Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hvor er Støjberg?

Udlændingeminister Inger Støjberg har forholdt sig tavs, siden det er kommet frem, at den tidligere leder af asyllejren i Næstved har brugt trusler, kollektiv afstraffelse og fysisk magt mod asylansøgere. Ministeren bør tage afstand, lyder det fra flere kritikere
Inger Støjberg er normalt ikke sen til at reagere på sager i pressen. Men foreløbig har udlændingeministeren ikke udtalt sig om den tidligere leder, som spredte frygt blandt asylansøgerne i teltlejren i Næstved

Inger Støjberg er normalt ikke sen til at reagere på sager i pressen. Men foreløbig har udlændingeministeren ikke udtalt sig om den tidligere leder, som spredte frygt blandt asylansøgerne i teltlejren i Næstved

Thomas Borberg

Indland
17. maj 2016

Da Information lørdag kunne afdække, hvordan lederen af asyllejren i Næstved spredte frygt blandt beboerne, ventede debattøren Tarek Ziad Hussein spændt på reaktionen fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Den kom bare ikke. Om eftermiddagen satte han sig derfor til tasterne og skrev en vred opdatering:

»Inger Støjberg, som har asyllejrene som en del af sit ressortområde, kunne åbenbart ikke finde tiden til at skrive en status på sin Facebook, som efterfølgende kunne deles 3000 gange og likes af mere end 25.000 danskere. Ingen besøg, tv-optrædener, forargede debatindlæg, ny lovgivning, stramninger etc. Nada«, skrev han i opdateringen, som knap 6.000 facebookbrugere siden har liket, og som er blevet delt over 1.000 gange.

Til Information fortæller Tarek Ziad Hussein, at han blev »forarget, ked af det og vred«, da han læste artiklen om centerlederen fra Næstved. Og hvordan Inger Støjberg kan lade være med at forholde sig til sagen, har han meget svært ved at forstå.

»Det er jo hendes ansvar i sidste ende. Det er en kæmpe historie det her,« siger han.

I sin facebookopdatering henviser Tarek Ziad Hussein til en historie fra Radio24syv i sidste uge, der handler om nogle drenge med anden etnisk baggrund end dansk, der har chikaneret et værtshus på Nørrebro. I den forbindelse skrev Inger Støjberg på Facebook:

»Til jeg unge indvandrere, der hærger et område på Nørrebro: Opfør jer ordentligt! I bor og lever i verdens bedste land. Mulighederne ligger lige for fødderne af jer. Så STOP jeres hærgen, trusler og råberi!«

Dagen efter at Radio24syv fortalte historien, tog Inger Støjberg sammen med pressen til Nørrebro for at tale med værtshusejeren. Inger Støjberg har også besøgt asyllejren i Næstved, men før der kom kritik fokus på forholdene i lejren. Det gjorde hun den 6. april sammen med sin norske ministerkollega. I den forbindelse kaldte hun lejren »en meget velfungerende lejr« med »rigtig godt styr på tingene«.

Aldrig sen til at reagere

Det undrer Tarek Ziad Hussein, at Inger Støjberg ikke går offentligt ud og tager afstand fra behandlingen af asylansøgerne i Næstved, efter det er kommet frem, at lederen tilsyneladende har misbrugt sin magt, på samme måde som hun tog afstand fra hærværket på Nørrebro.

Ifølge Tarek Ziad Hussein er det tankevækkende, »at så snart der er en snert af muslim, er Inger Støjberg aldrig sen til at reagere på det«.

»Jeg har fulgt med i debatten i løbet af de sidste mange uger og har både fulgt svømmegate, niqabgate og shariagate. Der har hun været meget på banen. Det undrer mig, at hun ikke er det med asyllejrhistorien. De handlinger, som lejrlederen har stået bag, er forfærdelige under alle omstændigheder, men når vi så har med den her gruppe sårbare mennesker at gøre, er det endnu værre. Én ting er hans handlinger, noget andet er det faktum, at man ikke tjekker hans baggrund. Det er skandaløst, og det viser, at der er et strukturelt problem.«

Udlændingeordfører for Socialdemokraterne, Mattias Tesfaye, er enig i, at Inger Støjberg bør komme mere på banen i denne sag.

»Tidligere integrationsminister Bertel Haarder har et berømt citat, der lyder: ’Jeg er ikke minister for badeforhæng eller frikadeller.’ Der må man sige, at Venstre har skiftet standpunkt. Inger Støjberg mener både noget om svømmehaller og besøger værtshuse på Nørrebro. Jeg synes sådan set, at det er fint nok, at de ansvarlige politikere viser, hvad de mener – også selv om det ikke er en del af en specifik lovgivningsproces. I forhold til asyllejren i Næstved er der også nogle meget grundfæstede danske værdier om, hvordan man opfører sig over for hinanden, og der er det vigtigt, at hun går ud og siger, hvor hun står. Det er ærgerligt, at hun er tavs,« siger Mattias Tesdaye, der derfor har stillet Inger Støjberg en række spørgsmål, som han vil tage op i et samråd. »Vi må have hende til at sige klart og tydeligt, hvordan hun mener, at asylcentre skal drives.«

Også Johanne Schmidt-Niselen mener at ministeren bør sige klart fra over for den lederstil, der er blevet ført i lejren i Næstved.

»Naturligvis skal en minister være varsom, når der er tale om en personalesag, men i det mindste kunne hun offentligt tilkendegive, at hun straks vil have den her sag undersøgt. Også for at sende et signal til asylansøgere og centre om, at den her slags opførsel naturligvis er fuldstændig uacceptabel,« siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen mener, at lederens adfærd, sådan som den er beskrevet i Information, er stærkt kritisabel. »Det er jo uhyrligt, hvis det er korrekt. Alt tyder på, at han truer med at skade deres asylsager, hvis ikke de gør, hvad han siger og i øvrigt har anvendt fysisk magt i urimelige situationer, samt kollektiv afstraffelse. Det er en opførsel, der ikke hører nogen steder hjemme.«

Derfor har Johanne Schmidt-Nielsen hevet ministeren i samråd.

»Jeg stiller en række skriftlige spørgsmål til forløbet og indkalder hende i samråd, for at finde ud af hvad kan man gøre for, at en lignende situation ikke opstår igen, og for at finde ud af om man har reageret i tide,« siger Johanne Schmidt-Nielsen. Information har forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg, men ifølge hendes presserådgiver er hun på Lesbos og udtaler sig ikke til dansk presse imens.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Eriksen

Jeg synes, at Tarek Ziad Hussein skulle tage den med ro i stedet for at smide mere på bålet. Det er alt for nemt at manipulere med video og sladder i medierne.

Hans Larsen

Jeg tror ikke jeg forstår din kommentar, Anne Eriksen?

Mener du, at Information manipulerer med video og sladder?:

https://www.information.dk/indland/2016/05/lejrchef-spredte-frygt-blandt...

Elisabeth Andersen, Ole Frank, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Jeg mener ikke at noget eller nogen kan dømme i denne sag - på det grundlag...
At der skal en udredning til. Disse beskyldninger og udtalelser kan ikke siges for at være sandheden.
Ganske som sidst, vi befandt os i en teltlejr, kan der være uoplyste ting.
Det virker faktisk som om man søger sensationer og ikke realisme.

Hans Larsen

Sidst vi befandt os i en teltlejr, Anne Eriksen, kørte Støjberg så vidt jeg husker hele skytset af intimidering og personlige angreb frem - uden at kunne sandsynliggøre, at Anne Lise Marstrand-Jørgensens veldokumenterede anklager var forkerte.

Og ud fra den betragtning er det måske meget godt, at Støjberg denne gang holder mund, så undgår vi i hvert fald disse pinlige udfald fra en minister - som efter min opfattelse stadig skylder Anne Lise Marstrand-Jørgensen en uforbeholden undskyldning.

Elisabeth Andersen, Ole Frank, Karsten Aaen, Christel Gruner-Olesen, Kurt Nielsen, Kirsten Mindegaard, Steffen Gliese, Mads Berg, Dorte Sørensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
David Henriksen

Inger er såmænd ikke interesseret. Det kan ko kun bidrage "positivt" til at asylansøgerer og udlændinge generelt for en opfattelse af et land de ikke er velkomne i.

Elisabeth Andersen, Alan Strandbygaard, Christel Gruner-Olesen, Jette M. Abildgaard, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
David Henriksen

*jo og *får skulle det vidst have været.

Dorte Sørensen

Støjbergs tavshed kan også skyldes , at hun mener, at det var en god og acceptabel handlemåde fra den fritstillede lejerleder.

Elisabeth Andersen, Alan Strandbygaard, Niels Duus Nielsen, Christel Gruner-Olesen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Hans Larsen,
Du mener altså at det er fuldstændig korrekt, det der står i denne artikel og at det under ingen form kan være intimidering og et personligt angreb i dette tilfælde - før det er undersøgt af diverse myndigheder.
Det er altså nok at have en dom tidligere og i en anden forbindelse, så har man ingen rettigheder. Som jeg læser det, så har man planlagt at tage disse videoer og der er meget grelle tilfælde og arrestationer i teltlejrene - slåskampe m.m.
Det kan være at der er meget at rydde op i her, helt sikkert - men det er ikke nødvendigt med så kraftige reaktioner på nuværende tidspunkt.
Forøvrigt skrives der også, som om Støjberg er personlig skyldig - det er vel ikke hende, der har ansat ham?
Disse måder at anbringe asylansøgere på kunne også trænge til en revision.

Benny Larsen

"Forøvrigt skrives der også, som om Støjberg er personlig skyldig - det er vel ikke hende, der har ansat ham?"
Sikkert ikke men hvem er ansvarlig for området, også for det der fungerer åbenlys tåbeligt?

Christel Gruner-Olesen, Jette M. Abildgaard, Hans Larsen og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Hans Larsen

Anne Eriksen (09:10)
Jeg indrømmer gerne, at jeg tillægger Information en langt større troværdighed end for eksempel Ekstrabladet eller Den Korte Avis, som jo også har behandlet denne sag.

Nu har jeg ikke selv læst, at man skulle have planlagt at tage disse videoer, som du skriver. Men hvorfor i alverden skulle man gøre det?

Den pågældende lejrchef er jo netop ikke dømt 'i en anden forbindelse', men tværtimod for vold mod (mindreårige) personer, der var i hans varetægt. Det burde bestemt udelukke ham fra at få et job som det han har fået i Næstved. Og som et absolut minimum burde den ansvarlige ansættelsesmyndighed da have undersøgt, om han havde en straffeattest - og det gælder i alle tilfælde, ikke bare denne person.

Medgivet, det er ikke Støjberg der er direkte ansvarlig for, at han er blevet ansat. Men det er foregået indenfor hendes ansvarsområde. Og i øvrigt - som Tarek Ziad Hussein så rigtigt påpeger - kan Støjberg for det meste godt finde ud af at komme ud med sin uforgribelige mening om alt muligt, når det drejer sig om muslimer der optræder uhensigtsmæssigt.

Og det var vel egentlig netop det, der var pointen i nærværende artikel.

Men vi er helt enige om, at denne måde at anbringe asylansøgere på trænger til en revision. Teltlejrene er en skandale, og yderligere ganske unødvendige.

Ebbe Bertelsen, Elisabeth Andersen, Ole Frank, Mads Berg, Tidligere Medarbejder, Kasper Malskær , Karsten Aaen, Jens Erik Starup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Måske Støjberg tænker :
'Din mor arbejder ikke her'
?

Dorte Sørensen

Ingen ved hvad der ligger bag - hverken bag den fritstillede lejerchefs handlemåde eller den benlåste asylansøger - om de var mentalt forstyrrede eller hvad deres baggrund var - Lad dog myndighederne undersøge sagen tilbunds.
Bare et lille hjertesuk - hvis jeg var flygtet fra krig mv. ville jeg også være udtryk og nervøs. Hvordan jeg ville opfører mig i sådan en teltlejre ved jeg ikke - men det må være en uhyggelig oplevelse især når man ikke ved om man er "købt eller solgt".

Grethe Preisler

Tragedie eller farce på Nationalscenen?

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjbergs påfaldende tavshed på de elektroniske medier, hun plejer at være så aktiv på, skyldes måske, at hun venter på kontraordre fra sin regeringschef, alias "Danmarks dygtigste politiske håndværker".

Skal hun fortsætte med at køre parløb med støttepartiet DF's indpisker, MF Martin Henriksen om, hvem af dem, der kan komme med de vildeste påstande om risikoen for at lukke potentielle terrorister, barneskændere og voldtægtsforbrydere af "anden etnisk oprindelse" ind i smørhullet Danmark, hvis de ikke sætter bevæbnede grænsevagter ind kystlinjen rundt i døgndrift.

Eller har Lille Lars fra Græsted fået kringlet sig ud af det hjørne, han fik malet sig selv og Venstre op i, og samlet good-will og points nok hos ''Vore allierede i Den frie Vestlige Verden" - på begge sider af Atlanterhavet, Middelhavet, Østersøen og Brennerpasset - til at turde fortsætte som regeringschef, hvis den egentlige vinder af folketingsvalget i 2015, DF-formand Kristian Thulesen Dahl, fremturer med, at hans parti skal have mindst 90 mandater i det lokale sogneråd, før han vil indgå i "et forpligtende regeringssamarbejde hen over midten" med andre end sine egne partifæller i Folketinget?

Ole Frank, Karsten Aaen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Per Jongberg

Aah nej, jeg troede sgu et oejeblik, at hun var blevet vaek, pist borte ...

Hans Larsen, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Per Jongberg Med de forslag der kommer fra DF og Socialdemokraterne for tiden, virker Støjberg ellers nogen gange som den mere fornuftige stemme. Noget jeg aldrig troede jeg skulle skrive.

Benny Larsen

Vild motivanalyse, Anders. En kendsgerning er det at utrygge og bange menesker kan bifalde selv de mest horrible forslag, historien har vist dette utallige gange. Uanset hvad man må mene om flygtninge er ordet trygge vel ikke et ord der anvendes.

Johannes Lennar

Når Inger Støjbjerg, arbejdende for Danmarks beskyttelsesafdeling, ikke udtaler sig er det fordi man som fascist ikke kan sige noget i denne sag der giver stemmer

Tidligere Medarbejder

Sjovt... Sidst KSN var i "farezonen" efter voldsepisoder (mod mindreårige døgnanbragtr børn) fandt der sørme også underskriftindsamling sted... KSN iværksatte den, få turde undlade at skrive under, når hans rundsendte " håndlangere" (læs : medarbejdere med tillæg i lønningsposen) stod og afventede underskrifter. Samme historie - nye ofre.

Elisabeth Andersen, Benny Larsen, Mads Berg, Jens Erik Starup og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

.....ja,-hvor er Inger ?? Vi ved det ikke !!
I modsætning til hendes umiddelbare tilstedeværelse da en bodega på Nørrebro fik knust en rude af nogle indvandrerdrenge,- da var hun lynhurtig på selveste location i ministerbil med alt hvad der kunne krybe og gå af medier og andet godtfolk for at med både stram mine og mund at fordømme og proklamere foragt og nye stramninger !!