meget svær kvalme eller ømhed i mundhulen til at indtage en tablet.

»Ovenikøbet er Marinol en meget dyr behandling. Prisen pr. tablet er ca. 60 kroner, og en typisk patient skal have to-tre tabletter om dagen.«

Læs også: ’Det eneste, jeg åbenbart kan få lov til af det danske sundhedssystem, er at lægge mig ned og dø’

Når Paul Gram-Hansen gør regnebrættet op, vender han derfor tommelfingeren nedad til Marinol.

»Marinol bliver stort set heller ikke brugt af nogen kræftlæger. Men når det virker, så er Marinol trods alt ret effektivt, og det er også dokumenteret ved mange publicerede undersøgelser.«

Derfor ser Paul Gram-Hansen gerne, at han får mulighed for at anvende en bedre form for medicinsk cannabis til den gruppe af patienter, der ikke har gavn af de gængse behandlingsmuligheder.

»Vi har ikke i dag et ordentligt præparat, der er fremstillet af rigtig, naturlig cannabis. Derfor efterlyser jeg en sådan behandlingsmulighed,« siger han og henviser til, at da Folketinget i december diskuterede spørgsmålet om medicinsk cannabis, mente flere af sundhedsordførerne, at lægerne jo allerede havde mulighed for at bruge cannabismedicin i form af Marinol.

»På baggrund af mine erfaringer er jeg uenig. Marinol er et mindre egnet præparat, og forklaringen kan være, at det er syntetisk fremstillet.«

Bedrocan fra Holland

I Holland har læger siden 2003 kunnet tilbyde patienter behandling med Bedrocan. Det er tørrede blomster fra cannabisplanten, som er dyrket under myndighedernes kontrol. Man anslår, at der er godt tusind patienter registreret i behandling på forskellig indikation, og der er kun observeret få bivirkninger, oplyser Paul Gram-Hansen.

Stod det til ham, skulle det også være muligt at anvende Bedrocan i Danmark til de patienter, der ville kunne få lindring heraf.

Læs også: I Glostrup laver de cannabispiller på apoteket

Bedrocan tilbydes også som olie, og der er derfor flere forskellige måder, det kan indtages på: Ud over en dråbe olie på tungen også i dampform eller som the.

»Det vil derfor være meget patientvenligt,« siger Paul Gram-Hansen og tilføjer, at Bedrocan ikke kun består af THC, men også andre stoffer fra cannabisplanten.

»Med Bedrocan ville vi derfor ikke kun stå med en tablet med højt THC-indhold, der gør patienterne ’høje’. Hvis jeg som overlæge fik adgang til Bedrocan, så ville jeg bruge det.«

Når Lægemiddelstyrelsen argumenterer mod medicinsk cannabis med, at der internationalt ikke findes særlig mange studier, hvor cannabis er testet over for placebo-medicin, altså ’snyde’medicin, så henviser Paul Gram-Hansen til bl.a. hollandske erfaringer.

»Jeg synes godt, at man kan acceptere, at der ikke er lavet placebo-studier, for der er gennem årene samlet mange erfaringer i Holland og i øvrigt også i Israel. Og som læge er man sommetider nødt til at skele til, hvad der gavner patienterne, og bruge disse erfaringer som evidens.«

Lægemiddelstyrelsen gør ifølge Paul Gram-Hansen meget ud af, at bortset fra et enkelt middel – Sativex, som kun er godkendt til sclerosepatienter – så vil cannabismedicin af forskellige grunde blive svært at få markedsført.

»Lægemiddelindustrien markedsfører kun lægemidler, hvor der er videnskabelig dokumentation i kontrollerede studier og udsigt til en økonomisk gevinst. Vi bruger i forvejen lægemidler, som ikke er markedsført, men hvor evidensen opnås efter mange års erfaring. Her søger vi udleveringstilladelse i et fornuftigt samarbejde med Lægemiddelstyrelsen, og nogle lægemidler fremstilles magistrelt på et apotek. Det bør man også kunne med cannabismedicin til en fordelagtig pris.«

Heksebryg og woodoo

Hidtil er der ikke mange danske læger, der offentligt er gået i brechen for cannabis til medicinsk brug. Paul Gram-Hansen kan godt være en smule nervøs for, om han nu af kolleger vil blive anset for at være woodoodoktor eller tilhænger af heksebryg.

»Der er en form for tabu og en stor portion usikkerhed blandt danske læger, når det gælder cannabis. Mange læger kender sikkert situationen, at en patient møder op på en hospitalsafdeling og fortæller, at vedkommende ryger eller på anden måde indtager cannabis som selvmedicinering. Det har jeg selv oplevet, og mange læger bliver usikre og lidt tilbageholdende og ved ikke rigtigt, hvordan eller om de skal skrive det ind i patientens journal. Det bunder efter min opfattelse ofte i, at cannabis er ulovligt, og at patienterne derfor har fremskaffet det illegalt.«

Det er op til politikerne at rede trådene ud, mener Paul Gram-Hansen, og dermed fjerne den usikkerhed, som mange læger føler i forhold til cannabis.

»Politikerne bør legalisere cannabis til medicinsk brug, så lægerne ikke er på herrens mark. Der er mange danske patienter, der allerede selvmedicinerer sig med cannabis, og det må vi som læger efter min mening respektere. Vi må anerkende patienternes egne erfaringer, og dertil kommer som allerede nævnt erfaringerne fra Holland. Jeg vil derfor anbefale politikerne hurtigst muligt at få cannabis til medicinsk brug legaliseret.«

Læs også: ’Mange patienter har lige så stor gavn af cannabis som af traditionel medicin’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Eriksen

Medicinalbranchen vil ikke forstå, at syntetisk fremstillet medicin ikke virker - det er svært...
Dertil er der bivirkningerne - noget der er ligeså selvfølgeligt som udskrivningen af medicin - og hvor man ikke har sikkerhed for, at stofferne ikke interagerer med hinanden.

Forøvrigt som andre giftstoffer , som sprøjtemidler - er er aktuel med diskussioner om Roundup, der frikendes i forhold til fødevarer, skønt det fakta at svin fodres med soja med dette indhold.
Måske skulle man se lidt nærmere på forholdene i Sydamerika, nu man skal til OL?

At WHO frikender er for mig en indikation af, at heller ikke her kan man stole på udtalelserne. Ganske som såkaldte evidensbaserede produkter, frikendt af folk med lig i lasten.

Hvorfor man ikke kan unde alvorligt syge mennesker at få mildning af deres smerter er helt uforståeligt, men måske er det som en af mine bedste venner, der lå med dødelig kræft på hospitalet. Han måtte ikke få for meget smertestillende, fordi det var vanedannende!

peter fonnesbech

Hvad ville der ske hvis man legaliserede cannabis.

Man snakker så meget om vækst i det danske samfund, men få politikere har blik for de lavthængende frugter lige for næsen af dem.

En af dem er naturligvis legaliseringen af cannabis på linie med Holland.

Hvis staten i samarbejde med private aktører startede en produktion af cannabis og udviklede en lang række produkter her, både til rekreativt brug og til medicinsk brug ville der ske følgende:

Rekruteringengrundlaget hos "fodsoldaterne" hos de mange bander, der sælger hash vil falde markant.

Kriminaliteten ville falde mærkbart, hvilket ville give store besvarelser hos politiet, hos domstolene og i fængselsvæsenet.

Det hidtidlige sorte økonomi ville blive hvid og staten vil få øgede indtægter, dels som moms, men osse i form af skatteindtægter for alle de nye jobs som ville blive skabt her.

Sundhedsvæsenet vil opleve kæmpe besparelser med hensyn til udgifterne for smertestillende medicin og andre behandlinger.

Turismen vil få en opblomstring med langt flere turister fra de andre nordiske lande.

Der er sikkert endnu flere ting som kan nævnes i denne sammenhæng, men disse punkter er nok de vigtigste lige her og nu.

Anne Eriksen

Medicinalproducenterne ville tabe penge! :)

Erik Karlsen

Anne,
det er ikke engang sikkert, de vil tabe penge, for man kan jo ikke tabe noget, man aldrig har haft. Men de vil måske ærgre sig gule og grønne over, at de ikke selv har lavet en for dem ekstremt billig produktion, for i bund og grund er det jo bare at presse piller eller lave udtræk af blade/topskud fra hampplanter. ;-)

Jeg tror i øvrigt ikke på, at medicinalindustrien kun anerkender syntetisk medicin. Enhver kemiker ved, at naturen besidder nogle "produktionsmetoder", som vi mennesker kun med langsomme skridt finder ud af at afkode og anvende.